Reuma: wat zijn de eerste signalen?

Reuma: wat zijn de eerste signalen?

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. De verwachting is, dat dit aantal in de toekomst alleen maar zal toenemen. Veel mensen denken dat alleen ouderen reuma krijgen, maar de meeste mensen met reumatische aandoeningen, zijn jonger dan 65 jaar. Wat zijn eigenlijk de eerste signalen van reuma?

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam, voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. De meeste vormen zijn niet te genezen, maar ze zijn wel te behandelen. Reuma is onder te verdelen in grofweg 4 categorieën:

1. Ontstekingsreuma

Kenmerkend voor deze categorie zijn de chronische gewrichtsontstekingen die door het hele lichaam, of plaatselijk, kunnen voorkomen. Naar schatting hebben ongeveer 420.000 mensen deze vorm van ontstekingsreuma. Hieronder vallen:

• Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is één van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Doordat het afweersysteem van het lichaam ontregeld is, ontstaan er in de gewrichten ontstekingen. Het verloop van deze vorm kan heel verschillend zijn: zo kunnen er periodes zijn met zeer veel klachten, maar er kunnen ook periodes zijn die bijna pijnloos zijn. Vrouwen krijgen deze reumatische aandoening vaker dan mannen.

• Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew, kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Een gevolg van deze aandoening, kan het vastgroeien van de wervels in de rug en zelfs een verkromming van de wervelkolom zijn. Deze aandoening komt weer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

• Systeemziekten

Bij deze vorm komen de ontstekingen niet alleen in de gewrichten voor, maar ook in organen. Hierbij valt te denken aan: de nieren, huid, slijmvliezen, longen en het hart. Helaas zijn er systeemziekten die levensbedreigend zijn. Voorbeelden van systeemziekten zijn: systemische lupus erythematosus (SLE), het syndroom van Sjogren en Sclerodermie.

2. Artrose

Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in één of in meerdere gewrichten. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar artrose kan ook ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Bij deze vorm verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen functioneert normaal gesproken als een beschermend laagje tussen twee boteinden. Het zorgt ervoor dat de botten niet over elkaar schuren. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen heel langzaam achteruit, waardoor de botten uiteindelijk wel met elkaar in aanraking komen. Hierdoor kunnen dan ontstekingen ontstaan. Deze vorm van reuma komt voornamelijk voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen.

3. Weke-delenreuma

Bij deze vorm van reuma heb je last van je spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Denk hierbij aan een slijmbeursontsteking of peesontsteking. Maar ook fibromyalgie is een voorbeeld van weke-delen reuma. In Nederland zijn er ongeveer 240.000 mensen met weke-delen reuma.

4. Acuut reuma

Acuut reuma ontstaat altijd als gevolg van infectie met een streptokok bacterie. Een reuma aanval gaat bij deze vorm vaak gepaard met koorts en pijnlijke gewrichten. Door verbeterde hygiëne, voeding en antibiotica komt acuut reuma in Nederland bijna niet meer voor.

Als je al langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren hebt, of last hebt van gezwollen gewrichten, dan kan dit wijzen op een vorm van reuma.

Eerste symptomen van reuma

De volgende klachten kunnen wijzen op een bepaalde vorm van reuma

 • Op het moment dat je één of meer gewrichten hebt die dik of warm zijn.
 • Je hebt al enkele weken pijn in spieren of gewrichten.
 • Als je last hebt van pijn of stijfheid als je gaat bewegen nadat je een tijdje hebt gezeten of gelegen.

Wanneer naar je huisarts?

Heb je één van bovenstaande klachten? Dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan, zéker wanneer je gewrichten dik zijn en warm aanvoelen. Door snel te beginnen met een behandeling, kan je er voor zorgen dat schade aan je gewrichten beperkt blijft. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je bovenstaande symptomen herkent, dat dit automatisch betekend dat je reuma hebt. Deze symptomen kunnen ook iets anders betekenen.

Behandeling

Omdat iedere reumatische aandoeningen bij iedereen weer anders verloopt, zal ook de behandeling van persoon tot persoon verschillen. Echter, het volgen van bepaalde leefregels, het verantwoord bewegen en het gebruik van medicijnen, zullen altijd wel onderdeel zijn van iedere behandeling. Tijdens de behandeling, krijg je te maken met een aantal verschillende specialisten zoals: een reumatoloog, reumaverpleegkundige, fysiotherapeut en ergotherapeut.

Medicijnen bij reuma

Er zijn (nog) geen medicijnen die reuma kunnen genezen. Maar er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen, je pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.

Alternatieve behandeling

Sommigen merken dat ze baat hebben bij alternatieve behandelingen. Bekende vormen zijn acupunctuur en homeopathie. Ook bestaan er alternatieve behandelaars die zich hebben toegelegd op kruidentherapie, alternatieve diëten, of massage.

Reumakuren

Een reumakuur kan een waardevol onderdeel zijn, van de totale behandeling van jouw reuma. Zo hebben veel mensen met reuma na het volgen van een kuurprogramma, minder klachten en functioneren ze beter. Deze effecten zouden een paar maanden aanhouden.

Een reumakuur van 2 á 3 weken volg je in een kuuroord. Het programma wordt altijd afgestemd op de reumatische aandoening die iemand heeft. Fysiotherapie, hydrotherapie en andere vormen van bewegen, staan in vrijwel iedere reumakuur dagelijks op het programma.

Zorg er wel voor dat je een ‘medisch kuurprogramma’ volgt, waardoor je tijdens een reumakuur onder controle staat van een kuurarts of reumatoloog ter plaatse. De kuurbehandelingen worden uitgevoerd door gespecialiseerde oefentherapeuten en andere zorgverleners.

Operaties

Soms is een operatie de enige uitweg om ernstige reumaklachten te behandelen. Dit hangt wel sterk af van iemand zijn persoonlijke situatie. Bij verschillende gewrichten zoals de schouder, elleboog, heup, knie en voeten zijn operaties mogelijk.

 

Bron: reumanederland.nl

Delen:  
82 reacties op “Reuma: wat zijn de eerste signalen?
 1. Hallo, ik heb sinds 6 weken de symptomen van reuma in mijn schouders, handen en vooral voeten. Beide voeten voelen alsof ik hielspoor heb. Verder spierpijn over mijn hele lichaam. Dit hangt samen met het afbouwen van prednison. Ik heb een jaar 40 Mg en daarna een half jaar 20 Mg prednison moeten slikken Ivm colitus. Vanaf begin december ben ik gaan afbouwen naar nul en inmiddels gebruik ik geen prednison meer. Maar nu heb ik overal pijn in mijn gewrichten. Kan zo nu en dan niet lopen of opstaan van de pijn. Komt dit iemand bekend voor? De huisarts weet ook geen raad. Fysio verlicht niet.

  Geschreven door Rob op
  • En waarom word er WEER niet gesproken over fibromyalgie?
   Vreemd, ook een soort reuma met veel,heel veel pijn

   Geschreven door Eleonora op
   • Wordt wel genoemd hoor, bij weke-delenreuma.

    Geschreven door trouchie op
   • Hallo,
    Er klinkt veel wanhoop in je berichtje. Probeer eens Jús. Al heel veel mensen hebben hier baat bij gehad. Kruiden groothandel Herbes D’elixir is hier de leverancier van. Geef het product drie maanden de kans om zich te bewijzen.

    Geschreven door Bob op
   • Goed lezen, Eleonora.. er staat weldegelijk , ook fibromyalgie is een vorm van weke delen reuma!

    Geschreven door Marjan op
   • Beste,
    kijk eens bij punt 3 weke delenreuma, daar staat het bij

    Geschreven door Jop op
   • Hallo , tot een paar jaar terug had ik hier nog nooit van gehoord.
    Mijn vriendin had al een tijdje last van hevige pijn haar nek schouders en en tussen de schouderbladen. Ik googelde het, en plots verscheen het woord fibromyalgie.
    Ik zei het haar, waarna ze haar dokter ermee confronteerde en die zei, ja, dat zou het wel eens kunnen zijn. MMM, niet echt een professioneel antwoord. Haar vriendin had ook dezelfde problemen, ook zij vroeg het aan haar dokter, en kreeg bijna hetzelfde antwoord.
    OOk nog 2 andeere vriendinnen, bleken na mijn diagnose het te hebben.
    Wordt dit zo lang mogelijk verzwegen tegen de patient, omdat ze anders naar een specialist gaan, of is dit gewoon uit onwetendheid bij artsen(waren al verschillende artsen), geen idee.
    Maar ik vind het toch maar bizar. Haar eerste vriendin is gaat nu ondertussen al voor de derde maal worden geopereerd. Ik heb er bijna spijt van dat ik het ooit opzocht, want bij haar wordt het slechter en slechter. Ik probeer haar nu te overtuigen van met die operaties te stoppen. Zelf sukkel ik al drie jaar met chronische zenuwpijnen, en nog steeds geen echte diagnose werd gesteld. Waar zijn die dokters zoals House, is natuurlijk een onrealistisch beeld. Maar ik vraag me af waarom men van die Megaziekenhuizen bouwt met zes neurologen, 5 hartspecialisten , enz…. als men toch niet in team werkt, en ze je er zelfs weghouwen ener thuis nog eens een privépraktijk erop nahouden. Ik ben er 100 % van overtuigd mocht men in team werken mlen de mensen geen jaren aanhet lijntje zou kunnen houden ener na enkele weken of maanden een echte diaganose zou worden gesteld!!! Draait alles dan om geld, ja natuurlijk, maar er zou toch een soort van regel moeten op komen dat als er na enkele maanden geen echte oplossing uit de bus komt er een wet zou moeten zijn of de verzekeringen kunnen eisen dat er verplicht inteam de koppen bij elkaar worden gestoken om de patient eindelijk van zijn aanslepend probleem en lijden te verlossen, en niet alleen bij accute gevallen zoals het nu is. In Leuven wordt dit bvb sneller gedaan mer ik op. Ik vraag me af,of dit in Nederland ook de werkwijze is of enkel in België? Ja, hier gaat alles zo, kijk maar naar onze politiek. 5 regeringen die dan nog een paar keer onderverdeeld zijn, enhet jaren duurt vooraleer er een oplossing wordt genomen omdat er altijd wel 1 tegen stemt. We zij echt een voorbeeld van extremistische democratie noem ik het?
    Geen wonder dat hiet al de terroristen hun gang kunnen gaan! Ik weet niet of ik er soms om moet lachen of huilen? Sorry dat ik wat afgeweken ben maar je zou er stress van krijgen, wat dan ook weer een oorzaak is van de vele overvolle hospitalen in ons land. Zucht…..

    Geschreven door Jadex op
    • Leer eerst eens goed Nederlands schrijven

     Geschreven door Peter op
     • Is hier niet relevant

      Geschreven door Nicolien op
     • Je hebt gelijk Nicolien

      Geschreven door Mona op
     • Waar slaat dat nu weer op

      Geschreven door Dailah op
     • Hou je opmerkingen voor je als je niets beter te melden hebt. Mierezeiker.

      Geschreven door Lunis op
     • Leest inderdaad een stuk prettiger en beter te volgen, en het is “mierenneuker” en ” azijnzeiker” (ook wel pisser ) voor de mijnheer /mevrouw hieronder….Iemand die mieren urineert moet een eigen topic openen op dokter.nl.

      Geschreven door Fiep op
     • Doe een beetje aardig beste Peter . Sommige schrijven wat slechter maar daar gaat het toch niet om?

      Geschreven door Betje op
     • Je zou es naar Betje moeten luisteren. Je hebt de boodschap totaal niet begrepen. Ben je soms huisarts???

      Geschreven door Jeroen op
     • Wat een gezeik.Volstrekt onbelangrijk of iemand zijn zorgen wel of niet in perfect Nederlands beschrijft. Of ben je zo stom dat je het anders niet begrijpt? En dan een idioot die het woord mierenneuker gaat analyseren! Vuilnisman kunnen deze ijlende muggenzifters annex kommaneukers ook nog mee? Dank u.

      Geschreven door Koos op
    • Probeer eens magnesium

     Geschreven door Anoniem op
     • Precies. Soms is er geen touw aan vast te knopen.

      Geschreven door Ron op
    • Een oud bericht zie ik hier, maar je hebt 100% gelijk jadex!!!!!
     Deze die er negatief op reageren zijn een bende debielen die er geen woord van snappen en dan weet je al met welk soort volk je te maken hebt…triestige maatschappij!!!! Toch één die zijn mening durft te uiten.. en je bent inderdaad wat afgeweken, maar het sluit aan heel je verhaal. We zijn een nummer vandaag de dag. We zijn met genoeg op deze planeet en ze kunnen het inderdaad niet bijhouden dus laten ze maar voor wat het is. Gelukkig is het niet overal zo, de uitzondering bevestigd de regel….

     Geschreven door Huysman op
    • Hoy,

     Ik vind dat je gelijk hebt, een vast team van artsen, heb je nodig, een dokter die jouw kent,
     maar ook ziet. Er wordt zo veel langs je gepraat, te weinig tijd voor de patiënt. Het moet snel.
     Ook vaak onzekerheid komt vaak voor bij. zou kunnen, af wachtende houding.
     Buitenland is vaak sneller in actie naar de patiënt toe. Je wordt daar meer gehoord.
     Maar steeds reizen is gauw een probleem, want je reist vaak liever niet alleen.
     Ook zijn er goede artsen hoor, maar ze schuiven je zo weer door, niet fijn.

     Geschreven door Anoniem op
   • Klopt, ook dan heb je pijn in spieren, aanhechtingen, gewrichten, ben je heel erg moe, en stijf in je manier van bewegen. Vooral s’ ochtends moet ik echt op gang komen. Verder knobbels op mijn vingers, en bulten op mijn rug, onder schoudergewricht. Mensen zien niks aan je, de ene dag kun je wel dingen, maar vervolgens lever je vaak weer twee dagen in, en zien ze je met braces etc, en zeg je dat je niks kunt, en dat stuit op onbegrip bij veel mensen. Ze denken dat je je aanstelt, zeggen” volgens mij zit t tussen je oren”,en dat voelt echt niet prettig, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

    Geschreven door Anita op
   • Fibromyalgie,…Klopt, ook dan heb je pijn in spieren, aanhechtingen, gewrichten, ben je heel erg moe, en stijf in je manier van bewegen. Vooral s’ ochtends moet ik echt op gang komen. Verder knobbels op mijn vingers, en bulten op mijn rug, onder schoudergewricht. Mensen zien niks aan je, de ene dag kun je wel dingen, maar vervolgens lever je vaak weer twee dagen in, en zien ze je met braces etc, en zeg je dat je niks kunt, en dat stuit op onbegrip bij veel mensen. Ze denken dat je je aanstelt, zeggen” volgens mij zit t tussen je oren”,en dat voelt echt niet prettig, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

    Geschreven door Anita op
   • Omdat het een ziekte is die vooral tussen de oren zit maar dat mogen doktoren niet roepen…verminder je stress en je negatieve behoefte aan aandacht..en zorg voor je lichaam, geen suikers bepaalde zetmelen, rook en drink niet, beweeg matig en vooral ontspan.

    Geschreven door Wiseguy op
   • Volgens mij staat het er wel. aan het einde, dat het valt onder weke delen reuma.

    Geschreven door Frans op
   • Staat er wel bij

    Geschreven door Anoniem op
   • Niet goed gelezen, wordt genoemd bij weke delen reuma.

    Geschreven door AB op
   • Staat er zeker wel bij!

    Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb dat ook in mijn voeten. Is ook stress. Ik heb van de voettherapeut podolooh zooltjes laten maken gewoon platte met middel en zacht materiaal. Een soort traagschuim. Heerlijk. Je hebt het gevoel weer op watten te lopen. Heb hier jaren mee gemodderd, heb ook zo maar peesknobbels door druk, ook op handen. Komt ook door fybromyalgied. Een handwringer gekocht, handscjoenen aan bij klusjes, gewwon je maar leren aan te passen, worden de klachten minder.

   Geschreven door Dokter bibber op
   • Ik heb polymyalgie reumatica, daar lees ik nergens iets over. Het veroorzaakt helse pijnen en stijfheid. Kon me niet meer wassen en aankleden. Eigenlijk kon ik niets meer.
    Word, met succes behandeld met prednisolon. Maar dat geeft veel bijwerkingen en risico’s en moet dus worden afgebouwd. Reumatoloog zegt dat als dat niet gebeurt ( afbouwen) de vraag niet is òf ik o.a. diabetes, botbreuken, hoge bloeddruk en nog een aantal akelige ziektes, zal krijgen, maar wannéér. Zit nu, met veel moeite op 8 mg, maar het moet nog lager. Een 24 uurs bloeddrukmeting wees uit dat mijn bloeddruk vele malen per dag en nacht fluctueert van een bovendruk van 170 tot 77. Daar voel ik me ontzettend beroerd door. Medicijnen daar voor bestaan niet. Zou weg moeten gaan door het afbouwen van de prednisolon. Dan komen de stijfheid en pijnen echter terug. Bovendien moet dat afbouwen heel langzaam, nl met 1 mg per 3 weken, dus dat gaat, als het al lukt, heel lang duren. Weet niet of mijn hart dat volhoudt. Wie heeft hier ervaring mee?

    Geschreven door Groentje op
  • Hoi Rob,

   Ik heb zelf ook colitis ulcerosa. Kreeg het 5 jaar terug ineens. Werd 2 weken opgenomen met een 3 mnden oude baby bij me. Kreeg eerst dexamethason als hormoon. Zw wilden toen na 1.5 week met remicade beginnen, wat ik zelf niet wilde. Hierop zijn ze met immunosuppressiva begonnen met stootkuur prednisolon. 3 mnden opbouw van immunosuppresiva voordat het werkt met afbouw van prednisolon. Bij het stoppen van prednisolon kreeg ik onmiddelijk weer klachten, dus moest ik dit keer remicade accepteren. Ben er heel blij mee. Ik weet niet of het aan het stoppen van de prednisolon lag, maar ik denk eerder aan het beginnen van remicade. Ik kreeg vreselijke gewrichtsklachten. Aan mijn heupen, knieën, enkels, voeten, polsen en alle vingergewrichten. Ik liep heel moeilijk en 3 mnden kon ik niet zonder hulp van de trap af. Zakte door mijn knieën. Na 3 maanden werd dat gellukkig beter. Heb 1,5 geen flessen kunnen open draaien. Het deed pijn als er druk op mijn gewrichten kwam. Wel werden de gewrichts klachten gelijdelijk minder rond 1 jaar. Nu 4, 5 jaar verder heb ik sporadisch last, maar niet zo erg als voorheen en meestal duurt het maar 1/2 dagen. Ik smap niet dat ze jouw zo lang hormonen hebben laten slikken. Is keiiiii ongezond. Botontkalking en de kilo’s die je aankomt. Vraag om Remicade. Is echt zo fijn! 1x in 8 weken 3 uurtjes infuus. That’s it. En je hebt nergens meer last van. Behalve in het begin dan. Dat is het wennen van het lichaam aan de medicijnen.

   Geschreven door Pınar op
   • Sorry ik zie nu dat ik enkele fouten heb getypt. Geleidelijk en enkele verkeerde letters zie ik. :)). Sorry, komt door het snel typen op de telefoon.

    Geschreven door Pınar op
   • Sorry ik zie nu dat ik enkele fouten heb getypt. Geleidelijk en enkele verkeerde letters zie ik. :)). Sorry, komt door het snel typen op de telefoon.

    Geschreven door Pınar op
  • Zoek eens op Internet naar “lectines”, die kunnen veel schade aanrichten aan gewrichten.

   Geschreven door Gerard op
  • Ja heb hetzelfde door het afbouwen van Medrol nam het 20 jaar , volgende week naar een Reumatoloog

   Geschreven door Anoniem op
 2. Hallo Rob
  .neem elke dag een handje kersen op sap en drink twee glazen kersensap het helpt echt advies van een huisarts

  Geschreven door Repesteeltje op
  • Ik zou je vitamine b12 waarde laten nakijken

   Geschreven door Ge op
  • Komt je maag wel in opstand.

   Geschreven door Eustacia op
 3. weer een artikel waar eigenlijk niet sin staat en wat een grote groep mensen kan interesseren. Oorzaak ? Er is met mijn weerstand niets aan de hand.

  Laser therapie wordt die genoemd. Die kan zeker helpen. Alternatief; waar gaan ze vanuit om de behandelingen te geven ? Wat is de oorzaak vgl alternatieve geneeswijzen en wat doen de behandeling met de patiënten ?

  Geschreven door Bengeltje op
 4. excuses voor alle typefouten in mijn reactie hierboven.

  Geschreven door Bennetje op
 5. Jammer dat bij dit ondewerp niet over preventie wordt gesproken . En ook niet over het verband tussen een evenwichtige voeding en Reuma. Ook niet over bewegen en Reuma. Nee in een een pillencultuur is dat helaas niet of zelden aan de orde.
  Maar met deze twee genoemde onderwerpen is zowel preventief als therapie veel voordeel te behalen. Hoe? Daar is in dit verhaaltje te weinig tijd voor.
  Nieuwsgierig? Ga je daar dan maar eens in verdiepen want er is veel bekend hierover.
  En niet denken: Ik heb een probleem en de dokter moet het maar oplossen. Nee je moet zelf aan de slag. En dat is een andere manier van denken…………………………..

  Geschreven door Anne van der Velde op
  • Ik ben hierop gaan zoeken en kwam oa terecht bij “zuurvrij reuma dieet”. Goed onderbouwd artikel!

   Geschreven door Bea op
   • Hallo Bea,
    Heel goed en Reuma heeft veel te maken met verzuring van je lichaam. Hierin spelen eiwitten een grote rol. Dus matig daarmee doet al wonderen. Ik ken mensen die hun eetpatroon bij Reuma hebben omgegooid en zijn geen pillen meer nodig van de dokter en knappen zienderogen op. Maar er hoort veel meer bij hoor en kort door de bocht “Reuma is een welvaarsziekte” Dus verder op je zoektocht en succes!

    Geschreven door Anne van der Velde op
 6. Ik heb Dupuytren, verdikt bindweefsel in de handpalm, en dat is ook behoorlijk vervelend, je hebt hele pijnlijke en moeilijk te buigen handen, is dat ook een vorm van reuma?

  Geschreven door Piet op
  • Beste Piet heb dit probleem reeds een aantal jaren erfelijkheid bijzonder linkse hand en ben ten gehore geweest bij een handchirurg die mij ten zeerste afraad mij dit operatief te laten behandelen ben 61 jaar en van beroep kok ook na operatieve ingreep blijkt er een revalidatie te moeten gebeuren en blijkt dit te kunnen terugkomen dus pijn stiller , groetjes Gery.

   Geschreven door Van Geelhoven. op
 7. Waarom niet geschreven over polymyalgia reumatica?

  Geschreven door Jvdt op
  • Inderdaad. Ik heb polymyalgia reumatica. Meestal gaat de ziekte over na 1 of 2 jaar, maar deze vorm van reuma kan ook chronisch zijn, ik heb het al ruim 8 jaar!

   Geschreven door Marieke op
   • Na een operatie, kreeg ik 4weken later allerlei klachten zoals hele erge pijn in nek en dikke knie en vooral pijn in spieren en vooral heel erg moe.

    De huisarts had ook niet in de gaten wat ik nou precies had.

    Na 2 maanden naar reumatoloog gestuurd en na 10 maanden prednison van mijn klachten af ik had spierreuma.

    Altijd gezond geweest dus ik vraag me af of dit door de operatie komt.

    Geschreven door anna op
 8. en in welke categorie valt jicht ook heel pijnlijk

  Geschreven door pierre op
 9. Er wordt niets vermeld over Palindroomreuma.

  Geschreven door Anne op
 10. Bluh

  Geschreven door Poep op
 11. Hi, bij mijn dochter is ziekte van Still geconstateerd. Dat is ook een vorm van reuma. De eerste keer dat ze dat had wisten de artsen geen raad mee omdat er zo weinig van bekend is, Gelukkig na heel veel onderzoeken zijn ze erachter gekomen wat ze precies heeft.

  Geschreven door Sheila op
 12. Veel reacties hier, die naar oplossingen zoeken met medicijnen, etc. Kijk eens naar de medische terminologie die hier wordt gebruikt…. De meesten proberen artsen in spe te zijn.
  Ik ben 76 jaar en 10 jaar geleden had ik overal reuma in mijn lijf. Ik heb het met een goed dieet (o.a. geen varkensvlees en naderhand ook geen rundervlees, weinig vet en minder zoet)) en elke dag 45 minuten wandelen) aangepakt. Resultaat: ik heb nauwelijks last meer. Dus nogmaals: mijns inziens geeft de juiste preventie de beste resultaten in veel gevallen…. Probeer het gewoon. Wij zijn veel te veel afhankelijk geworden van de medische wereld, die met oplossingen moet komen. In veel gevallen is het zelfverantwoordelijke zelfbepaling….

  Geschreven door Harry op
  • ik eet al heel lang geen varkensvlees, geen suiker en geen vet. Heb honden waar ik iedere dag lang mee wandel, bij mij werkt het in ieder geval niet. Mijn gewrichten worden dikker en ik heb steeds meer hulpmiddelen nodig om de huishoudelijke taken en het koken te kunnen blijven doen.

   Geschreven door Tanja JD op
  • inderdaad ik heb 30 jaar reuma, eerst de dokters het laten uitzoeken en die konden me enkel pillen geven . een hele weglangs alternatieve therapien , dieeten en een knieprothese let ik nu op mijn voeding, geen zuren …oppassen met sitrusfruit ,gefermenteerde voeding …dus geen yoghurt, …en mijn voedingssupplementen …kurkuma , gember, beetje zwarte peper in kokend water, … en nu kan ik terug genieten van het leven! pijnvrij ben ik niet volledig , verkeerde voeding maakt me telkens alert… spijtig dat dokters daar niets over willen weten . ze volgen me enkel op als ik hun pillen neem . dus red ik het voorlopig goed zonder hen!

   Geschreven door leen op
   • Ik wil wel proberen mijn voedings wijze te veranderen! Wat kan ik wel eten en wat niet?wie kan mij er iets meer over vertellen?

    Geschreven door Tiny plagge. op
   • Dokters kunnen bijna alle symptomen benoemen/beschrijven, maar weten ontzettend weinig over de oorzaak voor die symptomen. Dit zou mensen tot nadenken moeten aanzetten, maar helaas laten ze dit aan de dokter(s) over… Een zoveelste, negatieve cirkel. Doe je eigen research, start met placebo en nocebo effect, lees over het werk van dokters zoals dr. John Sarno, dr. Hamer, dr. Suzanne Humphries, enzv. en je zal zien dat het mechanistisch wereldbeeld dat (ook) in de medische sector overheerst slechts gedeeltelijk van toepassing is op levende wezens (organismen met zelfregulerende ‘programma’s die reageren op gevoelens/emoties).

    Geschreven door Ron123 op
  • Bij mij heeft het vermijden van citrusvruchten geholpen bij de pijn. ( Ik heb ’t voornamelijk in m’n handen en rug) al gaan de vergroeïngen wel door Joke.

   Geschreven door Anoniem op
 13. Probeer Ormus,kopen of eenvoudig zelf te maken.Het medicijn van de toekomst.

  Geschreven door Orman. op
 14. Ik heb fybromyalgie en sinds een jaar artrose. Mijn huisarts stuurt niet door hoor, die doet het af met tja je wordt ouder he, leer er maar mee leven

  Geschreven door Tanja JD op
  • Zo’n lakse huisarts heb ik ook…. hij moest het zelf maar eens voelen (bij wijze van spreken)

   Geschreven door Tina op
  • Ik heb fybro liep bij de reumatoloog kreeg een nieuwe en die stuurde me weg met wat doe je hier ga maar naar je huisarts en dat terwijl ik loeizware medicijnen slik. Dit deed hij ook bij mijn man die heeft reumatoide artritus en die loopt nu bij een professor voor reuma en die was laaiend en heeft die andere arts hiervoor op het matje geroepen. Maar het leed is al gebeurt nu na 2 jaar eindelijk weer in een redelijk balans, maar wel verminderde werkende nieren door de Arcoxia. Hij heeft nu andere medicatie. Ik slik hetzelfde en laat nu 2x per jaar me helemaal controleren; bloed en urine vitamine, lever nieren etc. En sterkte en vraag gewoon een verwijskaart voor de reumatoloog dat is hij verplicht te geven anders je zorgverzekering inlichten hoe dit aan te pakken. Succes en sterkte.

   Geschreven door H.W Groenestein Jankiewicz op
 15. Hallo ik ben een jonge vrouw van 29 jaar en moeder van 2 kinderen. Ik heb al een aantal jaren last van mijn armen,benen en voeten.
  Mijn voeten doen elke dag pijn,maakt niet uit of ik op schoenen of op sokken loop en/of als ik zit… Mijn benen doen elke dag pijn en soms zelfs zo’n pijn dat ik ineens uitval krijg en door mijn benen heen zak. Mijn armen zijn precies zo,maar vind dat nog erger. Het begint met pijn in mijn bovenarm en langzamerhand zakt het ook door naar de onderarm en dan ineens vallen mijn armen naar beneden en kan ik er niks meer mee.
  ik heb een dochtertje van 6 maand die ik niet eens durf op te tillen of de fles kan geven door deze probleem…. Ook ben ik al meerdere malen bij de huisarts geweest,maar ik kom er niet verder mee. Hij heeft me doorgestuurd naar een podoloog ivm de voetklachten omdat ik volgens hem platvoeten zou hebben. De podoloog vertelde mij dat ik geen platvoeten heb en heeft de voeten bevoeld en zegt dat het met de zenuwen te maken heeft… Ook heb ik al 2 bloedonderzoeken gehad om te kijken of ik reuma zou kunnen hebben maar is niks uitgekomen…. Wat kan ik nu nog doen ? Ik vermoed zelf dat ik fybriomalgie heb en of iets met de zenuwen of botten…. Wie kan mij helpen?

  Geschreven door Tina op
  • Vraag aan de huisarts een verwijzing voor de neuroloog voor verder onderzoek. Laat je niet afschepen door je huisarts. Je hebt de klachten al lang genoeg en de huisarts kan het niet oplossen cq duidelijk aangeven waar de klachten vandaan komen

   Geschreven door Tandor op
  • Beste Tina,

   Mijn enige advies let goed op je voeding, dus eet gezond en probeer de zwarte zaad uit, want dit is een werkelijke genezing voor iedereen en ik hoop dat dit voor jou ook zal werken en neem ook limoen in, want ook dat helpt.

   Ik hoop dat dit voor jou zal baten.

   Khalid ibn Sad ra. heeft overgeleverd: “We gingen weg en Khalib ibn Abjar was met ons. Hij voelde zich ziek onderweg en toen we in Medina aankwamen, was hij nog ziek. Ibn Abi Atiq kwam hem bezoeken en zei tegen ons: “Behandel hem met zwarte zaad. Neem er vijf of zeven zaadjes van, maal het en meng het poeder met olie en breng het mengsel in beide neusgaten naar binnen, want Aisha heeft aan mij overgeleverd dat ze de Profeet saw. heeft horen zeggen:

   “Dit zwarte zaad is een geneesmiddel voor alle ziekten, behalve as-sam.” Aisha vroeg: “Wat is as-sam?” Hij saw. zei: “De dood.” (Sahih Bukhari 5687 en Sunan ibn Maadjah 3449)

   Met het zwarte zaad (black seed) is onder verschillende namen, zoals habba sawda, zwarte komijn of nigellazaad of nigella sativa.

   Limoen zit vol vitamine C, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Limoen is het ronde zusje van de citroen. Het smaakt een minder zuur dan citroen.

   Gezondheidsvoordelen van limoen:

   het zuivert het lichaam,
   het helpt de spijsvertering,
   het houdt de bloeddruk normaal,
   het werkt alkaliserend,
   het voorkomt reumatische pijn of jicht,
   de bloedsuikerspiegel blijft in balans,
   het optimatiseert je vetverbranding,
   het helpt bij hersenkwalen,
   het voorkomt de vorming van nierstenen en galstenen.

   Geschreven door Oghti op
   • Vijgen hebben een geneeskrachtige werking:

    Bij verstopping kunnen vijgen laxerend werken.
    Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
    Werken verzachtend tegen keelpijn.
    Zorgen voor goede botopmaak bij osteoporose.
    Gekonfijte vijgen werken genezend bij zwerende wonden.

    Verse vijgen:

    Bevat vitamine A, goed voor uw huid.
    Bevat veel vitamine B, goed voor o.a. de stofwisseling.
    Bevat veel mineralen zoals calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Goed voor botten, hart en bloedvaten. Vijgen bevatten meer mineralen dan alle andere vruchten.
    Bevat veel vezels.

    Geschreven door Anoniem op
  • Probeer eens magnesium

   Geschreven door Anoniem op
  • Klinkt me bekend in de oren. Kan het zijn dat u polymyalgia reumatica heeft? Dat heb ik. Er werden geen reumafactoren in bloed aangetroffen, dus zou ik geen reuma hebben. Jaren lang pijn op verschillende plaatse gehad. Het escaleerde op vakantie. Ik kreeg koorts, kon me nauwelijks bewegen en had veel pijn. Naar huis gaat was geen optie, ik was niet in staat om te reizen. Naar arts in portugal. Die dacht meteen aan polymyalgia reumatica. Bloedbezinking was heel hoog, maar geen reumafactoren! Hij schreef prednisolon 40 mg voor en zie dat als ik binnen 1 a 2 dagen me veel beter zou voelen, dat zijn diagnose bevestigde. Dat gebeurde Inderdaad. De arts verwees me voor de zekerheid naar een reumatoloog, die na uitgebreid onderzoek (weer geen reumafactoren in bloed aangetroffen!) de diagnose polymyalgia bevestigde. Terug in nederland werd dit ook daar door de reumatoloog bevestigd. Misschien heb je iets aan mijn ervaring.

   Geschreven door Groentje op
   • Deze reactie is bestemd voor Tina,
    Afz. Groentje

    Geschreven door Groentje op
  • Tekenbeet.

   Geschreven door Roos op
 16. Prima artikel, natuurlijk niet volledig waar sommige mensen hier aanstoot aan nemen, alsof ze overgeslagen worden. Wat een walgelijke wereld leven we toch in waar eenieder een artikel bekritiseert omdat hun ziekte niet wordt vernoemd. Totaal beledigd want hoe durft de auteur niet volledig te zijn? dit is mi nog een veel grotere ziekte van deze tijd, mensen die roeptoeteren dat ze het allemaal zo goed weten maar nul komma nul onderzoek hebben gedaan en enkel aandacht willen, links of rechtsom. Kortom neem dit artikel aan, doe ermee wat je wilt en wil je meer weten? Google is een geweldige bron van informatie, dus verder kijken dan je neus lang is! zucht! Auteur dankjewel voor het onder de aandacht brengen van deze ziekte, geen welvaartsziekte zoals beweerd hierboven, want ik ken vooroorlogse voorbeelden van deze ziekte. Helaas door de onwetendheid toen werd deze mensen aangeraden in bed te blijven wat hun gezondheid niet ten goede kwam.

  Geschreven door Vermoei(en)d op
 17. Bij reuma is de kans op hart en vaatziekten 2x zo hoog, dus tijdig laten controleren door arts.

  Geschreven door M.Uppet op
 18. Ik zou buiten een gezonde levensstijl mijn pijlen eens richten op allergieën (overreacties) elimineren.
  Een ontsteking is toch ook een reactie.
  Medicijnen kunnen misschien de symptomen oplossen maar veroorzaken er dikwijls andere en pakken de oorzaak niet aan.

  Geschreven door Herman op
 19. Ik ben in 2008 door een scooter op het voetpad overreden, gevolg linkerenkel weber fraktuur, 2 jaar revalideren voordat ik weer goed kon lopen. 2 jaar later begint er een brandende pijn te ontstaan in mijn kleine tijn (nr 4) vooral ’s nachts. De pijn is bijna ondraaglijk, ik wikkel alles in ijs(blokken) en lappen, door de verkoeling neemt pijn een beetje af. Vele onderzoeken, scans etc. Neuroloog beweert, Mortonse Neuralgie, pijncentrum gaf antidepressivum(amitryptilline) tegen de pijn, hielp tegen pijn, maar werd depressief en somber van deze tabletten, gepaard met hoofdpijn en meerdere klachten. Ben hiermee gestopt. Niemand kan mij zeggen wat dit is. Ik heb dit dus al 6 jaar, iedere nacht. Daar word ik dus wel somber van. Iemand een suggestie?

 20. Beste Ditte,
  Dit klinkt als een beknelde zenuw.
  Vraag gewoon een door verwijzing.

  Grt

  Geschreven door Piet op
 21. Beste allemaal,

  In bijna alle gevallen van de aandoeningen op dit forum kan ik van harte aanbevelen MMS I druppels te gaan gebruiken. Consequent elk uur van de dag een paar druppels laat je daarin voorlichten dat je het ook correct toepast voor maximale uitkomst. Een fantastisceh hulp.
  Zoals een van de reageerders opmerkt: pijnen/aandoeningen ontstaan door disbalans / tekorten aan van alles in ieder geval verzuring van het lichaam. Kijk niet alleen naar het symptoom (ziektebeeld) heel vaak ligt er een ontsteking aan ten grondslag. Of een opeenhoping van pathogenen(ziektekiemen) in allerlei soorten en maten schimmels virussen zware metalen en bacterieen dat uit zich dan in… al die ziektenamen.
  Dus veel belangrijker is de vraag wat ligt aan dit alles ten grondslag en wat kun jij er zelf aan doen of met behulp van. Ga eerst in de meest gevallen is dat zo die ziekteverwekkers opruimen want daarmee werk je direct aan de verbetering van de werkzaamheid van je eigen immuunsysteem. Ik spreek uit eigen ervaring en verneem in toenemende mate positieve bevindingen van andere gebruikers en dat is zo bemoedigend.

  Hartelijke groet,
  Andrea

  Geschreven door andrea op
  • Andrea, de mms 1 druppels die jij adviseert zijn blijkbaar zeer gevaarlijk en vooral de mms2. Dit wordt gebruikt om zwembaden te ontsmetten enz.!! Vindt het erg dat je zoiets adviseert! Zoek maar eens op google!!

   Geschreven door Katie op
 22. https://www.hijama.nl/olympische-gouden-medaillewinnaar-maakt-gebruik-hijama/

  Hoi ik adviseer hijama wet cupping. Het verwijdert het oude bloed. Ik ben van plan om het ook te doen. Hoor veel positieve reacties van vrienden en familie Ons lichaam krijgt veel gifstoffen binnen en stress en nog veel meer. Ook al is het niet een westerse methode. Je vermoeidheid verdwijnt meer energie en nog veel meer. Aangezien jullie veel dingen hebben geprobeerd. Kun je je lichaam detoxen. En sporters gebruiken ook hijama.

  Geschreven door ik op
 23. Ik ben een half jaar geleden uitgegleden en op mijn bil terecht gekomen. Nu voel ik het trekken in mijn bil en tintelingen in mijn voet. Ik heb medicijnen tegen rheuma gekregen maar de pijn blijft. De ene keer is dat erger dan de andere keer.

  Geschreven door Sylvie op
 24. Ik zou lezers hier op een paar dingen willen wijzen.
  Fibro wordt steeds vaker genoemd als vorm van Dunne Vezel Neuropathie. Meeste artsen weten er nog niet van…
  Diabetes ligt in 60% ad basis van DVN…er is ook een genetische component en 30% zou idiopatisch (oorzaak onbekend) zijn.
  Pijnstilling. Kijk eens op neuropathie.nu Ik gebruik naast PEA pure ook de zalf tegen mijn DVN. Ik heb het opgelopen na een zware misdiagnose waarbij ik 1 1/2 jaar lang extreme hoeveelheden hydrocortison binnenkreeg. (Prednison soort)
  Nu gebruik ik niks meer van Big Pharma….
  *Wietolie mèt THC maak ik zelf (google Wernard Bruining) of bestel het bij Suver Nuver
  *Tegen Clusterhoodpijn gebruik ik Tempanensis Philosofers Stones en zet daar thee van
  Van geen van deze middelen wordt je high als je juist doseert!!!
  *PEApure capsules en zalf
  *Krilolie voor D3 (zorg dat je D juist getest wordt en boven de 80 blijft!)
  *Ginkgo Biloba voor zuurstof
  *Zorg voor juist gewicht en val desnoods af met koolhydraatarm eten. Let op wat je binnen krijgt!
  *Beweeg op de juiste manier bv met Qigong
  *Meditatie helpt absoluut
  *Vermijdt negatieve mensen en dingen zo veel mogelijk uit je leven!
  *Kijk of (bewegen en/of mediteren) op muziek je kan helpen.
  *Leer heel goed je grenzen kennen en niet te (laten) overschrijden!

  Geschreven door Zonnetje op
 25. ik slik nu een tijdje magnesium bisglycinaat en dit helpt wonderbaarlijk goed tegen de pijn in de gewrichten van mijn handen! Mijn vingers zijn veel minder stijf. Al na 5 dagen was het effect merkbaar.
  Ik heb het via internet besteld, want in de winkel kwam ik het nergens tegen. Het is een voedingssupplement.

  Geschreven door Monie op
  • Allemaal uw lichaam inwrijven met Symfhosan van A. VOGEL

   Geschreven door Rosie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief