Zijn bananen gezond of ongezond?

Zijn bananen gezond of ongezond?

In Nederland eten we jaarlijks meer dan 720 miljoen bananen. Dan is best veel. Er doen een aantal mythes de ronde over bananen. De één zegt dat ze voor verstopping kunnen zorgen, en de ander claimt dat je gelukkiger wordt van het eten van bananen. Zijn bananen gezond of ongezond?

Soorten bananen

Er bestaan ongeveer 300 verschillende bananen, waarvan er zo’n 30 verschillende soorten worden gekweekt voor de consumptie. Bananen van het ras Giant Cavendish, worden in Nederland het meest gegeten. Deze zijn geschikt om zo te eten, maar niet om te bakken. Daarvoor moet je een bakbanaan of baka bana aanschaffen. Door de vele koolhydraten, is de bakbanaan rauw slecht verteerbaar en wordt daarom niet rauw gegeten.

Dragen bij aan een gezonde spijsvertering

Bananen zijn rijk aan voedingsvezels. Het consumeren van veel vezels staat in verband met veel verschillende gezondheidsvoordelen. Eén van die gezondheidsvoordelen is dat ze bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels je een verzadigd gevoel na het eten, waardoor je na het eten van een banaan minder snel trek krijgt. Een banaan bevat ongeveer 3 gram vezels; dit zorgt ervoor dat bananen een goede bron van vezels vormen.

Voor een lager bloedsuikerniveau

Bananen zijn ook rijk aan zetmeel. Dat is dan ook de reden dat mensen bananen als calorierijk beschouwen. Echter, het zetmeel in een banaan is van vrij specifieke aard; het kan namelijk (vooral als de banaan jong en halfrijp is), moeilijk worden afgebroken in de maag en in de dunne darm en komt praktisch onaangetast in de dikke darm terecht. Men spreekt van ‘resistent zetmeel’. Resistent zetmeel is in verband gebracht met verschillende gunstige effecten op de gezondheid:

 • Verbeterde gezondheid van de dikke darm.
 • Sneller een verzadigd gevoel.
 • Verminderde insulineresistentie.
 • Lager bloedsuikerniveau na de maaltijd.

Verlaging van de bloeddruk

Bananen zijn een belangrijke bron van kalium. Een normale banaan bevat ongeveer 9% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Kalium is een mineraal, dat we onder andere nodig hebben voor een gezonde bloeddruk, aanmaak van lichaamseiwitten en de interne vochthuishouding. Daarnaast helpt kalium bij: het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, heeft kalium een positieve uitwerking op allergieën en bevordert het ons denkvermogen.

Voor de vorming van bot en spieren

Bananen zijn een goede bron van magnesium; een banaan bevat 8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Magnesium is een mineraal, dat we onder andere nodig hebben voor de vorming van bot en spieren. Maar het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Daarnaast hebben we magnesium nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen. Maar ook voor de energieproductie van onze lichaamscellen. Een hoge magnesiuminname wordt in verband gebracht met een bescherming tegen verscheidene chronische aandoeningen zoals: hoge bloeddruk, hartziektes en diabetes 2.

Voor een goede weerstand

Ook bevat een banaan veel vitamine C, een natuurlijke antioxidant die ons beschermt tegen vrije radicalen. Maar vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer. Vitamine C is erg belangrijk voor een goede weerstand, zodat je onder andere minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid.

Bevordert sportprestaties

Een banaan bestaat voor het grootste deel uit koolhydraten; het macronutriënt dat energie levert. Maar naast energie krijg je er als sporter ook nog eens veel mineralen en vitaminen door binnen. Deze kunnen je sportprestaties en herstel bevorderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bananen zowel vóór, tijdens als na de training een geweldige bron van goede voedingsstoffen zijn. Ook zouden bananen kunnen helpen tegen spierpijn en kramp. De wetenschap heeft hier alleen geen eenduidige mening over. Uit sommige onderzoeken blijkt dat bananen helpen tegen kramp, terwijl andere onderzoeken helemaal geen effect vinden.

Helpt bij het afvallen

Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont dat bananen op zich gewichtsverlies veroorzaken, heeft de banaan wel een aantal eigenschappen die hem tot een geschikt voedingsmiddel zouden moeten maken bij het afvallen. Het vezelgehalte in bananen kan gewichtsverlies bevorderen door het gevoel van verzadiging te vergroten en de honger te verminderen. Echter, het hoge koolhydraatgehalte maakt ze weer ongeschikt bij een koolhydraatarm dieet.

Tot slot

Bananen bevatten vezels, kalium, vitamine C, vitamine B6 en nog veel meer vitamines en mineralen. Voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Bananen lijken geen grote negatieve gezondheidseffecten te hebben, buiten het feit dat ze bij sommige mensen een allergische reacties kunnen opwekken.

Ook voor diabetici zou het eten van een matige hoeveelheid bananen veilig moeten zijn. Echter, zij kunnen beter het eten van grote hoeveelheden echt rijpe bananen vermijden. Een matige hoeveelheid bananen zou het bloedsuikergehalte niet beduidend omhoog moeten stuwen. Diabetici dienen echter voorzichtig te zijn met zeer rijpe bananen.

 

Bronnen: vitamine-informatie.com, banaangezond.nl en voedingscentrum.nl

Delen:  
19 reacties op “Zijn bananen gezond of ongezond?
 1. Duidelijke uitleg makkelijk te lezen en te begrijpen

  Geschreven door cathy op
  • Heerlijk als zoetmiddel bij suikervrij koek of cake maken. Net als ongezoete
   dadels of vijgen trouwens.

   Geschreven door Ria op
 2. Mee eens!
  1 banaan per dag is het beste?
  Wim

  Geschreven door Anoniem op
 3. Een banaan prakken en 2 eitjes er door heen kloppen en dan pannekoekjes bakken. Moet wel rijpe bananen zijn. Maar lekker. Heb je geen suiker meer nodig. En het is nog gezond ook nog. Ideaal voor ontbijt of lunch.

  Geschreven door Visje op
  • Heb je daar bewijs van dat eieren gezond zijn ?

   Geschreven door Dieren vriend op
 4. Helemaal mee eens, ik eet iedere dag een banaan met een bakje yoghurt en havermout en je zit sneller vol dan een boterham met beleg erop! En inderdaad je kunt er heerlijke pannenkoeken van maken!??

  Geschreven door Anoniem op
 5. Banaan prakken met avocado wat peper en curcuma er bij.. gezond en heerlijk!!

  Geschreven door Ineke op
 6. Banaan met avocado prakken wat peper en curcuma er bij.. gezond en heerlijk!!

  Geschreven door Ineke op
 7. Bananen bevatten ook melatonine (slaaphormoon) en serotonine. Dus ook om beter te kunnen slapen. Serotonine werk tegen depressieve gevoelens!

  Geschreven door PeterL op
 8. Grote onzin. Van bananen krijg ik binnen 10 minuten vreselijke buikpijn . Mijn dochter kwam heel erg vlug aan van het eten van bananen. Heb verscheidene bananen geprobeerd vooral uit het Caraibisch gebied lag dus niet specifiek aan een banaan soort . Maar aan rauwe banaan heeft mijn maag geen boodschap

  Bakbanaan/ kookbanaan daar kan ik wel heel goed tegen nergens last van.

  Geschreven door Irma op
  • Ja,bakbanaan…daarom ben je aangekomen

   Geschreven door Droopy op
 9. Grote onzin Irma.
  Bananen zijn zeer gezond mits niet meer dan 4 stuks per week.
  Bananen die te rijp zijn niet consumeren.

  Geschreven door Bertie op
 10. Dagelijks een banaan bij m’n havermout pap s’ morgens ;). Heerlijk!

  Geschreven door Klaas op
 11. Bankaandelen op brood met kaneel bestrooien

  Geschreven door Gust op
 12. ik eet dagelijks een banaan vooral als we gaan stappen geef veel calorien en is nog gezond ook
  l

  Geschreven door fraiske op
 13. Tropisch fruit werkt verkoelend dus is minder geschikt voor kikkerlandbewoners. Ook bevatten bananen biogene aminen als dopamine, die in vrije vorm en in bepaalde hoeveelheden ontregelend kunnen werken op je zenuwstelsel, dat weer allerlei organen aanstuurt. Zeker voor baby’s niet aan te bevelen.

  Geschreven door Anoniem op
 14. Los van het feit dat ze lekker en gezond zijn, hebben ze door hun schil ook een goed effect op wratten! Had het op TV gezien, de huisartsen wilden/konden het niet wetenschappelijk onderzoeken, maar de mevrouw die de tip gaf ben ik eeuwig dankbaar. Na een jaar lang van alles te proberen (dure spullen bij drogisterijen, bevriezen bij de dokter) heb ik uiteindelijk met een banananschil 2x daags over de wrat gewreven en daarna afgeplakt met ducktape, Na een week was ie verdwenen!!!

  Geschreven door Speedy op
  • Dat is nog is een tip!

   Geschreven door Volder op
 15. jullie lezen geen van allen wat de beschrijving en gezondheid betreft van een banaan.
  met name overrijpe bananen bevatten veel suiker dus…..bakken met bananen en eten van
  overrijpe bananen ? kan diabetisch 2 veroorzaken.
  lees bovenstaande beschrijving over bananen eerst eens aandachtig door.

  Geschreven door Sjaan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief