Wat zijn de alarmsignalen van osteoporose?

Wat zijn de alarmsignalen van osteoporose?

Wanneer je ouder wordt kun je last krijgen van osteoporose.

Wat is osteoporose?

Letterlijk betekent dit ‘poreus bot’. Dit houdt in dat de dichtheid en de kwaliteit van je botten minder wordt. Hiermee wordt de kans op een breuk groter. Osteoporose komt vaak voor in de heup, wervel en de pols. Het is een aandoening die steeds erger kan worden, daarom is het belangrijk om op tijd osteoporosezorg te krijgen. Veel mensen komen er helaas pas laat achter dat ze last hebben van osteoporose. Hoe kun je deze aandoening herkennen? Wij hebben een paar alarmsignalen van osteoporose op een rij gezet!

1 50+ en een fractuur

Eén van de belangrijkste alarmsignalen is het oplopen van een fractuur als je boven de 50 bent. Dit hoeft geen ingrijpende fractuur te zijn zoals een gebroken arm, maar het kan ook een gebroken vinger zijn. Vaak treden de klachten op na een val. Gezonde botten breken niet na een val, maar als er sprake is van osteoporose wel.

2 Pijn

Naast een duidelijke fractuur, kan pijn ook een signaal van osteoporose zijn. Met name rugklachten kunnen wijzen op osteoporose. Zo kan lage rugpijn veroorzaakt worden door een ingezakte rugwervel. Een ingezakte rugwervel is in principe ook een breuk, alleen krijg je hier geen directe pijn van. Door een ingezakte rugwervel, kun je wel last krijgen van spier- en zenuwpijn.

Risicogroepen

Bovenstaande twee signalen kunnen duiden op osteoporose. Als je ook nog eens binnen een van de onderstaande risicogroepen valt, dan is het wellicht aan te raden om eens bij de dokter naar binnen te lopen. Risicogroepen zijn:

  • 50-plussers.
  • Rokers.
  • Mensen met een lage BMI.
  • Mensen met een vitamine D tekort.
  • Mensen die last hebben van een te snelle schildklier.
  • Erfelijkheid.
  • Overmatig alcoholgebruikers.

 

– Partnercontent –

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief