Geribbelde nagels: wat veroorzaakt het?

Geribbelde nagels: wat veroorzaakt het?

Geribbelde nagels kunnen een weerspiegeling van je gezondheid zijn. Heb jij last van geribbelde nagels of groeven in je nagels? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Wat veroorzaakt geribbelde nagels?

Functie nagel

De belangrijkste functie van onze nagels is de bescherming van de zenuweinden die in de toppen van je vingers zitten. Daarnaast zijn ze nuttig bij het krabben en maken ze het oppakken van kleine voorwerpen makkelijker. Tegenwoordig hebben nagels ook een esthetisch functie.

Geribbelde nagels

Er zijn twee soorten geribbelde nagels; te weten lengte ribbels en breedte ribbels.

 • Lengte ribbels in nagels
  Ribbels/groeven die verticaal lopen, die lopen dus van de top van je nagel naar je nagelriem worden ook wel longitudinale groeven of lengte ribbels genoemd.
 • Breedte ribbels in nagels

Wanneer je last hebt van ribbels of groeven die horizontaal of overdwars over je nagels lopen, dan spreken we van transversale groeven of breedte ribbels.

Lengte ribbels oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor lengte ribbels/groeven. De meest voorkomende zijn:

Leeftijd

Net als dat je naarmate je ouder wordt meer rimpels in je huid krijgt, rimpelen je nagels ook. Men vermoedt dat het te maken heeft met een vertraagde celvernieuwing. De nieuwe huidcellen die onder het huidoppervlak worden aangemaakt, komen dan omhoog om de plaats in te nemen van dode cellen aan het oppervlak. Een ander vermoeden is dat met de jaren onze nagels dunner worden en eerder uitdrogen. Hierdoor kunnen er ribbels ontstaan.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in je bloed en hierdoor kan het bloed dan te weinig zuurstof naar alle lichaamscellen brengen. Bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort kan naast duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid ook lengte ribbels veroorzaken.

Reumatoïde artritis

Eén van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis. Hierbij is het afweersysteem van je lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen in je gewrichten krijgt. Hierbij kun je ook last krijgen van veranderingen aan je nagels, waaronder geribbelde nagels.

Breedte ribbels oorzaken

Breedte groeven kunnen een symptoom van een ernstige aandoening zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

Beau’s lines

Dit zijn diepe horizontale groeven op de nagels. Dit kan een gevolg zijn van een tijdelijke groeistoornis van de nagel veroorzaakt door: een trauma, hartinfarct, diabetes, medicijnen en het Kawasaki syndroom.

Mees’ lines

Ook dit zijn horizontale groeven maar minder diep dan de Beau’s lines. Oorzaken van Mees’ lines kunnen zijn: (koolmonoxide) vergiftiging, chemotherapie, ziekte van Hodgkin’s, hartfalen, lepra en malaria.

Muehrcke’s bands

Eigenlijk zijn dit meer lijnen dan groeven die horizontaal over de nagels lopen. Vaak hebben die lijnen dezelfde kleur als de lunula. Deze lijnen komen vaak voor bij hypoalbuminemie. Hierbij is het albuminegehalte te laag. Albumine is het meest voorkomende eiwit in ons bloedplasma en het speelt een rol bij het overbrengen van voedingsstoffen, hormonen, vitaminen en medicijnen. Een te laag albuminegehalte kan wijzen op een: leverziekte, hartaandoening, nierziekte, slecht functioneerde darmen, diabetes of ondervoeding.

Overige

Daarnaast kunnen een reeks aan aandoeningen groeven/ribbels die over de breedte lopen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Chronische nagelriemontsteking;
 • Syfilis;
 • Te lage bloeddruk;
 • Zinktekort;
 • Chemotherapie.

Behandeling geribbelde nagels

Ten eerste zal gekeken moeten worden naar wat de achterliggende oorzaak van deze ribbels is. Wanneer een onderliggende ziekte eraan ten grondslag ligt, dan zal deze behandeld moeten worden. Echter, wanneer dit niet het geval is kijk dan eens goed naar je voedingspatroon en of je wel voldoende drinkt. Heb jij twijfels over welk soort ribbels je hebt? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij/zij kan je verder helpen.

 

Bronnen: Huidziekten.nl, Cleveland Clinic en Medical News Today

 

Delen:  
5 reacties op “Geribbelde nagels: wat veroorzaakt het?
 1. Nuttige informatie.

  Geschreven door Gerda op
 2. ik heb mijn hele leven geribbelde nagels (verticaal), ik ben geboren in maart 1944, laatste jaar van de 2e W.O., volgens zeggen zou dit defect veroorzaakt zijn door gebrek aan voedsel ( vitamines, bouwstoffen etc.).

  Geschreven door Abel op
  • ik heb het ook al hele leven, geboren : 29.01.1944

   Geschreven door marijke op
 3. Heel duidelijk en geef mij rust, bedankt!

  Geschreven door Peter Mallee op
 4. Ik heb wel gerepeteerd nagels alleen de duimen wat moet nu doen

  Geschreven door Ciska op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief