Heb jij een calciumtekort? Dit zijn de symptomen

Heb jij een calciumtekort? Dit zijn de symptomen

Een tekort aan calcium kan verregaande gevolgen hebben variërend van mild tot levensbedreigend. Wat zijn de symptomen van een calciumtekort?

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal en speelt een belangrijke rol in de opbouw en onderhoud van je botten en gebit. Daarnaast is calcium erg belangrijk voor een goede werking van je zenuwen en spieren, bloedstolling en het transport van andere mineralen in je lichaam. Denk hierbij aan onder andere magnesium, kalium en natrium. Een tekort kan dan ook verregaande gevolgen hebben.

Symptomen calciumtekort

Wanneer je een te laag calciumgehalte in het bloed hebt, dan is dat te herkennen aan:

  • Gevoelloosheid of tintelingen meestal rond je mond of in je vingers en tenen
  • Spierkrampen of spierpijn
  • Droge huid, eczeem en dermatitis
  • Afbrokkelende nagels
  • Haaruitval
  • Moeite met slikken
  • Kortademigheid en piepende ademhaling
  • Hartritmestoornissen of overige hartklachten
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Stress en angst.

Omdat calcium een rol speelt bij de botaanmaak, kan een structureel tekort aan calcium op langere termijn een groter risico op botbreuken als gevolg van botontkalking veroorzaken.

Gelukkig ervaart niet iedereen bovenstaande symptomen. Echter, bij een langdurig calciumtekort kan bij iemand die al kritisch ziek is, hypocalciëmie het risico op overlijden vergroten.

Oorzaken calciumtekort

Te traag werkende bijschildklieren

Een van de belangrijkste oorzaken zijn te traag werkende bijschildklieren. De medische benaming hiervoor is hypoparathyreoïdie. Hierbij maken je bijschildklieren te weinig van het hormoon PTH aan, waardoor de hoeveelheid calcium in het bloed vermindert.

Vitamine D-tekort

Vitamine D is nodig om calcium uit onze voeding in het lichaam op te nemen.
Een vitamine D-tekort is dan ook een belangrijke oorzaak van een tekort aan calcium in ons lichaam. Je kunt een vitamine D-tekort hebben door:

  • Te weinig zonlicht op je huid
  • Onevenwichtige voeding
  • Glutenintolerantie
  • Verminderde werking van de lever- of nieren
  • Langdurige inname van bepaalde medicijnen
  • Kanker die naar de botten is uitgezaaid.

Slechte nierwerking

Vitamine D moet om volledig actief te worden eerst in de lever en daarna in de nieren een specifieke reactie ondergaan. Wanneer er sprake is van een slechte nierwerking kan er onvoldoende vitamine D en dus calcium worden opgenomen door het lichaam.

Leeftijd

Maar ook naarmate je ouder wordt, neemt het lichaam calcium iets minder goed op. Bij vrouwen geldt dat al vanaf hun 50ste en voor mannen vanaf hun 70ste levensjaar.

Hoeveel calcium heb je nodig?

De hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd en je geslacht. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor mannen tussen de 29 en 69 jaar en voor vrouwen tussen de 25 en 50 jaar is 950 milligram. Door dagelijks bijvoorbeeld 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 40 gram kaas te consumeren krijg je al zo’n 80% tot 90% van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. De rest haal je uit andere producten zoals dranken (water, koffie, thee). Maar ook in graanproducten en groenten zoals rucola, boerenkool, spinazie à la crème, Chinese kool en postelein zijn rijk aan calcium.

Behandeling

Wanneer de oorzaak van je calciumtekort een tekort aan vitamine D is, dan kun je proberen om dagelijks 15 minuten je handen en gezicht bloot te stellen aan zonlicht. Als dat niet voldoet, dan kun je kijken naar je voeding. De hoogste hoeveelheden vitamine D vind je in vettere vissoorten, zoals sardienen, haring, zalm of makreel.

Wanneer de oorzaak van het tekort komt door een onderliggend nier- of leverprobleem dan zal dat eerst aangepakt moeten worden. Bij milde klachten kan dit door het innemen van calciumcarbonaat. Echter, wanneer je calciumgehalte plotseling erg laag wordt, dan zal een behandeling in het ziekenhuis nodig zijn. Hier krijg je dan hoge hoeveelheden calciumcarbonaat via een infuus toegediend. Zo wordt sneller een normaal niveau bereikt dan wanneer je calcium oraal inneemt.

Wanneer de oorzaak te traag werkende bijschildklieren zijn, dan zal een endocrinoloog de behandeling overnemen.

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en Vitamine Info

Delen:  
6 reacties op “Heb jij een calciumtekort? Dit zijn de symptomen
  1. Zelf ben ik twaalf jaar geleden erachter gekomen dat ik osteoporose had nadat ik een pols had gebroken.
    Nu word ik 70 jaar en ik gebruik calcium-magnesium pidolaat, vitamine D3, K2 en zink, plus nog andere supplementen.
    Had gelezen dat calcium-carbonaat minder goed opneembaar is en dat het als een rennie werkt, waardoor andere stoffen zoals eiwitten niet goed verteren omdat zij een zure omgeving nodig hebben.
    Hoe denkt u daar over?

    Geschreven door Ina Koning op
    • Dat werkt niet als een rennie.

      Geschreven door John (moderator) op
    • hoe heet deze supplement :calcium-magnesium pidolaat, vitamine D3, K2 en zink, plus nog andere supplementen.

      Geschreven door kees op
  2. Ik heb botontkalking. En slik af en toe calci chew ik kan daar niet echt tegen pijn in maag en darmen? Een x per jaar infuus aclasta 5 Mg zoledroninezuur en dat trekt weer kalk uit je bloed. Hoe vul ik dat met een ander middel aan zonder bijwerking?

    Geschreven door Snarf op
    • Herkenbaar, in de calci chew zitten hulpmiddelen waar je last van kan hebben, ik herken deze klachten.
      Zoektocht waar zo min mogelijk hulpstoffen in zitten, ik reageerde op suikers E 951 en ook andere.
      Bespreek dit met de apotheker en arts, specialist.
      Ik raad je ook aan om naar naar een diëtist(e) te gaan. Die weet diverse voeding waar je wel binnen krijgt wat je nodig hebt.

      Geschreven door Kees op
  3. Dat zou je dan beter met je arts kunnen bespreken. Die heeft alle relevante informatie om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief