Het blijkt dat één op de vijf Nederlanders boven de 50 jaar last heeft van etalagebenen. Een aandoening die gepaard gaat met veel pijn en ongemak. Wat kun je doen aan etalagebenen?
Wat zijn etalagebenen?
Wanner je last hebt van een krampachtige pijn of doof gevoel in je been tijdens en na inspanning, dan kun je last hebben van etalagebenen. Het is een perifere vaatziekte, die zich kenmerkt door pijn in je been. Hoe meer je loopt, hoe meer pijn je krijgt in je bil, bovenbeen, kuit of voet. Echter, wanneer je even stil gaat staan, dan verdwijnt de pijn binnen 10 minuten vaak helemaal. De term etalagebenen komt dan ook vanuit het feit dat mensen noodgedwongen een etalage van een winkel moesten bekijken om even bij te komen van de pijn. Na een periode van geen pijn, keert de pijn wel weer terug. De afstand die je kunt lopen voordat die pijn weer terugkeert, wordt steeds kleiner als de aandoening onbehandeld blijft.
Etalagebenen kunnen plotseling sneller verergeren dan verwacht. Het is daarom belangrijk om naar je huisarts te gaan op het moment dat je denkt dat je etalagebenen hebt.
Oorzaak etalagebenen
Alle organen en weefsels hebben zuurstof nodig, zo ook de spieren in je benen. Deze zuurstof wordt via de slagaders aangevoerd. Wanneer er een vernauwing is in de slagaders, dan kan het bloed slechter doorstromen. Hierdoor krijgen ook de benen onvoldoende zuurstof aangeleverd en kunnen de afvalstoffen moeilijk worden afgevoerd. Het gevolg is dat lopen moeilijk en pijnlijk wordt. Naarmate de beenslagader verder vernauwd raakt, kun je steeds minder ver lopen zonder pijn.
Oorzaken slagaderverkalking
De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van slagaderverkalking zijn:
- Roken
- Overgewicht
- Weinig lichaamsbeweging
- Leeftijd
- Erfelijkheid
- Bepaalde aandoeningen, waaronder diabetes en een hoge bloeddruk.
Symptomen etalagebenen
De symptomen van etalagebenen veranderen naarmate de aandoening verergert. Als de slagader nog niet zo ernstig vernauwd is, dan kan het been vrij normaal lijken. Wanneer de slagader wél sterk vernauwd is, dan kun je last hebben van de volgende symptomen:
- Pijn, kramp of een doof of moe gevoel in je been tijdens het lopen.
- Soms voelt de voet koud aan.
- Wanneer je stilstaat, dan verdwijnt de pijn.
- Sneller lopen of een helling oplopend is extra belastend.
- Wanneer de omgeving koud is, krijg je eerder klachten.
- De huid is droog, schilferig, glanzend of gebarsten.
- Kalknagels.
Met etalagebenen heeft u een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte.
Wat kun je zelf doen?
- Bewegen
In een beginstadium kun je nog veel doen om de doorbloeding naar je benen te verbeteren. Bewegen is daar één van. Veel wandelen zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de kleine haarvaatjes gestimuleerd wordt. Na verloop van tijd kunnen deze kleine haarvaatjes alternatieve routes worden, zodat het bloed om de vernauwingen heen kan gaan stromen. - Niet roken
Wanneer je rookt, dan zal je arts je direct adviseren om te stoppen met roken. Door tabaksrook beschadigt de binnenkant van de slagaders en verandert de samenstelling van het bloed. Beide verhogen het risico op slagaderverkalking. - Gezond eten
Beperk het eten van verzadigde vetten, aangezien deze het cholesterolgehalte verhogen. Let ook op je zoutinname, omdat te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Daarentegen is het eten van veel groente, fruit, volkorenproducten en vette vis aan te raden.
Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de slagaderverkalking zal de arts kiezen voor één of een combinatie van onderstaande behandelmethodes:
- Medicatie om een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of suikerziekte te bestrijden.
- Dotteren. Hierbij wordt de vernauwde slagader opgerekt met een ballonnetje.
- Omleidingsoperatie. Bij ernstige klachten of wanneer het dotteren niet mogelijk is, wordt er voor een omleidingsoperatie gekozen. Er wordt dan operatief een omleiding in de bloedsomloop aangelegd. Dit kan met een vaatprothese of één van je eigen aderen.
Bronnen: Maxima MC, Rijnstate en etalagebenen.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ben gedottert maar was een verstopping en konden niet verder?
Er is bij mij onlangs de diagnose etalagebenen gesteld. Ik gebruik al jaren bloedverdunners en een pil is aangepast en ik moet cholesterol verlagers gebruiken (ik heb nooit gerookt)
Daarnaast begin ik donderdag met een speciale GLT looptraining, 35 keer, dit word vergoed door de verzekering. Het is belangrijk dat het een fysiotherapeut is die deze specialisatie doet.
Ik ben een vrouw van 76 jaar, heb jaren gegolfd (dus heel veel gelopen) en ben slank.
Ik vind het zeker de moeite waard om deze therapie te proberen zodat ik geen operatie nodig heb.
Ik ben een vrouw van 76 jaar slank en ik heb jaren gegolfd (dus veel gelopen) ik heb nooit gerookt en ik fiets veel.
Onlangs is bij mij de diagnose etalagebenen gesteld. Het advies is GLT looptraining te doen, 35 keer wordt vergoed door een aangesloten gespecialiseerde fysio therapeut. Ik gebruik al jaren bloedverdunners en moet nu ook een statiene gaan gebruiken.
Ik denk dat dit beter is dan meteen opereren.
Liggen etalagebenen en rusteloze benen in elkaars verlengde?
is polyneuropathie ongeveer hetzelfde en is er iets aan te doen