Mandarijnen; hoe gezond zijn ze?

Mandarijnen; hoe gezond zijn ze?

De eerste mandarijnen van het seizoen worden in september geplukt en de laatste in februari. We zitten nu dus volop in het mandarijnenseizoen. Naast dat zo’n tussendoortje heerlijk zitten er ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen aan het eten van een mandarijn. Wat zijn de gezondheidseffecten van mandarijnen?

De mandarijn

De mandarijn valt onder de groep citrusvruchten en er bestaan vier soorten: de gewone, mediterrane, satsuma en de king mandarijn. Vandaag de dag zijn er ook mandarijnen te koop zonder pit. Deze kennen we als clementines. Ondanks het feit dat we mandarijnen het hele jaar kunnen verkrijgen zijn ze het lekkerst tussen november en maart.

Mandarijnen komen vooral uit Spanje, Marokko en Italië, maar ze worden ook uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika gehaald.

Gezondheidsvoordelen van mandarijnen

Mandarijnen zitten bomvol vitamines C, A, B1, B2, B6 en B11, vezels en de mineralen calcium, fosfor, magnesium en zink. Het eten ervan kan dan ook de volgende gezondheidseffecten opleveren:

Goede weerstand

Doordat een mandarijn veel vitamine C bevatten dragen ze bij aan een goede weerstand. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Deze cellen zijn betrokken bij de afweer en reizen door ons lichaam om lichaamsvreemde stoffen te vernietigen.

Voor een gezonde huid

De vitamine C die mandarijnen rijk zijn ook een krachtige antioxidant die vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken in de huid neutraliseren. Oxidatieve stress wordt onder andere in verband gebracht met vroegtijdige huidveroudering. Maar voor een gezonde, stevige en elastische huid is collageen nodig. Dit is een soort eiwit dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van het bindweefsel in je lichaam. Voor het aanmaken van collageen heb je onder andere aminozuren en vitamine C nodig.

Goed voor hart en bloedvaten

Mandarijnen zijn rijk aan flavonoïden. Flavonoïden is een verzamelnaam voor een groep actieve stoffen die in planten voorkomen. Deze planten herkennen we door de kleuren die ze aan bijvoorbeeld fruit geven. Flavonen zijn de flavonoïden die in citrusvruchten zitten. Flavonoïden, vooral die uit mandarijnen, zijn antioxidanten die cellen en weefsel beschermen tegen beschadiging. Daarnaast hebben ze mogelijk een gunstige invloed op de conditie van het hart en bloedvaten, echter hier is meer wetenschappelijk onderzoek naar nodig.

Verbetert de darmgezondheid

Mandarijnen zijn ook een goede bron van vezels en vezels staan bekend dat ze de spijsvertering bevorderen. We kennen twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen vallen, zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels. Oplosbare vezels vormt een gel in het spijsverteringskanaal die water in je darmen aantrekt waardoor je ontlasting soepel wordt. Dat zorgt weer oor een makkelijke stoelgang. Mandarijnen bevatten ook onoplosbare vezels, meer dan veel andere vruchten. Onoplosbare vezels passeren de darm zonder te worden afgebroken. Beide soorten vezels zouden het risico op chronische ziekten verminderen en kunnen zelfs gewichtsverlies stimuleren.

Verkleint de kans op nierstenen

We weten dat citrusvruchten bestanddelen van kalium en citraat bevatten. Deze twee mineralen hebben een remmende werking op kristalvorming in de nier en verkleint dus de kans dat nierstenen groeien. Citrusvruchten, en dus ook mandarijnen zorgen voor een hoger citraatgehalte waardoor het risico op nierstenen dus afneemt.

Verlaagt je bloeddruk

Het bestanddeel kalium wat in mandarijnen zit is een mineraal dat de vochtbalans en bloeddruk regelt. Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen daarom baat hebben wij het eten van mandarijnen.

Wanneer opletten met mandarijnen?

Buiten de gezondheidsvoordelen die er zitten, moet je wel letten op het suikergehalte. Daarnaast is het advies om na het eten van een mandarijn uit de supermarkt om je handen te wassen. Supermarktmandarijnen worden namelijk voorzien van een waslaag om de houdbaarheid te verhogen. Echter, deze waslaag kan door het pellen een witte aanslag op je handen achterlaten. Was daarom na het pellen van een mandarijn je handen.

 

Bronnen: Heathline, Voedingscentrum en Amphia 

Delen:  
4 reacties op “Mandarijnen; hoe gezond zijn ze?
  1. Geldt dit verhaal ook voor sinaasappels?

    Geschreven door Sammie op
  2. Ik heb een lichte vorm van diabetes en na het eten van sinaasappels krijg ik wel eens een opvlieger terwijl ik 76jaar oud ben. Dat komt waarschijnlijk door diabetes mellitus. Bij het eten van (meestal) grote manderijnen heb ik dat niet. Leuk weetje maar hebben anderen met dezelfde (ziekte) dat ook opgemerkt?

    Geschreven door Diros op
  3. Als ik citrusvruchten eet dan krijg ik last van maagzuur. Het is jammer want ik vind citrusvruchten heerlijk. Eet nu vooral gele kiwi’s
    mango en blauwe bessen. Zijn er nog meer mensen die last hebben van maagzuur na het eten van citrusvruchten?

    Geschreven door ukkie op
    • jazeker…. maar als je slecht werkende maag klep hebt dan krijg je van bijna alles last van maagzuur omdat het terug kan lopen wat normaal niet kan door een goed sluitende klep. Helaas wordt daar bijna niemand maar aan geholpen omdat het niet nodig gevonden wordt. Neem maar elke dag omeprazol dan heb je minder last is het antwoord van de huisartsen.

      Geschreven door Piet P op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief