Slagaderverkalking: dit zijn de symptomen

Slagaderverkalking: dit zijn de symptomen

Slagaderverkalking is vaak een voorstadium van verschillende hart- en vaatziekten. Zo kan het leiden tot etalagebenen, een hartinfarct, beroerte of een TIA. Maar wat zijn de symptomen van slagaderverkalking?

Wat is slagaderverkalking?

De binnenwand van onze aderen is bij geboorte glad, echter in de loop der jaren kunnen deze wanden beschadigen, waardoor er gemakkelijk vet en andere stoffen in die vaatwand op kunnen hopen. Hierdoor wordt die wand dikker en vaak ook minder elastisch. De medische term voor slagaderverkalking is atherosclerose.

Ontstaan slagaderverkalking

Wanneer de binnenwand van een bloedvat beschadigd raakt, dan dringen er witte bloedcellen en vette stoffen doorheen die zich dan ophopen in de vaatwand. Deze plaques zorgen ervoor dat de holte van zo’n bloedvat smaller wordt. Daarnaast kunnen deze vetophopingen ook verharden of verkalken, waardoor de vaten minder elastisch worden en dus harder en stugger. Als gevolg van deze twee processen vermindert de bloedtoevoer naar weefsels en organen die daarachter liggen.

Atherosclerose is onderdeel van ons normale verouderingsproces, maar er zijn zeker factoren die dit proces kunnen versnellen of veroorzaken:

  • Roken
  • Te hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Overgewicht
  • Ongezonde vetverdeling
  • Langdurige stress
  • Bovenmatig alcoholgebruik
  • Te weinig lichaamsbeweging.

Erfelijkheid speelt ook een rol. Het blijkt ook dat in bepaalde families slagaderverkalking vaker voorkomt.

Symptomen slagaderverkalking

De klachten die je kunt hebben zijn afhankelijk van welke slagaders zijn aangetast:

  • Pijn of een druk op de borst, kortademig of hartritmestoornissen kunnen een symptoom zijn van slagaderverkalking in je hartslagader.
  • Acute gevoelloosheid of zwakte in je armen of benen, moeite met praten, tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen in één oog of verslapping van de spieren in je gezicht (bijvoorbeeld een afhangende mond) kan een symptoom zijn van een voorbijgaande ischemische aanval die zonder behandeling kan uitmonden in een beroerte.
  • Pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je benen tijdens het lopen kan wijzen op etalagebenen. Je kunt ook hiernaast ook last hebben van: koude voeten, verlies van haar op je benen, verdikte teennagels en een been dat wit kleurt wanneer je het optilt en rood wordt wanneer je het laat hangen. Na even rusten verdwijnt de pijn weer en kan er weer verder gelopen worden.

Voorkomen slagaderverkalking

Natuurlijk is het het beste om je hart- en vaatstelsel in goede conditie te houden. Een gezonde levensstijl vermindert de kans op vernauwingen in de slagaders. Onder en gezonde levensstijl verstaan we:

  • Niet roken
  • Gezond en gevarieerd eten en niet te vet en te zout
  • Beweeg regelmatig, minstens een half uur per dag.
  • Matig je alcoholgebruik
  • Zorg voor een gezond gewicht.

Behandeling atherosclerose

Afhankelijk van de plek en de ernst van de slagaderverkalking kan er gekozen worden voor een aantal behandelingen. Mogelijke behandelingen zijn:

Dotteren

De arts kan via de liesslagader een katheter inbrengen met daaraan een ballon en een stent. Op de plek waar de vernauwing zit, wordt de ballon opgeblazen en duwt de stent het vet naar buitenkant, waardoor de vernauwing verdwijnt.

Medicijnen

Er kunnen medicijnen voorgeschreven worden zoals: bloedverdunners, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.

Bypass

Wanneer dotteren niet mogelijk is, dan kan er voor een bypass operatie gekozen worden. Hierbij maakt de arts een omleiding (bypass) langs de vernauwing. Hiervoor wordt een (slag)ader uit je lichaam gebruikt die je kunt missen. Via de omleiding kan er dan weer voldoende bloed naar bijvoorbeeld de hartspier stromen.

Vaatprothese

Hierbij vervangt een bloedvat uit kunststof het beschadigde of verstopte gedeelte van de slagader.

Looptraining

Wanneer de slagaderverkalking in de benen zit, dan wordt er als eerste gekozen voor een looptraining. Door zo’n training gaat het lichaam zelf andere manieren zoeken om toch voldoende zuurstof naar de spieren te kunnen sturen. Kleine bloedvaatjes nemen dan de functie van de vernauwde slagader over.

 

Bronnen: Hartstichting, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Maastricht UMC

 

Delen:  
7 reacties op “Slagaderverkalking: dit zijn de symptomen
  1. Hartelijk dank voor deze nuttige maar ook vooral voor deze belangrijke informatie.

    Geschreven door dalko op
  2. Heeft hartfalen hier ook mee te maken? Mijn vader is uiteindelijk gestorven aan vernauwde bloedvaten en kon bijna niet lopen?

    Geschreven door sylvana op
  3. Bij mij (vrouw 69) waren de symptomen wat anders dan hierboven beschreven. Een jaar voordat ik de stent kreeg had ik helemaal geen pijn tijdens het lopen. Ook niet bij 20 km lopen. Maar ongeveer 3 dagen na die dag van lopen enorme pijn in de spieren in mijn benen. Ik dacht zal wel ouderdom zijn bij mij. Een paar maanden voordat ik de stent kreeg had ik een keer in de nacht ineens een spierpijn in mijn gehele lichaam tot mijn hals aan toe en dat duurde ongeveer een paar minuten en was doodeng. Ik dacht dat ik dood zou gaan. Daarna leek er weer niets aan de hand te zijn. De koude voeten herken ik wel. Ook de kortademigheid, waarvan ik ook weer dacht: is ouderdom. april 2020 bleek mijn kransslagader op 1 plek bijna dicht te zitten en kreeg ik direct een stent. Een hartaanval is voorkomen. De rest van de aders was goed.

    Geschreven door Gonneke op
  4. Dank u voor deze duidelijke uitleg

    Geschreven door Claartje op
  5. Pro
    Prima voorlichting.

    Geschreven door Anoniem op
  6. Hele goede en duidelijke uitleg.

    Geschreven door Anoniem op
  7. Is er naast al het bovenstaande nog iets om het te voorkomen? Ik ben 75 en heb wel van alle kanten hart- en vaatziekten in de familie! Maar ik eet gezond, beweeg heel veel, drink geen alcohol, rook niet maar heb af en toe wel een tinteling of doof gevoel in mijn linkerhiel en soms kramp in mijn linkerbeen, aan die kant ook een verdikte teennagel. Gebruik wel ’n halfje 1/2 Nebivolol 2,5mg en 1/2 Lercanidipine 10 mg voor de bloeddruk omdat die anders hoger dan 150/90 wordt.

    Geschreven door Marjan (Kokkie) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief