Wat vertellen je nagels over je gezondheid?

Wat je nagels over je gezondheid vertellen

Wist je dat je nagels aangeven hoe gezond je bent? Gelukkig zijn de meeste nagelafwijkingen onschuldig. Maar niet allemaal. Problemen aan de lever, longen en het hart kunnen zichtbaar worden in je nagels.

Wat vertellen je nagels over je gezondheid?

Witte nagels

Witte nagels, of nagels die erg bleek zijn, ontstaan vaak door het ouder worden. In bepaalde gevallen kunnen witte nagels ook een teken zijn van meer serieuze aandoeningen, zoals bloedarmoede, voedingsstoffentekort en hartfalen. Wanneer de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Echter, wanneer de vingers ook nog eens geel verkleurd zijn, dan is dat nog een aanwijzing voor een leveraandoening. Wanneer kinderen witte vlekken op de nagels hebben dan is dit vaak het gevolg van het ergens tegenaan stoten.

Gele nagels

Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een schimmelinfectie. Dit zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt. Wanneer er niets gedaan aan de infectie wordt gedaan, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en de nagels dik en broos worden. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Blauwachtige zweem over nagels

Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes.

Donkere lijnen onder de nagels

Kleurveranderingen in je nagels moet je altijd goed in de gaten houden. Maar bruine lijnen onder nagels kunnen veroorzaakt worden door huidkanker. Elk soort asymmetrische pigmentatie kan duiden op huidkanker, maar als je melanoom tegenkomt op je nagels ziet dat er meestal uit als een gekleurde verticale band die vanaf je nagelriemen omhoog loopt naar de bovenkant van je nagels. Wanneer je dit ziet neem dan contact op met je huisarts.

Broze nagels

Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, komen regelmatig voor. Wanneer je vaak je nagels laat doen of veel werkt met water en schoonmaakmiddelen kun je er vaak last van hebben. Maar afgebrokkelde nagels kunnen ook duiden op een probleem met de schildklier of een slechte bloedsomloop. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.

Nagels met een grote halve maan

We hebben allemaal witte halve maantjes aan het begin van de nagel. Maar wanneer deze halve maand zeer groot is, dan kan dat duiden op onder andere nierfalen, wat vaak voorkomt bij mensen die diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. Als de halve maantjes 2/3 van je nagels beslaan, dan zou leverfalen de diagnose kunnen zijn.

Splijtende nagels

Deze afwijking kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste factor is waarschijnlijk het uitdrogen van de nagel door regelmatig contact met water en zeep. Bij het nat worden van de nagel wordt deze zacht en vervolgens droogt de nagel weer op. Wanneer dit te vaak gebeurd kan er een splijting in de nagelplaat optreden. In de barstjes die ontstaan kunnen dan weer water, vuil en zeepresten ophopen waardoor het probleem erger wordt. Een enkele keer kan de splijting in verband worden gebracht met een onderliggende ziekte zoals Polycythaemia Vera. Dit is een zeldzame aandoening van het beenmerg, die kan overgaan in acute leukemie.

Geribbelde nagels

Een nageloppervlak met ribbels in de breedte of putjes, kan een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis zijn. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10% van de mensen begint psoriasis in de nagels. Maar wanneer je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Sommige mensen vergelijken het met het krijgen van rimpels. Je hoeft je dus niet druk te maken over deze ribbels, tenzij ze heel plotseling verschijnen, dan kun je beter je even naar je huisarts gaan.

Holle nagels

Holle nagels worden ook wel lepeltjesnagels genoemd. Deze nagelafwijking wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer. De nagel wordt daardoor zo dun dat hij hol gaat staan. Mocht het inderdaad gaan om een ijzertekort, dan kun je dit oplossen door het innemen van een ijzersupplement. Een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je met producten werkt gebaseerd op petroleum, of door eerder opgelopen trauma. In het ergste geval kunnen holle nagels ook duiden op hartaandoeningen.

Nagels met putjes

Natuurlijk kan iemand zijn nagel hebben beschadigd waardoor er een putje is ontstaan. Maar het hebben van vele putjes over de gehele nagel is gelinkt aan huidziektes zoals eczeem-psoriasis. Dat kan ervoor zorgen dat de basislaag cellen van je nagels ontstoken raakt. Hierdoor ontwikkelt de basislaag zich niet gelijk en kan de nagel zich niet glad ontwikkelen.

Bolle nagels

Mensen met hele bolle nagels, ook wel trommelstokvingers of horlogenagels genoemd, hebben nagels die over de vingertop heen groeien. De vingertoppen zijn verdikt, warm en rood. Bij aandoeningen van het hart, de longen, grote bloedvaten of het maag-darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Men neemt aan dat het gebrek aan zuurstof te maken heeft met het ontstaan van deze nagelafwijking.

Meestal onschuldig

Natuurlijk kunnen bepaalde ziektes zichtbaar worden in de nagels. Maar de meeste afwijkingen aan de nagels betekenen helemaal niets. Wanneer je twijfels hebt, neem dan contact op met je huisarts of vraag een verwijzing naar een dermatoloog.

 

Bronnen: webmd.com en huidinfo.nl

Delen:  
41 reacties op “Wat vertellen je nagels over je gezondheid?
 1. Mijn vrouw heeft last van het “Gele Nagel Syndroom”, (“Yellow Nail Syndrome”). De nagels worden geel-bruin, ook de teennagels, bollen op en vallen uiteindelijk af . De aangroei gaat vervolgens zeer langzaam of komt niet meer terug. Deze ziekte gaat ook gepaard met oedeemachtige verschijnselen, zoals dikke voeten en enkels en altijd gaat het gepaard met ernstige hoestbuien. Deze ziekte komt heel weinig voor en de oorzaak en behandeling is onbekend. Althans zover wij weten. Mochten er mensen zijn die wel gehoord hebben van deze ziekte en/of een oplossing weten, dan horen wij dat uiteraard heel graag.

  Geschreven door Frans op
 2. Nu het maantje van mijn rechter duimnagel werd ineens rood en werd de nagel erg ribbelig, met het gevolg dat de hele duimnagel met stukjes afbrokkelde en op den duur geheel verdwenen was, dat heeft een paar maand geduurd, waarna zich weer een geheel nieuwe nagel vormde. Heeft ongeveer 9 maanden geduurd, maar niemand weet me te vertellen wat de oorzaak geweest kan zijn.

  Geschreven door Hans op
  • Ik heb precies hetzelfde gehad, maar dan met mijn grote teennagel. Dit kwam doordat ik te kleine schoenen droeg waardoor er veel druk op de nagel kwam. Eerder had ik het ook bij mijn kleine teennagel, die werd zwart en brokkelde ook langzaam af toen ik mijn teen heel hard had gestoten. Heb je toevallig je duim ergens tussen gehad of iets dergelijks?

   Geschreven door Kirana op
   • Nee Kirana, ik zou het niet weten dat ik mijn duim ergens tussen heb gehad of hard heb gestoten of iets dergelijks.
    Het enigste wat ik me zou kunnen bedenken is dat ik geregeld met mijn handen in waswater zit en dat er mogelijk iets tussen de nagelriem is gekomen, wat ontstoken is geraakt bij het maantje

    Geschreven door Hans op
   • Ik wel, gaat dit vanzelf over?

    Geschreven door Y op
    • Ik heb abnormale kleine nagels

     Geschreven door Ikkke op
 3. Ben je er wel mee naar de huisarts geweest? Die moet daar toch wel wat over kunnen zeggen. Het lijkt op een (lichte) ontsteking (omloop/paronychia) van het nagelbed of de nagelriem. Dit kan (soms) leiden tot een gedeformeerde nagel (zoals bij mijn vader). Er zijn verschillende oorzaken mogelijk (vraag huisarts of google op internet) en ook verschillende mannieren om er wat aan te doen (vraag huisarts of google op internet).

  Geschreven door Ravindra op
  • Ja hoor Ravindra ik ben er mee naar de huisarts geweest. Het kan zijn dat het bij de nagelriem ontstoken was geraakt. Normaal gesproken zit de nagelriem aan de nagel vast, maar dat is bij mij bij de beide duimen niet het geval, wel bij de overige vingers.

   Geschreven door Hans op
 4. Mijn zoon heeft alopecia areata ook dan zijn vaak je nagels beschadigd.

  Geschreven door Anna op
 5. Mijn nagels hebben witte vlekken. Wat kan dat zijn?

  Geschreven door Kieksie op
  • Dat ontstaat door een mineraal gebrek (magnesium). Er werd gedacht dat het een gevolg was door calcium tekort maar dat is ontkracht. Ik had zelf witte vlekjes op mijn nagels. Nadat ik ben begonnen met magnesium (vanwege een andere gezondheidsreden) supplement heb ik het niet meer. Misschien toeval. Magnesium zorgt ervoor dat andere mineralen en vitamines kunnen worden opgenomen, en zorgt voor een goede afvoer van schadelijke stoffen in het lichaam.

   Geschreven door eric op
 6. Ik heb een tante wiens achternaam “Nagel” is, zij heeft ook wel eens griep.

  Geschreven door Leo op
  • Hahaha

   Geschreven door Anoniem op
  • Hoe lang heeft je tante dat al? Lijkt me heel ernstig. Vroeg of laat gaat ze er echt aan dood. (Heeft ze al een testament geschreven? Ben maar heel aardig voor je tante).
   Bertje

   Geschreven door Bertje op
  • Je maakt mijn dag…Het is een verloren dag als je niet gelachen hebt.

   Geschreven door Lichtpuntje op
 7. hahahahahhahaha

  Geschreven door Anoniem op
 8. Mijn nagels brokkelen af als gevolg van een chemobehandeling.

  Geschreven door Ivo op
  • Hoelang heeft dat geduurd Ivo? Mijn dochter heeft dat ook gehad eerst de vingernagels en nu de tenen de grote teennagels zien er echt vreselijk uit ze blijft er overal in hangen en de nagel eronder groeit nu aan de zijkanten helemaal in t vel moet zij nr n speciale pedicure? Zij heeft aanst ervoor want de nagels moeten eigenlijk vanzelf afvallen zegt de oncoloog

   Geschreven door Bezorgde moeder op
   • Moeilijk te beantwoorden : ik heb chemo gekregen tot juli 2016. Nu ‘brokkelen’ mijn nagels nog af en splitsen makkelijk. Hoe lang dat nog gaat duren heb ik geen idee van. Ik heb wel een persoonlijke visie : ik heb niet gevochten tegen de kanker maar voor mijn gezondheid.

    Geschreven door Anoniem op
    • Sorry, het was niet mijn bedoeling om anoniem te reageren.
     Intussen heb ik nagedacht over hetgeen u geschreven hebt. Ik vermoed dat er een ’tikfout’ staat, ik vermoed dat uw dochter angst heeft. In mijn idee denk ik dat het belangrijkste wat er hier kan spelen dat jij met je dochter kan praten over die angst. Angst waarvoor ? Voor pijn ? Voor het uitzicht ? Voor uitgelachen te worden ? …. Ik (in mijn ideeëngoed) denk dat daar een sterk helende werking van uit gaat. Komen bij het diepere dat in uzelf leeft.
     Het is maar mijn idee, laat mijn mening niet opdringen zou ik zeggen maar ga in uw gevoel en dan vind je wel wat best is voor jou en je dochter.
     Het ga jullie alleszins goed.

     Geschreven door Ivo op
    • Vragen voor een ibx behandeling aan de manicure! Dit helpt mee om de nagel weer gezonder te krijgen! Heeft bij mij heel erg geholpen. Sterkte met uw dochter

     Geschreven door Ikke op
 9. 🙁 sterkte met uw dochter

  Geschreven door Canim op
 10. 🙁

  Geschreven door Canim op
 11. Ik heb ook sinds ik spijsverteringsproblemen heb ook verticale smalle lijntjes(van boven naar beneden) op al mijn vingernagels. Ik ben 42 en nog niet oud, dus zullen de maag-darmklachten hier misschien mee te maken hebben. Mijn nagels glanzen wel wat. Weet iemand wat dexe smalle lijntjes inhouden?

  Geschreven door Arjen de Haan op
  • hoi Arjan de Haan,
   als je het artikel over nagels goed gelezen had, had je de vraag niet hoeven stellen.
   Nog een keer goed lezen dus! Wat is het toch moeilijk voor de mensen om iets goed te lezen.
   Als geruststelling kan ik je verklappen dat verticale lijntjes in de kleur van de nagel volkomen onschuldig zijn. Maar zoals bij alles ook hier weer, vertrouw je het niet ga dan naar de dokter!!

   Geschreven door cagniolino op
 12. Ten eerste heet ik Arjen en geen Arjan en ten tweede ben ik nog niet oud, pas 42.
  Waarom zou ik naar de huisarts moeten als ik plots verticale lijntjes op mijn nagels krijg.
  Waarom word hier niet uitgelegd wat er mogelijk dan aan de hand is. Ik heb wel eens ergens gelezen dat dit te maken kan hebben met de stofwisseling. Graag serieuze reacties en geen dom geleuter a.u.b.

  Geschreven door Arjen de Haan op
 13. mijn grote tenen hebben soms een blauwachtige kleur, heeft dat te maken met zuurstofgebrek? Ik heb wel vaak koude voeten.

  Geschreven door Janneke Agteresch op
  • Slechte doorboeding.

   Geschreven door Diana op
 14. Mijn zoon heeft op zijn lunula een bruine vlek, veranderd niet van kleur, doet geen pijn en heeft geen idee of hij ergens tss gezeten heeft…. ik zie het ook niet echt mee uitgroeien en zit er er al enkele weken… iemand een idee wat het zou kunnen zijn?
  Alvast bedankt

  Geschreven door Caro op
 15. de nagels van beide grote tenen gaan omhoog staan ze zijn er beide wel eens, kort na elkaar, afgeweest door een klein ongelukje beide malen. beide tenen kregen nieuwe nagels in zater er goed op dat is nu zon 5 jaar geleden nu beginnen de beide nagels aan de voorkant los te laten en staan nu schuin omhoog, het doet totaal geen pijn maar is vervelend als ik schoenen aan doe

  Geschreven door don miata op
 16. Mijn halve maantjes, worden rood paarsachtig.

  Geschreven door El op
 17. Ik ben man 25, en ik heb alle nagels verticaal gerimpeld, plus haar uitval. Moet ik mij zorgen maken?

  Geschreven door Nagelrimpie op
 18. Ik heb nagels die smal groeien en dan links en rechts in het nagelbed terecht komen, dan ontstaat er een ontsteking en moet de dermatoloog de nagel links en rechts onder verdoving wegsnijden. Wie herkent dit? En waaraan ligt dit?
  P.s. Deze soort nagels noemt men pincer nails.

  Geschreven door Wooly op
 19. Ik heb sinds kort dat ik sinds kort witte bollekes krijg op mijn vingers nagels zo groot als een kopspeld en ook dat mijn nagel schuin groeien over mijn vingertop en krijg horizontale strepen op mijn nagels en als je voelt voel je die strepen heel bobbelig en zeker 10 strepen horizontaal in mijn vingernagels

  Geschreven door Syliviaatje op
 20. Ik heb geen dikke darm meer sinds 2 jaar en merk dat de laatste tijd mijn nagels heel.langzaam groeien. Ik hoef ze misschien maar 1 x in de 3 maanden een beetje bij te knippen. Weet iemand hoe dit kan. Dit had ik eerder niet

  Geschreven door Claudia op
 21. Diverse keren geprobeerd, o.a. ook via deze rubriek, om meer te weten te komen van anderen die ook te maken hebben met het zgn. ‘Yellow Nail syndrome’ ofwel het ‘Gele nagel syndroom’. Mijn vrouw heeft dit al jaren en er is niets aan te doen. De ziekte gaat gepaard met verkleuring van de nagels van geel tot bruin-zwart, ontstekingen aan het nagelbed, afvallende nagels met afwijkingen aan de hergroei van de nagels en gaat gepaard met veel hoestbuien en moeite om slijm op te hoesten en tegelijk dikke voeten en enkels. Het betreft hierbij de nagels van vingers en tenen. Weet iemand of er meer bekend is over deze ziekte en de hopelijke vorderingen t.a.v. genezing?(De verschijnselen van deze ziekte gaat altijd gepaard met de combinatie van bovengenoemde kenmerken).

  Geschreven door Frans op
 22. Heb al jaren last van kalknagels zowel aan beide voeten en merkwaardig genoeg
  alleen aan mijn linkerhand. De rechterhand is hiervan echter gevrijwaard;
  Jaren terug met medicijnen behandeld , echter na verloop van tijd met deze medicatie
  gestopt wegens het risico dat de nieren beschadigd zouden kunnen raken.
  Met knippen en vijlen hou ik de nagels kort en geven onregelmatige structuur en bij de pink en ringvinger
  een witte kleur bovendien hieraan.
  .

  Geschreven door Johan op
 23. ik heb geen halve maantjes wat betekend dat

  Geschreven door elizabeht op
 24. Ik heb gespleten nagels slik al 6 weken zeekoraal met mineralen zijn er nog betere
  middeltjes om dit snel te verhelpen

  Geschreven door luelleke op
 25. Mijn dochter is inmiddels 8 en als we haar nagels 1 x per jaar knippen is het veel.
  Teennagel groeien wel wat sneller. Is toch vreemd of niet. Ze bijt geen nagels

  Geschreven door Babs op
  • Dat is heel vreemd dan heeft ze zwaar vitamines tekort

   Geschreven door Ras op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief