Koude handen en voeten: mogelijke oorzaken

Koude handen en voeten: mogelijke oorzaken

Het hebben van koude handen en voeten kan veroorzaakt worden door kou binnen of buitenshuis. Echter, in sommige gevallen is er meer aan de hand dan de thermostaat of het weer. Koude handen en voeten: wat zijn mogelijke oorzaken?

Koude handen en voeten

In de herfst en winter hebben veel mensen koude handen en voeten. Echter, er zijn mensen die het altijd koud lijken te hebben, ongeacht hoe warm ze zich kleden of hoe hoog de verwarming staat.

Oorzaken koude handen en voeten

Mogelijke oorzaken van koude handen en voeten kunnen zijn:

Bloedarmoede

Wanneer je te weinig hemoglobine in je bloed hebt, dan heb je bloedarmoede. Hemoglobine is een eiwit in je rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat het zuurstof vervoerd wordt van de longen naar alle andere weefsels in je lichaam. Wanneer er te weinig hemoglobine in je bloed aanwezig is, dan wordt er te weinig zuurstof naar alle weefsels getransporteerd, waardoor je koude handen en voeten kunt krijgen. Oorzaken van bloedarmoede kunnen een ijzertekort, vitamine B12-tekort of een tekort aan foliumzuur zijn.

Stress

Stress helpt je om scherp te blijven en alert te reageren. Echter, bij stress vernauwen ook de bloedvaten in de handen, voeten, oren en neus om zo meer bloed te kunnen naar het hart, longen en de lever. Het gevolg is dat je handen en voeten koud kunnen worden.

Slechte doorbloeding

Een slechte doorbloeding kan veroorzaakt worden door een vernauwing of niet goed functioneren van je aderen. De medische term hiervoor is vaatlijden en hierdoor kun je ook koude handen en/of voeten krijgen. Er zijn verschillende typen vaatlijden. Een daarvan is perifeer arterieel vaatlijden en dat is een vernauwing of afsluiting in de slagader, veroorzaakt door aderverkalking. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de benen, waardoor er een zuurstoftekort in de benen en voeten ontstaat. Kenmerkend voor deze aandoening is dat het vaak niet tegelijkertijd in allebei de benen zich voordoet. Heb je hier last van neem dan contact op met je huisarts, er kan dan sprake van trombose zijn.

Diabetes

Ook suikerziekte kan zorgen voor een minder goede bloedsomloop en dus voor koude handen en voeten. Door diabetes kunnen zowel bloedvaten als zenuwen beschadigd raken. Beschadigde zenuwen kennen we ook als neuropathie. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten met koude voeten en handen als gevolg.

Trage schildklier

De schildklier maakt schildklierhormonen aan die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling in ons lichaam; namelijk het omzetten van voedsel in energie. Een traag werkende schildklier, ook wel bekend als hypothyroïde, maakt minder van deze hormonen aan. Hierdoor werkt je stofwisseling langzamer en kun je handen en voeten koud worden.

Anorexia nervosa

De warmte die ons lichaam produceert hangt voor een groot deel af van je stofwisseling. Mensen met anorexia nervosa zijn vaak erg mager en hebben een slecht voedingspatroon en vaak grote tekorten die kunnen zorgen voor een verlaagde lichaamstemperatuur, en dat geldt vooral voor handen en voeten.

De ziekte van Raynaud

Bij de ziekte van Raynaud trekken de bloedvaatjes in de toppen van je vingers en tenen heel sterk samen. Bloedvaten regelen de temperatuur van het lichaam en wanneer deze sterk samentrekken dan krijg je handen en voeten die koud zijn. Het fenomeen van Raynaud is te herkennen aan dat je eerst witte, dan blauwe en daarna rode vingers krijgt, waarbij je een doof gevoel, pijn en soms tintelingen ervaart. Wat de precieze oorzaak van de ziekte van Raynaud is, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat koud weer de symptomen versterken, maar er is ook een relatie met stress en heftige emoties.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat je het eerder koud hebt. Een voorbeeld hiervan zijn bètablokkers. Zij reguleren de hartslag en dat kan ertoe leiden dat je handen en voeten koud worden. Heb je hier last van? Neem dan even contact op met je behandelend arts. Misschien kan er gekeken worden naar andere medicijnen of doseringen die deze bijwerking tegengaan.

Roken

Wanneer iemand rookt, dan zorgt de nicotine voor de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt onder andere je bloeddruk. Die stijging van de bloeddruk komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken en dat merkt een roker onder andere door het hebben van koude handen en voeten. Op lange termijn kan roken hartschade veroorzaken, waardoor het hart minder goed bloed kan rondpompen. En ook dat heeft weer koude handen en voeten tot gevolg.

 

Bronnen: Huisarts en Wetenschap en Healthline

Delen:  
8 reacties op “Koude handen en voeten: mogelijke oorzaken
 1. OK, ik snap het nu de oorzaken van koude handen en voeten.
  Maar wat kan je eraan doen?

  Geschreven door Anoniem op
  • Als je rookt zou je kunnen stoppen met roken.

   Geschreven door Anoniem op
 2. Er staat wel wat de oorzaak kan zijn niet wat je eraan kunt doen om het op te lossen.

  Geschreven door Fred op
 3. Ik ben een stuk wijzer geworden door deze informatie, dank hiervoor.

  Geschreven door klaas op
 4. Bij mij zijn alleen de handen altijd koud, niet de voeten. Kan een niet goed sluitende hartklep de oorzaak zijn?

  Geschreven door Berndt op
 5. Goedendag…ik heb last van koude voeten en handen zodra het buiten kouder wordt.
  (Diabetes controle hierop goed), stress en veel medicijngebruik, deze laatst twee is nóóit ter sprake gekomen. Dat zou ik mijn huisarts moeten vragen. Maar zoals ik eerder al opmerkte heb ik (extreem) last van koude voeten..alleen wanneer het kouder wordt.
  Heel vervelend maar..misschien moet ik gewoon een verwarmende voetenzak kopen.

  Groetjes Johannes

  Geschreven door Johan op
 6. Ook ik heb zeer veel last van koude voeten. Kan er niet van slapen. Een kruik gaf bij mij de oplossing.
  Beterschap.

  Geschreven door JAN op
  • Ik heb al jaren koude voeten en handen. De arts voelt er aan en dat is het.
   De podoloog stuurt mij altijd naar mijn arts voor het melden er van. Die zegt dan dat het euvel bekend is.
   Heb ook neuropathie aan beide voeten. Het is net of ik een strak verband om mijn enkels heb.
   En last van mijn vingertoppen, ben ook reuma-patiënt.

   Geschreven door jan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief