Slijmbeursontsteking; welke behandelingen kunnen helpen

Slijmbeursontsteking; welke behandelingen kunnen helpen

Iedereen die ooit een slijmbeursontsteking heeft gehad, weet hoe extreem pijnlijk dit kan zijn. Maar hoe kun je zo snel mogelijk herstellen van zo’n ontsteking? Welke behandelingen kunnen je helpen bij een slijmbeursontsteking?

Wat is een slijmbeursontsteking?

Je schouder bestaat uit een: kop, kom, pezen, dak van het bot en de slijmbeurs. De slijmbeurs is een soort stootkussentje dat op de kwetsbare plekken bij je gewricht zit om de spieren soepel langs het dak te laten glijden. Deze stootkussentjes zitten onder andere in je schouder, je elleboog en je knie. Wanneer zo’n stootkussentje ontstoken raakt, dan is er sprake van een slijmbeursontsteking. De medische term voor een slijmbeursontsteking is bursitis.

Symptomen van slijmbeursontsteking

Als gevolg van de ontsteking zet de slijmbeurs op, waardoor iemand last kan krijgen van een aantal klachten. Zo zal in alle gevallen het gewricht erg pijnlijk zijn. Deze pijn is in rust maar die wordt vele malen erger op het moment dat het gewricht bewogen wordt. Naast deze pijn kan de huid rood en warm worden op de plek waar de ontstoken slijmbeurs zit. Daarnaast kan er door die ontsteking ook een zwelling en stijfheid ontstaan.

Oorzaken slijmbeursontsteking

In de meeste gevallen wordt een bursitis veroorzaakt door overbelasting of door een ongeval. Hierdoor raakt de slijmbeurs geïrriteerd en kan deze ontstoken raken. Maar ook een reumatische aandoening of een infectie kunnen oorzaken van een slijmbeursontsteking zijn.

Iedereen kan in principe bursitis krijgen, echter het komt vooral voor bij mensen ouder dan dertig jaar oud.

Diagnose

In de meeste gevallen kan een arts op basis van een lichamelijk onderzoek en je klachten vrij snel de diagnose stellen. In sommige gevallen is er een aanvullend onderzoek nodig. Zo’n aanvullend onderzoek kan bestaan uit een punctie. Hierbij wordt er ontstekingsvocht uit de zwelling gehaald, zodat dit onderzocht kan worden. Er wordt voor een punctie gekozen wanneer de arts wilt weten of een bacteriële infectie de oorzaak kan zijn.

Het maken van röntgenfoto’s, echo of een bloedonderzoek zal de arts doen op het moment dat hij/zij andere reumatische aandoening uit wilt sluiten.

Nadat de arts de diagnose heeft gesteld, dan wordt de behandeling gestart.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

In de meeste gevallen geneest een slijmbeursontsteking, met zo veel mogelijk rust, vanzelf. Echter, wanneer de klachten dusdanig zijn of de ontsteking gaat maar niet over dan kan er gekozen worden voor:

  • Medicijnen
    Tegen de pijn krijg je vaal pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken (NSAID).
  • Fysiotherapie
    Een fysiotherapeut kan je helpen met het doseren van de belasting. Daarnaast zal hij of zij je ondersteunen in het zo optimaal gebruik maken van de bewegingsfunctie en het aanleren van alternatieve bewegingsstrategieën.
  • Injecties
    Wanneer NSAID’s onvoldoende werken dat kunnen injecties met verdoving en/of ontstekingsremmers helpen om de ontstoken slijmbeurs en pees (pezen) tot rust te brengen en daarmee de pijn te verminderen.

Op het moment dat deze niet-operatieve behandelingen onvoldoende of niet werken, dan kun je samen met je art kijken of een operatie waarbij de hele slijmbeurs verwijderd wordt zinvol is. Echter, dit is gelukkig vaak niet nodig; meestal zijn ontstekingsremmers en rust voldoende om van de pijn af te komen.

 

Bronnen: Antonius Ziekenhuis, Reuma Nederland en Maxima MC

Delen:  
3 reacties op “Slijmbeursontsteking; welke behandelingen kunnen helpen
  1. Heb op 2 plaatsen een bult zitten (door valpartijen) die niet weg gaat. De bulten zijn pijnlijk. Het is al weer 6 weken of langer geleden, maar de bulten blijven hardnekkig zitten.
    Zit wel vol met artrose in z.g.a. alle gewrichten! Zouden dit slijmbeursontstekingen kunnen zijn?

    Geschreven door A op
  2. Moeilijk om daar zo zonder enige vorm van onderzoek iets over te zeggen. Ga ermee naar de huisarts

    Geschreven door John (moderator) op
  3. Ik heb heel vaak bulten (doperwten) op mijn slijmbeurs zitten bij mijn heup. Wat erg pijnlijk kan zijn. Het zit ook aan de binnenkant van mijn hand. Heb ik al een paar jaar. Ik heb ook artrose maar weet niet of het ook op die plekken zit.

    Geschreven door Ria op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief