Mogelijke oorzaken van kortademigheid

Oorzaken van kortademigheid

Ineens buiten adem? Of je er nu eens in de zoveel tijd last van hebt of erg frequent, het is nooit een fijn gevoel. Kortademigheid kan het gevolg zijn van iets onschuldigs, zoals een slechte conditie, maar er zijn ook serieuze oorzaken van kortademigheid.

Wat is kortademigheid?

De naam kortademigheid geeft eigenlijk heel duidelijk aan wat het betekent; je bent dan kort van adem. Sommige mensen vinden het eng wanneer ze kortademig zijn. Ze hebben dan het gevoel dat ze te weinig adem hebben dat ze benauwd zijn. De medische naam voor kortademigheid is dyspnoe.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute kortademigheid en langzaam toenemende kortademigheid:

 • Acute kortademigheid is te herkennen doordat de klacht plotseling (‘van het ene op andere moment’ of binnen enkele uren) ontstaat.
 • Langzaam toenemende benauwdheid is een aandoening die zich over een langere tijd bijv. enkele weken, maanden of zelfs jaren, ontwikkelt.

Het is erg belangrijk om dit onderscheid te maken, omdat een plotseling optredende kortademigheid vaak bedreigend is en in veel gevallen ook om een snelle actie vraagt. Bij langzaam optredende kortademigheid, raak je er vaak gewend aan het feit dat je minder lucht hebt. Directe actie is hier dan ook vaak niet noodzakelijk.

Symptomen van kortademigheid

De symptomen van kortademigheid zijn vaak voor een buitenstaander niet heel zichtbaar. Het is een proces dat iemand van binnen op voelt komen. De symptomen die mensen met kortademigheid omschrijven zijn:

Het gevoel hebben dat er een band om je borst zit.

 • Druk op de borst ervaren.
 • Niet goed kunnen doorzuchten.
 • Het gevoel van zuurstof tekort hebben.
 • Snel buiten adem zijn.

Oorzaken van kortademigheid

Er bestaan veel oorzaken voor kortademigheid, de één is onschuldiger dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Neusverkoudheid

  Bij een normale verkoudheid kan je neus verstopt raken waardoor iemand kortademig wordt.

 • Allergie

  Wanneer je keel als gevolg van een allergische reactie opzwelt, kun je kortademig worden. In sommige gevallen kan er acute ademnood ontstaan. Op zo’n moment moet direct een arts gewaarschuwd worden.

 • Hyperventilatie

  Hyperventilatie wordt vaak in eerste instantie veroorzaakt door psychische spanningen of angst. Door spanningen verloopt de ademhaling sneller dan dat nodig is. Het lijkt alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning zoals rennen of vechten. Het lichaam gaat vervolgens bepaalde stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Hierdoor kan iemand naast het hebben van hartkloppingen een benauwd gevoel hebben en dat kan kortademigheid veroorzaken. In de meeste gevallen is hyperventilatie vrij onschuldig en gaat weer over.

 • Astma

  Eén van de meest bekendste symptomen van astma is waarschijnlijk kortademigheid. Iemand is dan heel snel buiten adem en heeft dan de neiging om naar lucht te happen. Dit komt doordat het voelt alsof het onderste gedeelte van de longen dichtzit. Hierdoor nemen mensen met astma vaak hele korte en snelle ademteugen.

 • Bloedarmoede

  In geval van bloedarmoede wordt het lichaam onvoldoende van de nodige zuurstof voorzien. Bij ernstige bloedarmoede kun je naast zwakte en vermoeidheid, kortademig worden bij de geringste inspanning.

 • Pseudokroep

  Pseudokroep is een virusinfectie van het slijmvlies van de keel en luchtpijp. Je kunt dan last krijgen van je ademhaling, doordat het slijmvlies van het strottenhoofd of de luchtwegen ontstoken en dus gezwollen is. Deze aandoening komt meestal bij baby’s en peuters voor. Veelal is een virusinfectie van de luchtwegen de oorzaak. Pseudokroep is over het algemeen een onschuldige aandoening is. Bij de meeste kinderen zal het hoesten snel minder worden en zijn er de volgende dag nauwelijks klachten meer.

 • Hartfalen

  Hartfalen kan ook één van de oorzaken van kortademigheid zijn. Bij een afnemende kracht van het hart zal het bloed minder sterk worden weggepompt. Als de knijpkracht van het hart minder is, stijgt de druk van het bloed in de longen. Het gevolg is dat het bloed in de longen minder zuurstof kan oppakken waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dit tekort probeert ons lichaam dan aan te vullen door te gaan hijgen. Hierdoor ervaart iemand dat hij kortademig is. Wanneer iemand last heeft van hartfalen kan hij of zij al kortademigheid worden na een kleine inspanning. Mensen met hartfalen kunnen zelfs kortademig worden zonder enige inspanning.

 • Klaplong

  Bij een klaplong zit er als gevolg van een verwonding of weefselzwakte van de long lucht tussen de longvliezen. Vaak gaan dan acute benauwdheid, kortademigheid gepaard met een stekende pijn op de borst.

 • Longemfyseem

  Longemfyseem een chronische ziekte, waarbij de longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD waarbij kortademigheid, vermoeidheid, piepende ademhaling en hoesten de belangrijkste symptomen zijn.

 • Longkanker

  Bij longkanker groeien er tumoren in de longen die de ademhaling kunnen belemmeren. In het begin hebben mensen weinig last van longkanker. Een prikkelhoest, kortademigheid of pijn in de borst kunnen dan de eerste symptomen zijn.

 • Borstvliesontsteking

  Borstvliesontsteking is altijd het gevolg of complicatie van een onderliggende ziekte, zoals een zware longontsteking, tuberculose of kanker. Eén van de typische symptomen is kortademigheid en dan vooral bij inspanning. Daarnaast heb je een vrij plotselinge pijn links en/of rechts op de borst of rug soms gepaard met koorts.

 • Verlamming van het middenrif

  Het middenrif (diafragma) een spierrand met daaraan een peesplaat die samen de afscheiding vormen tussen de borst- en buikholte. Het heeft een belangrijke functie in het ademhalingsproces. Bij samentrekking van de middenrifspier gaat het middenrif omlaag, waardoor er lucht in de borstkas wordt gezogen. Als het diafragma ontspannen is, wordt de ingeademde lucht weer uit de longen geperst. Op het moment dat het middenrif niet kan meebewegen tijdens de ademhaling, is er sprake van een verlamming van het middenrif. Dit kan komen door letsel aan de middenrifspier en/of doordat de zenuwbanen naar het middenrif geblokkeerd zijn. Eén van de symptomen van een verlamming van het middenrif kan kortademigheid en benauwdheid zijn, vooral wanneer iemand ligt of voorover bukt.

Tot slot

Vaak is kortademigheid een vicieuze cirkel waar men moeilijk uitkomt. De benauwdheid kan dan erger worden. Wanneer iemand kortademig is, zorgt dit vaak voor angst of stress waardoor iemand dan weer anders of sneller gaat ademen. Door deze vicieuze cirkel is het dan lastig om het te verminderen. Wanneer je regelmatig last hebt van kortademigheid ga dan naar de huisarts. Hij of zij zal dan verder onderzoeken wat de oorzaak is. In de meeste gevallen is kortademigheid goed te behandelen met therapie of medicijnen.

 

Bronnen: kortademigheid.com en frieselongartsen.nl

Delen:  
58 reacties op “Mogelijke oorzaken van kortademigheid
 1. Ik ben heen erg benauwd en gisteren voor het eerst zo erg benauwd en hoesten en gevoel dat me keel werd dicht geknepen ik weer heel er bang maar ben niet naar dokter gegaan ik rook wel maar heb geen vaste dokter en ook geen geld om naar een dienstdoende arts heen te gaan

  Geschreven door Silla op
  • Misschien stoppen met roken slimmerd kan je de huisarts betalen

   Geschreven door Chris op
   • huisarts is gratis

    Geschreven door hondje op
    • in belgie niet 27euro maar stoppen met roken is goedkoper. Al 2 jaar gestopt en toch nog ademhalingsproblemen nu door gewicht haha

     Geschreven door Gitta op
     • Stoppen met eten nu haha

      Grapje!

      Geschreven door Anoniem op
   • Lekker kort door de bocht

    Geschreven door Romy op
  • Wel erg kort door de bocht en liefdeloos.

   Geschreven door Musje op
   • Beste dokter,
    Ik ben 81 jaar en ik heb 3 maanden geleden 4. Bypasses gekregen. Nu ben ik na wat inspanning nogal kortademig.
    Hoor ik even u?
    Vriendelijke groet,
    Marinus van der Molen

    Geschreven door Rinolesco op
   • Inderdaad.

    Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb de laatste tijd korte ademhaling. Sommige dagen niet en soms wel. Ik ben al naar de dokter geweest maar alles was in orde? Ik vind dit wel raar. Ik begin me dan meer op te jagen en word het natuurlijk erger. Het voelt alsof me borstkas bij elkaar klemt en een irritante gevoel ik moet soms echt gewoon diep adem pakken voor het een beetje beter word. Heeft iemand een idee wat ik moet doen?

    Geschreven door Shakyra op
    • Klinkt als hyperventilatie.

     Geschreven door Su op
     • Buitenlucht helpt en ademhalen in een zakje.
      Hyperventilate komt vaak door stress en aan jezelf voorbij gaan. Je gaat te hard zonder rust te nemen en dingen rustig te verwerken.

      Geschreven door Su op
   • Geschreven door Anoniem op
  • Dan moet je stoppen met roken, dan hou je veel geld over om naar de dokter te gaan, ik kan het weten !!!

   Geschreven door joene op
  • Misschien moet je gewoon stoppen met roken dat is veel beter voor jezelf en de mensen om je heen en dat je geen geld hebt voor de dokter maar wel geld om je zelf te vergassen. Mis je gewoon zelfrespect.

   Geschreven door Anoniem op
  • Sterkte goos

   Geschreven door Anonymous op
 2. Goede morgen Silla
  Beetje vreemd dat denken dat je door geldgebrek niet bij een dokter terecht kunt!
  Iedere inwoner van Nederland is toch verplicht basis verzekerd?
  Of leef je op straat?
  Ik zou maar naar een arts gaan als ik jou was, je wordt vast wel geholpen
  Veel succes

  Geschreven door Tiny op
  • ja kijk daar heb je het al basis verzekerd en die 385 euro dan hoeft dat niet meer??? vind u het dan gek dat mensen niet meer durven naar een dokter

   Geschreven door michael op
   • Naar een huisarts of dienstdoende huisarts gaan gaat niet van het eigen risico!

    Geschreven door Djump! op
  • stomme opmerking, na huisarts volgt bij problemen een ziekenhuisbezoek of medicatie. Kaching. Ik sla daardoor ook wel eens over. Moet van minimum leven dus wat je regering je ook voorliegt, de groep zorgmijders groeit alleen maar.

   Geschreven door Patricia op
   • Daar is bijzondere bijstand voor!

    Geschreven door Anoniem op
    • Klopt

     Geschreven door Anoniem op
 3. ik zou naar de dokter gaan lijk mij verstandig, je krijg misschien wat voor geschreven, blijf er niet mee lopen het kan alleen maar erger worden, doe het het zou ik zeggen.

  succes

  Geschreven door wp op
 4. Beste Silla,

  misschien is het slim op direct te stoppen met roken en vervolgens een huisarts op te gaan zoeken. Kosten voor een bezoek aan de huisarts zijn er niet

  Geschreven door johanV op
  • kosten voor een bezoek aan de huisarts kost zoal 50 euro en dan is er nog niet gesproken.
   dat is hetzelfde als de huisarts aan huis komt.
   betalen moet je toch.

   Geschreven door bosdier op
   • in België kost een bezoek aan de huisarts 26 Euro en naargelang het inkomen krijg je nog een heel bedrag daarvan terug via het Ziekenfonds waarbij de meeste belgen aangesloten zijn…

    Geschreven door crammy op
   • U verspreidt gevaarlijke onzin. Naar de huisarts gaan is in Nederland gratis.

    Geschreven door Henk op
    • nee dat is niet waar de huisarts is niet gratis je moet wel een basis verzekering hebben
     en die moet wel betaald zijn natuurlijk en zo te lezen heeft Silla geen verzekering

     Geschreven door gn op
     • nee hij heeft toch gelijk; iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben, en een bezoek aan de huisarts valt hierin, en kost dus helemaal geen geld.
      Dat weet ik 100% procent zeker.
      Een dienstdoende arts daarin tegen is (meestal) niet je eigen arts, maar een specialist in het ziekenhuis of een waarnemend arts van de Huisartsenpost.

      Geschreven door Anoniem op
   • Vreemde reactie,
    Als je zorgverzekering hebt, basis Ook dan huisarts vergoed, en geen kosten eigen risiko,
    Schrijft hij medicijnen voor, van apotheek, die wel van eigen risiko.
    Dat hier geschreven wordt huisarts 50€ is onzin in nederland

    Geschreven door John verhoef op
   • Vraagje, u ontvangt wel zorgtoeslag ?

    Geschreven door Hallo op
 5. Normaal heb ik geen last van kortademigheid, alleen maar als ik wandel. Ik moet niet naar lucht happen, maar moet wel hijgen. Toch doe ik wel aan sport. Ik fiets elke dag en ga 1 maal per week aqyqjoggen. Moet ik mij zorgen maken? Ik lees hier allemaal over die enge ziektes.

  Geschreven door Ellen op
 6. Een paar maanden geleden werd ik plots een week kortademig nadat ik 30 keer had geniest door een allergie.
  Sindsdien ben ik minstens 1 keer per maand telkens een hele week kortademig.
  Soms gebeurd het ook dan dat ik na het kortademig zijn gele slijm ophoest.
  Voordat ik zoveel niesde was ik nooit kortademig en na het niezen ineens wel.
  En daardoor heb ik ook vaak steken naast mijn borstbeen en de pijn wordt soms erger à ik op die steken duw.
  En soms als ik enkel al denk aan kortadmigheid begint mijn ademhaling al te piepen.
  Kan iemand mij hier verder mee helpen?
  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Geschreven door Yass op
 7. Ik zie nu met eigen ogen waar roken toe heeft geleid…..slokdarmkanker en zeer kortademig liggen wachten op de dood..geen pretje..ik zeg tegen iedereen.STOP met roken,het gaat ontgetwijfeld voor een te vroege en pijnlijke dood zorgen …STOP nu het nog kan!

  Geschreven door Kira op
  • Kira, hier nog iemand die haar longen kapot heeft gerookt. Ik heb COPD en ben bang dat er iets is bijgekomen want ik voel me steeds benauwder, vermoeider en heb nog meer klachten.
   Mag ik je heel veel sterkte toewensen? Je verhaal raakt me, ik hoop dat men het je zo comfortabel mogelijk maakt.
   Heel veel liefs, Larissa

   Geschreven door Larissa op
  • Lieve Kira, Ik heb ook slokdarmkanker en rook al sinds 2001 niet meer. Wel ben ik door de operatie, waarbij ik een klaplong kreeg en later longontsteking, zeer kortademig geworden.

   Geschreven door Ella Anders op
 8. Hallo,
  Ik heb sinds een paar dagen nadat ik thee drink moeite met ademen vooral door me keel voor me gevoel. eerst was het alleen tijdens en na het drinken van thee, maar sinds vandaag is het continu moeite met ademen door me keel
  Weet iemand wat dit is?

  Geschreven door Rooill op
  • Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 9. Hallo,

  Ik heb er sinds kort last van. Ik ben snel buiten adem, maar ik weer niet of dat ligt aan dat ik een slechte conditie heb of iets anders. Ik ben pas 15 jaar en dans 1 x per week en fiets elke dag 12 km heen en terug naar school, dus ik sport wel. Ook heb ik soms het opeens gevoel dat ik niet genoeg zuurstof binnenkrijg (benauwd en kortademig denk ik…)
  Ik heb geen astma (zover ik weet), dus weet iemand misschien wat dit kan zijn?

  Geschreven door Lara op
 10. Ga naar de huisarts Lara als je onzeker bent hierover. Beter even checken.

  Geschreven door Willeke op
 11. geen geld om naar de dokter te gaan maar wel geld om te roken???????

  Geschreven door indiaan op
 12. Bingo !!

  Geschreven door Katja op
  • Roken is lekker denk ik. Genotsmiddel.
   Huisarts gratis, medicijnen kosten wel geld.
   Dan liever benauwd?. Dan is de benauwdheid niet erg genoeg.

   Geschreven door Johnverhoef op
 13. Hallo elke avond als ik wil gaan slapen krijg ik het zeer benauwd hart kloppingen nauwelijks kunnen slikken en net het gevoel dat je keel is dicht geknepen weten jullie wat dit is ?

  Geschreven door Henk op
 14. heeft kortademigheid iets met de koude winterlucht te maken? het valt mij op dat ik, nu het kouder wordt, slecht adem.

  Geschreven door ruud op
  • Klopt, de luchtwegen reageren op koude en temperatuurschommelingen. Zo ook kan het eten van ijs hoest laten ontstaan.

   Geschreven door N. op
 15. Volgens mij heeft slokdarm kanker te maken met maagzuur dat in de slok komt
  Bij een middenrif breuk sluit de slokdarm niet meer goed af waardoor maagzuur in de slokdarm terecht komt
  De slokdarm is niet tegen maagzuur bestand.
  Er zijn wel medicijnen maar die helpen niet bij iedereen

  Geschreven door GERALDO op
 16. Ik begrijp niet dat een huisarts in Nederland niet betaalbaar is. Daar ik van een ziekte uitkering leef, moet ik maar 4€ betalen bij de huisarts. Dat is de opleg dat het ziekenfonds niet terug betaalt. Iemand anders moet 26€ betalen, maar krijgt dan 22€ terug.
  Voor wat de kortademigheid betreft, ik heb er ook al een paar maanden last van. En volgens de dokter heb ik te kampen met een heel hardnekkige astmatische bronchitis. Dus heb ik antibiotica genomen, moet ik nog elke dag cortisone nemen en een puffer. En dat helpt wel. Wat ik wel merk is dat temperatuurschommelingen mij kortademig maken, iets dat misschien bij andere mensen herkenbaar is.
  Misschien ook een tip voor mensen die gevoelig zijn aan longontsteking: neem de inenting Prevenar, die beschermt je je ganse leven tegen longontsteking en hersenvliesontsteking. Daarbij nog een pneumokokken vaccin, die beschermt dan nog extra tegen allerhande virussen.

  Geschreven door Roos op
 17. Er heerst een virus met hoesten heb m al 4 weken. Prednison en vernevelen thuis. Van de week stuk beter kon weer naar gewone puffer eventueel tussendoor vernevelen . Gisteravond weer benauwd . Zo gaan slapen 5x wakker geworden tot ik zo benauwd was dat ik nr huisartsenpost moest. Verveling ging beter . Ga maaar naar huis. Fijn . Weer terug bij af heb bronchiale astma erbij wist ik. Iemand enig idee wat te doen? Ik rook niet nooit gedaan wel ooit mexicaanse griep gehad daarna steefs benauwd gebleven je wordt er erg onzeker van 4x per jaar.

  Geschreven door Joke 16 dec.2018 op
 18. hallo ik fiets elke dag 15 min naar school en als ik op school ben ben ik helemaal uitgeput en hijg ik helemaal . ik fiets ook heel rustig. ik heb het heel soms benauwd. ook ben ik heel erg moe de laatste tijd. moet ik met hierom zorgen maken?
  btw ik ben 14 en ik rook niet

  Geschreven door sarah op
  • Ben je een meisje en menstrueer je misschien overvloedig? Dan kan het zijn dat je een ijzertekort hebt. Daar kun je moe en kortademig van worden. Even naar de huisarts voor een testje en je weet snel of dit de reden is.

   Je rookt niet, mooi zo, vooral houden zo, :).

   Geschreven door N. op
   • Aanvulling: ook een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt regelmatig kortademigheid.

    Geschreven door Anoniem op
 19. Kortademigheid of benauwdheid is mij zeker ook bekend! Ik ben COPD patiënte, maar daarnaast heb ik ook een paniekstoornis, (inmiddels) chronische hyperventilatie, en een post nasale drip. 4 verschillende veroorzakers van benauwdheid waardoor het me soms niet meer zo duidelijk is waar de benauwdheid nu precies vandaan komt (of ik daadwerkelijk luchtgebrek heb van de lichamelijke aandoeningen of dat mijn hersenpan met me aan de haal gaat ;-)… daarbij versterkt het 1 het ander natuurlijk voortdurend ). Binnenkort start ik in ieder geval met een holistische behandeling, waardoor ik hoop dat ik met oa fysiotherapie en psychologie weer een beetje grip op alles krijg… succes allemaal!

  Geschreven door Lucky op
 20. Roken is niet meer van deze tijd maar omdat het een verslaving is heeft men er moeite mee om te stoppen en rookt men maar gewoon door. Ik was 16 en voelde mij er echt bijhoren toen”1975″
  Dus ik kocht een mooie aansteker en een pakje Bellinda. Na een jaar waren er al drie sigaretjes uit, zo verslaafd was ik. De rest heb ik toen maar weggegeven. Als ik dit zo allemaal lees ben ik blij dat ik op mijn 60e nog steeds niet rook.

  Geschreven door Makkie op
 21. Een normaal consult bij de huisarts zonder verzekering ligt rond de 37euro dus wat is dat een onzin dat er gezegd word dat de dokter gratis is was het maar zo een feest de straat dokter voor daklozen of onverzekerde mensen is het gratis ja dat klopt maar voor echte zorg moet je betalen is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven dus weet niet waar die onzin vandaan komt dat de k
  Dokter gratis is omfg

  Geschreven door Annie op
 22. Voor de dame met de bypas , ongetwijfeld zal u nu hartmedicatie gebruiken.
  Vreemd genoeg veroorzaken die ook kortademigheid, zeker de bètablokker .
  Die moet dan verminderd worden .

  Geschreven door Anoniem op
 23. Ik Ben alweer een tijd geleden gestopt met roken, en ik weet dat stoppen met roken heel erg moeilijk kan zijn. Je moet echt heel heel erg doorzetten kunnen. Ik begrijp goed dat als je verslaafd ben je niet (makkelijk) stoppen kan. Stoppen met roken is ondanks alles STOPPEN en vooral DOORZETTEN !! Veel beter is er nooit aan beginnen.

  Geschreven door Herman op
 24. Angst is een slechte raadgever. Direct naar de huisarts bij benauwdheid. Zeker bij ook pijn op de borst of in de armen.

  Geschreven door Nature op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief