Welke klachten krijg je als je te weinig water drinkt?

Welke klachten krijg je als je te weinig water drinkt?

Voldoende water drinken is essentieel om je lichaam te laten functioneren zoals het hoort. Wat gebeurt er in je lichaam als je te weinig drinkt? Welke gezondheidsklachten kun je dan krijgen?

Functie van water

Water is voor ons zo gewoon geworden dat we ons net realiseren dat het voor ons lichaam een hele bijzondere stof is. Van alle voedingsstoffen hebben we water het hardste nodig. Het komt voor in de lichaamscellen waar het de volgende functies heeft:

 • Bouwsteen
  Water komt voor tussen de cellen en het dient als bouwsteen en smeermiddel. Onder andere speelt het een rol bij de samentrekking van je spieren en de bewegingen van je maag.
 • Transportmiddel
  In de bloedbaan en lymfevaten zorgt water voor het transport van: voedingsstoffen, stofwisselingsproducten, afvalstoffen, hormonen, mineralen en vitamines.
 • Temperatuur
  Water speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam te warm wordt, dan ga je transpireren om af te koelen.
 • Oplosmiddel
  Water is essentieel voor de stofwisseling in de cellen net als voor de vorming van spijsverteringssappen en het oplossen van voedsel in het spijsverteringskanaal.

Gezondheidsklachten door te weinig drinken

Ons lichaam kan op verschillende manieren laten weten dat de vochtbalans uit evenwicht is. Wanneer je niet voldoende water drinkt, kun je te maken krijgen met onderstaande gezondheidsklachten:

Slechtere concentratie

Onze hersenen bestaan voor 80 procent uit water. Op het moment dat je uitgedroogd raakt, zullen de hersenen als eerste deze uitdroging ervaren. Je concentratievermogen daalt al wanneer je maar één of twee procent vocht verliest. Het cognitieve vermogen van je hersens daalt dan al. Dit kan invloed hebben op je humeur, je geheugen, aandacht en concentratievermogen. Door voldoende te drinken kun je je niet alleen beter concentreren, maar het heeft ook een positieve invloed op je reactievermogen.

Verminderde huidelasticiteit

Water houdt onze huid stevig en elastisch. Omdat de huid ons grootste orgaan is verbruikt deze dan ook een deel van het water wat we drinken. Echter, wanneer je te weinig water drinkt dan zal het vocht in je lichaam eerst naar de organen gaan die het harder nodig hebben. Daarna is de huid pas aan de beurt. Het gevolg is een droge huid.

Zweten is goed voor de huid, de poriën worden als het ware schoongespoeld. Wanneer je te weinig drinkt, dan zweet je minder, waardoor vuil langer op je huid blijft liggen. Ook wordt de kans op het krijgen van rimpels groter.

Constipatie

Onze darmen halen zoveel mogelijk water uit het verteerde voedsel. Dat water gebruikt je lichaam voor het transport van alle bouwstoffen. Er moet wel wat vocht overblijven zodat je ontlasting flexibel blijft. Wanneer je te weinig drinkt, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting met constipatie als gevolg.

Blaasontsteking

Door te weinig te drinken, loop je op de lange termijn een groter risico op het krijgen van een blaasontsteking. Via je urine verlaten giftige stoffen ons lichaam. Echter, wanneer je onvoldoende drinkt dan plas je niet regelmatig genoeg, waardoor er een grotere kans bestaat dat er bacteriën in je urinebuis terechtkomen en je een blaasontsteking oploopt.

Droge, vermoeide ogen

Wanneer je te weinig water drinkt heeft het lichaam minder vermogen om de vochtbalans te reguleren. Het gevolg is dat je ogen minder tranen produceren waardoor je droge en soms zelfs opgezwollen ogen kunt krijgen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je slechter gaat zien en meer kans hebt op infectie.

Versnelde hartslag

De hoeveelheid water die je op een dag drinkt, kan ook de snelheid van je hartslag beïnvloeden. Op het moment dat je een vocht tekort hebt, dan zorgt dit voor een daling in het bloedvolume. Het hart compenseert het lage bloedvolume door harder en sneller bloed door je lichaam te pompen. Dit resulteert mogelijk in een verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag. Die versnelde hartslag of hartkloppingen kunnen zorgen voor een vervelend, onrustig gevoel.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is vaak het eerste teken van dehydratie. Door een vocht tekort wordt het moeilijker voor je bloed om zuurstof en voedingsstoffen efficiënt naar alle lichaamscellen te vervoeren. Dit kan resulteren in een vermoeid en/of uitgeput gevoel. Je lichaam krijgt simpelweg niet waar het behoefte aan heeft en moet extra hard werken om bloed rond te pompen.

 

Bronnen: krnwtr, DFC en CM

 

Delen:  
24 reacties op “Welke klachten krijg je als je te weinig water drinkt?
 1. is warmwater goed om te drinken

  Geschreven door Fred op
  • ja, vooral op de nuchtere maag.

   Geschreven door dalko op
   • Wanneer ik te weinig water heb gedronken, krijg ik kramp in mijn benen of voeten. Wanneer ik dan een glas water drink, gaat het gelijk weg. Dit gebeurt dan eind van de dag, dus als ik dan ga drinken om de kramp voor te blijven, dan loop ik heel de nacht naar toilet. Maar soms ben ik weleens op pad, dan kan ik niet genoeg water drinken en dan ben ik dus de pineut. Ik heb hier eigenlijk wel altijd last van gehad, nu ik terug denk. Wanneer ik te weinig water dronk op een dag.

    Geschreven door Juud op
  • Om te beginnen is 2 glazen lauw water drinken is zeker goed.

   Geschreven door Annemieke op
  • warm water wordt zeker sneller in het bloed opgenomen.
   Nog een feit. In het voorjaar krijgen veel mensen last van hoofdpijn als een soort voorjaarsvermoeidheid. De oorzaak kan liggen in het feit dat vanwege de lage temperatuur, maar men wel actief is, dat men weinig of geen dorst krijgt en navenant ook “te weinig” gaat drinken waarmee ook te weinig vocht naar de hersenen gaat..
   Als men dan een Paracetamol slikt met een glas water. kan het zelfs zijn dat het glas water meer doet om de hoofdpijn te laten verdwijnen dan de Paracetamol

   Geschreven door Herbert Reinderhoff op
  • Mijn man drinkt wel 2 liter cola light plus koffie thee en water en vla.
   Dit lijkt mij niet goed.

   Geschreven door Ikke op
   • cola werkt averechts, voor elk glas cola (of koffie en thee trouwens ook) zou je eigenlijk een half glas water extra moeten drinken. 2Liter water is een goed streven, eet en drink je daarbij veel ’troep’ dan zou ik meer drinken. Andersom, als je vrijwel alleen gezond eet en verder alleen water drinkt, heb je vaak al met een liter of 1,5 meer dan genoeg.

    Geschreven door Henk op
  • Dan zal ik meer water gaan drinken.

   Geschreven door DingemansvanderPol op
   • En minder cola Light… Maar mannen zijn vaak eigenwijs.. ? ?

    Geschreven door Bea op
 2. Hoeveel water moet je drinken voor een goede vochtbalans ?

  Geschreven door Peter op
  • 2 liter

   Geschreven door W op
   • Best veel.

    Geschreven door DingemansvanderPol op
 3. 2 liter is voldoende denk ik.

  Geschreven door dalko op
 4. Dank voor Uw informatie.

  Geschreven door dalko op
 5. Ik wacht af op uw informatie.

  Geschreven door dalko op
 6. Dat is ook een beetje afhankelijk van de persoon. Maar 2 a 3 liter water is zeker goed voor het lichaam

  Geschreven door Annemieke op
  • Nou 3 liter is wel veel hoor, ik krijg dan een erg opgeblazen gevoel en voel me daar absoluut niet goed bij. En ik drink eigenlijk de hele dag door water, moet ook de hele dag foor naar toilet, da’s weer een min punt.

   Geschreven door Juud op
 7. Ik drink ook veel thee moet ik dan ook 1,5 liter water drinken , In thee zit toch ook water

  Geschreven door Jan Boom Portugal op
  • Thee zonder suiker of zoetjes telt mee.

   Geschreven door Bea op
 8. Thee is ook vocht dus niet 1,5 liter water en ook nog veel thee.

  Geschreven door Musicman op
 9. Ik kom denk ik maar aan 1 liter per dag. Kan af en toe maar een paar slokjes drinken. Heb door middenrifbreuk veel last van terugloop. Ben 80 jaar. Zal gaan proberen om meer te drinken. Heb ook niet veel dorst.

  Geschreven door Kokkie op
 10. Als je anderhalve liter per dag drinkt is dat meer dan genoeg. Drink je meer dan kun je wel gaan wonen op het toilet. Ik let op dat ik dat iedere dag drink. Echter als ik 2keer in de maand met mensen 18 km ga wandelen dan drink ik die dag heel weinig. En nu zo zonder horeca helemaal, omdat je nergens naar toilet kunt. Ik denk niet dat dat kwaad kan als je dat maar 2 dagen per maand zo doet en de rest van de dagen goed gehydrateert bent.

  Geschreven door R. op
 11. Helemaal gelijk, ik het merk inderdaad als ik te weinig water gedronken heb.

  Geschreven door mavis op
 12. Desavonds voor het naar bed gaan snij ik een teentje knofflook tot achter in de keel en daarop een glas water drinken. En in de vroege morgen op de nuchtere maag een glas gekookt water drinken. In de verdere loop van de dag drink ik 8 glazen water en dat houd me gezond en wel. ik gebruik geen frisdranken en geen suiker ,geen alcohol en ik rook niet. Salade en fruit

  Geschreven door Abdula op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief