Voeding om beter en langer geconcentreerd te blijven

Voeding om beter en langer geconcentreerd te blijven

Het is niet altijd even gemakkelijk om je te concentreren. Maar wanneer je een deadline moet halen, moet leren voor een examen of alert wilt blijven tijdens een vergadering, dan is concentratie erg belangrijk. Ondanks dat onze hersenen in procenten een klein deel van ons lichaam is consumeert het maar liefst 20% van de energie die je via voeding binnenkrijgt.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je wellicht helpen om beter en langer geconcentreerd te blijven.

Blauwe bessen

De populariteit van blauwe bessen blijft maar stijgen. Blauwe bessen zijn niet alleen erg lekker, ze zitten ook boordevol antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen de schade die vrije radicalen aan kunnen richten. De belangrijkste antioxidant in blauwe bessen hoort tot een grote familie van polyfenolen, genaamd flavonoïden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dit voordelen te hebben voor de hersenen. Het lijkt de hersenfunctie te verbeteren. Blauwe bessen zitten daarnaast ook vol met vitamine C, dat helpt bij de concentratie.

Havermout

Je moet er van houden, maar havermout is behoorlijk gezond. Naast het feit dat havermout een positief effect heeft op het cholesterolgehalte, is het ook rijk aan vitamine E. Vitamine E is belangrijk om het geheugen te verbeteren.

Pure chocolade

De stof in chocolade dat voor het bekende “oppeppend” gevoel zorgt zijn theobromine en suiker. Theobromine heeft een iets minder sterk effect dan cafeïne op onze hersenen, maar heeft een veel sterker effect op onze hartslag. Daarnaast heeft theobromine een zeer goed merkbaar diuretisch effect, verwijdt je bloedvaten en stimuleert de stoelgang. Natuurlijk zorgt ook de suiker voor een snelle energie boost. De combinatie van deze stoffen kan je helpen om je beter te concentreren. Natuurlijk met mate. Daarnaast is chocolade ook gewoon erg lekker.

Banaan

De banaan is niet alleen een heerlijk tussendoortje, een banaan kan ook zorgen voor een tijdelijke concentratie boost. Bananen zijn rijk aan kalium, vitamine C, vitamine B6, magnesium en vezels. Vooral de vitamines vitamine B6 en C hebben invloed op je concentratievermogen. Ook heeft het mineraal magnesium invloed op de concentratie en helpt je geest helder te houden.

Avocado

Een avocado is rijk aan kalium, omega 3 vetzuren en antioxidanten. Een avocado bevordert de bloedsomloop, wat zeer belangrijk is voor het functioneren van de hersenen. Het risico op hart- en vaatziekten kan ook door avocado’s verlaagd worden, evenals het cholesterolgehalte.

Vis

Vis is rijk aan omega 3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig, onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren maken de wand van een cel als het ware soepel, waardoor prikkels in de hersenen beter en sneller worden doorgestuurd. Dit draagt bij aan een verhoogde concentratie. Impulsen worden beter doorgegeven, waardoor je je concentratie langer vast kan houden.

Noten en zaden

Noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Daarom staat het dagelijks eten van een handje ongezouten noten in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Vooral sesamzaad, pompoenpitten, wal- en cashewnoten zijn rijk aan onmisbare voedingsvezels, eiwitten en aan vitaminen B, E en magnesium. Ze geven extra ondersteuning aan alle hersenfuncties en zorgen ervoor dat je meer helder na kan denken. Noten zijn tevens rijk aan antioxidanten die de tekenen van stress verlichten. Ook handig wanneer je onder tijdsdruk je moet concentreren.

Spinazie

Spinazie zit vol met antioxidanten en vitamine B11. Vitamine B11 (foliumzuur), is goed voor het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen. Spinazie kan je dus helpen met focussen.

Salie

Salie staat bekend om het verbeteren van het geheugen en de concentratie. Vele onderzoeken hebben dit bewezen. In de meeste van deze onderzoeken werd wel gebruik gemaakt van salie-extract. Men denkt dat salie de werking van het enzym acetylcholinesterase onderdrukt. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het herinneren.

Eieren

De afgelopen jaren hebben eieren soms ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Eieren zijn rijk aan choline en lecithine. Dit zijn 2 voedingsstoffen die van belang zijn voor onze hersenen. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties. Lecithine verbetert de vertering en transport van vetten en heeft daardoor een positieve werking op het metabolisme. Lecithine verbetert ook het geheugen en het leervermogen.

Paprika

In paprika vind je veel vitamine C. Deze vitamine is net als foliumzuur goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Het is ook goed voor de gemoedstoestand.

Groene thee

L-theanine is een bijzonder aminozuur dat bijna alleen voorkomt in de theeplant Camellia Sinensis. Het zou bijdragen aan de smaak van groene thee. Het is en stof die stress tegen gaat en tegleijkertijd zorgt voor een mentale alertheid. L-theanine helpt ook bij de aanmaak van dopamine en serotanine. Beide zijn neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van informatie tussen zenuwcellen. Dit stimuleert de hersenen en je concentratievermogen.

Volkoren producten

Zorgen er voor dat glucose langzaam door je bloed wordt opgenomen, waardoor je langer alert blijft. Kies daarom geregeld voor volkoren ontbijtgranen, brood en volkoren pasta, rijst en deegwaren.

Conclusie

Veel producten bevatten meerdere stoffen die bijdrage aan een verhoging van het concentratieniveau. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon eigen te maken. Twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis is draagt al bij aan een aanzienlijke verhoging van het concentratieniveau gedurende de hele week.

 

Bronnen: menselijklichaam.nl en webmd.com

 

Delen:  
3 reacties op “Voeding om beter en langer geconcentreerd te blijven
 1. Ik hou van vis eten,namelijk eet ik iedere dag vis, Mijn vraag is: eet ik dan teveel vis?

  Geschreven door Mita op
  • Ligt er een beetje aan welke vis. Vooral in vette vis kunnen verontreinigen zitten, zoals kwik. Dacht dat het met tonijn nog erger is. En met het vissen worden andere vissen de dupe; veel bijvangst. Conserven in blik zijn sowieso minder gezond door de coating van het blik. Zou die maar een enkele keer eten. Sowieso is het beter om af te wisselen qua voedingsmiddelen omdat in elk voedingsmiddel weer andere stoffen zitten. Zo zit er in vlees onder andere carnitine en creatine. In eieren zit onder andere choline.

   Geschreven door C. op
 2. En vis in blik is dat ook goed?

  Geschreven door Ekjiram op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief