Ziekte van Parkinson: wat zijn de vroege symptomen?

Ziekte van Parkinson: wat zijn de vroege symptomen?

De afgelopen jaren is het aantal mensen met de ziekte van Parkinson sterk toegenomen. Momenteel is het de snelst groeiende hersenaandoening. Een tijdige diagnose is belangrijk vanwege de onzekerheid bij patiënten en omdat goede behandeling van de symptomen voorhanden is. Ziekte van Parkinson: wat zijn de vroege symptomen?

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij bepaalde cellen in je hersenen langzaam kapot gaan. Deze cellen produceren een bepaalde stof met de naam dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat hersencellen signalen aan elkaar door kunnen geven. Wanneer er minder dopamine aangemaakt wordt , dan worden deze signalen minder goed aan elkaar doorgegeven, waardoor er klachten ontstaan.

Oorzaak van Parkinson

De oorzaak waarom deze cellen in de hersenen langzaam kapot gaan is nog niet bekend. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn. Omgevingsfactoren die een rol lijken te spelen zijn: wonen of werken in een gebied waar veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, werken in een industrie waar bepaalde oplosmiddelen worden gebruikt net als werken in een gebied waar met zware metalen wordt gewerkt.

Vroege symptomen van Parkinson

Ondanks dat deze ziekte in een vroeg stadium lastig te herkennen is, zijn er wel verschijnselen die de beginfase aan kunnen duiden. Wat zijn de vroege symptomen van Parkinson?

Obstipatie

Verandering in je ontlastingspatroon, waarbij je minder dan drie keer per week moet poepen, buikkrampen en pijn bij het poepen hebt als gevolg van harde en droge poep.

Slaapstoornissen

Voorbeelden hiervan zijn: lang wakker liggen, slaapapneu, overdag erg moe zijn, slaapwandelen en plotselinge wilde bewegingen tijdens het slapen kunnen voortekenen zijn.

Overmatig zweten

In tegenstelling tot eerst overmatig zweten. Meer transpireren dan dat het lichamelijk nodig is om je lichaam te beschermen is overmatig zweten.

Trillen

Daarnaast kan de ziekte beginnen met het trillen van een lichaamsdeel. In veel gevallen is dat een hand. Dit trillen zal zich na verloop van tijd uitbreiden naar andere lichaamsdelen.

Stijve spieren

Stijfheid in de spieren kan één van de vroege kenmerken van Parkinson zijn. Zo kan het anderen opvallen dat je armen niet meebewegen wanneer je loopt. Maar stijfheid of pijn in je schouder of heupen kan ook een vroeg signaal zijn.

Zachte- of schorre stem

Een stem die langdurig zachter klinkt of schor klinkt, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is, kan wijzen op beginnende Parkinson. Wanneer dit het resultaat is van een verkoudheid of een griep dan zal dit na enige tijd overgaan en is er dus niets aan de hand.

Reukverlies

Het minder goed kunnen ruiken van bepaalde voedingsmiddelen kan ook een vroeg signaal zijn. Bijvoorbeeld wanneer je minder goed augurken of drop kan ruiken, zonder aanwijsbare reden zoals een verkoudheid of verstopte neus.

Duizeligheid

Heb je met grote regelmaat last van duizeligheid, bijvoorbeeld wanneer je van een stoel opstaat? Dan kan dit een teken van een lage bloeddruk zijn. Het blijkt dat een lage bloeddruk gelinkt is aan Parkinson.

Bovenstaande symptomen zijn natuurlijk algemeen en kunnen ook op iets duiden anders dan Parkinson. Echter, wanneer je twijfels hebt ten aanzien van bovenstaande symptomen praat daar dan een keer over met je huisarts.

 

Bronnen: Parkinson Fonds, Parkinson’s Foundation en Gezondheid en Wetenschap

 

Delen:  
2 reacties op “Ziekte van Parkinson: wat zijn de vroege symptomen?
  1. Als insecten sterven door aantasting van hun zenuwstelsel door bestrijdingsmiddelen kan je vroeg of laat op wachten dat dat door ophoping van de resten ook bij de mens gebeurt .

    Geschreven door Hennie op
  2. is er een test die aangeeft of je parkinson hebt? mijn physio who has a load of experience with people who have this disease zegt dat ik geen Parkinson hebt., mijn doctor zegt dat ik het wel hed

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief