Ontstoken evenwichtsorgaan? Dat verklaart je duizeligheid

Ontstoken evenwichtsorgaan? Dat verklaart je duizeligheid

Heb jij het gevoel dat de hele wereld om je heen lijkt te draaien? Ben je daardoor zo misselijk dat je alleen nog maar stil op bed wilt blijven liggen? Dan kan je evenwichtsorgaan ontstoken zijn.

Het evenwichtsorgaan

In het binnenoor ligt je evenwichtsorgaan. Dat is een heel klein orgaantje wat goed beschermt ligt achter het rotsbeen, het stevigste bot van je lichaam. Dit orgaantje geeft zeer belangrijke informatie via de evenwichtszenuw, door aan de hersenen. Je hersenen verwerken die informatie dan weer en gebruiken deze om in evenwicht te blijven.

Ontstoken evenwichtsorgaan

Aan je evenwichtsorgaan kunnen verschillende problemen ontstaan. Je kunt last krijgen van de ziekte van Ménière, draaiduizeligheid of labyrinthitis. Bij een labyrinthitis is een ontsteking van het gehoororgaan (slakkenhuis) en je evenwichtsorgaan. Tezamen vormen deze het labyrinth.

Symptomen ontstoken evenwichtsorgaan

Je kunt labyrinthitis, de medische naam voor een ontstoken evenwichtsorgaan, herkennen aan de volgende symptomen:

Duizeligheid

Vooral de eerste paar dagen kun je enorm last hebben van (draai)duizeligheid (vertigo). Je ligt dan ook het liefst stil op bed. Deze duizeligheid treedt op doordat er uit beide evenwichtsorganen een ongelijk signaal komt. Hierdoor raken je hersenen in de war en wordt je duizelig.

Gehoorverlies

Vaak hoor je slechter en soms zijn mensen aan één oor tijdelijk helemaal doof. Sommige mensen hebben ook last van oorsuizen (tinnitus).

Misselijkheid en/of overgeven

Door die draaiduizeligheid word je enorm misselijk, soms met overgeven tot gevolg.

Zweten

Ook zweten en hartkloppingen kunnen symptomen zijn van een ontstoken evenwichtsorgaan.

Oorzaken ontstoken evenwichtsorgaan

In de meeste gevallen wordt de ontsteking door een virus of bacterie veroorzaakt. Denk hierbij aan een virale infectie zoals een verkoudheid of een griep. Als er sprake is van een bacteriële infectie, dan kunnen bacteriën zoals streptokokken, stafylokokken of E. coli. de boosdoeners zijn. Ook een middenoorontsteking of een breuk in het rotsbeen, het been waarachter het evenwichtsorgaan zit, kunnen een ontsteking aan het evenwichtsorgaan veroorzaken.

Leeftijd blijkt een factor te zijn die bijdraagt aan de kans op het krijgen van een ontstoken evenwichtsorgaan. Ondanks het feit dat het op iedere leeftijd kan ontstaan, blijkt een virale labyrinthitis vooral voor te komen bij volwassenen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar. Daarnaast kunnen roken, alcohol en stress de vatbaarheid vergroten, net als een verminderde weerstand.

Diagnose van een ontstoken evenwichtsorgaan

Een ontstoken evenwichtsorgaan kan worden vastgesteld aan de hand van:

  • Gehoortest
  • Evenwichtsonderzoek
  • CT-scan of MRI-scan.

Aanvullend kan er ook voor een bloedonderzoek gekozen worden.

Behandeling ontsteking evenwichtsorgaan

Net als bij de griep moet je enkele dagen uitzieken. Daarbij is het belangrijk dat zodra je kunt bewegen je dat ook zo snel mogelijk weer gaat doen. Hierdoor train je je eigen lichaam om de uitval van je evenwichtsorgaan te compenseren.

Medicijnen

In het acute stadium kunnen medicijnen helpen om enige verlichting te geven van je klachten. Je arts kan er dan voor kiezen wanneer het om een bacteriële infectie gaat, om voor antibiotica voor te schrijven. Wanneer de oorzaak een virus is geweest, dan kunnen antivirale medicijnen worden voorgeschreven. De eventuele doofheid kan worden behandeld met een ontstekingsremmer. De arts kan eventueel ook medicijnen voorschrijven die helpen tegen misselijkheid.
Als er klachten van een onevenwichtig gevoel of duizeligheid blijven bestaan, dan kan gespecialiseerde fysiotherapie nodig zijn.

De prognose na een bacteriële labyrinthitis is aanmerkelijk slechter dan na een virale labyrinthitis.

Wanneer naar je huisarts?

Heb jij last van draaiduizeligheid? Neem dan contact op met je huisarts wanneer je:

  • Duizelig bent en dit na ongeveer 4 dagen niet minder wordt.
  • Ineens dubbel ziet, moeilijk kan praten of minder gevoel in je arm of been hebt.
  • Plotseling hele erge hoofdpijn hebt.
  • Het gevoel hebt dat je moet flauwvallen of dat je flauwgevallen bent.
  • Na een lange periode nog problemen hebt met je evenwicht.

 

Bronnen: KNO Medisch Centrum, State Health Foundation en Ziekenhuis Amstelland

 

Delen:  
8 reacties op “Ontstoken evenwichtsorgaan? Dat verklaart je duizeligheid
  1. Ik heb hier al 11 jaar last van ( draai duizeligheid ) in behandeling hospitaal Middelheim- neurologie -conclusie van de dokter – niks te vinden , je moet hier mee leren leven . Uiteraard ben ik daar niet mee akkoord, ik zwijmel over de straat.
    Oplossing graag!
    Hoogachtend,
    Hugo Gerardts

    Geschreven door HUGO DAX op
    • Ik heb al 10 jaar de ziekte van Ménière. Ik hoor slecht met mijn rechteroor. Bij een aanval neem ik betaserc ( bètahistine) Ik ben bij een hele goede KNO arts in AZ Klina Dokter Maertens Brasschaat. Bij een aanval rust nemen en wachten tot het over gaat. Er is werkelijk niets tegen te doen en inderdaad mee leren leven. Ik heb alles geprobeerd teveel om op te noemen. Als laatste is nog een MRI genomen om te kijken of ik een brughoektumor had maar gelukkig is dit niet het geval. Ik wens u veel sterkte.
      Vriendelijke groeten,
      Paula Teijsen
      Putte N.Br.

      Geschreven door Paula Teijsen op
    • Dat valt niet mee. Ik had 4 jaar getril in mijn nek en negeerde de klacht. Nu ook duizelig erbij.

      Geschreven door wouter op
  2. Goedemorgen,

    Hartelijk dank voor de toelichting.
    Na mijn plotseling aanval van duizeligheid heb ik tinitus overgehouden en ik kan helaas nog steeds niet op mijn rug liggen op de sportschool met oefeningen.
    Doofheid is aan 1 oor ontstaan na de aanval.

    Helaas merk je dat deze zeer ingrijpende “ziekte” nog onbekend is, terwijl duizenden mensen er last van hebben. Er kan tot nu toe niets aan gedaan worden en ik lees ook vanuit onze Tinitus groep dat niets helpt. Alles wordt geprobeerd en teruggekoppeld…niets geeft resultaat.

    Ik hoop dat dit nog eens opgelost wordt maar ik vrees het ergste.

    Met vriendelijke groet

    Geschreven door Trauma op
  3. Evenwichtsproblemen na een tia en later een herseninfarct al 4 jaar problemen soms bijna vallen. Dokter zegt niets aan te doen?

    Geschreven door p. jbrekelmans op
    • Al 30 jaar draaiduizeligheid. Soms een paar jaar niet, dan onverwacht eenaanval.
      Vorige dokter zei; Meniere. Nieuwe huisarts, noemt het B.PPD.
      Nam altijd paracetamol en sliep een dag. Kan alleen op rechterkant liggen. Het is heel vervelend, maar er is mee te leven. Wat ook iets helpt is een watje met olie in rechteroor.

      Geschreven door C.C. Mourits vr. 82 jaar. op
  4. Ik heb ook enige jaren last gehad van draaiduizeligheid, in mijn geval BPPD genaamd. Uiteindelijk 3x behandeld door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is om dit te behandelen, nl. door Eypley bewegingen te verrichten. Hierdoor gaat het gruis in het buisje van het evenwichtsorgaan links of rechts weer op de goede plaats zitten. Heeft mij top geholpen!!

    Geschreven door Anneke op
  5. Als ik ga liggen,bv slapen draait het altijd in mijn hoofd,met pijn,slaap met medicatie,2keer een mri en een keer een ct scan,kan niets vinden,maar het word wel erger.Apeldoorn geweest niets gevonden,wat kan dat zijn?

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief