Symptomen die om directe actie vragen

Symptomen die om directe actie vragen

Veel mensen wachten te lang met het zoeken naar medische hulp, omdat ze denken dat hun klachten niet ernstig genoeg zijn. Maar bij deze symptomen moet je niet afwachten. Deze kunnen wijzen op een gevaarlijke oorzaak.

Symptomen die om direct handelen vragen

Verlammend gevoel in arm

Dit kan betekenen dat er iets mis is met de zenuwen. Wanneer de zenuwen bekneld raken, dan kan het zijn dat dit wordt gevoeld als een doof of verlammend gevoel. Het kan ook zijn dat je spieren gaan trekken. Je voelt dat als een doof of trekkend gevoel in de spieren. Zenuwen kunnen in principe op bijna alle plekken bekneld raken maar de meest voorkomende plekken zijn toch wel de rug en schouders. Ook pols en ellebogen zijn plekken waar zenuwen snel kunnen beschadigen en/of bekneld kunnen raken.

Een verdoofd of verlammend gevoel in een arm, been of in je gezicht kan wijzen op een TIA of beroerte. Wanneer iemand daarnaast ook nog een scheve mond heeft wel of niet gecombineerd met duizeligheid, moeite met evenwicht bewaren en problemen met zien, praten of denken, bel dan direct 112.

Tintelend gevoel in handen

Tinteling is typerend voor diabetes, omdat diabetes gepaard kan gaan met een slechte bloedtoevoer naar de ledematen. Dit kan een tintelend gevoel veroorzaken. Een tintelend gevoel kan ook een teken zijn van een maagzweer. Dit zou snel behandeld moeten worden om nat gangreen te voorkomen.

Urine die rood is van kleur

Wanneer je urine rood van kleur is, dan komt dit vaak door bloed in de urine (hematurie). De oorzaak kan variëren van iets heel onschuldig, zoals een blaasontsteking, tot iets ernstigs zoals kanker. Bij jonge mensen gaat het meestal om een eerder onschuldig verschijnsel, bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar is de kans op een ernstiger probleem groter. De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over de ernst van de oorzaak. Maar ga met bloed in je urine altijd naar je huisarts. Wanneer je daarvoor rode bietjes, bessen of rabarber hebt gegeten dan kan dit ook de oorzaak zijn.

Pijn op de borst

Wanneer je pijn in of op de borst hebt dan zit dat: in of op je ribbenkast, tussen de ribben, achter of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan allebei de kanten of in het midden zitten. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar bijvoorbeeld je nek, kaak, arm, rug of schouders.

Pijn op de borst kan met je hart te maken hebben, maar er zijn nog natuurlijk nog andere oorzaken mogelijk. Het is wel verstandig om met pijn op de borst naar je huisarts te gaan. Deze kan de oorzaak vertellen. Ook wanneer de oorzaak relatief onschuldig is zoals: brandend maagzuur, overbelaste spieren, stress, gordelroos of een longontsteking.

Afvallen zonder reden

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand afvalt zonder dat hij of zij een dieet volgt of aan het sporten is. Denk hierbij aan stress of een griep of verkoudheid. Echter, wanneer het gaat om gewichtsverlies dat zich snel voortzet in een korte periode, dan is dat een symptoom dat niet genegeerd mag worden.

Ongewild afvallen kan onder andere veroorzaakt worden door: bepaalde medicijnen, COPD, een te snel werkende schildklier, hartfalen, kanker of kauw- en slikproblemen. Dus ben je in een korte tijd veel gewicht verloren, ga dan naar je huisarts.

Dik rood onderbeen

Wanneer je kuit dik is, glanst en pijnlijk en warm aanvoelt, dan kan er sprake zijn van trombose. Trombose betekent dat er in een bloedvat een bloedstolsel ontstaat. Het stolsel kan langzaam groter worden en het bloedvat afsluiten. Bij een trombosebeen ontstaat er een bloedstolsel in de diepe aderen van (meestal) het onderbeen. Een trombosebeen moet dan ook snel behandeld worden.

Echter, een dik rood onderbeen kan ook te maken hebben met een kniekuilcyste, gordelroos of wondroos. Bel bij pijn in je kuit altijd even je huisarts. Deze kan vaststellen wat de oorzaak is.

Plotseling erge hoofdpijn

Heb je ineens een extreme hoofdpijn die voelt als de ergste hoofdpijn die je ooit hebt gehad? Ga dan naar je huisarts. Het kan iets onschuldigs zijn, maar het kan ook wijzen op een tumor of een hersenbloeding. Helemaal wanneer de hevige hoofdpijn gepaard gaat met overgeven, coördinatieproblemen en sufheid of slaperigheid is het verstandig om een arts te raadplegen.

Pijn tussen schouderbladen

Wanneer iemand pijn tussen de schouders of schouderbladen heeft, dan gaat het vaak om een zeurende, krampachtige pijn. In sommige gevallen kan dat ook gepaard gaan met pijnscheuten of een typische beklemmende pijn. Echter, pijn tussen de schouderbladen dient niet te worden genegeerd. In de meeste gevallen is de oorzaak een gewrichtsontsteking, maar het kan ook een aortadissectie zijn. Hierbij zit er een scheur in de binnenwand van de hoofdslagader. De meest voorkomende klacht is een plotselinge, hevige pijn, die uit kan stralen naar de buik en/of de borst. Hierdoor verwarren veel mensen een aortadissectie met een hartinfarct. Als er niet snel ingegrepen wordt, kan de aorta doorscheuren. Snel handelen is dan noodzakelijk.

Acute hevige buikpijn

Een acute hevige buikpijn kan door veel dingen komen. De meest voorkomende oorzaken zijn een acute blindedarmontsteking, galstenen, nierstenen of een geperforeerde maagzweer. Soms kan een plotselinge en ernstige pijn in je buik ook worden veroorzaakt door een maag-darmontsteking (gastro-enteritis), beter bekend als een buikgriep.

Brandende voeten

Veel mensen hebben last van branderige en pijnlijke voeten. Dit kan veroorzaakt worden door onschuldige maar ook door serieuze aandoeningen. Eén van de eerste symptomen van diabetes is een branderig gevoel in voeten en/of benen. Dit komt omdat het perifere zenuwstelsel is aangetast. Maar brandende voeten is onder andere ook een symptoom van uremie, een chronische nierziekte, een ontsteking van de bloedvaten, een hoge bloeddruk, ziekte van Lyme en een vitamine B12 en soms B6 gebrek. De behandeling van brandende voeten is sterk afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van neuropathie is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten. Ook moet de behandeling ervoor zorgen dat de klachten minder snel erger worden. Zenuwschade is namelijk niet te genezen.

 

Delen:  
16 reacties op “Symptomen die om directe actie vragen
 1. Een rood plekje op je been, waar dan ook, dat zich langzaam maar zeker uitbreidt kan ook het begin van wondroos zijn. Dit KAN worden voorafgegaan worden door plotseling ziek voelen, braken etc.. Ik schrijf dit uit eigen ervaring (2 x).

  Geschreven door ScottishCloggy op
 2. Ik wil even reageren op het kopje erge hoofdpijn. Ik heb ook van deze aanvallen van erge hoofdpijn. Het is dan zo erg dat ik naast 3000 milligram paracetamol ook nog 40 milligram oxycodon slikt. Daarna zakt de hoofdpijn geleidelijk, en heb ik er een paar weken geen last van. Ik ben bij de neuroloog geweest en er is een MRI. scan gemaakt, maar men kon niets vinden. Ik ben nu door gestuurd naar de fysiotherapeut, want vertelde de dokter dat het waarschijnlijk kwam door de spieren bij mijn schouders en de spieren op mijn rug. Ik vind dit een rare diagnose temeer omdat ik absoluut geen last heb van de spieren in mijn schouders, en ook niet van de spieren in mijn boven rug. Wel heb ik last van de zenuwen links onder in mijn rug, maar daar voor heb ik een tens en die werkt goed. Ik ga nu niet meer met deze klachten naar de dokter omdat ik het gevoel krijg dat ze denken dat ik me aanstelt. Dit is voor mij grote onzin, want ik weet echt wel wanneer ik deze hoofdpijn hebt, en de rug pijn die ik hebt die had ik al lang voordat ik last kreeg van mijn hoofd. Het enige wat ik nu nog doet is het gebruiken van de paracetamol in combinatie met de oxycodon.

  Geschreven door MJM. Sneevliet op
  • Ik denk dat jij dan last hebt van migraine . Heb je last van licht , geluid en braakneigingen? Dan is het migraine is enorm hevige hoofdpijn dat je totaal niets meer kan verdragen .

   Geschreven door Kelly op
   • Helemaal mee eens

    Geschreven door Jodocus op
  • Ik zou aanraden een ooraccupunctuur, zij kunnen meer doen dan een arts, mijn man is helemaal van zijn migraine kwijt door de ooraccupunctuur, en bij de artsen zeiden ze je moet er maar mee leven, probeer het!

   Geschreven door Hennie op
  • Ik zou aanraden een ooraccupunctuur, zij kunnen meer doen dan een arts, mijn man is helemaal van zijn migraine kwijt door de ooraccupunctuur, en bij de artsen zeiden ze je moet er maar mee leven, probeer het!

   Geschreven door Hennie op
  • Ja, grote kans op migraine. Ook al zijn er verschillende herkenningspunten migraine is voor elke patient weer anders. Hier zijn andere medicijnen voor genaamd Triptanen. Op internet veel info te vinden over deze aandoening. Succes

   Geschreven door Jootje op
 3. Heb goede resultaten verkregen door massage van schedel spieraanhechtingen aan schedelrand, hoofd en gezichtsmassage

  Geschreven door Harry op
  • Craniosacraaltherapie werkt ook goed op je hoofd

   Geschreven door Chanel op
  • Craniosacraaltherapie werkt ook goed op je hoofd

   Geschreven door Chanel op
 4. Het enige wat mij helpt bij zware hoofdpijn/migraine is Indometacine in de vorm van een zetpil. Na vele jaren van Paracetamol en andere pijnstillers, is dit middel het enige wat echt helpt voor mij. Een zetpil is genoeg om mij hoofdpijnvrij te maken – ik heb ze altijd en in elke tas bij me – failsafe! Zeker het proberen waard, maar alleen verkrijgbaar via de huisarts.

  Geschreven door Ria M. op
 5. Mijn man had ook met tijden zeer ernstige hoofdpijn. Na enkele onderzoeken kwam de neuroloog erachter dat het clusterhoofdpijn was. Nu gebruikt hij bij een aanval zuurstof en verapamil. Is het zeer ernstig dan injectie Imigran.
  Tot nu toe is meteen toedienen van zuurstof voldoende geweest.

  Geschreven door Jaqueline op
 6. Ooraccupunctuur, de beste “medicijn” tegen bijna alles??

  Geschreven door Hennie op
 7. Mijn zoon heeft snachts meestal last van warme voetjes, zou dat gebrek zijn aan vit B?

  Geschreven door Mili op
 8. hallo, ik wil even zeggen dat ik al een tijdje (maand of 5) last heb van tijdelijke verlamming aan mijn beide benen. Het kan soms een hele dag duren en soms maar een uurtje, daarbij zit ik dus ook op school dagelijks in een rolstoel maar gelukkig niet elke dag. Deze vakantie heb ik er niet echt last van gehad maar wie weet heb ik het weer elk moment van deze dag. Ik heb het ook al 2 of 3 keer gehad aan mijn rechterarm dat het verlamd was maar om mijn arm maakte ik me niet zoveel zorgen tot dat ik dit las. Ik ben ook al bijna 5 maand in behandeling maar ze weten nogaltijd niet wat ik heb. Iemand die toevallig kan helpen met zekerheid wat ik ZOU kunnen hebben? Danku (ik ben 15 jaar)

  Geschreven door lou op
  • Ik zou hiermee naar de huisarts gaan lou! Hij of zij kan je doorsturen naar de afdeling neurologie in het ziekenhuis.
   Helaas kan zonder onderzoek geen zekerheid worden Gegeven over wat het is…..

   Geschreven door Monique op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief