Ken jij de symptomen van een beroerte?

Ken jij de symptomen van een beroerte?

Dagelijks worden ongeveer 125 mensen getroffen door een beroerte. Een beroerte kan ernstige beperkingen tot gevolg hebben. Hoe goed iemand herstelt, hangt onder andere af van hoe lang het heeft geduurd voordat iemand behandeld is. Het is dus enorm belangrijk om snel de symptomen van een beroerte te herkennen. Maar ken jij de symptomen van een beroerte?

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding. Het is een aandoening, waarbij er iets mis gaat met de bloedtoevoer naar de hersenen. Het gevolg is dat een bepaald deel van je hersenen te weinig zuurstof krijgt, waardoor dat deel niet goed kan functioneren.

TIA

Een TIA is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Het krijgen van een TIA moet gezien worden als een belangrijke waarschuwing. De kans op het krijgen van een hersen- en hartinfarct is hierna vergroot.

Herseninfarct

In ongeveer 80% gaat het bij een beroerte om een herseninfarct. Bij een herseninfarct sluit een bloedprop een bloedvat in de hersenen af.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding is een ernstige vorm van een beroerte. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen open. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen. Door de druk die het bloed veroorzaakt kan een deel van het hersenweefsel beschadigd raken.

Een beroerte is zeer ernstig

Helaas overleeft 1 op de 5 slachtoffers een beroerte niet. Daarnaast wordt geschat dat ongeveer 30% blijvend invalide is en afhankelijk wordt van de hulp van naaste familieleden. Hoe goed iemand herstelt, hangt onder andere af van hoe lang het heeft geduurd voordat iemand behandeld is. Op het moment dat de behandeling binnen de 3 uur wordt gestart, is de kans op herstel groter. Een snelle behandeling kan de gevolgen echt beperken.

Mogelijke oorzaken beroerte

In de meeste gevallen is een verslechterde kwaliteit van de binnenwand van bloedvaten de oorzaak. Dit kan komen door beïnvloedbare factoren, maar ook door factoren die je niet kunt beïnvloeden.

Beïnvloedbare factoren:

  • Ongezonde voeding.
  • Te hoge bloeddruk.
  • Roken (ook meeroken).
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Diabetes mellitus (suikerziekte).
  • Boezemfibrilleren (een hartritmestoornis).
  • Overgewicht.
  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Verhoogd cholesterolgehalte.

Niet beïnvloedbare factoren

  • Ouderdom, waardoor de bloedvaten kunnen veranderen.
  • Erfelijkheid.
  • Een eerdere beroerte of hartinfarct.

Herken de symptomen

Omdat een snelle behandeling het verschil kan maken tussen leven en dood, of hoe goed iemand herstelt, is het belangrijk om de symptomen van een beroerte te herkennen. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel en ontstaan heel plotseling. De meest voorkomende signalen zijn:

  • Scheve mond. Een van de mondhoeken hangt naar beneden.
  • Verwarde spraak. Ineens praat iemand verward of kan moeilijk uit zijn of haar woorden komen.
  • Verlamde arm of been. Plotseling heeft iemand een verlamde arm of been.

Volgende symptomen kunnen ook voorkomen:

  • Plotseling een hevige hoofdpijn zonder oorzaak.
  • Draaiduizeligheid of evenwichtsstoornissen.
  • Tintelingen of gevoelloosheid.
  • Misselijkheid.
  • Wazig zicht uit een of beide ogen of helemaal niets meer kunnen zien.
  • Slikproblemen.

Wat doe je bij een beroerte?

Wanneer er zich één of meerdere symptomen van een beroerte voordoet, dan moet je dringend 112 bellen. Ook wanneer je twijfelt. De snelheid waarmee een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, is bepalend om blijvende hersenschade te voorkomen of te beperken.

Wanneer iemand aanspreekbaar is, doe dan de mond-arm-spraak test:

  • Mond: let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Als hulpmiddel kun je dan aan de persoon vragen om zijn of haar tanden te laten zien.
  • Arm: let op of een arm of been verlamd is. Hier kun je aan iemand vragen om beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.
  • Spraak: probeer te bepalen of de persoon wartaal spreekt of komt niet meer uit zijn woorden. Om dit te controleren kun je de persoon vragen om een zin uit te spreken.

Bel zo snel mogelijk 112 om professionele hulp te laten komen. Verder is het verstandig om het slachtoffer geen inspanningen meer te laten verrichten. Laat de persoon in een zelfgekozen houding zitten en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde. Laat de persoon niets eten of drinken en check regelmatig het bewustzijn.

Ook wanneer de verschijnselen kort duren en voorbijgaand zijn, dan moet je ze serieus nemen en door een arts verder worden onderzocht.

Behandeling van een beroerte

Het is erg belangrijk om na het constateren van de symptomen naar een ziekenhuis te gaan. Hier kijkt men of er sprake is van een TIA, herseninfarct of hersenbloeding.

In geval van een herseninfarct kan binnen 4,5 uur na de eerste symptomen een bloedverdunnende medicijnen worden toegediend. Deze kan het bloedstolsel oplossen. Deze behandeling heet trombolyse. Soms is het ook mogelijk om tot 6 uur na de eerste symptomen een katheter via een bloedvat in de lies in te brengen om zo het stolsel te verwijderen. Een enkele keer kan dit ook in een later stadium worden uitgevoerd.

Is er sprake van een hersenbloeding, dan kunnen medicijnen helpen om de bloedstolling te optimaliseren. Echter, wanneer de bloeding niet vanzelf stopt, dan moet de bloeding operatief verwijderd worden om zo de druk in de hersenen te verminderen.

Vaak zal er zo spoedig mogelijk gestart worden met de revalidatie. In veel gevallen zal dat al beginnen in het ziekenhuis. Wanneer er blijvende beperkingen zijn, dan kan de (revalidatie)arts samen met degene die een beroerte heeft gehad, op zoek naar mogelijkheden om met de gevolgen om te gaan.

Fysiotherapeuten en ergotherapeuten helpen bij de revalidatie van bewegingsfuncties en alledaagse handelingen. Een logopedist kan hulp bieden wanneer iemand spraak- taal- en slikproblemen heeft. Een psycholoog kan iemand helpen om, om te gaan indien er geheugen- aandachts- of gedragsstoornissen zijn ontstaan.

 

Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp beroerte? Dan kan dat op dit forumonderwerp Hersenen & zenuwen.

 

Bronnen: hartstichting, hersenstichting en UMC Utrecht.nl

 

Delen:  
17 reacties op “Ken jij de symptomen van een beroerte?
  1. Heel vriendelijk bedankt voor de informatie.

    Geschreven door buisman op
    • Altijd fijn om de details te weten om dan meteen in actie te kunnen komen

      Geschreven door Lent op
      • Goedemorgen misschien een Tip mijn dochter had minstens 1x per dag een oog migrene tot op een dag dat ze niks meer zag. Opdat moment was ze blind toen ging ze naar de dr met iemand, maar hij zei dat moet binnen 6 uur wegtrekken. Verder niks aan gedaan en het gevolg is dat als ze vooruit lijkt zij de bovenkant niet te zien. Tot op vandaag nooit meer oog migrene gehad conclusie. …..Pas op met oog migrene lijd tot ooginfarct

        Geschreven door Gr foekje op
    • Stress, spanningen! Daar kun je boezemfibrilleren en vervolgens een herseninfarct van krijgen! Heb het zelf meegemaakt! De spanning was zo groot dat ik mijn gasfornuis niet goed durfde aan te doen, was bang voor een hartstilstand of hersenbloeding. Ik kookte toch en na het avondeten volgde het herseninfarct terwijl ik alleen was. Uren later gevonden door mijn zoon. Worstel 3 jaar later nog met de gevolgen.

      Geschreven door Anny op
    • Wat als je alleen bent ?. Eng idee.

      Geschreven door Coby kroone op
    • bedankt, leerzaam en belangrijk te weten over het hoe, wat en waar!

      Geschreven door hans hage op
  2. Mijn toemalige man heeft mij laten liggen en geen hulp gezocht. Ik heb via mijn schoolgaande kinderen weer leren lezen en schrijven. Na 20 jaar viel ik steeds om en ben naar de dokter gegaan en die stuurde mij door, uitslag een verwaarloosde tia. Een bloedprop nog in mijn hoofd links en twee kleinere rechts dokters stonden voor een raadsel. Hoe dit kwam zonder bijwerkingen, oke knallende hoofdpijn en evenwichtsstoornis voor mij, maar daar lag ik de link niet aan. Ik leef nog dat was het voornaamste ik heb bloedverdunners dus de bom word onschadelijk gemaakt. Sta om de drie maanden onder controle dus gaat goed. Heb wel mijn toenmalige man bedankt dat hij mij zo heeft laten liggen met twee kinderen en geen hulp gezocht had toen, want alles had er dan anders uitgezien. Voor mij beter uit mijn woorden komen en beter moeilijke woorden uit kunnen spreken, want nu kom ik soms dom over. Mijn kinderen hebben mij geholpen van 8 en 12 daar ben ik ze dankbaar voor, maar zij leerde zelf ook toen.

    Geschreven door Irene op
  3. Foekje…dat is een hele nare ervaring….zeker met “wat ik hoor” jou sterke verandwoordelijkheid naar de kinderen toe.
    Ook al herstel je goed (zo aan de tekst die je kunt typen te zien)zul jij ongetwijfeld nog wat
    hinder ervaren van misschien nu wat lichtere schade.

    Toch denk ik eerder onvermogen dan opzet bij de (ex) man.

    Maar vooral diegene die op dat moment jou steun en toeverlaat is….moet dit ontgelden.

    Later kom jij er achter dat genetische factoren en /of leefstijl de oorzaak zijn en dat je hier eigelijk niemand de schuld van mag geven.

    Toch lijk jij mij een sterke vrouw en komen er hopelijk betere tijden.sterkte

    Geschreven door Zon? op
  4. Heb in 2009 ook een Tia gehad. Het waren geen fijne dagen in het ziekenhuis, ik kreeg ook een ruggenprik waar ik ontzettend tegen op zag. Als meisje van 6 had ik ook al hersenvliesontsteking gehad. Dat heb ik ternauwernood gered door die ruggenprik hebben ze een zenuw beschadigd in mijn rechterbeen. Vanaf die tijd ben ik voor 100 procent afgekeurd. Gebruik nu nog heel veel medicatie ook heb ik iedere ochtend pijn in mijn linker been en heup. Vlak bij mijn stuitje zitten 2 cysterns ingekapseld, waardoor ik altijd zenuwpijn blijf houden. Dus ik weet wat andere mensen door maken die dit ook ineens krijgen het leven is hierdoor enorm veranderd altijd leven met pijn is totaal geen pretje.

    Geschreven door Anoniem op
  5. ik lees hierboven dat Zon schrijft dat ze eerder denkt aan onvermogen dan opzet dat de ex-man van Foekje haar heeft laten liggen en geen hulp zocht voor haar.

    Hoe kan zij dat nou weten en waarom zou dat voor haar zeker onvermogen van de man zijn dan een expresse handeling. Ik ben een keer van de trap gevallen doordat mijn ex-echtgenoot de trap in de garage nog niet vastgespijkerd had. Ik wilde dus de trap op lopen en kwam met trap en al naar beneden. Omdat de trap gewoon los zat. Ik was ergens bij het derde treetje. (overigens geloof ik achteraf dat ie dat ook nog express heeft gedaan door mij niet te waarschuwen dat de trap nog los zat.

    Ik schreeuwde van pijn en dat hoorde hij vanuit de woonkamer, maar hij liet me gewoon liggen. Na een half uur kreeg ik de trap van me af en kroop ik naar de woonkamer en heb toen zelf gebeld naar de huisarts.
    Laat mensen als Zon maar hun mond houden, want kennelijk denken dat soort mensen dat de hele wereld alleen maar lief en aardig is. Zeker nooit wat meegemaakt in hun volmaakte wereld.

    Ik heb intussen een enorme hekel gekregen aan mensen als Zon die wel even vertellen dat je het je allemaal verbeeldt Bah nare mensen, die ontzettend deugen door te laten weten dat ze nooit maar dan ook nooit iemand verdenken van kwade opzet.

    Geschreven door Manon op
    • u heeft dat goed gezegd mevrouw. Al gaat het hier nu over een hersenbloeding of beroerte. Ik wil reageren op het oog van die mevrouw. Die dokter is verantwoordelijk voor dat blind zijn. Die moest weten dat zoiets niet vanzelf hersteld, en die mevrouw doorsturen naar een oogarts. Diegene die hier een fout beging is verantwoordelijk voor dat blinde oog. Maar het trieste hieraan is, dat de dokters steeds elkaar indekken als er een fout gebeurt, terwijl zij toch allemaal een dure verzekering hebben. De patiënt blijft altijd in de kou staan. ng betreft

      Geschreven door Trienneke op
    • Helemaal met Manon eens!!

      Geschreven door Pientje op
  6. De opsomming van symptomen is heel mooi maar veel mensen denken dat ze alle symptomen moeten hebben alvorens aan een herseninfarct te denken. Ik heb een cva gekregen in februari 2017. Door diverse omstandigheden zoals een rug en nekhernia het jaar ervoor en een coach bij mijn vader een aantal jaren daarvoor dacht ik ook aan een infarct maar mijn mond stond niet scheef en ik had geen moeite met praten. Dus ik dacht dat de hernia terug was en zocht geen hulp. Ik ben de volgende dag naar de huisarts gegaan waar bleek dat ik toch een cva had gehad. Gelukkig is het redelijk goed gekomen, mijn rechterkant werkt nog niet optimaal maar ik kan weer bijna alles

    Geschreven door CJ op
  7. Lees het boekje van Martine Bijl eens. Die heeft ook een hersenbloeding gehad. De revalidatie pogingen waren rampzalig. Ze is nooit meer zich zelf geworden. Als je het over lijden en af zien hebt, dan heeft zij dat meegemaakt. Soms is het beter dat je niet meer wakker word. En bedenk: Wees bereidt, want ge kent dag nog uur.

    Geschreven door Antoinette op
  8. Dank u, uitleg kan voor iedereen van toepassing zijn! Hopelijk natuurlijk dat bij mij niet zal voorkomen.

    Geschreven door Lonnie Speijer op
  9. Wat moet je doen als je alleen woont?

    Geschreven door evac op
  10. Heb al 4 TIA;s gehad en woon ook alleen, ben minder valide longpatiente , diabeticus en nog wat meerdere ziekte’s. Ik zor dat ik altijd mijn telefoon bij me heb, heb een app 112, mijn gps staat aan, en mijn oudste zoon staat als eerste die gebeld moet worden. Als je iets gebeurd kun je gewoon die 11 app bellen, en mocht je niets meer kunnen, bijv. praten, kunnen ze je vinden via de gps. Ik was een stukje geruster toen mijn zoon deze app installeerde voor mij. Lieve groetjes, en sterkte. Oma Thea.

    Geschreven door Oma Thea op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief