Heb jij een grote kans op nierstenen?

Nierstenen, je hebt vast wel eens gehoord dat het hebben ervan erg pijnlijk kan zijn. Iedereen kan in principe nierstenen krijgen, maar mannen hebben een grotere kans op het krijgen van nierstenen dan vrouwen. Wat is de oorzaak ervan? Hoeveel kans heb jij op het krijgen van nierstenen?

Wat zijn nierstenen?

Onze urine bevat veel stoffen die afgevoerd moeten worden zoals afbraakproducten, overtollige zouten, toxische stoffen en overige afvalproducten. Wanneer bepaalde zouten in een te hoge concentratie in de urine voorkomen, dan kan dit leiden tot de vorming van kristallen. Wanneer deze kristallen aan elkaar klonteren met eiwitten kunnen ze een niersteen vormen.

Soorten nierstenen

 • Calciumoxalaat- en calciumfosfaatstenen
  Deze komen het meest voor. Ze zijn goed voor 80% van alle nierstenen.
 • Struvietstenen of infectiestenen
  Deze nierstenen ontstaan vaak als gevolg van een regelmatig terugkerende urineweginfectie.
 • Urinezuurstenen
  Deze vorm ontstaat vaak bij mensen met jicht of bij mensen die veel dierlijke eiwitten eten, waardoor er in de urine veel urinezuur aanwezig is. Het gevolg is dat zouten minder goed kunnen oplossen.
 • Cystinestenen
  Cystinurie is een aangeboren, zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte waarbij het resorptiemechanisme in de nieren voor een viertal aminozuren niet goed werkt. Hierdoor komen deze in veel hogere concentraties in de urine voor dan normaal. De slechtst oplosbare van deze aminozuren is cystine en kan dan nierstenen vormen.

Wie loopt er kans op het krijgen van nierstenen?

Nierstenen zijn een veelvoorkomend probleem, maar ze ontstaan 2 keer zo vaak bij mannen als bij vrouwen. Vaak krijgen mensen de eerste nierstenen tussen de 20 en de 30 jaar. Naar schatting heeft 1% van de Nederlandse bevolking last van nierstenen. Echter, dat aantal stijgt jaarlijks in de Westerse landen, waardoor nierstenen ook wel eens een welvaartsziekte genoemd wordt. Vóór 1900 kwamen mensen met nierstenen in ons land bijna niet voor. Tevens is het zo dat de helft van de mensen die nierstenen hebben gehad, een kans heeft dit nogmaals te krijgen.

Mogelijke symptomen nierstenen

Nierstenen geven niet altijd klachten. Wanneer een niersteen losraakt en in je urineleider komt dan kun je deze, wanneer hij klein genoeg is uitplassen. Wanneer de niersteen dusdanig klein is, kan het zelfs zo zijn dat je helemaal niet wist dat je een niersteen had. Echter, wanneer de niersteen vast blijft zitten dan beginnen de klachten. De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Vage niet enorm opvallende pijn in de onderrug.
 • Deze pijn wordt steeds heviger en straalt uit naar je lies of stuit.
 • De pijn komt in golven (dit noemen we koliekpijn) en tijdens deze pijngolf kan iemand geen houding vinden om de pijn draaglijk te maken.
 • Tijdens een pijngolf kan iemand misselijk worden en moeten braken.
 • Bloed in de urine, doordat een steen tegen de binnenkant van de urineleider aanwrijft.
 • Sterke aandrang tot vaak plassen.
 • Eventueel koorts vanwege een infectie aan de urinewegen.

Mogelijke oorzaken nierstenen

Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar zijn er verschillende factoren die een rol spelen.

 • Te weinig drinken
  Te weinig drinken leidt tot uitdroging en verhoging van de concentratie van kristallen in de urine, wat een verhoogd risico geeft op kristalvorming.
 • Voeding
  Door het eten van veel dierlijke eiwitten (vlees), neemt de uitscheiding van calcium, oxalaat en urinezuur toe en neemt de uitscheiding van citraat af. Hierdoor neemt de kans op steenvorming toe. Maar ook het in grote hoeveelheden eten van bijvoorbeeld rabarber en spinazie en (keuken), zout verhogen deze kans.
 • Te veel urinezuur
  Er zijn mensen die van nature te veel urinezuur aanmaken. Maar men denkt ook dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die hier een rol in spelen zoals zeevruchten, orgaanvlees en gevogelte.
 • Blaasontsteking
  Sommige bacteriën kunnen stoffen omzetten en zo bijdragen aan de vorming van nierstenen.
 • Overige risicofactoren
  Een gebrek aan lichaamsbeweging, jicht, kanker, darmaandoeningen zoals onder andere de Ziekte van Crohn, te hard werkende bijschildklier en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot steenvorming.
 • Erfelijkheid
  Wanneer er in de naaste familie nierstenen voorkomen, dan verdubbelt dat de kans op nierstenen.

 

Bronnen: nieren.nl, asz.nl en nierstichting.nl

Delen:  
12 reacties op “Heb jij een grote kans op nierstenen?
 1. Ik heb al jaren last van nierstenen en diverse malen vergruist de laatse keer zijn stukjes blijven zitten toen hebben ze de bij schildklieren er uit gehaald en ben onder controle gebleven voor de stukjes die er zaten ik ben toen geopereerd om de steentjes er uit te halen en nog geen 3 weken later zat er links eentje in waar nooit een in was geweest deze werd met spoed verwijderd en tijdens de operatie sptong hij uit elkaar in 12 stukken nu wil de uroloog urine van mij hebben wat nooit was hij zei alleen de steen was niet goed kunt u mij uitleggen wat er aan de hand is dat hij de urine laat onderzoeken en ik nog steeds last heb van kolieken in beide nieren hoewel rechts erger is als links

  Geschreven door Gerda huskens op
 2. Als je last hebt van nierstenen die steeds weer terug komen is een urineonderzoek toch eigenlijk heel normaal. Daarmee kan naar de nierfunctie gekeken worden en kijken of er nog steenvorming is. Daarnaast kan worden gekeken of de niersteen of stenen schade aan de urinewegen hebben veroorzaakt.

  Geschreven door Tandor op
 3. Kunt u mij de gevolgen vertellen van het constant vallen ik heb namelijk op 9 september een knieprothese gekregen maar ik val geregeld wat zijn of kunnen de gevolgen hier van zijn omdat mijn orthopeed pist off was toen ik hem vertelde dat ik steeds viel en geen fysiotherapie heb omdat we dat niet kunnen betalen

  Geschreven door Gerda huskens op
 4. Dit kan wel ernstige gevolgen hebben voor de prothese en het herstel. ik snap dat de orthopeed niet blij was. Fysiotherapie is wel uiterst belangrijk
  Hij zou je een verwijzing kunnen geven voor een revalidatie programma in een revalidatiekliniek. Dat valt onder de basisverzekering. Overleg het met de orthopeed.

  Geschreven door Tandor op
 5. ik heb al een tijdje last van geel groene afscheiding heeft dit iets te maken met de blaas .

  Geschreven door geesje weggemans op
 6. Ik ben wel diabetes en heb deze problemen en de urine is alleen gecontroleerd bij de controle van diabetes ze stenen komen die dan evengoed terug of hoe moet ik dat zien

  Geschreven door Gerda huskens op
 7. Dat hangt er vanaf waar de afscheiding vandaan komt. Maar groene afscheiding is in de regel een teken van een ontsteking of soms ook een soa. Ik denk dat het goed is om even naar de huisarts te gaan.

  Geschreven door Tandor op
 8. Er kunnen zich altijd weer nieuwe stenen vormen. Daarom dat de uroloog ook de urine verder wil odnerzoeken.

  Geschreven door Tandor op
 9. Ik heb Jaren geleden een aanval van niersteen aanval gehad. Moet je er perse wat aan je niersteen doen, of kan je deze gewoon laten als je er geen last van hebt?

  Geschreven door Koen op
 10. Als je er geen last van hebt, is het nog maar de vraag of er nierstenen zijn. Zolang er geen klachten zijn, wordt er niets aan gedaan.

  Geschreven door Tandor op
 11. Vanaf circa mijn 20e jaar heb ik last van mijn onderrug waarop het soms lijkt dat de pijn zich verplaatst.
  Ooit las ik iets over nierstenen die deze pijn kunnen veroorzaken.
  De huisarts zei u heeft nierstenen maar niet dat ze pijn kunnen veroorzaken.
  Nu lees ik uw schrijven en komt mijn klacht en mogelijke oorzaak weer naar boven.
  Mijn vraag is zijn het de nierstenen of toch niet?

  Geschreven door Jack op
 12. Nou , ik heb nierstenen gehad en een paar koliek aanvallen . Nou dan weet je niet meer waar je het zoeken moet van de pijn . Nou schijn ik ook nogal wat galstenen te hebben een schijnt heel groot te zijn , ik hoop maar dat ik daar geen pijn aanvallen van krijg want dat is vreselijk . Maar de dokter zei , dat zolang ik geen pijn krijg ze gewoon kunnen blijven zitten . Ik ben als de dood dat ik wel aanvallen ga krijgen en snap niet dat ze gewoon kunnen blijven zitten volgens de dokter . Het lijkt mij dat het beter zou zijn als ze verwijdert zouden worden , maar hier moet je eerst liggen te kruipen van de pijn voordat ze er wat aan doen . Vreemd hoor

  Geschreven door Lidy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief