Wanneer je lichaam zoet of zout vraagt

We hebben allemaal wel ineens enorm zin in chips of nootjes of in een stukje chocolade. Toch kan deze schijnbaar impulsieve trek meer betekenen dan je denkt. Want ons lichaam is ingenieus en zou je dan wel eens iets kunnen vertellen. Wat probeert je lichaam je te vertellen wanneer je zin hebt in zoet of zout?

Wat probeert je lichaam te vertellen?

Zin in zoetigheid

Wanneer je ineens een enorme trek krijgt in iets zoets dan kan dit wijzen op hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen zorgen er onder andere voor dat je meer trek krijgt in zoetigheid. Ook sommige zwangere vrouwen krijgen vaker trek in zoetigheid. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat je teveel enkelvoudige koolhydraten hebt gegeten die pieken en dalen in je bloedsuiker hebben veroorzaakt, waardoor je nog meer naar iets zoets verlangt. Ook stress zorgt ervoor dat we soms teruggrijpen naar zoetigheden.

Zin in een hartige snack

Wanneer je trek hebt in chips of in borrelnootjes dan kan dit erop wijzen dat je misschien wel gedehydrateerd bent. Je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst. In plaats van direct een schaaltje met nootjes te pakken is het wellicht verstandiger om eerst een glas water te drinken en er zo achter proberen te komen wat je lichaam je nu echt vertelt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van zin in zoute snacks is stress of slaaptekort. Maar een sterke behoefte aan zoutige snacks kan ook duiden op een tekort aan mineralen en spoorelementen die je wellicht hebt uitgeplast doordat je erg veel water en thee hebt gedronken. Water drinken spoelt je lichaam door en als je teveel drinkt, kan het belangrijke mineralen meenemen waardoor je die uit plast. Dit is uiteraard voor iedereen weer anders, maar als je veel drinkt en merkt dat je vaak flauw bent en dan naar iets hartigs grijpt, kijk dan eens naar hoeveel water je drinkt. Of het kan te maken hebben met hard werken, sporten, stress of dat je de hele dag in een droge (airconditioning) lucht gezeten hebben. Je lichaam verliest meer zout en wil dit dan aanvullen.

Zin in gefrituurd voedsel

Wanneer je een enorme zin hebt in gefrituurde snacks dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Eén daarvan is dat je misschien te weinig geslapen hebt. Wanneer je te weinig slaap hebt gekregen, dan heb je niet alleen meer honger gedurende de dag, maar heb je ook zin in vette snacks zoals gefrituurd voedsel. Die activeren namelijk het beloningscentrum in je brein, en geven je snel een vol en verzadigd gevoel. Dat gevoel is helaas maar tijdelijk, en na die energie boost volgt dan toch een dipje. Een andere reden dat je zo’n enorme zin in gefrituurd voedsel kan hebben is dat je een tekort hebt aan vetten. Vetten zijn namelijk niet alleen maar slecht voor ons lichaam, maar we hebben ook vetten nodig onder andere vanwege de vitamines A, D, E, K en omega vetzuren. Deze vitamines zijn onder andere te vinden in eieren, vis, vlees, boter, noten, zaden en avocado. Verder zorgen de ‘vet-oplosbare’ vitamines er voor dat mineralen beter worden opgenomen. Mogelijk dat daarom de behoefte aan gefrituurd voedsel aan twee ‘eisen’ voldoet: vet en zout.

Zin in brood

Zin in brood of in pasta of rijst? Dat kan een indirect verlangen zijn naar suiker. Wanneer je lichaam aan de vertering begint, worden suikers en koolhydraten op dezelfde manier verwerkt. Een drang naar koolhydraten kan in die zin dus te vergelijken zijn met zin in suiker. Ook kan het zijn dat je zin hebt in koolhydraten omdat je helemaal geen koolhydraten eet, zoals bij bepaalde diëten. Diëten waarbij bepaalde voedselgroepen compleet geschrapt worden, zijn niet goed voor je. Tenzij het natuurlijk om gezondheidsredenen, zoals een glutenallergie of lactose-intolerantie, noodzakelijk is. Het zorgt er vaak voor dat je zin krijgt in dat soort voedsel.

Zin in koffie

Als je zin hebt in koffie en andere cafeïnerijke middelen, dan zou je wel eens een tekort aan ijzer kunnen hebben. Als je dit ijzertekort niet aanvult, voel je je moe omdat deze stof helpt zuurstof te vervoeren in je lichaam. Doordat je moe bent, heb je zin in koffie, maar wanneer de cafeïne is uitgewerkt, voel je je snel weer moe. Ook kan zin in cafeïne er op wijzen dat je dorst hebt of last hebt van uitdroging. Drink eerst een glas water.

Conclusie

Natuurlijk zijn er nog vele andere redenen waarom je soms zin in zoet of zout hebt, maar uiteindelijk komt het hier op neer dat je lichaam je iets wilt vertellen. Als je een sterke behoefte aan iets hebt, dan kan het een signaal zijn van een onderliggend probleem of tekort. Maar soms is het gewoon een tekort aan zelfdiscipline of het is een heerlijke beloning. Ook hier geldt, geniet maar met mate.

 

Bronnen: Huffpost

Delen:  
17 reacties op “Wanneer je lichaam zoet of zout vraagt
  1. ik herken hier heel veel van!

    Geschreven door Margriet op
  2. Addisson, bijnieruitputting, te weinig schildklierhormoon, lage bloeddruk, lage hartslag. Bij al deze aandoeningen schreeuwt het lichaam om zout.

    Geschreven door kimberley pex op
    • Ja weet er alles van….Weet soms nog niet meer wat ik moet eten….Is net of mijn lichaam uit balans is.. of honger kan dan alles eten als het nou hartig zoet zout is. Ik voel dat zelf aan……

      Geschreven door M.Vrancken op
    • Helemaal mee eens

      Geschreven door Jolla op
      • vroeger gaf ik nooit iets om zoet
        ik hield van zoute dingen
        nu ben ik oud(85) en heb steeds trek in zoetigheid?

        Geschreven door ineke op
    • Dat klopt ik hen Addison en hartfalen cushing en hashimoto(trage schildklier) mijne is kapit. Ik heb zoveel zin in zout eten echt vreselijk.

      Geschreven door Anoniem op
    • Ik eet al ruim een half jaar minder zout, nu proef ik het zout eerder. Ik meen dat ik nu minder zin heb in zoet.

      Geschreven door Henrica op
  3. Boerenkool met een kuiltje jus, glaasje wijn op zijn tijd, eten wat je lekker vindt, genoeg rust, lekker bewegen en geen religie. Vooral die laatste drie.

    Geschreven door Heppienez is duh troefv op
  4. Helder verhaal, blij mee. Begrijpelijk geschreven en to the point. Het idee dat je lijf je iets wil vertellen begreep ik al. Vandaar dat ik wat ging surfen toen ik vandaag ineens een craving naar zout kreeg wat voor mij tamelijk out of character is. Wat wil het “toeval”: inderdaad drie nachten zeer weinig geslapen. Zout-behoefte verklaard 🙂

    Geschreven door M. Vogel op
  5. Klinkt bekend. Ik eet me ongans aan zoete troep. Ben ook vaak moe/slaperig. Wondjes genezen niet.
    Zou ik dan misschien toch diabetes hebben?

    Geschreven door Korbach op
    • Wat ben jij een lul

      Geschreven door Ananasofpinapple op
      • Beheers je een beetje ja!

        Geschreven door Alberto op
  6. De behoefte aan zout, heeft soms ook te maken met je nieren. Ik heb zelf nierziekte stadium 3, en ik merk soms dat ik een zoutsmaak in mijn mond krijg. En ook trek heb om iets zouts te eten. Maar goed, daar kan ik natuurlijk niet aan toegeven, maar het is wel lastig.

    Geschreven door Nadine op
  7. Fijn te lezen dat zin in suiker door hormonen komt, zo raar ik ben geen zoetekauw, dank voor antwoord.

    Geschreven door Charlotte Veltman op
  8. Sinds een week of 6 heb ik heel veel trek in zoute voedingsmiddelen, vooral broodbeleg. Ik eet geen vlees/vis/kaas. Wel eieren. Ik heb zo wie zo dezelfde periode veel meer trek dan eerder. Als ik er aan toegeef, kan ik de hele dag eten.
    Eerder was ik een groot liefhebben van chocolade en alles waar chocolade in zat. Nu lust ik geen enkel zoetigheid meer, ook geen chocolade.
    Dit is voor mij een zeer vreemde wending in mijn eetpatroon en behoefte.

    Iemand een idee ?

    Geschreven door Roosje op
    • Begin nu te snappen waarom ik zin in zoet heb. Heb jaren geen behoefte aan zoet gehad maar de laatste weken kan ik mij echt niet meer beheersen. Hormonen dus. Ben 59 en in de overgang. Niet veel last meer van opvliegers maar het is nog niet over. Zal dit het laatste staartje zijn? Overgang om gek van te worden.

      Geschreven door Annabel op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief