Kersen zijn niet alleen heerlijk zoet en lekker, maar kersen zijn ook nog eens enorm gezond. Wetenschappers hebben de kers herwaardeerd en uitgeroepen tot supervoedsel. Kersen zouden verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten, jicht en artritis behandelen. Hoog tijd om beter kennis te maken met de kers. Hoe gezond zijn kersen?
Soorten kersen
Kersen hebben, net als heel veel ander fruit, een positief effect op je gezondheid. Er bestaan twee soorten kersen; zoet en zuur. Zure kersen worden ook wel krieken of morellen genoemd. Beide soorten bevatten allerlei goede voedingsstoffen en door hun verschillen in vitaminen, mineralen en spoorelementen, hebben ze zo hun eigen kwaliteiten. Zo kun je grofweg stellen dat zoete kersen goed zijn vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en de zure kersen de huid ondersteunen, de spierfunctie sneller herstellen, de slaap verbeteren en de bloeddruk verlagen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kersen?
Weinig calorieën
Allereerst hoef je je bij kersen niet druk te maken over de calorieën. Een handje met kersen (100 gram) bevat ongeveer 42 kcal. Dus kersen zijn een lekkere, gezonde en caloriearme snack op een zomerse dag.
Ontstekingsremmend
Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, worden kersen in verband gebracht een ontstekingsremmende werking. Onder andere met het verlichten van chronische ontstekingsziektes, zoals artritis en jicht. Uit een ander onderzoek bleek dat jichtlijders die minstens één jichtaanval hadden gehad in het afgelopen jaar, en die vervolgens 2 dagen tussen de 15 en 30 kersen per dag aten, hiermee de kans op een nieuwe aanval met 35% verminderden. Dit zou voor een deel komen doordat er anthocyanen in kersen zitten. Die zorgen voor de dieprode kleur van de vrucht. Stelregel zou zijn; hoe donkerder de kers, hoe sterker het ontstekingsremmende effect. Voor de goede orde moet gezegd worden dat reguliere medicijnen nog niet in staat zijn geweest om artrose te genezen. Kersen kunnen de oorzaak van artrose en andere reumatische aandoeningen niet wegnemen, maar wellicht wel de klachten verlichten en eventuele aanvallen verminderen.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Goed voor je weerstand
Kersen bevatten veel antioxidanten. Onder andere vitamine A, kaempferol en hydroxykaneelzuur. Antioxidanten zorgen voor een betere weerstand en versterken het immuunsysteem. Kersen bevatten ruim 2 keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Goed voor de hersenen
Uit een artikel gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt, dat de verschillende fytochemicaliën in kersen een gunstig effect hebben op de zenuwcellen, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert.
Vitaminebom
Kersen zijn vooral rijk aan vitamine A en C. In 100 g kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Ook vitamine C is goed vertegenwoordigd met 17% van de ADH.
Goed voor je hart
Net als al het ‘superfood-fruit’, zijn ook kersen goed voor je hart. De combinatie van fytochemicaliën en kalium helpen om je bloeddruk op peil te houden, beschermt het goede cholesterol in je lichaam en houdt de aderen gezond.
Herstellen spieren sneller
Uit een onderzoek van de Universiteit van Vermont, bleek dat kersen de spieren sneller doet herstellen waardoor je na het sporten minder spierpijn hebt. Dat is niet alleen van belang voor topsporters, maar voor iedereen die aan lichaamsbeweging doet. Dit komt door de krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, die de pijnlijke spieren kalmeren.
Goed voor je nachtrust
Uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania en de universiteit van Rochester bleek, dat mensen 6% langer slapen wanneer ze kersen hadden gegeten. Daarnaast was het zo dat men overdag minder snel een middagdutje nodig had, wanneer ze iedere dag vers kersensap dronken. De reden dat kersen goed tegen insomnia werken is, omdat er het fytonutriënt melatonine in kersen zit. Melatonine reguleert het slaappatroon. Kersenextract wordt dan ook vaak gebruikt als bestandsdeel van natuurlijke, vrij verkrijgbare middelen om beter te slapen.
Goed voor de bloeddruk
Uit een recent onderzoek is gebleken dat kersen een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. In dit onderzoek kregen mannen met een hoge bloeddruk 60 ml geconcentreerde zure kersensap te drinken, wat gelijk staat aan ongeveer 180 kersen. Drie uur na het drinken van het kersensap was de bloeddruk aanzienlijk lager.
Goed voor de huid
Kersen (en dan vooral zure) bevatten veel retinol. Retinol (vitamine A) is een in vetoplosbare vitamine die een positieve invloed op onze huid heeft. Bij een onderzoek onder vrouwen tussen de 26 en 44 jaar verhoogde de behandeling met retinol na zes maanden de elasticiteit van de huid met 10,7%, terwijl de viscositeit met 15,8% daalde.
Vermindering van buikvet
Uit een studie is gebleken dat zure kersen het percentage buikvet zou verminderen. Men constateerde dat ratten met een hoog vetpercentage, die werden gevoed met zure kersenpoeder, na afloop minder lichaamsvet hadden dan de ratten die geen zure kersenpoeder aten.
Welke kersen kiezen?
Kersen zijn overal wel te kopen. Kies kersen die stevig en mooi rond zijn. Neem geen kersen met zachte plekjes en verkleuringen. Bewaar kersen in de koeling aangezien de warmte ervoor kan zorgen dat ze snel bederven.
Bronnen: nationalacademic
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Maar hoe zit het met het suikergehalte. Mijn huisarts en diëtiste beweren dat kersen niet goed zijn voor diabetespatienten (zoals ik)
En hoe zit het dan met kersen op sap uit een pot
Als je type 2 hebt (nog geen insuline moet spuiten) is kersen eten geen probleem. Als je type 1 hebt (toevoegen van insuline) kan je wel problemen krijgen maar hoeft niet altijd.
kersen eten,vermindert de pijn bij yicht,dit helpt echter heel goed.