Reuma: een vroege diagnose is heel belangrijk

Reuma: een vroege diagnose is heel belangrijk

Iedereen kan reuma krijgen, op iedere leeftijd. Ondanks dat reumatische aandoeningen niet te genezen zijn, is het van groot belang dat je snel start met het behandelen ervan. Het snel starten kan verdere gewrichtsschade beperken, daarom is een vroege diagnose belangrijk.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor heel veel verschillende reumatische aandoeningen. Een reumatische aandoening is een aandoening aan onze gewrichten, spieren, botten en pezen. De verschillende reumatische aandoeningen zijn onderverdeeld in een aantal categorieën:

Ontstekingsreuma

Onder deze categorie vallen reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE. Het is een auto-immuunziekte, waarbij ons immuunsysteem gezonde cellen aanziet voor slechte indringers en deze vervolgens aan gaat vallen. Hierbij kunnen er ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

Artrose

Bij deze categorie wordt het kraakbeen tussen de gewrichten dunner en van mindere kwaliteit. Hierdoor kan het onderliggende bot beschadigd raken of vervormen. Ontstekingen kunnen ook voorkomen bij artrose.

Weke-delenreuma

Bij deze categorie ligt de oorsprong niet bij de botten en gewrichten, maar bij de spieren, pezen en/of slijmvliezen. De meest bekende vormen van weke-delenreuma zijn waarschijnlijk een slijmbeursontsteking en fibromyalgie.

Jicht

Bij jicht ontstaan er urinezuurkristallen die vervolgens neerslaan op de gewrichten, waardoor er hevige pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan. Deze urinezuurkristallen kunnen ontstaan wanneer de stofwisseling in ons lichaam niet loopt zoals het zou moeten.

Osteoporose

Bij osteoporose neemt niet alleen de sterkte van het bot af, maar de structuur van het bot verandert ook. Het gevolg zijn zwakke botten, waardoor een botbreuk gemakkelijker kan ontstaan.

Oorzaak van reuma

Meer dan 2 miljoen mensen hebben last van langdurige reumatische klachten. Voor de meeste vormen van reuma is de oorzaak (nog) niet bekend. We gaan ervan uit dat een aantal oorzaken een rol spelen in het krijgen van reuma.

Enkele factoren die van invloed zouden kunnen zijn:

Erfelijkheid

Erfelijkheid alleen is niet de oorzaak. Echter, het is wel bekend dat reuma in bepaalde families vaker voorkomt. Maar, bij het ontstaan of ontwikkelen van reuma spelen ook andere omstandigheden een rol.

Verstoord immuunsysteem

Een verstoring van het immuunsysteem kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem tegen het eigen lichaam gaan richten, waardoor er ontstekingen in de gewrichten kunnen ontstaan. Bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en juveniele chronische artritis is sprake van een verstoord immuunsysteem.

Overgewicht

Overgewicht zelf is geen oorzaak, echter het zorgt voor een extra belasting voor de gewrichten. Hierdoor kan het een versterkende factor voor reumatische aandoeningen zijn.

Stress

Stress zorgt voor meer activiteit van reuma, waardoor je meer last kunt hebben van deze aandoening.

Roken

Voor niemand is het gezond om te roken, maar wanneer je reuma hebt, dan is het beste om direct te stoppen met roken. Door te roken werken bepaalde medicijnen minder goed en het kan leiden tot een verergering van je klachten.

Behandeling bij reuma

Afhankelijk van de vorm van reuma en je eigen situatie bepaal je samen met je behandelend arts hoe je behandeling eruit komt te zien.

Medicatie

Helaas kan medicatie reuma niet genezen, maar de ontstekingen kunnen er wel mee geremd worden en/of de pijnklachten verminderen. Door snel te starten met medicatie kan verdere gewrichtsschade worden beperkt. Naast de eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol kun je ook denken aan ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en Diclofenac. Klassieke reumaremmers zijn niet direct pijnstillend, maar verminderen de ontstekingen en onderdrukken de activiteit. Biologische reumaremmers kunnen ook de activiteit op langere termijn onderdrukken.

Fysiotherapie

Een fysio kan je helpen bij het bewegen en soepel maken en houden van de gewrichten. Ook het vergroten van de spierkracht en conditie is iets waar een fysio je bij kan ondersteunen. Sterkere spieren en een betere conditie helpt bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Alternatieve geneeswijze

Er zijn mensen die baat hebben bij het gebruik van CBD-olie, supplementen met kurkuma, boswellia en glucosamine en gemberwortel. In alle gevallen geldt, wanneer je overweegt om dit te gaan gebruiken, overleg dit dan vooraf met je behandelend arts.

 

Bronnen: Reuma Nederland, Medisch Contact en Universitair Medisch Centrum Utrecht

Delen:  
9 reacties op “Reuma: een vroege diagnose is heel belangrijk
 1. Dag, kunt u ook iets vertellen over het anti syntethasesyndroom? Dit valt ook onder de reuma ziekten. Er is echter weinig bekend over deze auto-immuunziekte. Ik zou graag willen weten hoe het verloop van deze ziekte is.

  Geschreven door Marie op
 2. Ik heb nu vier jaar spierreuma. Was een zeer bewegelijke, sportieve dame met hobby’s als bergfietsen, skiën en veel wandelen. Intussen ben ik 73 en loop nog altijd heel veel, zo’n 80 km per week, maar soms lukt het niet ivm pijn. Gebruik alweer 4 jaar prednison. Ik hoopte op verbetering maar helaas…

  Geschreven door Elisabeth Heinhuis op
  • Erg, en Prednison is niet simpel.. Ik heb ook spierreuma maar ben gestopt met Prednison. Ik gebruik Zaldiar.

   Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb polymyalgie rheumatica, ik denk dat het spierreuma heet in het Nederlands, sinds 14 jaar en slik daar Prednison voor. Met de reumatoloog proberen we nu van de prednison af te komen, vanwege de bijwerkingen. Eerst methotrexate geprobeerd, maar dat verdroeg ik niet. Sinds januari krijg ik een injectie 1x per week. Het eerste middel veroorzaakte een daling van de witte bloedlichaampjes, heb nu een ander type injecties. Hoop dat deze geen slechte bijwerkingen hebben.

   Geschreven door Marieke op
  • Hallo, ik gebruik ook al 4 jaar prednison i.v.m. spierreuma en artritis temporalis c.q. ontsteking in een bloedvat in mijn hoofd. Ik ben met een schema heel langzaam duurt ong 1.5 jaar van 40 mg. naar nu 2.5 mg en het gaat nu tot zo ver goed, maar voorheen te snel afgebouwd en dat ging elke keer mis. Hopelijk blijft het nu zo en kom ik ook ven die nare bijwerkingen af.

   Geschreven door Trudy op
 3. Chinees acupunctuur kan dat ook helpen bij artrose en verkromming van mijn vingers?

  Geschreven door Anoniem op
 4. Het kan wellicht helpen tegen de pijn, maar de artrose en kromming gaat er niet van weg

  Geschreven door John (moderator) op
 5. Bij mij was ook de diagnose artrose in mijn voeten.
  Nu eet ik 25 jaar geen vlees en ik heb nergens meer last van!
  En ik loop iedere dag 22.000 stappen met mijn hond.
  Groetjes van Diana

  Geschreven door Diana op
  • Geen vlees, wel vis?

   Geschreven door Margrietje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief