De link tussen artrose en overgewicht

De link tussen artrose en overgewicht

Wat is artrose precies en welke link heeft het met overgewicht? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en gaan we dieper in op wat overgewicht is en welke belangrijke factoren hier van invloed op zijn.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Dit kunnen alle gewrichten in het lichaam zijn, elleboogartrose, knieartrose en heupartrose zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende varianten van de ziekte. Artrose begint vaak bij een ontsteking in het kraakbeen, wat vervolgens leidt tot kraakbeenslijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Dit kan pijn veroorzaken, maar dit kan ook leiden tot stijfheid en zwellingen rondom het gewricht. In sommige gevallen zal het lichaam proberen de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen met bot uitgroeisels, ook dit kan leiden tot pijn en stijfheid.

Wat zijn de oorzaken?

En hoe kun je artrose voorkomen? Ondanks dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak van artrose, is deze nog niet bekend. Wel weet men dat er verschillende factoren van invloed zijn op het krijgen van artrose, zoals: geslacht en erfelijkheid. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die de kans op artrose vergroten, zoals: zwaar lichamelijk werk, ontstekingsreuma, blessures, leeftijd, te zwaar sporten, een aangeboren afwijking en overgewicht. Over de kans vergrotende factor overgewicht gaan we het iets uitgebreider hebben.

Wanneer heb je overgewicht?

Een veelgebruikte methode om vast te stellen of iemand wel of geen overgewicht heeft is het berekenen van de Body Mass Index (BMI). Deze index geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Om de index te berekenen wordt het gewicht in kilo’s gedeeld door de lengte in meters en vervolgens wordt de uitkomst gekwadrateerd. Een BMI van 18,5 tot en met 25 geeft een gezond gewicht aan. Een BMI van boven de 25 wordt gezien als overgewicht, het advies is luidt: afvallen! Wanneer je BMI hoger is dan 30 wordt dit gezien als ernstig overgewicht (obesitas) en wordt afvallen onder begeleiding aangeraden.

Je BMI zegt echter niet alles, de middelomtrek is bijvoorbeeld ook belangrijk. Hiermee kan een indicatie gegeven worden van het vetpercentage. Wat een normale middelomtrek (taille) is verschilt per geslacht en leeftijd. Voor volwassen vrouwen is dit bijvoorbeeld tussen de 68 en 80 centimeter en voor mannen tussen de 79 en 94 centimeter.

Belangrijke factoren die meespelen bij overgewicht

Vet

Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door te weinig bewegen en te veel consumeren. Het lichaam slaat de koolhydraten die niet worden verbrand door beweging op als overtollig vet. Vetweefsel maakt weer stoffen aan die de ontstekingen van artrose patiënten verergeren. Daarnaast wordt er ook gesuggereerd dat deze stofjes de afbraak van het kraakbeen versnellen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is voor iedereen van belang, ook als je geen overgewicht hebt. Het verkleint de kans op ziektes en aandoeningen, en kan voorkomen dat iemand te zwaar wordt. De belangrijkste regels van een gezond dieet zijn: Gevarieerd eten, eten dat veel vezels bevat en minimaal 200 gram groente en 200 gram fruit per dag. Daarnaast wordt geadviseerd alcohol, tabak en andere drugs links te laten liggen.
Sommige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld groenlipmossel, hebben een directe positieve invloed op artrose. Ze verminderen de ervaren pijnintensiteit en zorgen dat bewegen of sporten minder moeizaam gaat.

Beweging

Beweging vermindert overgewicht en is essentieel voor de gezondheid van je gewrichten. Er wordt aangeraden minimaal 30 minuten per dag te bewegen, al is het maar een wandeling of een fietstocht.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief