Hoge bloeddruk: zo herken je het

Hoge bloeddruk: zo herken je het

Wist je dat er al vanaf je 40ste er een verhoogde kans op een hoge bloeddruk bestaat? Helaas zijn de symptomen van een verhoogde bloeddruk niet altijd makkelijk herkenbaar. Dus een hoge bloeddruk; hoe herken je dat?

Wat is bloeddruk?

De druk van het bloed op de wanden van de bloedvaten wordt bloeddruk genoemd. Deze bloeddruk bestaat uit een boven- en onderdruk. De bovendruk is die druk die ontstaat wanneer het hart samentrekt en daarmee het bloed het lichaam doorpompt. De onderdruk is de druk in de bloedvaten op het moment dat het hart zich even ontspant.

Wat is een hoge bloeddruk?

De medische benaming voor een hoge bloeddruk is hypertensie. Hypertensie is een aandoening die helaas veel voorkomt. Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?

• Op het moment dat de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg
• Vaak is een bloeddrukmeting bij de arts hoger dan thuis. Meet je thuis, dan is er sprake van een hoge bloeddruk op het moment dat de bovendruk hoger is dan 135 mmHg en de onderdruk hoger dan 85 mmHg.

Hoge bloeddruk: zo herken je het

Een hoge bloeddruk zelf voel je vaak niet, echter er zijn wel een aantal waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op hypertensie. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Sneller vermoeid
  • Wazig zien
  • Duizeligheid
  • Misselijk
  • Kortademig
  • Obstipatie
  • Rusteloosheid.

Op het moment dat je meer dan één van deze klachten ervaart? Meet dan je bloeddruk. Dat kan gemakkelijk thuis of bij je huisarts als je geen bloeddrukmeter hebt.

Oorzaken hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct en een beroerte. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een te hoge bloeddruk?

Leefstijl

In veel gevallen is een ongezonde leefstijl of voedingspatroon de oorzaak voor hypertensie. Denk hierbij aan:

  • Voedingsmiddelen waarin verzadigd vet zit
  • Voeding met veel zout
  • Overgewicht
  • Weinig bewegen
  • Veel alcohol drinken
  • Roken
  • Langdurige stress.

Leeftijd

Met het klimmen der jaren worden onze bloedvaten minder elastisch, ze worden dikker, stugger en stijver, waardoor automatisch de bloeddruk verhoogd. Dit proces start al vanaf je 40ste. Daarom is het advies om vanaf deze leeftijd regelmatig je bloeddruk te (laten) meten.

Zwangerschap

Een hoge bloeddruk bij een zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie of zwangerschapsvergiftiging genoemd. De oorzaak van hypertensie tijdens een zwangerschap is (nog) niet bekend. Men denkt dat aanleg en de ontwikkeling van de placenta in het begin van de zwangerschap een rol kunnen spelen.

Overgang

Rondom de overgang verandert het lichaam van een vrouw, door een verandering in de aanmaak van bepaalde hormonen en dan specifiek van het hormoon oestrogeen. Vaak neemt het gewicht in die periode ook toe wat weer effect kan hebben op je bloeddruk. Ook het eten van zout kan rondom de overgang meer effect op de bloeddruk hebben dan in de periode daarvoor.

Erfelijke aanleg

In sommige families is er vaker sprake van een hoge bloeddruk dan in andere. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Vaak is dit echter niet de enige oorzaak van een verhoogde bloeddruk.

Nierziekte

Eén van de functies van onze nieren is dat ze uit ons lichaam vocht afvoeren. Wanneer als gevolg van een nierziekte je nieren te weinig vocht afvoeren, dan kan de bloeddruk oplopen. Dit kan gaan om aandoeningen aan de nieren of bijnieren.

Slaapapneu

Bij slaapapneu, stopt de ademhaling telkens even, waarbij iemand even aan een zuurstoftekort lijdt. Hierdoor neemt de druk in de longslagader toe wat weer leidt tot overbelasting van het hart en, op de lange termijn, tot een verdikking van de rechterhartspier. Andere gevolgen zijn een verhoging van de bloeddruk. Iemand met meer dan 15 ademhalingspauzes per uur, heeft een verhoogd risico op het krijgen van een te hoge bloeddruk van twee tot drie keer hoger dan normaal.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, waaronder pijnstillers of corticosteroïden, kunnen de bloeddruk verhogen. Deze bijwerking staat altijd vermeld op de bijsluiter.

Hormonale anticonceptie

Sommige vormen van hormonale anticonceptie, en dan vooral de combinatiepil, de hormonenpleister en de hormoonring, kunnen de bloeddruk licht verhogen.

Drop of zoethout

We blijken in Nederland per persoon jaarlijks gemiddeld twee kg drop te eten. Daarnaast zien we dat het drinken van zoethoutthee steeds populairder wordt. In beide producten zit een stof genaamd glycyrrhizine. Glycyrrhizine kan ervoor zorgen dat je extra vocht vasthoudt en dat zorgt ervoor dat je bloeddruk hoger wordt.

 

Bronnen: Hartstichting, MagUZA en Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

 

Delen:  
3 reacties op “Hoge bloeddruk: zo herken je het
  1. Vroeger las je vaak broeddrukwaarden per leeftijds groep
    Nu zie ik voor alle leeftijden 140/90
    De bloeddruk is toch nog steeds afhankelijk van leeftijden
    Waarom is dat ?

    Geschreven door Roberto op
  2. Wat is een “normale” bloeddruk boven de 80 jaar?

    Geschreven door dirk op
  3. Goed om te lezen.

    Geschreven door Wilma op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief