Aardbeien; de gezondheidsvoordelen

Aardbeien; de gezondheidsvoordelen

De aardbei staat op de vierde plek van meest gegeten fruit in ons land. Naast dat veel mensen ze erg lekker vinden, zijn ze ook nog eens gezond. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aardbeien?

De aardbei

De aardbei is een besvrucht en valt onder het zachte fruit net als bessen en frambozen. Ondanks dat we in de supermarkten zo ongeveer het hele jaar door aardbeien kunnen kopen, is het van origine toch echt zomerfruit. Er zijn verschillende soorten aardbeien op de markt. Naast de meest bekende rode aardbei zijn ook de witte ananas-aardbei en de framboos-aardbei te koop.

Gezondheidsvoordelen aardbeien

Rijk aan vitamine C

De kiwi kennen we allemaal als de vitamine C bom, maar de aardbei staat op een mooie tweede plek. Vitamine C is een vitamine dat ons lichaam zelf niet aan kan maken, daarom moeten we deze via onze voeding binnenkrijgen. Vitamine C werkt in ons lichaam als een antioxidant en speelt een belangrijke rol in onze weerstand. Daarnaast is het noodzakelijk voor de vorming van botten, tanden, gewrichtsbanden en bloedvaten. Ook ruimt het schade aan cellen op en is het nodig voor de opname van ijzer in het lichaam.

Bron van kalium

Veel fruitsoorten zijn een goede bron van kalium en zo ook de aardbei. Kalium is een mineraal en is onmisbaar in ons lichaam. Zo speelt het een belangrijke rol bij het samentrekken van de spiervezels en bij de goede geleiding van zenuwprikkels. Ook regelt het, samen met natrium, onze bloeddruk.

Vitamine B11

Vitamine B11 is net als vitamine C een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine kennen we ook als foliumzuur en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat op 300 microgram per dag voor volwassenen. Aardbeien kunnen hier makkelijk aan bijdragen. Vitamine B11 heeft verschillende belangrijke functies. Zo speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van witte- en rode bloedcellen en daarnaast speelt het een grote rol tijdens het zwanger worden. Het verkleint namelijk de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje.

Caloriearm

Daarnaast zijn ze caloriearm (ongeveer 30 à 35 kcal per 100 gram) en ze bevatten weinig koolhydraten (6,5 gram per 100 gram). Aardbeien zijn dus goed als een caloriearm tussendoortje.

Vezelrijk

Eén portie aardbeien van 100 gram levert 2 gram vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar. Vezels zorgen voor een goede darmwerking, geven een vol gevoel en ze zorgen ervoor dat koolhydraten uit het eten langzamer in het bloed terechtkomen. Dit zorgt weer voor een stabiele bloedsuiker.

Tot slot

Het is het beste om biologische en onbespoten fruit en dus ook aardbeien te eten. Ook is het altijd verstandig om fruit voor consumptie te wassen. Op die manier spoel je stof en vuil van het fruit.

 

Bronnen: WebMD en Healthline

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief