Reuma, herken de vroege signalen

Reuma, herken de vroege signalen

Onder de verzamelnaam reuma vallen wel meer dan honderd verschillende aandoeningen die te maken hebben met ons bewegingsapparaat. Het is echter belangrijk om de vroege signalen daarvan te herkennen, want door ze op tijd te herkennen kun je ernstige schade beperken. Wat zijn de vroege signalen van reuma?

Wat is reuma?

Reuma is dus een aandoening aan het bewegingsapparaat. Met andere woorden een aandoening aan je spieren, gewrichten, pezen en botten. Soms kunnen ook de organen erbij betrokken zijn. Reuma is een aandoening die op iedere leeftijd kan ontstaan, dus ook kinderen. Globaal gezien wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee varianten: ontstekingsreuma en slijtagereuma.

Ontstekingsreuma

De meest bekende vormen die onder deze variant vallen zijn reumatoïde artritis, psoriasis artritis en jicht artritis.

Slijtagereuma

Deze vorm is bij de meeste mensen bekend als artrose en is een aandoening aan het hele gewricht. Dit is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland.

Vroege signalen van reuma

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben last van een reumatische aandoening. Maar welke vroege signalen kunnen wijzen op reuma?

Mogelijke vroege signalen van reuma zijn:

  • Pijn aan het gewricht, zonder of met verdikking van een gewricht. Zonder verdikking zou passen bij artrose en met verdikking kan passen bij artritis.
  • Stijfheid van je spieren of gewricht wanneer je na een tijdje liggen of zitten weer gaat bewegen. Wanneer de stijfheid kort duurt, kan er sprake zijn van artrose. Bij ontstekingsreuma duurt de stijfheid soms wel een uur.
  • Een gewricht kan warm en/of rood zijn.
  • Je gewricht kan wat gezwollen zijn.
  • Spierpijn. Dit signaal komt vaak bij jonge vrouwen voor. Wanneer dit gepaard gaat met vermoeidheid, buik- en hoofdpijn dan kan dit wijzen op fibromyalgie. Bij mensen ouder dan vijftig kan flinke spierpijn wijzen op spierreuma.
  • Rugklachten, waaronder pijn en langdurige stijfheid kan wijzen op de ziekte van Bechterew.

Vroege diagnose heel belangrijk

Een vroege diagnose van reuma is heel belangrijk, omdat dan het risico op blijvende schade zo tot een minimum beperkt kan worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een intensieve behandeling in de eerste twaalf weken na het begin van de eerste symptomen beschadiging aan de gewrichten en orgaanschade kan beperken, de kans op functiebeperkingen op lange termijn sterk vermindert en de situatie verbetert.

Na het stellen van de diagnose kan er dan direct gestart worden met bijvoorbeeld: fysiotherapie, leefstijlaanpassing, voedingsaanpassing of medicijnen, die de klachten en ontstekingen kunnen verminderen.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je langer dan vier weken klachten hebt aan je spieren of gewrichten, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan op basis van vragen en een lichamelijk onderzoek zorgen voor een doorverwijzing, op het moment dat hij reuma vermoedt. Een reumatoloog zal dan voor een verdere diagnostiek en behandeling verantwoordelijk zijn.

Wat kun je doen bij reuma?

Reuma is een chronische aandoening. Het is dus een aandoening die (nog) niet te genezen is. Echter, snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen. Een fysiotherapeut kan je verder helpen leren om te gaan met je reumaklachten en alles wat daarbij komt kijken zoals pijn en vermoeidheid.

Welke behandeling je krijgt, hangt af van de vorm van reuma en welke klachten hierbij horen.
Verder geldt voor bijna alle vormen van reuma dat veel bewegen belangrijk is. Door te bewegen houd je je gewrichten, banden en spieren soepel. Luister hierbij goed naar je lichaam.

Ook is het verstandig om vochtige, koude ruimtes te vermijden, voor voldoende nachtrust te zorgen en wanneer het gewricht rood en warm is deze met koude kompressen te behandelen. Wanneer het gewricht ontstoken is, dan kan juist een warm kompres verlichting bieden.

 

Bronnen: Reuma Nederland en Sint Maartenskliniek

Delen:  
13 reacties op “Reuma, herken de vroege signalen
  1. Valt SLE ook onder reuma

    Geschreven door Anoniem op
    • ik heb last en pijn van een spier in bil, trekt naar me been het is ook pijnlijk dat ik soms moet stoppen met lopen zn ergere pijn in bil

      Geschreven door Cora op
      • Ga dan met de klachten naar de huisarts of een fysiotherapeut. Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen

        Geschreven door John (moderator) op
  2. Al bijna 65 jaar “ervaringsdeskundig” zoals dat vrolijk genoemd wordt. Met een aantal vormen van reuma ben ik zeer bekend. Er valt inderdaad mee te leven als je de leefstijl goed aanpast maar je moet wel zelf in beweging komen, letterlijk en figuurlijk.
    Juist omdat er onder het woord reuma een veelheid van aandoeningen valt is het noodzakelijk om juiste info te geven. En daar gaat het dikwijls mis.
    Bijvoorbeeld “slijtagereuma” wordt al lang niet meer gebruikt; artrose is het juiste woord. en de oorzaak is een aandoening van het kraakbeen tussen twee gewrichtsdelen. Het kraakbeen herstelt zich niet meer en uiteindelijk wordt ook het gewricht aangetast. Nog teveel wordt het geschoven onder slijtage, de leeftijd dus, ook door artsen.
    Jammer dat “spierreuma” opgevoerd wordt maar niet uitgelegd. Gemiste kans.
    Meld je aan bij het reumafonds. Succes

    Geschreven door wil gubbels op
  3. Is reuma erfelijk? Of heeft het (wat ik ten aller tijden geloof) meer te maken met verkeerde voeding v.n.l suikers en verkeerde vetten!? Jammer dat daar toch veel te weinig over bekend gemaakt word en misschien veel te vroeg en te vaak naar medicijnen word gegrepen?

    Geschreven door Marjan Kok op
    • Reumatoïde artritis en andere bindweefselziekten hebben niets toemaken met voeding. Zij ontstaan door auto-immuniteit. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen het eigen weefsel en cellen. Het klinisch beeld hangt af van het soort van antistof. Jicht en aanverwanten worden wel beïnvloed door wet je eet, bevoordeeld door voeding die veel urinezuur bevat : rood vlees, wijn….. Reumatoïde Artritis en aan verwanten, waar auto-immuniteit aan de basis ligt, zouden genetische factoren hebben, maar niets met voeding.

      Geschreven door , op
    • Ik eet al 30 jaar geen vlees ?
      En heb geen last meer van pijn

      Geschreven door Diana op
    • Het is bij ons in de fam. erfelijk van mijn moeders kant en mijn moeder had het heel erg;
      ik heb sinds twee weken s; morgens mijn rechter hand heel veel pijn en stijf .

      Geschreven door Emelie op
  4. Reumatoïde Artritis en aanverwante bindweefselziekten worden niet veroorzaakt door je voeding, maar door auto-immuniteit. Je eigen lichaam maakt antistoffen tegen bepaalde cellen, naargelang tegen welke cellen verandert het klinisch beeld. Jicht en artrose kan wel beïnvloed worden door je voeding. Jicht door een grote inname van urinezuurrijke voeding zoals rood vlees en rode wijn. Reumatoïde Artritis en bindweefselziekten zouden wel een genetische aanleg kunnen hebben, en niets met voeding…

    Geschreven door Magdalena op
  5. Ik tob al jaren met artrose , eerst slijtage dan reumatische aanleg intussen ben ik zo moe en lage rugpijn , dat krijg ik er nu nog bij terwijl mijn hele lichaam pijn doet , lopen gaat moeilijker
    Gewrichten stijf , oneven wichtig loop met rollator ,maar niet lang , kleinestukjes het liefst blijf ik zitten , opstaan ook zo iets , moeilijk nee er zijn foto,,s gemaakt , en het is artrose , word steeds erger , geen medicijn voor , ontstekings remmers een keer gehad , dood ziek er van ,
    Ik wou dat ze maar wat hadden er voor ,, dit is niet leuk leven meer ,

    Geschreven door Poppen op
    • Ik snap het laatste stukje tekst niet; als het gewricht rood en warm is (rubor & calor gaat vaak gepaard met dolor & tumor=zwelling en duidt op ontsteking) moet je koude compressen doen en als het gewicht ontstoken is warme compressen. Maar de klacht lijkt me hetzelfde?

      Geschreven door IWY op
  6. Ik snap het laatste stukje tekst niet; als het gewricht rood en warm is (rubor & calor gaat vaak gepaard met dolor & tumor=zwelling en duidt op ontsteking) moet je koude compressen doen en als het gewicht ontstoken is warme compressen. Maar de klacht lijkt me hetzelfde?

    Geschreven door IWY op
  7. Dat doe ik al 40 jaar niet meer en ben nog steeds niet van mijn ontstekingsreuma en psoriasis af. Krijg steeds meer problemen i.p.v. minder!

    Geschreven door Henny op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief