Hoe gezond is een avocado?

Hoe gezond is een avocado?

Wij Nederlands eten vandaag de dag, 4 keer zoveel avocado’s ten opzichte van 10 jaar geleden. Dat komt onder andere, doordat we ervan uit gaan dat de avocado zo gezond is. Maar hoe gezond is een avocado eigenlijk?

De avocado

De avocado is een peervormige vrucht. Ze vallen in de categorie van bessen en men zou bewijs hebben gevonden dat avocado´s al 10.000 jaar voor Christus in Mexico groeiden. Uiteindelijk werd de avocado door de Spanjaarden in Mexico ontdekt en vervolgens meegenomen naar Europa. Vandaag de dag zijn avocado’s bijna overal te koop.

Het bijzondere aan avocado’s is dat ze rijk zijn aan vetzuren. Ze bevatten onder andere de gezonde omega 3 vetzuren. Een vetzuur wat je vaak vindt in zaden en noten, vette vis en in groene bladgroenten zoals spinazie. Verder zijn mineralen, vitamines en voedingsvezels goed in avocado’s vertegenwoordigt.

De gezondheidsvoordelen

Goed voor je hart

Avocado´s zijn rijk aan kalium. Per 100 gram bevat een avocado 450 mg kalium. Kalium heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam. Het zorgt voor het goed functioneren van de hersenzenuwen en het heeft een stimulerend effect op de spiercellen. Kalium regelt daarnaast ook samen met chloride en natrium, de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Daarnaast verkleint een hogere inname van kalium het risico op een beroerte.

Verlaagt je cholesterol

Avocado’s bevatten weinig verzadigde vetten en veel onverzadigde vetten. Dit kan helpen om het LDL-cholesterol te verlagen. Daarnaast houdt het je HDL-cholesterol in stand. Maar deze vrucht bevat ook een goede combinatie van voedingsstoffen en antioxidanten die de bloedstroom vergemakkelijken en ontstekingen voorkomen.

Bevordert de stoelgang

Voor een gezonde stoelgang zijn vezels erg belangrijk. In avocado´s zitten veel vezels en dan hebben we het over de oplosbare en de onoplosbare vezels. De oplosbare vezels voeden goede bacteriën in de darmen, waardoor de peristaltische bewegingen gestimuleerd worden. De onoplosbare vezels zorgen dan weer voor een goed ontlasting en gaan constipatie tegen.

Helpt spieren op te bouwen

Een avocado bevat ongeveer 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium. Magnesium is net zoals fosfor en calcium belangrijk voor je botopbouw. Maar het is ook belangrijk voor het vormen van eiwitten in je lichaam. Je spieren hebben deze eiwitten nodig om goed te functioneren. Magnesium helpt je spieren ook doordat het de zenuwimpulsen in spieren en zenuwbanen ondersteunt.

Bescherming tegen kanker

Vanwege het feit dat avocado´s rijk zijn aan antioxidanten, wordt er gezegd dat ze bescherming bieden tegen kanker. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in slechte gevallen schade aan cellen en weefsels kunnen aanbrengen. De antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn tegen ziekten zoals kanker.

Avocado´s bevatten ook veel vetten, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit oliezuur. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Uit diverse onderzoeken blijkt dat oliezuur ontstekingen tegen kan gaan, waardoor de kans op het krijgen van kanker kan afnemen. Echter, het eten van avocado of ieder andere vrucht kan er niet voor zorgen dat kanker kan worden voorkomen.

Voor een gezonde huid

Ook heeft het eten van avocado een gezond effect op de kwaliteit van de huid.
Niet alleen kalium, maar ook de grote hoeveelheid vitamine A in een avocado zorgt voor een gezonde huid. De reden hiervoor is dat vitamine A het vernieuwingsproces versnelt. Hierdoor raak je gemakkelijker je dode huidcellen kwijt. Daarnaast zitten er verschillende stoffen, waaronder luteïne en zeaxanthine, in die het verouderingsproces afremmen. Die stoffen fungeren ook als een soort buffer voor de huid waardoor je beter beschermd bent tegen Uv-straling.

Voor gezonde ogen

Avocado´s zijn ook rijk aan antioxidanten, waaronder de lipofiele stoffen luteïne en zeaxanthine. Uit onderzoek is gebleken dat deze voedingsstoffen de kans op het krijgen van de oogziekte maculadegeneratie verkleinen. Verder onderzoek is hier nog voor nodig.

Reguleert de bloedsuikerspiegel

In avocado’s bevinden zich goede en essentiële vetten, beter bekend als enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit kan de insuline weerstand omkeren en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit helpt ziektes waaronder diabetes type II voorkomen.

Bescherming tijdens zwangerschap

Avocado’s zijn zeer rijk aan folaat, de actieve vorm van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor het zenuwstelsel en immuunsysteem en verlaagt de homocysteïnespiegel. Dit is een risicofactor voor onder meer trombose, hart- en vaatziekten en dementie. Tijdens de zwangerschap is foliumzuur betrokken bij de sluiting van de neuraalbuis. Hoewel er niet veel bekend is over de oorzaak van een open ruggetje, weten we wel dat foliumzuur de kans op een open ruggetje aanzienlijk vermindert.

Verlichten van de pijn bij artritis

De flavonoïden en polyfenolen in avocado’s werken tegen ontstekingen, waardoor het risico en de ernst van ontstekingen worden verminderd. Dit zou de pijn bij artritis kunnen verlichten.

Vermindert je eetlust

Op het moment dat onze maaginhoud leeg is, maakt ons lichaam het hormoon ghreline aan. Dit hormoon wordt ook wel het hongerhormoon genoemd, omdat het je hongergevoel opwekt en je stofwisseling tijdelijk vertraagt. De vezels en gezonde vetten die in de avocado zitten verlaten de maag langzaam, waardoor je minder ghreline aanmaakt. Hierdoor kun je je eetlust verminderen.

Nadelen aan een avocado

Avocado allergie

Hoewel avocado erg gezond is, kan ook deze vrucht (net als kiwi’s en bananen), een allergische reactie oproepen. Het eiwit van de avocado kan deze allergische reactie veroorzaken. Ongeveer de helft van de mensen met een latexallergie heeft last van dit zogenaamde latex fruit syndroom. Een avocado allergie kan aangeboren of later verkregen zijn.

Bevatten aardig wat vet

Avocado’s zijn een goede bron van vezels, vitamine E, foliumzuur, kalium en vetten. Ondanks het feit dat dit goede vetten zijn, bevat een gemiddelde avocado 250 calorieën en 21 gram vet. Wanneer je ernaar streeft gemiddeld 2000 calorieën per dag te eten met liever niet meer dan 30 gram vet per dag dan is het verstandig om maximaal 3 keer per week een avocado te eten. Ook hier geldt: geniet met mate!

 

Bronnen: Het voedingscentrum en MLDS

Delen:  
46 reacties op “Hoe gezond is een avocado?
 1. Ga ik zeker proberen op te volgen. Bedankt en een fijne gezondheid. Frans

  Geschreven door Sonja. op
 2. Ik vind avocado’s zo vreselijk vies. Net alsof je een hap creme in je mond hebt.

  Geschreven door Noortje op
  • Dat vind ik ook… heb zo mn best gedaan het lekker te vinden maar lukt gewoon niet.. echt vies

   Geschreven door UEsmi op
   • Vecht niet tegen Maar voor ……
    Dus als je gezond wilt leven moet je een andere wijze van bereiden / mee verwerken van advocado’s kunnen ver zinnen, maak bv een salade met lekkere dominante smaken samen met kleine stukjes a advocado’s. Je kunt alles eten, mists je niet alergisch bent. Ver zin gewoon een andere bereiding, maak er een ovens hotel van of berries het Anders. Als je gezond wilt leven, zult je nem als de primaten , van alles iets moeten eten, wil je volledig beschermd tegen ziekte zijn.

    Geschreven door antoniadeleeuw op
    • Pfff stomme spellingscontrole!!!! Niet oven hotel, Maar oven schotel en niet berries Maar bereidt. En niet nem als de primaten, Maar net als…..

     Geschreven door antoniadeleeuw op
     • De lerares met de rode pen!!

      Geschreven door Joekje op
    • Ik vind ze heerlijk met een uitje en tamari

     Geschreven door Daphné op
    • Ik heb het leren eten door er een tosti van te maken, ik nam dan een halve en de volgende dag maakte ik van de andere helft een suikervrij toetje.. Enorm voedzaam en lekker.
     Nu eet ik ze gewoon en ik geniet ervan.

     Geschreven door kitty op
   • Bitter in de mond maakt hel lijf gezond.

    Leon

    Geschreven door Leon op
   • Op brood met runderrookvlees en zout en peper gaat het een stuk beter!

    Geschreven door Hetty op
  • Dat zelfde heb ik ook Noortje. Maar als je het in kleine stukjes door de sla doet met nog wat andere dingen zoals ui, tomaat, fruit, dan is het goed te doen en nog lekker ook. Wat ook heel lekker is, een salade met avocado en garnaaltjes, aanmaken met olijfolie, Citroën en een klein beetje honing.

   Geschreven door Geertje Visker op
  • Kan je hem prakken, een beetje ui, een paar takjes koriander en een klein tomaatje toevoegen, en heb je een lekkere sausje voor op het brood of crackers of bij vlees.

   Geschreven door Shaski op
   • Halveren, pit eruit, peper ,zout en enkele druppeltjes citroen, leeg lepelen bij het ontbijt. Heerlijk!

    Geschreven door Fransel op
 3. Prima nuttige informatie! Ik eet iedere dag een avocado, niet wetende dat dat als onmatig gezien moet worden. Ik ga die gewoonte veranderen.
  Mijn vraag is of er veel landbouwgif op deze vrucht gespoten wordt op die oogst welke de supermarkten ons weer laten kopen. Ik betaal €1,65 per vrucht bij Ekoplaza. Dan zijn ze nog vaak hockeybal hard waardoor niet te consumeren. Of ze zijn nogal bruinig in het vruchtvlees.
  Wat vindt u als expert daarvan?

  Mvg.

  Geschreven door willem thomas degens op
  • Als je bij biologische winkels koopt, moet je soms geduld hebben. Bij de “normale” fruit soorten, zoals bananen, citroenen, appels, avocado’s Ed.ed. Wordt een soort gas gespoten on ze sneller te rijpen. Bij de biologische winkels en groot handelaren wordt er niets gedaan om de rijpheid te bevorderen. Gewoon rust, licht, warmte (als geweest) Ik leg vaak fruit in de tuin of bij het raam.
   Koop vroeger in. Je zou toch niet willen dat biologische winkels/groot handelaren die techniek zou gaan toe passen. Kom op! Denk Anders. Succes

   Geschreven door antoniadeleeuw op
  • Ik kan je helaas niet zeggen of er veel landbouwvergif gebruikt wordt.

   Geschreven door Tandor op
 4. Ik probeer een koolhydraten dieet. Mogen de vetten van de Avocado dan wel? (b.v.b. om de dag 1 avocado?)

  Geschreven door Petra op
 5. Waarom wordt er niet op vragen van Noortje gereageerd, door degene die dit stuk over Avocado’s heeft geplaatst?

  Geschreven door Rush op
 6. Vreemd! Mijn oma was diabete en mocht beslist geen avocado.
  Voortschrijdend Inzicht?

  Geschreven door Elsmary op
  • Vergeet niet dat dieettistes vanuit de zorg/overheid betaald worden, Aangezien de grootmedicijn fabrikanten niet geraakt zijn met gezonde mensen.!!! Denk na, wij Kennen ons lichaam beter, vet ten hebben we nodig, Maar Kijk Alleen welke vetten. Kijk hoe gaat het? Andere mensen leven in die landen waar het product/vrucht van or sprong vandaan komt. Je zult zien dat het vaak haaks staat op wat sommige dieetisten zeggen. Mensen zijn vanuit de overheid bang gemaakt voor vetten, cholesterol, suiker, zouten en nog veel meer dingen. De grote sluip moordenaar is suiker. Maar Ook suikers heeft een mens nodig, Maar wat van nature in groenten en fruit zit heeft een lichaam nodig. Zelfs zout heeft een lichaam nodig, er zijn mensen die ivm met hart klachten Geen zout mogen eten, gevolg ze gaan meer snoeien want men krijgt te korten. Gebruik meer kruiden, iets himalaya zout, zout zorgt dat je meer drinks, je beter naar het toilet kan, doordat je meer drinkt, reinigt je lichaam beter. Ook hier, volg je gevoel, alles met mate en veel af wisseling! Als je goed naar je lichaam luisterd weet je wat je moet en niet moet eten!!!! Succes

   Geschreven door antoniadeleeuw op
 7. Ik gebruik sinds een paar weken regelmatig avocado’s in een smoothie met o.a. banaan, zaden en noten. Het bevalt mij prima en merk verbeteringen m.b.t. mijn huid, nagels en haar!

  Geschreven door Emily op
  • Ja Ook een hele goede, daar had Ik nog niet aan gedachte, bedankt.

   Geschreven door antoniadeleeuw op
 8. Ik eet dagelijks 1/2 avocado bij ontbijt puur.
  Er gaat geen dag voorbij. Ik vind hem gewoon lekker. Ondanks mijn lage bloeddruk en gezond gewicht had ik een hoge cholesterol. Eet dit nu zo’n 2 jaar en cholesterol staat super goed nu. Deze vrucht heeft een laag gehalte van natuurlijke suikers.

  Geschreven door Anoniem op
 9. een avocado in kleine blokjes ( brunoise)
  Een granny appel in kleine blokjes
  Een lepeltje vers citroensap mengen in de appelblokjes
  Enkele sneetjes gerookte zalm in kleine stukjes
  Alles samen mengen met een weinig zwarte peper
  Ideaal om de smaak van avocado lekkerder te maken
  Wij eten het hier savonds voor de tv als hapje ( in plaats van chips of andere ongezonde snacks) en nog mijn man of drie kinderen reclameert?
  Smakelijk

  Geschreven door Pc op
  • Ik maak avocado soep driekwart litergroente bouillon blokje.anderhalf blokje.. klein uitje een eetlepel citroen sap.3 AVOCADO. doorde mixer met een beetje Chili poeder. MespuntjEen. 1 knoflook .heerlijke gezonde soep. Je kan ook 75 gram uitgebakken bacon er over strooien.Zo vind ik ze niet lekker maar als soep heerlijk

   Geschreven door Lidewij’ op
 10. Gebakken ei met een tot stukjes gesneden avocado is heerlijk. wat peper en zout toevoegen op een boterham.
  Heerlijk!
  Gonnie

  Geschreven door Anoniem op
 11. Ik ben allergisch aan avocado’s wegens latex fruitsyndroom en dat vind ik super erg want ik vind dit zeer lekker evenals kiwi en banaan

  Geschreven door Snuiterke op
 12. Ik vind avocado erg lekkerr , heerlijk

  Geschreven door Mari op
 13. Beste allemaal, heb verschillende gerechten met avocado’s voorbij zien komen en ze zijn allen prima. Maar weten jullie wel dat deze vrucht zich aanpast qua smaak aan alle ingrediënten die je erbij voegt?
  1-Doe een hele vrucht in de blender met blauwe bes, banaan framboos aardbeien scheutje citroensap en vermaal tot een dikke brij. Voor op een gezonde zoete boterham als beleg.
  2-Doe de avocado in de blender met een deel makreel een kleine tomaat wat walnoten en een scheutje citroensap. Meng dit tot een smeerbaar geheel, Voor op de hartige boterham, heerlijk!
  Laat op deze site eens weten wat jullie er van vonden. Eet smakelijk!

  Geschreven door Di Ros op
 14. Ik vind advocaat zó lekker.ik eet het

  Geschreven door Patricia op
 15. Goed om te horen dat avocado’ s zo gezond zijn, mits je er inderdaad niet allergisch voor bent.
  Ik vond ze nooit lekker; had het gevoel een lepel boter in mijn mond te hebben! Inmiddels ben ik helemaal ‘om’. Ik eet ze het liefst op een bruine boterham die besmeerd is met een laagje kruidenboter, avocado erop, zeezout en peper toevoegen, heerlijk! Wat mij betreft heeft het alleen maar voordelen: mijn BMI is te laag en bloeddruk was te hoog. Wat BMI betreft, die extra calorieen kan ik wel gebruiken. En mijn bloeddruk is momenteel goed. Maar ik gebruik ook bloeddrukverlagende medicatie, weet dus niet of het eten van avocado’ s daaraan heeft bijgedragen. Hoe dan ook, ik voel me er prima bij, dat is het belangrijkst.

  Geschreven door Ann op
 16. Wij vinden avocado erg lekker, vooral de na smaak.
  Wij eten het om in balans te blijven, en vallen er ook vanaf ( buik)
  Ook de suiker van mijn man blijft goed nu& hoeft in de ochtend geen insuline meer te spuiten.
  En bij mij worden de gewrichtspijn vw de fibromylagie stukken minder
  Wij eten er standaard alle 2, 1 per dag.
  Daar door ook niet trek

  Geschreven door Anoniem op
 17. een avocado heeft weinig smaak , ‘smorgens eieren bakken, een halve avocado in schijfjes snijden en met de eieren meebakken , is lekker , en gezond

  Geschreven door Anoniem op
 18. Avocado in een schaaltje boter er bij beetje zout niet veel beetje curcuma ook niet veel
  Goed mixen lekker op geroosterd brood

  Geschreven door Yhekeadvoca op
 19. Van avocado kun je ook een heerlijke guacamole maken!

  Geschreven door Catharina op
 20. I love avocado! Vroeger lusten ik het absoluut niet maar kan er niet meer vanaf blijven. Heerlijk met een snufje zout/peper. Op een cracker, of met brood en zelfs chips! De smaak is niet zo sterk als je een hap neemt maar de nasmaak smaakt naar meer 🙂

  Geschreven door Avocado lover op
 21. Sushi?

  Geschreven door S op
 22. Vergeet niet de putten te bewaren, drogen, malen gebruiken als ingrediënt! Super gezond!

  Geschreven door Henkie op
 23. Vergeet niet de pitten te bewaren, drogen en fijn malen! Super gezond!

  Geschreven door Henkie op
  • Daar hoor ik voor het eerst van: drogen en fijn malen van avocadopitten. Hoe smaakt dat dan als ingredient?

   Geschreven door Joanna op
 24. Ik koop advocado’s in de aanbieding en pureer ze. Vervolgens doe ik ze in een ijsblokjesvorm en vries ze in. Zo heb ik iedere keer verse advocado in mijn yoghurt. Heerlijk in combinatie met andere bosvruchten en noten.

  Geschreven door Jolanda op
 25. een hele goede raad en ik ben weer blij en heb wat bijgeleerd en heb reeds een avocado met een grote tomaat en een klein teentje knoflook ,wat peper en zout geblendert en ‘was zeer lekker op nen bruine boterham

  Geschreven door annemieke op
 26. Advocado met verse knoflook stukjes tomaat ,peterselie een pepertje en van een halve citroen het sap ( guacomole).. .Zo lekker en zeker bij nacho’s met kaas uit de oven af en toe ..♡♡ ?

  Geschreven door SophieHdlB op
 27. Avocado op cracker tomaatje erop met wat sesamzaadjes eroverheen strooien?erg lekker.

  Geschreven door Jannie op
 28. Ik hou niet van avocado maar met een kiwi, amandelmelk, Griekse yoghurt, micelair casein en wat ijsblokjes en dan in de blender maak je een heerlijke smoothie!!

  Geschreven door Henrieke op
 29. Het hoge kalium gehalte heeft nadelen voor nierlijders. Wanneer het kalium gehalte in het bloed te hoog wordt kan dit hartstilstand veroorzaken. Dus een beetje opletten.

  Geschreven door pjuter op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief