Wat zijn schimmelnagels

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd. Wat zijn schimmelnagels nu eigenlijk en waardoor worden ze veroorzaakt? Zijn schimmelnagels eigenlijk besmettelijk?

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels worden, zoals de naam al zegt, veroorzaakt door schimmels die de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit kunnen dezelfde schimmels zijn die ook voetschimmel veroorzaken. De wetenschappelijke benaming van schimmelnagels is onychomycose en ze zijn te herkennen aan witgele, groen of bruin verkleurde nagelranden. Uiteindelijk wordt de nagel vaak dik en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelnagel gaat dus niet altijd vanzelf over en soms is behandeling noodzakelijk.

Schimmelnagels kunnen zowel aan de nagels van de tenen als aan de vingernagels voorkomen. Dat laatste is echter zeer zeldzaam. In de meeste gevallen ontstaat een schimmelinfectie aan de teennagels.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en dus ook onder de nagelranden. Dat is dan ook geen probleem, tenzij de schimmel de huid of nagels binnendringt. Als dat gebeurd, ontstaat er na verloop van tijd een infectie.

De schimmels die deze infectie veroorzaken worden voelen zich met name thuis in vochtige en warme ruimtes. Denk hierbij aan de badkamer, sauna of een kleedkamer in een sporthal of zwembad. Met name beschadigde nagels raken gemakkelijk geïnfecteerd. Het is dus belangrijk om er een goede voethygiëne op na te houden. Zo kun je schimmelnagels voorkomen.

Andere oorzaken

Een verdikte nagel wordt vaak geassocieerd met een schimmelinfectie, maar schimmel is niet altijd de boosdoener. Een verdikte nagel kan ook wijzen op een groeistoornis door bijvoorbeeld een huidziekte als psoriasis. Soms ontstaat een schimmelnagel bij ouderen mensen of bij mensen met slechte vaten. In sommige gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Schimmelnagels zijn besmettelijk. De schimmel kan worden overgedragen via huidschilfers van mensen (of van een dier), met een schimmelinfectie. Wanneer je eenmaal een schimmelnagel hebt, dan kan de infectie zich ook verspreiden naar de naastgelegen nagels. Toch resulteert niet al het contact met schimmels in een infectie. Of er een infectie ontstaat, hangt van verschillende factoren af. Je loopt meer kans om een infectie te ontwikkelen als:

 • De nagels beschadigd zijn.
 • Je een lage weerstand hebt door ouderdom, ziekte of chemokuur.
 • Je suikerziekte hebt.

Bronnen: huidarts.com, apotheek.nl

Delen:  
10 reacties op “Wat zijn schimmelnagels
 1. Ik heb al 18 jaar schimmelnagels en gebruik daar tea tree olie voor en dat vermindert wel,maar ik heb candidia Albicans in mijn lichaam en daar krijg je ook schimmelnagels van.
  Voorlopig is die schimmel nog niet uit mijn lichaam,dus hou ik die schimmelnagels erbij.
  Naloc heb ik ook , maar daar krijg ik last van mijn benen en op den duur is het pijnlijk om te lopen,daarom kan ik dat niet gebruiken.
  Mijn lichaam kan niet tegen chemie en alles wat chemie is,daar krijg ik last van in mijn lichaam.
  Kent u misschien een ander natuurlijk product?

  MVG

  Lia Kroon

  Geschreven door Lia op
 2. hardnekkige schimmel of kalknagel kan je best minimum 3 maanden schimmeldodende tabletten nemen..tot dat de schimmelnagel uitgegroeid is dus volledig gezond is .dan ben je er helemaal ervan af
  dieter

  Geschreven door dieter op
 3. Ja dat weet ik middel tegen voetschimmel.
  Dat is biotex zeep poeder beetje in een voetbakje doen met warm water.
  Of azijn elke,het zelfde doen
  Of soda.
  groeten

  Geschreven door Alias op
 4. Waterstofperoxide iedere dag in deppen.
  Dat helpt.
  Gr Betty

  Geschreven door Betty op
 5. Die tabletten zijn heel slecht voor je lever dus niet zomaar doen!

  Geschreven door Hetty op
 6. Gewoon azijn als tinctuur gebruiken want het gaat erom dat de schimmel niet tegen een zuur milieu kan.

  Geschreven door Hetty op
 7. Die tabletten zijn zo slecht voor je lijf dat je,je echt moet afvragen of schimmelnagels niet beter zijn. Alle bijverschijnselen gehad het was niet leuk.

  Geschreven door annie op
 8. pillen zijn nooit helemaal onschuldig maar voordien eerst de bloedtest ‘( vooral de leverwaarden) en 4 maand later terug was nog oke
  de vermoeidheid door de aspergillus niger en daarbij ook de candida albicans is helemaal verdwenen!intussen 2 jaar verder en nog steeds vrij

  Geschreven door dieter op
 9. De tabletten heb ik drie maanden geslikt. Ik kreeg last van mijn lever en was hondsmoe. Als ik een trap op liep, voelde ik me een bejaarde.
  Na drie maanden waren drie teennagels geheel schimmelvrij, de nagel van de grote teen was bijna schimmelvrij. Van verder uitgroeien nadat de medicatie was stopgezet, was echter geen sprake, hoewel de bijsluiter dit wel beweerde. Het was de schimmel zelf die weer groeide.
  Die pillen slik ik nooit meer!

  Geschreven door Ciska op
 10. Jongens jongens, even wat preventie.

  1. droog je voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen. 2. gebruik (dagelijks) een schone handdoek
  3. na douchen even een kwartiertje met de blote voetjes rondlopen. Een beetje lucht maakt ze goed droog.
  4. dagelijks schone sokjes.

  That’s all.

  Geschreven door lp op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief