Ziekte van Parkinson, de eerste symptomen

Ziekte van Parkinson, de eerste symptomen

Het aantal Nederlanders die de ziekte van Parkinson krijgt zal explosief stijgen. Dat is een constatering van de Hersenstichting. Deze groei zal een enorme impact hebben op de gehele samenleving. Bij deze hersenaandoening denken we vaak aan ouderen, maar iedereen kan het ontwikkelen. Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op Parkinson?

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. In een bepaald deel van de hersenen gaan cellen kapot. In deze cellen wordt dopamine aangemaakt. Dopamine is een stof in je hersenen die helpt signalen door te geven aan andere hersencellen, een neurotransmitter. Doordat deze dopamine-producerende cellen langzaam afbreken, ontstaat er een tekort aan dopamine. Hierdoor worden signalen in de hersenen dus niet of niet goed doorgegeven. Daardoor kunnen onder meer je bewegingen, uiterlijk, spraak en gedrag veranderen.

Symptomen Parkinson

De symptomen van die ziekte van Parkinson verschillen van persoon tot persoon en van moment tot moment. De symptomen hebben twee kenmerken: problemen met de motoriek en niet motorische klachten

 • Problemen met de motoriek
  Je krijgt steeds meer last van de motoriek. Er kunnen bewegingen bijkomen zoals trillen van een arm of een been. Maar ook traagheid en stijfheid in spieren kan ontstaan.
 • Niet motorische klachten
  Hieronder verstaan we klachten van het geheugen, moeite hebben om je aandacht vast te houden en denken.

Hoe eerder Parkinson wordt ontdekt, hoe beter op de ziekte kan worden ingespeeld. De eerste signalen van Parkinson zijn vaak mild en worden niet gelinkt aan Parkinson.

Vroege symptomen Parkinson

De volgende symptomen worden vaak in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson gemeld:

Slaapproblemen

Denk hierbij aan slapeloosheid, praten in je slaap en/of plotselinge bewegingen maken tijdens het slapen.

Tremor

Het licht trillen of schudden van je hand of vingers zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Wanneer je de hand inspant, dan neemt het trillen vaak af.

Reukverlies

Het niet meer goed kunnen ruiken van bepaalde etenswaren, zonder aanwijsbare reden zoals een verkoudheid.

Moeite met bewegen

Trager wordende bewegingen en moeite met het beginnen en stoppen van een beweging als ook een minder goed reactievermogen.

Verandering in stem

Wanneer je stem ineens veel zachter wordt of wanneer je schor klinkt zonder aanwijsbare reden.

Klachten met de stoelgang

Obstipatie die langere tijd aanhoudt kan een voorteken van Parkinson zijn.

Kleiner handschrift

Wanneer je handschrift veel kleiner en kriebeliger is dan voorheen, dan kan ook dit een voorteken van Parkinson zijn.

Herken je meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hoewel deze symptomen zeker niet altijd op Parkinson hoeven te wijzen, is het wel aan te raden dit te laten onderzoeken door een specialist.

Behandeling van Parkinson

Helaas is Parkinson nog niet te genezen. Het is een chronische aandoening die gaandeweg vaak steeds ernstiger wordt. De behandeling richt zich dan ook op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten.

Medicijnen

Vaak worden medicijnen voorgeschreven die het tekort aan dopamine aanvullen, waardoor het trillen vermindert en het moeizaam bewegen verbetert.

Therapie

Aanvullend op medicatie kan een fysiotherapeut je helpen om soepeler te bewegen. Een logopedist kan helpen bij eventuele spraakprobleem en een ergotherapeut kan je helpen om de dagelijkse dingen langer zelf te kunnen doen.

Operatie

Een laatste en heel ingrijpende behandeling is de zogenaamd Deep Brain Stimulation of DBS. Hierbij worden er permanente elektroden in bepaalde delen van de hersenen geplaatst. Dit zijn delen die een belangrijke rol spelen bij het coördineren van bewegingen, emoties en/of cognitieve functies. Deze elektroden geven elektrische prikkels af waardoor de signalen die problemen veroorzaken worden tegenhouden. Met als doel het verminderen van de symptomen en klachten van Parkinson.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je lijdt aan de ziekte van Parkinson, dan is het belangrijk dat je voldoende blijft bewegen zoals wandelen, fietsen of dansen. Er zijn aanwijzingen dat dit een gunstige invloed heeft op de klachten.

 

Bronnen: Hersenstichting, Parkinson Vereniging en Rijnstate

Delen:  
11 reacties op “Ziekte van Parkinson, de eerste symptomen
 1. Het is een lastige en voor de omgeving niet begrepen ziekte. Heb sinds 1999 de ziekte v Parkinson. Of parkinsonisme. Mensen hebben gauw een oordeel.
  Ik heb hard gewerkt om deze ziekte de baas te blijven maar ik trek aan het kortste eind.
  Sterkte allemaal.

  Geschreven door Reintje op
  • Veel sterkte en liefde

   Geschreven door Jayden op
   • Dank u wel groetjes uit Knokke Belgie

    Geschreven door Anoniem op
  • Verschrikkelijke ziekte en zo erg dat er geen medicatie voor is, sterkte verder!

   Geschreven door Sjaak op
  • ik dacht, dat als ik alles deed wat moest ,( als ik goed was voor Parkinson, parkinson dan goed voor mij was). Op een dag realiseerde ik dat dat zo lijkt dat we samenwerken …… nu na 12 jaar ziekte, weet ik dat het een genadeloze klootzak is….. het heeft je bij de strot. ik heb toch 12 jaar een mooi idee gehad …. teamwork….my ass!!!

   Geschreven door crulletje op
 2. Met ontzetting las ik uw berichtje.
  Net wat u zegt mensen oordelen daar zijn ze goed in.
  U kunt hier niets aan doen.
  Het overkomt je.
  Ik wens u alle goeds.
  Mvg annet

  Geschreven door Annet op
 3. Ik heb zelf een schoonzus met de ziekte Parkinson ze is altijd een spreken zelf bewuste vrouw het doet me pijn in men Hart hoe ze in tijd van niks achteruit is gegaan daarbij is ze ook nog dement geworden ze is nog maar een schim van hoe ze in werkelijkheid was ik wens u allergoedkoopste.

  Geschreven door Fvd op
 4. IK vraag me af of Parkinson erfelijk is mijn vader had het.

  Geschreven door Beppie op
 5. Ik wens iedereen die Parkison heeft heel veel sterkte toe het is een verschrikkelijke ziekte mijn Vader had het ook hij probeerde het trillen geven wel eens tegen ge houden maar dan kwam het erger terug . Mijn vraag is ook is het erfelijk ?

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heet Jannie .

   Geschreven door Anoniem op
   • Het is een langzaam slopende ziekte ik wens dat niemand toe ?heel veel sterkte voor deze mensen ik hoop dat er snel een medicijn voor komt ,ook voor de familie is dit een heel pijnlijk om aan te zien en heel zwaar voor partners elkaar zo moeten verzorgen 24 uur per dag. respect voor deze mensen

    Geschreven door Sterkte ? op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief