Courgettes; zo gezond zijn ze!

Courgettes; zo gezond zijn ze!

De courgette is een populaire groente en past in veel gerechten, van pasta tot stamppot en natuurlijk soep. Maar wist je dat een courgette ook nog eens gezond is? Wij hebben een aantal gezondheidsvoordelen van de courgette op een rijtje gezet.

Gezondheidsvoordelen courgette

Een courgette zit boordevol belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Het heeft een hoog vezelgehalte en een laag aantal calorieën. Welke gezondheidsvoordelen hebben courgettes?

Goed voor hart en bloedvaten

Een courgette bevat onder andere kalium. Kalium is een mineraal met een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is onder andere nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van je bloeddruk. Dit is van belang omdat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot.

Ondersteunt je immuunsysteem

Courgettes zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en heeft het heeft een positieve invloed op je weerstand. Ook speelt vitamine C een rol bij het goed genezen van wonden. Ook is deze vitamine belangrijk voor de bloedvaten.

Een gezond gewicht

Naast een aantal belangrijke voedingsstoffen die een courgette bevat, bevat hij ook nog eens weinig calorieën, vet en suiker. Met andere woorden; door het eten van courgettes krijg je een groot deel van je vitamines en mineralen binnen, zonder dat je je calorie-inname enorm verhoogt en veel koolhydraten eet.

Kan helpen bij diabetes

Courgettes zijn rijk aan vitamine B6. Onderzoek suggereert dat deze vitamine kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose. Vitamine B6 kan zelfs een beschermende rol spelen tegen diabetes.

Verbetert de spijsvertering

Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels en bestaan voor een groot deel uit water. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze alleen goed hun werk doen als er ook voldoende vocht bij aanwezig is. Water en vezels bevorderen samen de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Dit verkleint het risico dat de slechte bacteriën in je darmen de overhand krijgen. De meeste vezels zitten in de schil van de courgette.

Goed voor ogen

Courgettes zijn ook rijk aan de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Deze beschermen de oogcellen door de golflengten van blauw licht te filteren. Een dieet dat rijk is aan deze verbindingen kan het risico op het ontwikkelen van staar of andere ooggerelateerde gezondheidsproblemen verminderen. Daarnaast bevatten courgettes provitamine A, wat het lichaam kan omzetten naar vitamine A. Vitamine A is vervolgens weer goed voor je gezichtsvermogen en helpt om scherp te blijven zien in het donker.

Voor meer energie

Courgettes zijn een bron van vitamines B, waaronder vitamine B1, B2, vitamine B6 en vitamine B11. Vitamines B activeren de natuurlijke energie in ons lichaam. Dit komt doordat ze belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

Bronnen: Healthline en WebMD

Delen:  
5 reacties op “Courgettes; zo gezond zijn ze!
 1. Niet geweten dat courgettes zoveel goede vitamines bevat. Ik eet ze regelmatig, zeker 1 keer in de week. Ze zijn ook heel lekker.

  Geschreven door José op
 2. Courgettes ik eet ze nooit , wist nooit wat ik er mee moest doen ,
  Je krijgt zoveel over diverse middelen te horen vitamines enz
  Wat wel en wat niet goed voor je is , .?ik slik zoveel medicijnen
  En probeer gezond te leven , kalium ijzer vit C En B als je alles
  Eet en neem ,dan zie je door de bomen het bos niet meer , altijd
  Staat er als je gewoon dagelijks goed eet , krijg je genoeg binnen
  Heb daar wel mijn twijfels over , nu dit weer ook zo,n vitaminen bron
  In de soep en mengen zou kunnen ,, ik ga wel proberen ,het is wel
  Zo ik merk er nooit wat van , dus mensen succes ik ga het eens proberen

  Geschreven door Poppen op
  • Beste Poppen, kijk eens op internet en tik courgette recepten in………………….. er zzijn er genoeg.:-)

   Geschreven door mia maurik op
  • Je kan het ook bakken er zijn zoveel recepten die je kan vinden .Eet het regelmatig en is lekker

   Geschreven door Linde op
 3. Heerlijk om te roerbakken met andere groenten o.a met prei, paprika, ui, venkel en tomaatjes.
  En de kruiden natuurlijk, maar wel alles biologisch.
  Eet smakelijk

  Geschreven door Daantje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief