Zo verhoog je je weerstand

Zo verhoog je je weerstand

Nivel heeft afgelopen donderdag bekend gemaakt dat Nederland nu officieel te kampen heeft met een griepepidemie. Voor iedereen die de dans tot op heden is ontsprongen, enkele tips om je weerstand te verhogen.

Wat is weerstand?

Ons immuunsysteem, of afweersysteem, is naast het zenuwstelsel het meest complexe netwerk in het lichaam. Het beschermt ons tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën en virussen. Een goede weerstand is daarom belangrijk bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Onder andere je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel maken deel uit van je immuunsysteem. Dus des te lager je weerstand is, des te groter de kans dat je ten prooi valt aan een ziektemaker.

Hoe kun je je weerstand verhogen?

Je kunt je weerstand verhogen door:

Te ontspannen

Langdurige stress ondermijnt het vermogen van je immuunsysteem om de indringers van buitenaf te verwijderen. Wanneer ons lichaam zich in een stresssituatie begeeft, dan zal je lichaam zich klaar maken voor een vlucht- of vechtreactie. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen goed opgenomen, krijgt je minder zuurstof in je bloed, je bloedtoevoer en stofwisseling wordt vertraagd en het immuunsysteem verzwakt. Voor een incidentele stresssituatie is dit prima, echter wanneer stress chronisch of langdurig is dan gaat je immuunrespons achteruit. Onder ander worden er dan minder lymfocyten geproduceerd. Deze zijn belangrijk voor het vernietigen van ziekteverwekkers. Probeer eens wat ademhalingsoefeningen of een yogasessie om stress te verminderen en te ontspannen.

Goed en regelmatig te slapen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die onvoldoende slapen, vaak last hebben van een zwak immuunsysteem. Tijdens het slapen maak je het hormoon cytokine aan. Dit hormoon beschermt je tegen infecties en ziektes. De biologische klok regelt dus niet alleen wanneer we slapen en wakker zijn, maar beïnvloedt ook onze vatbaarheid voor bacteriën en ziektes. Slaap dus goed en zorg voor regelmaat voor een hogere weerstand.

Beweeg voldoende

Gematigde beweging zorgt voor een positief immuunrespons en een tijdelijke stijging in de aanmaak van macrofagen. Dit zijn de cellen die bacteriën aanvallen. Men denkt dat regelmatig bewegen, grote voordelen voor je immuunsysteem kan hebben. Ook wanneer je licht verkouden bent kun je prima sporten. Hiermee verhoog je de algemene reserves en ga je beter om met kleine infecties in de toekomst. Echter, wanneer je echt niet lekker bent dan is het verstandig om inspannende activiteiten te mijden. Dan kan sporten namelijk je herstel belemmeren.

Zorg voor voldoende antioxidanten

Om onze lichaamscellen gezond te houden, is het van belang om de juiste voeding te eten. Antioxidanten in je voedsel beschermen de gezonde lichaamscellen tegen vrije radicalen. Je vindt antioxidanten in bijvoorbeeld veel soorten fruit, kruiden maar ook in groenten. Hieronder vind je een aantal groenten die veel antioxidanten bevatten.

 • Broccoli.
 • Boerenkool.
 • Spinazie.
 • Spruitjes.
 • Tomaat.
 • Bietjes.
 • Uien.
 • Bloemkool.
 • Bladsla.
 • Mais.

Eet voldoende onverzadigde vetten

Een tekort aan onverzadigde vetzuren kan je witte bloedcellen belemmeren om indringers zoals: virussen, bacteriën en schimmels tegen te houden. Daarom is het belangrijk om voldoende onverzadigde vetten te eten. Onverzadigde vetten zijn vaak afkomstig van planten zoals olijfolie, noten, avocado, zaden en pitten. Maar je vindt ze ook in vis zoals: haring, makreel, sardientjes en zalm.

Vul je eiwitten aan

Ook eiwitten spelen een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem. Antilichamen in ons lichaam maken virussen en bacteriën onschadelijk. Om deze antilichamen te kunnen aanmaken, heeft ons lichaam eiwitten nodig. Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgen, kan je weerstand verminderen en ben je vatbaarder voor ziektes. Om voldoende eiwitten te eten kun je denken aan het eten van voldoende: bonen, peulvruchten, eieren en vis.

Versterk je darmflora

De bacteriën in je darmen zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden. Zij reageren namelijk op veel ongezonde stoffen die je via je eten binnenkrijgt. Om je darmflora gezond te houden is het belangrijk om vezels te eten. Daarnaast kunnen probiotische voedingsmiddelen je helpen om je darmflora te versterken. Probiotische voedingsmiddelen zijn producten die stoffen vrijgeven waar gezonde darmbacteriën goed op groeien. Een aantal gezonde probiotische producten zijn:

 • Yoghurt, kefir en karnemelk.
 • Tempé en miso.
 • Zuurkool en kimchi.

Veel water drinken

Een bijzonder belangrijk onderdeel van het verhogen van je weerstand is een juiste vochtbalans. Wanneer je niet voldoende drinkt, dan worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Het beste is om water of thee te drinken. Ga dus echt voor die 1,5 tot 2 liter water per dag.

Rook niet en drink met mate

Roken en alcoholgebruik hebben ook invloed op je weerstand. Door te roken en alcohol te drinken krijgt het lichaam extra afvalstoffen binnen. De oorzaak van een zwakke weerstand is vaak ophoping van deze afvalstoffen in het lichaam. Om de weerstand te verbeteren is het verstandig om de inname van deze afvalstoffen te beperken of weg te laten.

Kun je griep helemaal voorkomen?

Een goed afweersysteem kan de kans op griep verkleinen. Echter, om griep te voorkomen, moet je niet in contact te komen met het virus. Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen kun je de volgende maatregelen treffen.

 • Plaats een zakdoek voor je mond als je niest of hoest.
 • Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Probeer zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan te raken.
 • Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon.
 • Ventileer woon- en slaapruimten.

 

Bronnen: blikopnieuws.nl, medicalfacts.nl, vitamins.nl 

Delen:  
29 reacties op “Zo verhoog je je weerstand
 1. Gefermenteerde producten bevatten juist veel stoffen als histamine en tyramine, wat een belasting is voor je systeem en veel klachten kan geven.

  Geschreven door Anoniem op
  • Geldt dat ook voor zuurkool ? Dat is toch ook gefermenteerd .

   Geschreven door Joseph op
 2. we eten eel geferementeerde voedsel en geen
  chemische zooi , uw opnerking lijkt op een uitspraak van de big farma maffia !!! die erop uit zijn alleen maar geld te verdienen , in Japan waar het meeste gefermenteert eet worden de mensen steeds gezondouder en ook de b 17 kanker genezend bio medicijn wordt geweerd
  diabeten voor de gek enz . met de chemischegif

  Geschreven door klokluider op
  • Wat is het b 17 kanker genezend bio medicijn

   Geschreven door MJ op
 3. Doe gewoon wat je zelf het beste vind en gebruik je ‘ gezonde’ verstand..wat een agressie weer allemaal zo net in de 1e week van het nieuwe jaar..

  Geschreven door Valentino op
 4. Agressie idd, dat heeft te maken met opvoeding en intelligentie van de mensen.

  Geschreven door Dikkepoes op
 5. Hallo, ik moet morgen geopareerd worden aan mijjn prostaat, een URP behandeling. Is dit een grote oparatie?
  En wat zijn de nadelen hiervan, en wasr moet ik daarna op letten , en mag ik gewoon alles weer eten. Grasg u reactie. Alvast bedankt.

  Geschreven door Willem op
  • al uw vragen die u nu stelt ; kan u aan uw Uroloog voorleggen ( waar u bent geweest nietwaar ? ) ; die geeft u duidekijke uitleg over de behandeling ,

   Geschreven door nico pijper Alkmaar op
 6. Weer vooral gezonde verse of diepvries groenten die je extra vitamineboost kunnen geven!
  Volg vooral niet het voedingscentrum.
  Kijk zelf veel ….Dat moeten meer mensen doen?

  Geschreven door Hamala op
 7. Ik begrijp niet dat een dokter adviseert om te hoesten en te niezen met de hand voor de Mond. Het is toch zo langzamerhand wel bekend dat de einige goede methode is om te niezen en zeker te hoesten in de elleboog van je kleding.
  Niezen in de hand werkt uiterst negatief op het verspreiden van bacsillen en is, na het hoesten en niezen zonder bescherming, de grootste doorgever van bacsillen.
  Ouderen zoals ik hebben vroeger geleerd om de Hand voor de Mond te houden. Dat is nu volstrekt verkeerd! Geef dat aub door!!

  Geschreven door Charley van Niehoff, Oostenrijk op
  • helemaal mee eens, hand voor je mond is zo smerig bij hoesten en niesen. inje elleboog niesen hoeft niet perse, zolang je maar niet in de ruimte hoest of niest, je hele mouw kan je gebruiken toch?

   Geschreven door mia op
  • Heel correct ! Het doet me ook echt plezier dat er eens iemand een foutloos antwoord formuleert .
   Leren die Nederlanders niet schrijven op de lagere school of zo ???? Ik erger me er blauw aan en lees daarom bijna nooit reacties van lezers.

   Geschreven door Olivia op
 8. Lieve mensen,

  Wat heerlijk al die “dokters” met hun goed bedoelde opmerkingen.
  Weten deze, die commentaar geven, er echt iets van.

  Valentino en Dikke poes, jullie opmerking was geweldig en voor een ieder
  een goed begin van het nieuwe jaar en in het verdere jaar deze gedachte
  paraat te houden. Ben NIET agressief, is HEEL GOED voor je gestel.
  Vriendelijke groet,
  Peter.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Mijn man had autoimmuunzieke hij was 58 jaar en is 73 jaar geworden. Hij begon met Geen eetlust altijd hoesten en verkouden en blaren in zijn mond, je dan is lekker eten ook niet fijn. Hij had wel een heel goed gebid daar lag het niet aan, allerlei proeven met hem gedaan in Bussum en Hilversum in het ziekenhuis, veelal bloedprikken las een keer dat hij borriea in zijn bloed had, wij dachten te gelijk aan de zieke van lym, maar omdat het niet in de uririne zat, was dat het beslist niet, werden wel verwezen naar het AMC in Amsterdam, longarts kno arts kortom alle specialisten hebbben mijn man gezien, en middels kreeg hij wel witte bloedligaanen toegediend per infeus om de 3 weken was het weer op en het lichaam kon het niet zelf aanmaken. Zo hebbben we jarenlang getobt zonder resultaat steeds zieker geworden en in rolstoel terecht gekomen. Het hele lichaam was op.
  Het is nu 9 jaar geleden hij was door geen enkele arts te redden
  Dat verdriet mij nog steeds.
  Lucie van Leeuwen

  Geschreven door Anoniem op
 10. Mijn man had autoimmuunzieke hij was 58 jaar en is 73 jaar geworden. Hij begon met Geen eetlust altijd hoesten en verkouden en blaren in zijn mond, je dan is lekker eten ook niet fijn. Hij had wel een heel goed gebid daar lag het niet aan, allerlei proeven met hem gedaan in Bussum en Hilversum in het ziekenhuis, veelal bloedprikken las een keer dat hij borriea in zijn bloed had, wij dachten te gelijk aan de zieke van lym, maar omdat het niet in de uririne zat, was dat het beslist niet, werden wel verwezen naar het AMC in Amsterdam, longarts kno arts kortom alle specialisten hebbben mijn man gezien, en middels kreeg hij wel witte bloedligaanen toegediend per infeus om de 3 weken was het weer op en het lichaam kon het niet zelf aanmaken. Zo hebbben we jarenlang getobt zonder resultaat steeds zieker geworden en in rolstoel terecht gekomen. Het hele lichaam was op.
  Het is nu 9 jaar geleden hij was door geen enkele arts te redden
  Dat verdriet mij nog steeds.
  Lucie van Leeuwen

  Geschreven door Anoniem op
  • ik hoop dat het goed komt met je opAratie

   Geschreven door haydee op
  • Wat is borriea?

   Geschreven door haydee op
 11. wat mij opvalt is dat praktisch niemand schrijft zonder taalfouten.het is echt treurig……..

  Geschreven door elsa op
  • Maar ook echt! Hahaha

   Geschreven door OMG op
  • Je moet maar denken dat het in al hun enthousiasme gebeurt om zo snel mogelijk te kunnen reageren.

   Geschreven door Liliane op
 12. wat ik een beetje raar vind ,is dat veel mensen Dokter lezen ,maar ook enorm veel commentaar leveren hierop!Waarom er zo tegen in gaan ,als het niet bevalt of klopt ,wordt dan niet meteen zo boos ,maar houdt het voor je of ga je eigen gang.Dit is weer echt ons Nederlands volk ,elkaar aanvallen ,zelfs op tik of taal fouten foei mensen respecteer eljaar a.u.b de wereld is al grof genoeg!

  Geschreven door Rosa op
  • rosa, ben ik met je eens.
   er wordt nogal veel aangevallen.
   wat de Ned taal betreft, zolang het goed leesbaar is snap ik ook niet waarom daar commentaar op moet komen.
   ook die mensen mogen berichten sturen.

   Geschreven door tigress op
 13. Hoest en nies NIET in je hand want die gebruik je aan de deurknop maar hoest in de binnenkant van je elleboog!

  Geschreven door Lotteke op
 14. Tigress en Rosa ben het helemaal met jullie eens ik vind het gewoon verdrietig dat mensen zo hard kunnen oordelen! Alles heeft een reden of oorzaak het is toch te lezen! Ik wens Lucie veel sterkte met het verdriet dat er nog steeds zit (ja Elsa dat is goed te lezen en dat is treurig!).

  Geschreven door Gea op
 15. Manukahoning, 2 koffielepels per dag. wel heel duur. lees eerst de wetenschappelijke teksten over Manuka op Internet.

  Geschreven door lievia op
 16. opmerkingen… taalfouten ….betweters…. als er deze reactiepagina niet was was het minder aanvallend denk ik . en neerkijkend op anderen. waarom eigenlijk reactie geven ? je leest dokter.nl of niet . als een tv programma niet bevalt , dan nemen we toch een andere zender….. Voorspoedig 2019 groet Mary .

  Geschreven door Mary Kremers op
 17. gezond jaar gewenst voor allemaal

  Geschreven door Anoniem op
 18. Leven en laten Leven
  Ik reageer op het artikel, waar de mogelijkheid om te reageren ook voor is bedoeld i.p.v. elkaar op de nek te zitten: leuk en informatief artikel! Dank U wel! Werk zelf in een apotheek en vind andermans tips (zelfzorgtips) altijd leerzaam en neem ik mee in mijn werk indien gezond gebleken. Top!

  Geschreven door X op
 19. Ik slaap ca 14 uur per nacht ! Probleem?

  Geschreven door Margeritha op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief