Huidkanker: herken de verschillende soorten

Huidkanker: herken de verschillende soorten

Momenteel krijgt 1 op de 5 Nederlanders huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan het melanoom de gevaarlijkste vorm is. Maar hoe herken je de verschillende soorten huidkanker?

Wat is huidkanker?

Ons lichaam maakt continue nieuwe cellen aan, zodat we kunnen groeien en omdat oude cellen vernieuwd moeten worden. Tijdens al deze miljoenen celdelingen, die er iedere dag plaatsvinden, kan er iets misgaan. Op het moment dat deze cellen in de huid ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan en dan spreken we van huidkanker.

Soorten huidkanker

Er bestaan verschillende soorten huidkanker, sommige komen vaak voor, andere zijn heel zeldzaam. Gelukkig zijn niet alle soorten even gevaarlijk. Welke soorten huidkanker komen het meest voor?

Basaalcelcarcinoom

Deze vorm komt het meest voor: ongeveer 70% van de mensen met huidkanker heeft deze vorm. Basaalcelcarcinoom ontstaat meestal op de huid die het meest aan de zon blootgesteld is. Denk hierbij aan je gezicht, op en om de neus, de slapen en de oren. Deze vorm groeit langzaam en zaait (bijna nooit) uit.

Plaveiselcelcarcinoom

Ongeveer 20% van de mensen met huidkanker heeft een plaveiselcelcarcinoom. Ook deze vorm komt voor op plekken die vaak het zonlicht zien. Dat zijn: de nek, gezicht, oren, lippen, benen, handruggen en onderarmen. Deze vorm ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.

Melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Meestal ontstaat deze in een moedervlek of het begint als een nieuw, donker gekleurd gezwel. Een melanoom is een verraderlijke tumor die zich regelmatig kan uitzaaien. Ongeveer 10% van de mensen met huidkanker heeft een melanoom.

Merkelcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker komt weinig voor. Zo heeft minder dan 1% van de mensen met huidkanker merkelcelcarcinoom en dan zijn dit vooral ouderen. Het is een agressieve vorm kanker die snel kan uitzaaien.

Huidkanker; herken de verschillende soorten

De verschillende vormen van huidkanker uiten zich op niet allemaal op dezelfde manier. Als huidkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is er een goede kans op genezing.

Basaalcelcarcinoom herkennen

Bij deze vorm is er altijd sprake van een rood, huidkleurig of bruin plekje op de huid. Dit plekje groeit langzaam en ligt iets op de huid. Op een gegeven moment gaat dit plekje in het midden open, waardoor er een niet-genezend wondje ontstaat.

Plaveiselcarcinoom herkennen

Een plaveiselcarcinoom ontstaat vaak als een lichtroze, ruw knobbeltje. Soms zit er een schilferig wit plekje in het midden van dat knobbeltje. Ook groeit het knobbeltje langzaam en kan pijn doen. Ook is mogelijk dat deze vorm er uitziet als een steeds groter wordende wond. Wanneer een plaveiselcarcinoom aan de lippen zit, dan is dat te herkennen aan een witte of lichter gekleurde plek, die langzaam dikker wordt. Ook ontstaan er schilfertjes op. De knobbel wordt een soort van zweer, korst of wrat, die spontaan kan gaan bloeden.

Melanoom herkennen

Een melanoom ontstaat meestal in de pigmentvlekken en ontstaat dan ook vaak uit een moedervlek. Je kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek of een nieuwe moedervlek die van vorm en/of kleur verandert. In veel gevallen gaat deze verandering gepaard met jeuk of bloeden van de moedervlek.

Merkelcelcarcinoom herkennen

Een merkelcelcarcinoom is meestal te herkennen aan een roze, rode of rood-paarse knobbel of bult op de huid. Deze knobbel of bult is rond of ovaal en meestal stevig, maar doet geen pijn. De tumor kan binnen een paar weken tot maanden enkele centimeters groot worden.

Wanneer naar je huisarts?

Kijk goed naar jezelf en hou opvallende plekjes en veranderingen goed in de gaten. Bijvoorbeeld een wondje dat niet geneest, een ruw plekje dat blijft, een bloedende moedervlek of een glazig knobbeltje. Neem het zekere voor het onzekere en neem contact op met je huisarts.

 

Bronnen: UMCG, UMC Utrecht en Maxima Medisch Centrum

Delen:  
2 reacties op “Huidkanker: herken de verschillende soorten
 1. Stichting Melanoom .
  Waar ook Oogmelanoom bij is aangesloten .
  Voor alle vragen >
  Heel goed dat u deze site er aandacht aan schenkt .
  Groet Klaver .

  Geschreven door Klavertje op
 2. Mijn huisarts heeft mij verteld ik heb ouderdom plekken, twee keer. Derde keer naar ziekenhuis gestuurd door andere huisarts. Niet goed up-to-date.

  Geschreven door Grandad84 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief