Wat vertellen je nagels over je gezondheid?

Wat je nagels over je gezondheid vertellen

Wist je dat je nagels aangeven hoe gezond je bent? Gelukkig zijn de meeste nagelafwijkingen onschuldig. Maar niet allemaal. Problemen aan de lever, longen en het hart kunnen zichtbaar worden in je nagels.

Wat vertellen je nagels over je gezondheid?

Witte nagels
Witte nagels, of nagels die erg bleek zijn, ontstaan vaak door het ouder worden. In bepaalde gevallen kunnen witte nagels ook een teken zijn van meer serieuze aandoeningen, zoals bloedarmoede, voedingsstoffentekort en hartfalen.
Wanneer de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Wanneer de vingers ook nog eens geel verkleurd zijn, dan is dat nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Wanneer kinderen witte vlekken op de nagels hebben dan is dit vaak het gevolg van het ergens tegenaan stoten.

Gele nagels
Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een schimmelinfectie. Dit zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt. Wanneer er niets gedaan aan de infectie wordt gedaan, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en de nagels dik en broos worden. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Blauwachtige zweem over nagels
Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes.

Donkere lijnen onder de nagels
Kleurveranderingen in je nagels moet je altijd goed in de gaten houden. Maar bruine lijnen onder nagels kunnen veroorzaakt worden door huidkanker. Elk soort asymmetrische pigmentatie kan duiden op huidkanker, maar als je melanoom tegenkomt op je nagels ziet dat er meestal uit als een gekleurde verticale band die vanaf je nagelriemen omhoog loopt naar de bovenkant van je nagels. Wanneer je dit ziet neem dan contact op met je huisarts.

Afgebrokkelde nagels
Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, komen regelmatig voor. Wanneer je vaak je nagels laat doen of veel werkt met water en schoonmaakmiddelen kun je er vaak last van hebben. Maar afgebrokkelde nagels kunnen ook duiden op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.

Nagels met een grote halve maan
We hebben allemaal witte halve maantjes aan het begin van de nagel. Maar wanneer deze halve maand zeer groot is, dan kan dat duiden op onder andere nierfalen, wat vaak voorkomt bij mensen die diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. Als de halve maantjes 2/3 van je nagels beslaan, dan zou leverfalen de diagnose kunnen zijn.

Splijtende nagels
Deze afwijking kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste factor is waarschijnlijk het uitdrogen van de nagel door regelmatig contact met water en zeep. Bij het nat worden van de nagel wordt deze zacht en vervolgens droogt de nagel weer op. Wanneer dit te vaak gebeurd kan er een splijting in de nagelplaat optreden. In de barstjes die ontstaan kunnen dan weer water, vuil en zeepresten ophopen waardoor het probleem erger wordt. Een enkele keer kan de splijting in verband worden gebracht met een onderliggende ziekte zoals Polycythaemia Vera. Dit is een zeldzame aandoening van het beenmerg, die kan overgaan in acute leukemie.

Geribbelde nagels
Een nageloppervlak met ribbels in de breedte of putjes, kan een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis zijn. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10% van de mensen begint psoriasis in de nagels. Maar wanneer je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Sommige mensen vergelijken het met het krijgen van rimpels. Je hoeft je dus niet druk te maken over deze ribbels, tenzij ze heel plotseling verschijnen, dan kun je beter je even naar je huisarts gaan.

Holle nagels
Holle nagels worden ook wel lepeltjesnagels genoemd. Deze nagelafwijking wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer. De nagel wordt daardoor zo dun dat hij hol gaat staan. Mocht het inderdaad gaan om een ijzertekort, dan kun je dit oplossen door het innemen van een ijzersupplement. Een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je met producten werkt gebaseerd op petroleum, of door eerder opgelopen trauma. In het ergste geval kunnen holle nagels ook duiden op hartaandoeningen.

Nagels met putjes
Natuurlijk kan iemand zijn nagel hebben beschadigd waardoor er een putje is ontstaan. Maar het hebben van vele putjes over de gehele nagel is gelinkt aan huidziektes zoals eczeem-psoriasis. Dat kan ervoor zorgen dat de basislaag cellen van je nagels ontstoken raakt. Hierdoor ontwikkelt de basislaag zich niet gelijk en kan de nagel zich niet glad ontwikkelen.

Bolle nagels
Mensen met hele bolle nagels, ook wel trommelstokvingers of horlogenagels genoemd, hebben nagels die over de vingertop heen groeien. De vingertoppen zijn verdikt, warm en rood. Bij aandoeningen van het hart, de longen, grote bloedvaten of het maag-darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Men neemt aan dat het gebrek aan zuurstof te maken heeft met het ontstaan van deze nagelafwijking.

Meestal onschuldig

Natuurlijk kunnen bepaalde ziektes zichtbaar worden in de nagels. Maar de meeste afwijkingen aan de nagels betekenen helemaal niets. Wanneer je twijfels hebt, neem dan contact op met je huisarts of vraag een verwijzing naar een dermatoloog.

 

Bronnen: WebMD en huidinfo.nl

24 reacties op “Wat vertellen je nagels over je gezondheid?
 1. Mijn vrouw heeft last van het “Gele Nagel Syndroom”, (“Yellow Nail Syndrome”). De nagels worden geel-bruin, ook de teennagels, bollen op en vallen uiteindelijk af . De aangroei gaat vervolgens zeer langzaam of komt niet meer terug. Deze ziekte gaat ook gepaard met oedeemachtige verschijnselen, zoals dikke voeten en enkels en altijd gaat het gepaard met ernstige hoestbuien. Deze ziekte komt heel weinig voor en de oorzaak en behandeling is onbekend. Althans zover wij weten. Mochten er mensen zijn die wel gehoord hebben van deze ziekte en/of een oplossing weten, dan horen wij dat uiteraard heel graag.

  Geschreven door Frans op
 2. Nu het maantje van mijn rechter duimnagel werd ineens rood en werd de nagel erg ribbelig, met het gevolg dat de hele duimnagel met stukjes afbrokkelde en op den duur geheel verdwenen was, dat heeft een paar maand geduurd, waarna zich weer een geheel nieuwe nagel vormde. Heeft ongeveer 9 maanden geduurd, maar niemand weet me te vertellen wat de oorzaak geweest kan zijn.

  Geschreven door Hans op
  • Ik heb precies hetzelfde gehad, maar dan met mijn grote teennagel. Dit kwam doordat ik te kleine schoenen droeg waardoor er veel druk op de nagel kwam. Eerder had ik het ook bij mijn kleine teennagel, die werd zwart en brokkelde ook langzaam af toen ik mijn teen heel hard had gestoten. Heb je toevallig je duim ergens tussen gehad of iets dergelijks?

   Geschreven door Kirana op
   • Nee Kirana, ik zou het niet weten dat ik mijn duim ergens tussen heb gehad of hard heb gestoten of iets dergelijks.
    Het enigste wat ik me zou kunnen bedenken is dat ik geregeld met mijn handen in waswater zit en dat er mogelijk iets tussen de nagelriem is gekomen, wat ontstoken is geraakt bij het maantje

    Geschreven door Hans op
 3. Ben je er wel mee naar de huisarts geweest? Die moet daar toch wel wat over kunnen zeggen. Het lijkt op een (lichte) ontsteking (omloop/paronychia) van het nagelbed of de nagelriem. Dit kan (soms) leiden tot een gedeformeerde nagel (zoals bij mijn vader). Er zijn verschillende oorzaken mogelijk (vraag huisarts of google op internet) en ook verschillende mannieren om er wat aan te doen (vraag huisarts of google op internet).

  Geschreven door Ravindra op
  • Ja hoor Ravindra ik ben er mee naar de huisarts geweest. Het kan zijn dat het bij de nagelriem ontstoken was geraakt. Normaal gesproken zit de nagelriem aan de nagel vast, maar dat is bij mij bij de beide duimen niet het geval, wel bij de overige vingers.

   Geschreven door Hans op
 4. Mijn zoon heeft alopecia areata ook dan zijn vaak je nagels beschadigd.

  Geschreven door Anna op
 5. Mijn nagels hebben witte vlekken. Wat kan dat zijn?

  Geschreven door Kieksie op
 6. Ik heb een tante wiens achternaam “Nagel” is, zij heeft ook wel eens griep.

  Geschreven door Leo op
  • Hahaha

   Geschreven door Anoniem op
  • Hoe lang heeft je tante dat al? Lijkt me heel ernstig. Vroeg of laat gaat ze er echt aan dood. (Heeft ze al een testament geschreven? Ben maar heel aardig voor je tante).
   Bertje

   Geschreven door Bertje op
 7. hahahahahhahaha

  Geschreven door Anoniem op
 8. Mijn nagels brokkelen af als gevolg van een chemobehandeling.

  Geschreven door Ivo op
  • Hoelang heeft dat geduurd Ivo? Mijn dochter heeft dat ook gehad eerst de vingernagels en nu de tenen de grote teennagels zien er echt vreselijk uit ze blijft er overal in hangen en de nagel eronder groeit nu aan de zijkanten helemaal in t vel moet zij nr n speciale pedicure? Zij heeft aanst ervoor want de nagels moeten eigenlijk vanzelf afvallen zegt de oncoloog

   Geschreven door Bezorgde moeder op
   • Moeilijk te beantwoorden : ik heb chemo gekregen tot juli 2016. Nu ‘brokkelen’ mijn nagels nog af en splitsen makkelijk. Hoe lang dat nog gaat duren heb ik geen idee van. Ik heb wel een persoonlijke visie : ik heb niet gevochten tegen de kanker maar voor mijn gezondheid.

    Geschreven door Anoniem op
    • Sorry, het was niet mijn bedoeling om anoniem te reageren.
     Intussen heb ik nagedacht over hetgeen u geschreven hebt. Ik vermoed dat er een ‘tikfout’ staat, ik vermoed dat uw dochter angst heeft. In mijn idee denk ik dat het belangrijkste wat er hier kan spelen dat jij met je dochter kan praten over die angst. Angst waarvoor ? Voor pijn ? Voor het uitzicht ? Voor uitgelachen te worden ? …. Ik (in mijn ideeëngoed) denk dat daar een sterk helende werking van uit gaat. Komen bij het diepere dat in uzelf leeft.
     Het is maar mijn idee, laat mijn mening niet opdringen zou ik zeggen maar ga in uw gevoel en dan vind je wel wat best is voor jou en je dochter.
     Het ga jullie alleszins goed.

     Geschreven door Ivo op
 9. 🙁 sterkte met uw dochter

  Geschreven door Canim op
 10. 🙁

  Geschreven door Canim op
 11. Ik heb ook sinds ik spijsverteringsproblemen heb ook verticale smalle lijntjes(van boven naar beneden) op al mijn vingernagels. Ik ben 42 en nog niet oud, dus zullen de maag-darmklachten hier misschien mee te maken hebben. Mijn nagels glanzen wel wat. Weet iemand wat dexe smalle lijntjes inhouden?

  Geschreven door Arjen de Haan op
  • hoi Arjan de Haan,
   als je het artikel over nagels goed gelezen had, had je de vraag niet hoeven stellen.
   Nog een keer goed lezen dus! Wat is het toch moeilijk voor de mensen om iets goed te lezen.
   Als geruststelling kan ik je verklappen dat verticale lijntjes in de kleur van de nagel volkomen onschuldig zijn. Maar zoals bij alles ook hier weer, vertrouw je het niet ga dan naar de dokter!!

   Geschreven door cagniolino op
 12. Ten eerste heet ik Arjen en geen Arjan en ten tweede ben ik nog niet oud, pas 42.
  Waarom zou ik naar de huisarts moeten als ik plots verticale lijntjes op mijn nagels krijg.
  Waarom word hier niet uitgelegd wat er mogelijk dan aan de hand is. Ik heb wel eens ergens gelezen dat dit te maken kan hebben met de stofwisseling. Graag serieuze reacties en geen dom geleuter a.u.b.

  Geschreven door Arjen de Haan op
 13. mijn grote tenen hebben soms een blauwachtige kleur, heeft dat te maken met zuurstofgebrek? Ik heb wel vaak koude voeten.

  Geschreven door Janneke Agteresch op
  • Slechte doorboeding.

   Geschreven door Diana op
 14. Mijn zoon heeft op zijn lunula een bruine vlek, veranderd niet van kleur, doet geen pijn en heeft geen idee of hij ergens tss gezeten heeft…. ik zie het ook niet echt mee uitgroeien en zit er er al enkele weken… iemand een idee wat het zou kunnen zijn?
  Alvast bedankt

  Geschreven door Caro op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief