De gevolgen van de ziekte van Lyme

De gevolgen van de ziekte van Lyme

Jaarlijks krijgen zo’n 25.000 mensen de ziekte van Lyme, na een tekenbeet. Voor zo’n 1000 tot 2500 mensen zijn de gevolgen van deze ziekte erg groot. Welke gezondheidsproblemen kunnen er optreden bij chronische lymeziekte?

Wat is de ziekte van Lyme?

Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). Je kunt deze ziekte krijgen, nadat je bent gebeten door een teek, die besmet is met deze bacterie. Ook is aangetoond dat een zwangere vrouw die geïnfecteerd is met de Lyme-bacterie, deze kan overdragen op het ongeboren kind.
De teek zelf wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken, draagt de bacterie bij zich.

Symptomen van de ziekte van Lyme?

Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Mogelijke symptomen kunnen zijn:

 • Erythema migrans (EM)
  In 50% van alle gevallen manifesteert de ziekte van Lyme zich door een zogenaamde erythema migrans. Deze huidafwijking verschijnt tussen de 3 dagen en een maand na de beet. Er ontstaat dan een rode plek (of kring), die langzaam groter wordt. Soms is de kring helemaal rood, soms krijgt het middelste weer een normale kleur. De vlek kan in totaal meer dan 30 centimeter groot worden. Sommige mensen klagen over pijn of een branderig gevoel, maar dat is niet altijd het geval.
 • Griepachtige klachten
  Denk hierbij aan klachten zoals: hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze klachten kunnen al in de eerste weken na een tekenbeet ontstaan.
 • Overig
  Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Mogelijke gevolgen van chronische lymeziekte

De ziekte van Lyme is chronisch geworden, wanneer je langer dan een jaar besmet bent met de ziekte. In deze fase blijven alle symptomen aanhouden en worden de klachten soms zelfs erger. Mogelijke gevolgen kunnen zijn:

 • Problemen met het zenuwstelsel
  Er kan bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking ontstaan. De ontsteking gaat vaak samen met een ontsteking in de hersen- of ruggenmergzenuwen. Symptomen zijn: dubbelzien, gezichtsverlamming en een zeer heftige pijn in arm, been of romp. Dit alles kan gepaard gaan met een doof of tintelend gevoel. Maar er kunnen ook niet-acute problemen met het zenuwstelsel ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: voorbijgaande verlammingsverschijnselen, krachtverlies, slecht kunnen lopen, pijn en verkramping in je gezicht of nek en migraine.
 • Chronische encefalopathie
  Symptomen die hierbij horen zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, geheugenproblemen, concentratievermindering, zware hoofdpijn, en slaapstoornissen.
 • Psychiatrische problemen
  Er kunnen klachten ontstaan die overeenkomen met klachten die bij persoonlijkheidsveranderingen, waaronder: ADHD, angststoornissen, stemmingsstoornissen en psychiatrische stoornissen.
 • Acrodermatitis Chronica Atrophicans
  Bij minder dan 5% van de patiënten, ontstaat er een huidaandoening waarbij de huid paars-rood wordt. Meestal verschijnt dit op de voet of de hand. Deze plekken ontstaan vaak op plaatsen waar de huid erg dun wordt. Dit kan gepaard gaan met pigmentaties, rimpeling en roodheid. De aandoening is onschuldig, maar kan voor hevige pijn zorgen.
 • Neurologische problemen
  Wanneer er geen behandeling plaatsvindt, kan er bij wel 15% van de patiënten klachten ontstaan zoals: verlamming van de gezichtszenuw, pijn, motorische verlamming van één of meerdere lichaamszones en hoofdpijn.
 • Hartklachten
  Bij 1% tot 5% van de patiënten kunnen er stoornissen in de elektrische impulsen die normaal de hartslag regelen ontstaan. Je hart kan dan heel langzaam gaan kloppen en kun je flauwvallen.

Belangrijk om te weten: al deze aandoeningen treden (alleen) op als de ziekte van Lyme niet behandeld wordt.

Kans op de ziekte van Lyme verkleinen

Het is verstandig om, nadat je in het bos of ander groen bent geweest je lichaam en dat van kinderen of anderen goed te controleren op teken. Let hierbij dan speciaal op warme plekken zoals: oksels, liezen, bilnaad, knieholten en onder de randen van het ondergoed. Teken kunnen zich ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren nestelen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je een rode ring of vlek op je huid hebt gevonden en die ring of vlek wordt in enkele dagen groter, ga dan direct naar je huisarts. Maar dit geldt ook wanneer je andere klachten krijgt, die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Geef bij de huisarts altijd aan dat je door een teek bent gebeten en wanneer dit is gebeurd.

Behandeling ziekte van Lyme?

De ziekte kan succesvol worden behandeld met antibiotica, wanneer dit vroeg na de besmetting gebeurt. Het wordt lastiger om deze ziekte succesvol te behandelen, wanneer iemand al langere tijd is besmet. Er bestaat discussie over welke behandeling het beste is. De duur, de doses en te gebruiken antibiotica verschilt per arts. De ILADS (een internationale Lyme organisatie), adviseert bij een erythema migrans antibiotica in een hoge dosis voor de periode van 6 weken. Wanneer men al langere tijd is geïnfecteerd, adviseert de ILADS zelfs maanden tot jaren antibiotica. Net zolang tot de klachten wegblijven.

 

Bronnen: rivm.nl, lymenet.nl en tekenradar.nl

Delen:  
2 reacties op “De gevolgen van de ziekte van Lyme
 1. heb een lage lichaamstemperatuur is dat kwalijk? 35 graden

  Geschreven door van leeuwen op
 2. Kan het lichaam ook zonder hulpmiddelen de borrelia bacterie overmeesteren?

  Geschreven door Johanna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief