Astma: welke klachten kunnen hier op wijzen?

Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Astma is een luchtwegaandoening die veel klachten kan veroorzaken. De verwachting is dat het aantal mensen met astma in de komende jaren verder zal stijgen. Welke klachten kunnen wijzen op beginnende astma?

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Chronisch betekend dat het blijvend is. Specifiek zijn het de bronchiën die ontstoken zijn en doordat ze continu zijn ontstoken zijn ze geïrriteerd en zwellen de slijmvliezen op. Doordat ze altijd ontstoken zijn, zijn de longen erg gevoelig voor prikkels. Deze prikkels kunnen verschillen van: huisdieren, rook, parfum maar ook zware inspanning.

Wanneer er sprake is van zo’n prikkel, dan gaat het afweersysteem van je lichaam in de aanval. De spiertjes rondom de bronchiën verkrampen, trekken samen en er wordt meer slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de doorgang nog nauwer en daardoor kan iemand moeilijker ademen. Wanneer dit gebeurt dan spreken we over een astma-aanval. Naast dat je kortademig bent kun je last krijgen van piepen en hoesten. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Maar het is niet direct gevaarlijk.

Welke klachten wijzen op astma?

Astma kan variëren van een lichte vorm met zeldzame klachten tot een zeer ernstige vorm met zware klachten die vaak de dagelijkse activiteiten beperken. De klachten verschillen van persoon tot persoon en bij eenzelfde persoon zelfs van dag tot dag.

Kortademig zijn

Wanneer je snel buiten adem bent (kortademig) en je hebt het gevoel dat je naar adem moet happen, dan kan dit op deze chronische ontsteking van je onderste luchtwegen wijzen.

Piepende ademhaling

Een hele duidelijke klacht die op astma kan wijzen is een piepende ademhaling en dan vooral bij het uitademen. Deze piepende ademhaling komt omdat de bronchiën zich vernauwen en de lucht dan minder ruimte heeft om er doorheen te gaan. Een variant hierop is raspende of zagende ademhaling, dit gebeurt als je neus of keel overdag ‘dicht’ zit.

Hoesten + slijm

Bij hoesten waarbij slijm wordt opgegeven die langer dan 3 weken aanhoudt, moet je aan astma denken. Het hoesten, waarbij soms slijm meekomt, is een natuurlijke reactie van je lichaam. Hiermee probeert je lichaam het extra geproduceerde slijm los te maken. Het gaat dan vaak om hoesten dat: vooral ’s nachts optreedt, tijdens lichaamsbeweging, bij een temperatuurverschil of bij bepaalde emotionele omstandigheden zoals lachen en/of huilen.

Benauwd zijn

Je kunt flink benauwd zijn als je astma hebt. Het kan zijn dat het voelt alsof er een gewicht op je longen rust of dat je moeilijk adem kan halen. Wanneer je hier last van hebt, ga dan rechtop zitten en doe je das los of maak je bh los.

Weinig energie

Ook het hebben van weinig energie kan een aanwijzing zijn.

Oorzaken astma

Wat de exacte oorzaak is dat is (nog) niet duidelijk. We weten wel dat het in veel gevallen erfelijk is. Naast erfelijkheid zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen:

Leeftijd

Ondanks dat astma op iedere leeftijd kan ontstaan, begint het toch vaak op kinderleeftijd.

Gevoelig voor allergieën

Als je al ergens allergisch voor bent, dan ontwikkelt astma zich sneller dan wanneer je nergens allergisch voor bent. Acht van de tien mensen met deze longaandoening hebben namelijk ook een allergie.

Te vroeg geboren

Bij kinderen die te vroeg geboren zijn, zijn de longen nog niet helemaal “af” en deze achterstand kan niet meer worden ingehaald. Bij deze kinderen zien we vaker astma of dat ze last hebben van allergieën.

Rokende moeder

Wanneer de moeder gedurende de zwangerschap rookte, dan is het risico groter dat de baby astma ontwikkelt.

Chemische stoffen

Mensen die voor hun beroep met bepaalde stoffen, waaronder verf, werken, kan er beroepsastma ontstaan.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling kan astma en andere longziekten veroorzaken. De grote deeltjes blijven in de bovenste luchtwegen. Zijn de deeltjes kleiner, dan komen ze verder in onze longen terecht. Daar kunnen ze dan ontstekingen veroorzaken.

Kun je genezen van astma?

Helaas, kun je niet genezen van astma. Ondanks dat deze longaandoening niet iedere dag klachten geeft, is het toch een chronische ziekte die blijvend is. Wanneer er sprake is van astma, dan krijg je vaak ontstekingsremmers en luchtwegverwijders die via een inhalator inademt, zodat de medicijnen direct in je longen terechtkomen.

 

Bronnen: Longfonds, Wilhelmina Kinder Ziekenhuis en Isala

 

 

Delen:  
reactie op “Astma: welke klachten kunnen hier op wijzen?
  1. Is er iemand bekend met een vorm van astma, waarbij de longfunctie goed is en toch benauwd is?
    Het schijnt dan zo te zijn, dat het op de kleinste luchtwegen zit en die zijn niet goed meetbaar.

    Geschreven door Marietje. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief