Gele nagels? Dit kunnen de oorzaken zijn

Gele nagels? Dit kunnen de oorzaken zijn

Je nagels zijn een afspiegeling van je gezondheid. Heb je gele nagels? In de meeste gevallen heft dat een onschuldige oorzaak. Maar, het kan ook een teken zijn dat er iets aan de hand is. Wanneer moet je met gele nagels naar je huisarts? Wat kunnen de oorzaken van gele nagels zijn?

Functie nagels

Aan de uiteinden van onze vingers en tenen zitten zeer zenuwuiteinden, hierdoor hebben we gevoel in onze vingers. De hoofdfunctie van je nagels is om deze zenuwuiteinden te beschermen en eeltvorming tegen te gaan. Eelt zou het gevoel in je vingers sterk verminderen. Daarnaast zijn nagels er zodat we kunnen krabben, pulken en kleine voorwerpen oppakken.

Mogelijke oorzaken gele nagels

Veelal is de nagel een afspiegeling van je gezondheid. Een gezonde nagel heeft een licht roze kleur, met een mooi half maantje aan de onderkant en is glad. Echter, wanneer je nagels geel van kleur zijn, dan kan dit duiden op een onderliggende aandoening. Wat zijn oorzaken van gele nagels?

Longaandoening

Een longaandoening, waaronder chronische bronchitis en bijholte ontstekingen kan de oorzaak zijn van gele nagels. Als gevolg van een zuurstofgebrek in je bloed kunnen je nagels een gele kleur krijgen.

Schimmelinfectie

Gele nagels kunnen wijzen op schimmelnagels. Hierbij heb je een schimmel in je nagels van je tenen of van je vingers. Je kunt een schimmelnagel herkennen aan de witgele, groene of bruine kleur bij de nagelranden. Wanneer een schimmelnagel niet wordt behandeld dan wordt deze dik en kan het een brokkelige textuur krijgen. In sommige gevallen laten je nagels een stukje of helemaal los.

Diabetes

Bij een deel van de mensen met diabetes kunnen de nagels geel verkleuren. Dit kan ontstaan doordat de afbraak van suiker een effect heeft op het collageen. Daarnaast zijn schimmelnagels een veelvoorkomend probleem bij diabeten. Ook schimmelnagels kunnen geel van kleur zijn.

Geelzucht

Een slechtwerkende lever kan geelzucht veroorzaken, waardoor niet alleen de huid en het oogwit geel kan kleuren maar ook je nagels. Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Bilirubine is de afvalstof die ontstaat bij de afbraak van hemoglobine uit rode bloedcellen. Je kunt een verhoogd gehalte bilirubine krijgen, wanneer deze stof niet meer uit de galblaas en/of lever kan wegvloeien.

Gele nagel syndroom

Het gele nagel syndroom (yellow nail syndrome, YNS) is zeer zeldzame aandoening aan de nagels. De oorzaak is (nog) niet bekend. Er lijkt een relatie te bestaan met aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder chronische bronchitis en bijholte ontstekingen. Echter, ook mensen zonder een aandoening aan de luchtwegen kunnen het gele nagel syndroom ontwikkelen.

Onycholyse

Hierbij laat je nagel los, waardoor er een ruimte ontstaat tussen die nagel en het nagelblad. Daardoor kunnen de nagels geel lijken. Mensen die veel met hun handen werken, kunnen last krijgen van onycholyse. Echter, deze aandoening komt ook vaak voor bij mensen met kanker, door het slikken van antibiotica of ontstekingsremmende pijnstillers.

Overige onderliggende aandoening

Ook bij iemand die lijdt aan psoriasis, schildklierproblemen en reumatoïde artritis zijn gele nagels geen uitzondering.

Nagellak

Geen medische oorzaak, maar ook door het dragen van donkere nagellak kunnen nagels geel van kleur worden. Dit komt doordat het pigment van de nagellak in je nagel trekt. Deze kleurstof mengt zich dan met de keratine, het eiwit van je nagels, waardoor je nagels geel kunnen uitslaan.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je twijfels over de kleur van je nagels, ga dan even langs je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of een doorverwijzing naar een dermatoloog zinvol is of niet.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en Huisarts

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief