Hoe gezond is een paprika?

Hoe gezond is een paprika?

De kleurrijke paprika staat in de top 5 van meest gekochte groenten. Logisch, want deze groente is in heel veel gerechten te gebruiken. Maar paprika is niet alleen veelzijdig, maar blijkt ook nog eens gezond te zijn. Hoe gezond is een paprika eigenlijk?

Oorsprong paprika

De Latijnse naam van paprika is Capsicum Annuum. Het is een tropische groente die van origine afkomstig is uit de tropische en subtropische streken van Midden Amerika. Het was Columbus die deze groente naar Europa bracht. Omdat Columbus, vanwege de scherpe smaak dacht dat de paprika een soort peper was noemde hij het pepper. Dat is dan ook de reden, waarom de Engelsen het over bell pepper hebben.

De paprika is een zoete variant van de rode peper. Paprika behoort tot het geslacht Capsicum. Tot deze soort behoren zowel de hete peper (Spaanse peper), als de zoete peper (paprika).

Soorten paprika

Paprika komt in 8 verschillende kleuren voor. De meest bekende kleuren zijn de: groene, gele, rode en oranje paprika. De minder bekende kleuren paprika zijn: paars, bruin, wit en lichtgroen. De groene paprika is de minder rijpe variant van de rode versie en heeft net als de paarse paprika een wat scherpe smaak. De rode, gele, witte en oranje paprika’s hebben een wat meer zoete smaak.

Elke paprika verkleurt bij rijping:

 • Groene paprika’s kunnen rood, geel oranje of chocoladebruin worden.
 • Witte tot lichtgroene paprika’s kunnen rood, geel of oranje worden.
 • Paarse paprika’s worden rozerood
 • Chocoladebruine paprika’s worden vaak rood.

Naast het feit dat er veel verschillende kleuren zijn, is ook veel variatie in grootte en vorm. Zo zijn er geblokte, ronde en punt paprika’s. Ze kunnen heel klein of heel groot zijn, dunwandig en knapperig tot bijna sappig en zeer dikwandig.

Rijk aan vitamines

Paprika’s bevatten heel veel vitamine C. Wanneer je een paprika wilt eten om wat extra vitamine C binnen te krijgen, kies dan voor de rode paprika. Deze bevat wel 2 keer zo veel vitamine C als de groene. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine E en aan mangaan. Tevens bevatten paprika’s allerlei verschillende fytonutriënten, waaronder verschillende flavonoïden en carotenoïden. Met name de rijpe paprika’s bevatten grote hoeveelheden van deze stoffen.

Maar paprika’s zijn ook uitstekende bronnen van voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B6, vitamine E, vitamine K, folaat en kalium.

Gezondheidsvoordelen paprika

Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijke onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van de paprika zijn gedaan, zou je gezien de vele inhoudsstoffen veel gezondheidsvoordelen kunnen verwachten.

Voorkomen van bloedarmoede

Wanneer iemand last heeft van bloedarmoede, dan heeft iemand te weinig rode bloedcellen in het bloed, of de rode bloedcellen bevatten te weinig hemoglobine. Hierdoor kan er onvoldoende zuurstof vervoerd worden naar andere lichaamscellen. Eén van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede is ijzertekort. De belangrijkste symptomen van bloedarmoede zijn moeheid, duizelig zijn, het gevoel hebben dat je flauwvalt of snel kortademig worden. Niet alleen zijn rode paprika’s een goede bron van ijzer, ze zijn ook bijzonder rijk aan vitamine C. Vitamine C bevordert de absorptie van ijzer in de darm.

Paprika gezond voor de ogen

Oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en staar komen regelmatig voor. Echter, voeding zou een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van deze ziektes. Zo zijn de carotenoïden luteïne en zeaxanthine in relatief grote hoeveelheden aanwezig in een paprika. Deze 2 stoffen beschermen in feite het netvlies tegen oxidatieve schade. Onderzoek heeft aangetoond dat een regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden, het risico op zowel staar en maculadegeneratie vermindert.

Tegen overgewicht

Paprika´s hebben weinig calorieën. Afhankelijk van de afmeting bevatten ze tussen de 25 en de 50 calorieën per paprika. Daarnaast bevat een paprika veel vezels en voedingsstoffen, waardoor de trek in eten goed gestild wordt. Wanneer je vindt dat je overgewicht hebt, is het eten van paprika´s een goede snack. Je kunt ze in vrijwel elke salade verwerken. Ze zijn prima te bakken en zelfs kan een zoete, rode paprika de zin in snoepgoed op gezonde wijze vervullen.

Vermindert het risico op diabetes II

Er bestaat een relatie tussen een lage inname van vezels en de kans op het krijgen van diabetes II. Het blijkt dat voeding die vezelarm en koolhydraatrijk is de insuline response van ons lichaam verhoogt. Dit kan uiteindelijk op termijn hyperinsulinemie veroorzaken. Er zijn artsen die dit zien als een voorstadium van diabetes II. Paprika’s zijn rijk aan vezels waardoor ze het risico op diabetes II zouden kunnen verminderen.

Tot slot

Sommige mensen kan last na het eten van paprika’s, last krijgen van een allergische reactie. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag zoals: jeuk, zwelling, tintelingen en misselijkheid. Bij een wat grotere groep kunnen paprika’s oprispingen veroorzaken. Het overgrote deel van de mensen kan deze groente gewoon eten.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl, vitamine-informatie.com en tijdvoorpaprika.nl

Delen:  
3 reacties op “Hoe gezond is een paprika?
 1. Vooraleer te eten de paprika schillen geeft een betere vertering en geen zure oprispingen

  Geschreven door Victor op
 2. Bedankt voor de goede tips over paprika’s ik ben er dol op en ik eet ze bijna iedere dag?

  Geschreven door Dragana op
 3. Ik ben paprika verslaafd denk ik! Haal altijd puntpaprika’s of die snckpaprika, eet ze vaak zo rauw en zo’n emmertje met die snackpaprika eet ik achter elkaar leeg of ik doe emin de oven met couscous en geitenkaas.

  Alleen de groene vind ik niet lekker!

  Geschreven door Sportfreak op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief