Vitamine D-tekort; dit zijn de symptomen

Vitamine D-tekort; dit zijn de symptomen

Het wonder vitamine D blijkt eigenlijk een hormoon te zijn met heel veel functies. Een tekort aan vitamine D kan serieuze gevolgen hebben en het is dan ook essentieel dat je een tekort snel herkent en aanvult. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is één van de weinige hormonen die ons lichaam zelf aan kan maken. We maken dit hormoon aan onder invloed van de zon. Onder invloed van UV-B wordt cholesterol in onze huid en vervolgens in je nieren en lever omgezet in een actieve stof die het lichaam aan het werk zet. Daarnaast krijgen we vitamine D binnen via onze voeding.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in ons lichaam.

Goed voor botten en tanden

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit de voeding te halen, en is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Spierfunctie

Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Dat zijn niet alleen de spieren in bijvoorbeeld je armen en benen, maar ook je hartspier.

Weerstand

Vitamine D speelt een belangrijke rol in een goede werking van ons immuunsysteem. Echter, veel meer onderzoek is nodig om de exacte rol van vitamine D met betrekking tot onze weerstand te kunnen bepalen.

Celdeling

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling. Door deze functie zou vitamine D een preventief effect hebben op colonkanker.

Vitamine D-tekort symptomen

Chronische vermoeidheid/weinig energie

Een tekort aan vitamine D kan een oorzaak zijn van vermoeidheid en gebrek aan energie veroorzaken. Natuurlijk zijn er veel meer oorzaken mogelijk, echter wanneer je lange tijd vermoeid bent zonder duidelijke reden, dan kan een vitamine D-tekort de oorzaak zijn.

Winterdip

Veel mensen krijgen met name in de wintermaanden te maken met symptomen van depressie. Dit kan mogelijk de oorzaak zijn van te weinig vitamine D. Echter, hier is momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Spierpijn en zwakke spieren

Vitamine D speelt een rol bij het behoud van soepele spieren en spierkracht. Calcium heeft naast kalium en magnesium een gunstige invloed op je spieren. Voldoende vitamine D is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat calcium goed wordt opgenomen. Spierpijn en verzwakte spieren kan dus mede veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D.

Slecht gebit

Vitamine D is nodig voor het behouden van sterke botten en tanden. Het zorgt er namelijk voor dat calcium en fosfor, belangrijke bouwstoffen voor ons gebit en onze botten, uit onze voeding gehaald wordt. Een tekort aan vitamine D vergroot mede de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Een langdurig vitamine D tekort kan uiteindelijk ook leiden tot botontkalking.

Verminderde weerstand

Vitamine D speelt een rol in je immuunsysteem. Je hebt vitamine D nodig voor het goed functioneren van je afweersysteem en helpt bij het voorkomen en genezen van infecties en ontstekingen.

Slaapproblemen

Er bestaan verschillende onderzoeken die aantonen dat een tekort aan vitamine D de kans op slaapstoornissen verhoogt. Denk hierbij aan een minder goede slaapkwaliteit, te korte slaap en slaperigheid overdag.

Risicogroepen voor vitamine D-tekort

Risicogroepen zijn onder andere:

  • Kinderen jonger dan vier jaar (tenzij ze zuigelingenmelk of opvolgmelk krijgen waar vitamine D aan toegevoegd is.
  • Mensen met een donkere huid.
  • Zwangere vrouwen.
  • Vrouwen die borstvoeding geven.
  • Wanneer je osteoporose hebt.
  • Wanneer je overgewicht hebt.
  • Mensen die weinig met de zon in contact komen, of vaak bedekkende kleding dragen.
  • Vrouwen na de overgang.
  • Veganisten en vegetariërs.
  • Mannen en vrouwen ouder dan 70 of wonende in een verzorgings- of verpleegtehuis.
  • Mensen met een vetarm of vetvrij dieet
  • Mensen met COPD, hartfalen of metabool syndroom
  • Patiënten die een grotere kans hebben op een verminderde vitamine D-opname via hun darmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cystic fibrose of de ziekte van Crohn.

Bronnen van vitamine D

Naast dan ons lichaam zelf vitamine D aanmaakt, is er ook voeding die deze vitamine levert. Voor beelden hiervan zijn vette vis zoals: haring, zalm, bokking, paling en makreel. Daarnaast wordt er ook regelmatig vitamine D aan producten toegevoegd, zoals bij bepaalde halvarine, margarine, zuigelingen- en opvolgmelk het geval is. Ook aan zuivelproducten voor kleine kinderen, waaronder kwark- en yoghurtproducten, wordt vitamine D toegevoegd.

Dagelijks in de zon

Het belangrijkste advies om aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine D te komen is toch de zon. Helaas halen nog te weinig mensen hun dagelijks vitamine D kuurtje. Zaken als achter glas zitten, onder een zonnescherm, beschermt met zonnebrandcrème of met een hoofddoek zorgen ervoor dat dit 95% van de productie van vitamine D wordt ondermijnt. Dus ga iedere dag zo’n 15 minuten, niet langer, even naar buiten in de zon en zorg dat onderarmen, handen en hoofd onbeschermd zijn. Dat is de manier om in de zomer aan je dagelijkse aanbevolen portie vitamine D te komen. Dat geldt niet voor ouderen en mensen een donkere huid, deze neemt namelijk te weinig Uv-stralen op om genoeg vitamine D aan te maken.

Voedingssupplementen

Vitamine D-supplementen kun je in iedere drogisterij of apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in druppels, pillen, capsules of in een multivitaminen preparaat. Wanneer je zeker wilt weten of dat je een vitamine D-tekort hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan door middel van een bloedtest achterhalen of dat je daadwerkelijk een tekort hebt.

 

Bronnen: Zorgwijzer, Consumentenbond en Meander Medisch Centrum

Delen:  
20 reacties op “Vitamine D-tekort; dit zijn de symptomen
  1. Geachte heer/mevrouw,

    heb uw artikel gelezen. Maar lees nergens hoeveel vitamine D een mens nodig heeft en in relatie tot welke leeftijd. Of heb ik daar overheen gelezen?

    Vr.gr.van Gerri Emmens/vd Wal

    Geschreven door Gerri op
    • Ik neem dagelijks twee vitamine D

      Geschreven door conny op
      • Het is ook handig en zeker adviseerbaar om na een bloedtest te weten hoe laag je vit D is en van daaruit t aantal mcg of iu aan vit D te drinken. Als de bloedtest bv wijst dat je vit D insufficient of nog erger desufficient is dan zou je een hogere iu dosis moeten nemen dan bv 200iu, anders heeft het geen zin. Uiteraard altijd met je huisarts afstemmen.

        Geschreven door Roy S. op
      • En gaat dat goed?

        Geschreven door Edje op
    • Hallo, ik had ook een tekort aan vitamine D. In overleg met mijn huisarts neem ik VISTA-D3 1000 ie
      (=25 mcg) per dag. Smelttabletjes voor onder de tong. Super gemakkelijk.
      Zou de beste Vitamine D zijn! Te verkrijgen bij iedere apotheek!
      Ik neem deze dagelijks en gedurende een lange tijd……Na één jaar bloedonderzoek laten doen of vroeger! Succes!

      Geschreven door Schuun Wijveke op
      • Ik heb zelf een ernstig vitamine D tekort, extreem veel last van duizeligheid tot en met bijna flauwvallen, slecht slapen, stress en stijve spieren en uiteindelijk een zware depressie. Maar vind dat mijn huidige huisarts niet accuraat reageert. Moet zelf medicijnen halen bij drogist.

        Geschreven door Edje. op
    • Een veel gebruikt advies is 4000 i e.

      Geschreven door Arthur op
  2. Ik heb corona gehad en er is mij gezegd, om 1 pilletje vitamine D na het avondeten te nemen.
    Verbetert mijn weerstand zegt men.
    Als ik nou teveel vitamine D inneem kan dat dan kwaad.
    Alvast dank,
    Mvgr

    Geschreven door Joop op
    • Ik heb al jaren een chronisch vitamine D tekort en ben afhankelijk van de supplementen. Je kan wel degelijk een te veel aan vitamine D innemen omdat vitamine D een vetoplosbare vitamine is wordt een overschot niet langs de natuurlijke weg uitgescheiden. Mijn huisarts heeft me hiervoor gewaarschuwd omdat dit een permanente nierbeschadiging kan veroorzaken omdat vitamine D calciumopname bevordert en dit kan gaan afzetten in de nieren waardoor je nieren verkalken. De maximale dagelijkse dosering is 800 eenheden oftewel 20 mg bij een ernstig tekort.

      Geschreven door Bianca op
      • @Bianca. Belangrijk is om bij vitamine D er ook magnesium bij te gebruiken en te zorgen voor voldoende vitamine A en K, hetzij via de voeding, hetzij via een supplement. Ik slik zelf 80 mcg per dag en geen probleem. Bij gezondheidsproblemen kan het wel handig zijn om een en ander goed te laten uitzoeken. Bijvoorbeeld een kinesioloog kan uittesten wat je lichaam nodig heeft.

        Geschreven door C. op
    • Hoi
      Mijn dochter van 20j was bij haar vitamine D waarde naar 11 gezakt. Normaal waarde hoort boven de 50.
      Bij haar waren de verschijnselen veel pijn aan haar benen, snel moe, geen energie, eetproblemen zoals zij wou eten maar lukte niet lustuloosheid, slaapproblemen,noem maar op. Nu slikt zij vitamine D.

      Geschreven door Anoniem op
  3. Ook ik, een vrouw van 62 jaar die altijd gezond eet had bijna een tekort aan vitamine D maar door een bloedonderzoek kwam dit naar voren. Het is dus aan te raden, ook als je nooit bij een dokter komt even je bloed te laten testen. Ik doe dit één keer per vijf jaar.

    Geschreven door kitty op
    • Beste Joop
      Teveel vitamine D kan schadelijk zijn. Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn met één pilletje. Blijf in elk geval onder de 25 mcg per dag.

      Geschreven door Arthur op
  4. Lees ik nu iets over cholesterol wat helpt om vit D aan te maken? En iedereen moet volgens de cardiologen en farmacie zo laag mogelijk hebben ivm hart en vaatklachten ? Ik ben benieuwd waar ze het meeste aan verdienen, de statines of vit D supplementen. ?
    Overigens statines breken ook het enzym Q10 af wat de cel voedt, en zo ook vit D tekort in de hand werkt. Alles valt en werkt samen in je lichaam dus mensen niet te veel aan knoeien, met medicijnen maar leef gezond .

    Geschreven door Wilj op
  5. Cynthia, schrijf een keer ook iets over mannen met dikke buik. Hoe krijg je dikke buik weer een beetje plat? B

    Geschreven door Dikbuik op
    • Verse gember met kurkuma thee maken en 3 keer per dag drinken

      Geschreven door Ramon op
    • Gezond gaan leven en bewegen.

      Geschreven door Ben op
  6. Ik ben bijna 80. Fanatiek geturnd in mijn jeugd en later veel springconcoursen gereden en cross country.
    Plotseling krijg ik ondragelijke pijn wanneer ik opsta en ga lopen.
    De pijn vanuit mijn onderrug alsof je met gestrekte benen je enkels vastpakt en perse doortrekt om met je neus op je knieën
    te komen. M.a.w. een gevoel van het geforceerd oprekken van je bil- en bovenbeen spieren. Ik slik dagelijks 1 Davitamon compleet pil. Ik eet alles bio en vlees vrij. Mijn huisarts behandelt naar mijn gevoel fysieke klachten van mijn leeftijdsgroep als ” Water naar de Oceaan dragen!”
    Iedere klacht weet hij met weer een ‘medicijn’ op te lossen.
    Vraag hem nooit naar de oorzaak van de klacht. Kan dit ook bij mij een vitamine D tekort zijn?

    Geschreven door willem thomas op
    • Keertje naar de fysio? Die kijken tegenwoordig nog verder dan de klacht op zich..

      Geschreven door Kris op
      • Hallo. Vandaag uitslag van bloedprikken gehad en daar is ook aangetoond dat mijn vitamine D veel te laag is. 23 nmol. Heb vandaag een vitamine D boost gehad van 100.000 IE en verder ga ik nu elke dag Teva 800 IE innemen. Mijn vraag is; kan dit tekort, waar ik al langere tijd last van moet hebben, ook de extreme hoofdpijn van hebben. Al sinds een jaar heb ik steken door mijn hoofd. Vooral voorover buigen doet enorm pijn. Hiervoor heb ik al eens een mri van de hersenen laten maken om een hersentumor uit te sluiten. Ook een voorhoofdsholteontsteking werd uitgesloten evenals een brughoektumor. Toch blijf ik die pijnlijke steken houden. Meestal schiet de pijn van achter naar voren over mijn hoofd. Zeer pijnlijk. Zijn hier mensen die dit herkennen ?

        Geschreven door Liesje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief