Reuma, herken de vroege signalen

Reuma, herken de vroege signalen

Onder de verzamelnaam reuma vallen wel meer dan honderd verschillende aandoeningen die te maken hebben met ons bewegingsapparaat. Het is echter belangrijk om de vroege signalen daarvan te herkennen, want door ze op tijd te herkennen kun je ernstige schade beperken. Wat zijn de vroege signalen van reuma?

Wat is reuma?

Reuma is dus een aandoening aan het bewegingsapparaat. Met andere woorden een aandoening aan je spieren, gewrichten, pezen en botten. Soms kunnen ook de organen erbij betrokken zijn. Reuma is een aandoening die op iedere leeftijd kan ontstaan, dus ook kinderen. Globaal gezien wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee varianten: ontstekingsreuma en slijtagereuma.

Ontstekingsreuma

De meest bekende vormen die onder deze variant vallen zijn reumatoïde artritis, psoriasis artritis en jicht artritis.

Slijtagereuma

Deze vorm is bij de meeste mensen bekend als artrose en is een aandoening aan het hele gewricht. Dit is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland.

Vroege signalen van reuma

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben last van een reumatische aandoening. Maar welke vroege signalen kunnen wijzen op reuma?

Mogelijke vroege signalen van reuma zijn:

  • Pijn aan het gewricht, zonder of met verdikking van een gewricht. Zonder verdikking zou passen bij artrose en met verdikking kan passen bij artritis.
  • Stijfheid van je spieren of gewricht wanneer je na een tijdje liggen of zitten weer gaat bewegen. Wanneer de stijfheid kort duurt, kan er sprake zijn van artrose. Bij ontstekingsreuma duurt de stijfheid soms wel een uur.
  • Een gewricht kan warm en/of rood zijn.
  • Je gewricht kan wat gezwollen zijn.
  • Spierpijn. Dit signaal komt vaak bij jonge vrouwen voor. Wanneer dit gepaard gaat met vermoeidheid, buik- en hoofdpijn dan kan dit wijzen op fibromyalgie. Bij mensen ouder dan vijftig kan flinke spierpijn wijzen op spierreuma.
  • Rugklachten, waaronder pijn en langdurige stijfheid kan wijzen op de ziekte van Bechterew.

Vroege diagnose heel belangrijk

Een vroege diagnose van reuma is heel belangrijk, omdat dan het risico op blijvende schade zo tot een minimum beperkt kan worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een intensieve behandeling in de eerste twaalf weken na het begin van de eerste symptomen beschadiging aan de gewrichten en orgaanschade kan beperken, de kans op functiebeperkingen op lange termijn sterk vermindert en de situatie verbetert.

Na het stellen van de diagnose kan er dan direct gestart worden met bijvoorbeeld: fysiotherapie, leefstijlaanpassing, voedingsaanpassing of medicijnen, die de klachten en ontstekingen kunnen verminderen.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je langer dan vier weken klachten hebt aan je spieren of gewrichten, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan op basis van vragen en een lichamelijk onderzoek zorgen voor een doorverwijzing, op het moment dat hij reuma vermoedt. Een reumatoloog zal dan voor een verdere diagnostiek en behandeling verantwoordelijk zijn.

Wat kun je doen bij reuma?

Reuma is een chronische aandoening. Het is dus een aandoening die (nog) niet te genezen is. Echter, snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen. Een fysiotherapeut kan je verder helpen leren om te gaan met je reumaklachten en alles wat daarbij komt kijken zoals pijn en vermoeidheid.

Welke behandeling je krijgt, hangt af van de vorm van reuma en welke klachten hierbij horen.
Verder geldt voor bijna alle vormen van reuma dat veel bewegen belangrijk is. Door te bewegen houd je je gewrichten, banden en spieren soepel. Luister hierbij goed naar je lichaam.

Ook is het verstandig om vochtige, koude ruimtes te vermijden, voor voldoende nachtrust te zorgen en wanneer het gewricht rood en warm is deze met koude kompressen te behandelen. Wanneer het gewricht ontstoken is, dan kan juist een warm kompres verlichting bieden.

 

Bronnen: Reuma Nederland en Sint Maartenskliniek

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief