Volkoren, laat je niet misleiden!

Volkoren, laat je niet misleiden!

De supermarkten staan er vol mee, volkoren producten. Brood, crackers, pasta en koekjes. Volkoren is gezond en dat verkoopt. Maar waarom is volkoren gezond en zijn alle producten met het woord volkoren in de naam gezond? Nee; er zit een groot verschil in de onderlinge producten, dus laat je niet misleiden. Wat kun je verwachten wanneer je die term op een verpakking ziet staan?

Wat is volkoren?

Volkoren is geen graansoort, maar volkoren is een bereidingswijze. Bij een volkoren product wordt alleen de hele graankorrel gebruikt. Een graankorrel bestaat uit een kiem, zemel en meelkern. In de meelkern zitten vooral koolhydraten en eiwitten. De kiem bevat goede vetten, mineralen en vitaminen en in de zemel zitten mineralen én vezels. Vooral de kiem en zemels zorgen voor gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlagen.

In niet-volkoren graanproducten wordt alleen de meelkern van een graankorrel gebruikt.

Gezondheidsvoordelen van volkoren

Volkorenmeel bevat veel vitamine B, vitamine E, vitamine K, mineralen kalium, fosfor, calcium en magnesium, antioxidanten en onverzadigde vetten. Daarnaast zit het boordevol vezels. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van volkoren?

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Volgens onderzoek zou het dagelijks eten van 28 gram volkoren graanproducten voldoende zijn om de kans op hartfalen met 9% te verkleinen. Dit zou komen omdat de gezonde stoffen een gunstig effect hebben op ontstekingen en de bloedstolling.

Verlaagd risico op darmkanker

Uit de studie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat door het dagelijks eten van 90 gram volkorenproducten het risico op darmkanker met 17% kan verlagen. Dit is dankzij de aanwezigheid van de vezels. De vezels zorgen ervoor dat voeding makkelijker door de darmen beweegt en zorgen voor een vlotte stoelgang. De onverteerbare vezels worden in de dikke darm gefermenteerd. Hierdoor ontstaan er vetzuren die ontstekingsremmend werken.

Verlaagd risico op diabetes type II

De vezels in volkorenproducten zorgen ervoor dat je bloedsuiker minder en ook langzamer stijgt. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijke factor bij voorkomen van diabetes. Dit zou al bereikt kunnen worden door het dagelijks eten van 60 gram volkorenproducten.

Volkoren en de regels

Voor brood zijn de regels duidelijk. Op een brood mag alleen volkoren staan, wanneer de fabrikant 100% volkorenmeel heeft gebruikt. Dit is wettelijk vastgelegd. Ook bestaat er een keurmerk, waarmee je een echt volkorenbrood makkelijk kunt herkennen. Staat er geen volkoren op de verpakking, dan kun je ervan uitgaan dat deze niet 100% volkoren is.

Maar ook producten zoals pasta, couscous, bulgur mogen volkoren op de verpakking hebben staan, wanneer ze voor 100% uit volkorenmeel bestaan. Indien een product uit 50% volkorenmeel bestaat, dan mag het dus niet de vermelding volkoren op de verpakking hebben staan.

Deze regel geldt echter niet voor alle producten, zoals bijvoorbeeld koekjes en crackers, beschuit, knäckebröd of ontbijtkoek. Deze hoeven geen 100% volkorenmeel te bevatten om de term volkoren op de verpakking te dragen. Wel moet de fabrikant op de verpakking vermelden hoeveel volkorenmeel er in het product zit. Zelfs als er maar 10% volkorenmeel in het crackertje of koekje gebruikt wordt.

Volkoren, laat je niet misleiden!

Bepaalde fabrikanten maken graag gebruik van de term ‘volkoren’ vanwege het gezonde imago. Echter, het product bestaat dan niet uit 100% volkorenmeel en kan grote hoeveelheden suiker of ongezonde vetten bevatten. De tip is dan ook dat je goed het etiket leest. Op de ingrediëntenlijst staat vermeld hoeveel procent volkorenmeel in het product verwerkt is. Daarnaast kun je lezen wat de verdere samenstelling van het product is. Zit er bijvoorbeeld veel suiker, zout of verzadigd vet in? Dan weet je dat het product misschien toch niet zo gezond is dan dat je in eerste instantie dacht.

 

Bronnen: Voedingscentrum, Diabetes Fonds en Radar

Delen:  
20 reacties op “Volkoren, laat je niet misleiden!
  1. Goedemorgen, even dit als je naar de bakker gaat staat er alleen een bordje Volkoren voor dat brood, moet men dan aannemen dat het brood echt volkorenbrood is . Vgr gerard

    Geschreven door Anoniem op
    • Dat is een hele goeie!
      Ik vraag me dat al heel lang af, maar als je de bakker ernaar vraagt, krijg je als antwoord dat het UITERAARD 🤔 100% volkoren is……

      Aannemen dat dat klopt? Ik niet meer! Daarvoor ben ik de afgelopen jaren in mijn pogingen bewust om te gaan met toevoegingen te vaak misleid en/of bedonderd!

      Dus hoe komt het dat bakkers niet verplicht zijn bij de verschillende soorten de ingrediënten te vermelden? En wat te denken van (keur)slagers?

      Geschreven door Nicole op
      • Op elk volkoren brood, is een verplichte Volkoren sticker (ouwel) geplakt.

        Geschreven door KBT op
  2. Dat we beduveld worden door veel fabrikanten mvan voedingsmiddelen is mij al ruime tijd bekend dit om de verkoop ervan te stimuleren dus niet alleen brood maar ook de aanwezigheid van teveel en onnodig toegevoegde suikers in allerlei producten is al een enorm schandaal op zich zoals suiker in potjes babyvoeding vooral om baby’s al te wennen aan zoet en groente. Waarom doet de voedingsautoriteit hier niets aan is toch een grote schande. ze weten wel te melden dat roken en alcohol niet goed is maar als je babuy’s in hun eerste levensjaren al verslaafd doet raken aan deze toevoegingen dan spelen er volgens mij andere zaken mee zoals belangen etc. SCHANDALIG

    Geschreven door Sombrerohans op
    • Sombrerohans heeft volkomen gelijk, idioot dat er in potjes babyvoeding zoveel suiker moet zitten, dat kreeg ik niet toen ik baby was, dat was wel in de jaren 60-70, dus een andere tijd, maar daar moet de overheid is wat aan gaan doen, dat roken en alcohol niet goed voor je is, dat weten we al 60 jaar, bij gelegenheid is alcohol best lekker, je moet voldoende bewegen en gezond eten, je mag best eens snacken, maar absoluut met mate, het is niet goed voor je, evenals teveel suikers, echt slecht, succes allemaal en overheid voer een suikertaks in, is nodig, er zit nog teveel suiker in diverse produkten.

      Geschreven door Bruno op
    • Je hebt echt gelijk Hans, ben het helemaal met je eens!! Maar ja hoe pak je verandering aan?

      Geschreven door Anoniem op
  3. Weer wat geleerd. Bedankt.

    Geschreven door Anoniem op
  4. Fijn om te weten, bedankt.

    Geschreven door dalko op
  5. Beste,
    Een vraagje kan ik zelf volkoren brood bakken..
    Ik bak 6 granen meel is dit dan niet gezond…..

    Geschreven door Jos op
  6. Hoe zit dat bij een bakker.Er staat nooit iets vermeld op de verpakking.Moet ik de bakker dan maar op zijn woord vertrouwen ?

    Geschreven door Cor op
  7. Welke supermarkt is te vertrouwen over het echte volkoren brood? Lidl? Ah? Jumbo?

    Geschreven door Anoniem op
  8. Wie verkoopt echte 100pc volkoren brood? Ah ? Jumbo of Lidl?

    Geschreven door Chandue op
    • Ga dan maar naar Duitsland net over de grens. Daar is volkorenbrood nog echt Vollkorn. Met desum. Super gezond!!

      Geschreven door Diros op
  9. Helaas is die ingrediënten lijst heel vaak in enorm kleine letters!
    Daar zouden ook eens regels over moeten komen, dat zou heel zinvol zijn!
    Een lijst verplicht, maar bijna onleesbaar…. ?!

    Geschreven door Anoniem op
  10. Ben benieuwd of het volkorenbrood met minder zout van de Aldi wel echt volkorenbrood is.
    Wie weet het.

    Geschreven door Will op
  11. ik heb volkoren vloer brood van albert heijn maar daar staat volkoren op maar dat is het dus niet er moet toch onder het brood eendingetje staan 100%volkoren bij mijn bakker staat dat er wel op

    Geschreven door Cleopatra op
  12. Zelf bakken, dan weet je wat je hebt!

    Geschreven door Jos op
  13. hoe kan ik weten hoeveel volkoren erbij de warme bakker in het volkorenbrood gebruikt is. Het brood wordt gesneden en in een broodzak gedaan waar niets opstaat behalve dan reclame.

    mvg,

    Luc VG

    Geschreven door Luc VG op
  14. Hoe donkerder het brood hoe hoger de prijs. Hoe krijg je brood zo donker ? Hoe meer je stil staat bij samenstelling van voedsel destemeer je het gevoel krijgt dat er maar wat aangerommeld wordt. Goed dat er een keuringsdienst van waren bestaat !

    Geschreven door Kees op
  15. Volkorenbrood mag volgens de Warenwet alleen als Volkorenbrood worden verkocht als het ook daadwerkelijk volkoren tarwemeel is gemaakt. Dat moet gemaakt zijn van gemalen tarwekorrels waarbij het meel moet bestaan uit alle onderdelen van de tarwekorrel “in de natuurlijke verhoudingen”.
    Hoewel we het vaak wel denken, zie je helaas niet aan de kleur of het aantal zaden en pitjes in het brood of het volkorenbrood is. Volkorenbrood hoeft namelijk helemaal niet bruin of donkerbruin te zijn.
    Bij de bakker kun je vragen welk meel er gebruikt is. Bij voorverpakt brood in de supermarkt moet het op de verpakking staan.

    Over de kleur:
    Bruinbrood is dus gewoon witbrood gemaakt van bloem waarin gebrande mout toegevoegd is om het bruin te maken. Hoe meer mout, hoe bruiner…

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief