Voetschimmels: zo kom je ervan af!

Voetschimmels: zo kom je ervan af!

Heb jij last van jeukende voeten, dan kan het zijn dat je een voetschimmel hebt. Een voetschimmel komt vaak voor en is erg besmettelijk. Dus hoe kom je van voetschimmels af?

Wat is een voetschimmel?

Een voetschimmel, ook wel bekend als zwemmerseczeem, is een huidinfectie van de huid veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmels voeden zich met materiaal van de hoornlaag van je huid. Wanneer je eenmaal een voetschimmel hebt gehad, dan kan deze regelmatig terugkeren. Maar ook ouderen, mensen met een verzwakte afweer of mensen met diabetes hebben een grotere kans op het krijgen van voetschimmels. Ook blijkt het dat mannen vaker last hebben van voetschimmels dan vrouwen. De medische benaming is tinea pedis.

Symptomen voetschimmels

In de meeste gevallen is een schimmel aan je voeten te herkennen aan grijswitte schilfertjes tussen je tenen. Ook kunnen er (pijnlijke) kloofjes ontstaan en kan het jeuken. In sommige gevallen verspreiden de schilfertjes richting de onderkant en zijkant van je voet. Vaak worden de schilferige plekken dan rood en kunnen er puistjes of blaasjes ontstaan. Deze vorm van voetschimmel wordt het mocassin type genoemd, omdat het de vorm heeft van een schoen met dezelfde naam.

Soms raken ook de nagels besmet. De nagels worden dan dik en bros en kunnen verkleuren. Door de aanwezige bacteriën in de huidschilfers kunnen de voeten ook vies ruiken.

Oorzaak van voetschimmel

Schimmels zijn overal om ons heen en we komen er veelvuldig mee in aanraking. Vaak is dat geen probleem, want in de meeste gevallen beschermt onze huid tegen schimmelinfecties. Echter, wanneer die bescherming niet zo goed werkt, dan kan de schimmel de huid binnendringen en uitbreiden. Op dat moment is er sprake van een voetschimmelinfectie. Oorzaken van een huid waarbij die bescherming minder goed werkt zijn:

  • Een beschadigde- of geïrriteerde huid
  • Verweekte voeten als gevolg van zweetvoeten
  • Wanneer de voeten veel met zeep worden gewassen (hierdoor verdwijnen de beschermende zuren op de huid).

Risicofactoren

Voetschimmel is besmettelijk. Vaak kom je in contact met een schimmel die in een huidschilfertje zit die op de grond ligt. Zo kan de schimmel andere mensen besmetten. Factoren die het risico op het in contact komen verhogen zijn:

  • Hoge temperaturen
    Wanneer het buiten warm is dan lopen veel mensen, binnen en buiten op hun blote voeten.
  • Vochtige openbare bad -en wasgelegenheden
    Denk hierbij aan een zwembad, sauna, fitnessruimte waar je op je blote voeten rondloopt.

Hoe kom je van voetschimmels af?

Wanneer je last hebt van een voetschimmel, dan kan over het algemeen een crème of een zalf met een schimmeldodend of groeiremmend middel goed helpen. Wanneer de voetschimmel diep in de huid zit, dan kan je arts er voor kiezen om antischimmelpillen voor te schrijven. Echter, deze kunnen bijwerken hebben. Bespreek dit dus goed met je arts.

Wat kun je zelf doen?

Het vermijden van het contact met schimmels is lastig. Echter, er zijn wel een aantal hygiënemaatregelen die je kunt ondernemen om het risico te verminderen:

Zeepgebruik

Was dagelijks je voeten, maar het liefst zonder zeep. Wanneer je toch zeep gebruikt, zorg er dan voor dat je de zeepresten goed afspoelt.

Afdrogen

Na het douchen moet je niet alleen je voeten goed afdrogen, maar ook tussen je tenen. Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van wat talkpoeder om de voeten droog te houden. Wacht na het afdrogen even met het aantrekken van je sokken en schoenen. Zo weet je zeker dat ze goed droog zijn.

Sokken en schoenen

Katoenen sokken of kousen hebben de voorkeur omdat deze goed ventileren en vocht op kunnen nemen. Je schoenen moeten ook niet te krap zijn en bij voorkeur niet gemaakt zijn van rubber of plastic.

Slippers

Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen.

Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de adviezen te blijven volgen, kan je proberen dit te voorkomen.

 

Bronnen: Huidarts, Ikazia en Thuisarts

 

Delen:  
4 reacties op “Voetschimmels: zo kom je ervan af!
  1. na het wassen en drogen ,is Föhnen van de voeten heel effectief tot ze goed droog zijn ,ik hem bijna noot meer eczeem of schimmel, maar met het niet vergeten dan vaak weer jeuk, het is een klein beetje moeite met een groot effect

    Geschreven door Han op
  2. Kokosolie met essentiële oliën zoals tea tree, citroengras, … helpt enorm ter voorkoming. Ik smeer me dagelijks in met een soortgelijke mengeling. Ik word minder vaak ziek en heb nooit geen last meer van voetschimmels. Ik had het vroeger zelfs als ik nieuwe schoenen kocht. Oh, ik was me ook nooit meer met zeep. Zeep is per direct vervangen door suiker- of zoutscrubs en badolie. Zeep tast de huid barrière aan en daardoor ook uw immuunsysteem.

    Geschreven door Debby op
  3. Ik heb via een dermatoloog een eczeemmiddel voorgeschreven gekregen, maar die werkten niet afdoende, de schimmel is hardnekkig en blijft terugkomen.

    Wat tijdelijk goed werkt, is de desinfectiemiddel, die we gebruiken om handen te desinfecteren, tijdens de corona Lock down.

    Tja, als je jeuk hebt, gebruik je alles om hier van af te komen, dus ook deze desinfectiemiddel.
    En het resultaat is echt bevrijdend. Jeuk weg.

    Na insmeren brandt het even, maar de jeuk is weg. En blijft enkele weken weg.

    Ook bij andere jeukende plekken, die waarschijnlijk ook schimmel-gerelateerd zijn, werkt dit middel effectief.

    Geschreven door Toine171 op
  4. Wat bij mij goed werkte was onder het douchen altijd slippers te dragen die je alleen voor het douchen gebruikt. Ook door bijna nooit op bloten voeten te lopen, heeft mij dit enorm geholpen dat ik van voetschimmels afkwam.

    Geschreven door Marie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief