Kan te veel water drinken gevaarlijk zijn?

Kan te veel water drinken gevaarlijk zijn?

Natuurlijk moeten we voldoende drinken, zeker wanneer je bij warm weer en tijdens inspanning veel zweet verliest. Maar wist je dat het gevaarlijk is om te veel te drinken? Je kunt dan een zogenaamde watervergiftiging krijgen. Maar wanneer drink je te veel en wat zijn de symptomen van een watervergiftiging?

Wat is een watervergiftiging?

Watervergiftiging, waterintoxicatie of hyponatriëmie ontstaat, wanneer er te veel water en te weinig natrium wordt ingenomen. Dit geldt overigens niet alleen voor water, maar ook voor frisdrank of een hypotone sportdrank. Op het moment dat je bepaalde inspanningen levert waarbij je zweet, dan verlies je natrium. Wanneer je extra veel drinkt kunnen de nieren dat extra vocht niet snel genoeg afvoeren. Hierdoor wordt bij wijze van spreken je bloed te dun door een tekort aan natrium. Op zo’n moment, is het evenwicht tussen de hoeveelheid natrium buiten en binnen de lichaamscellen verstoord. Dit heeft als gevolg dat water uit het bloed de hersencellen instroomt. De hersencellen kunnen dan opzwellen. Je hebt dan hersenoedeem en dat kan leiden tot verhoogde druk in de schedel, infarcten en dood.

Dit fenomeen kan dus optreden wanneer je in een korte tijd te veel water en te weinig natrium consumeert. Wanneer de concentratie natrium in het bloed daal tot onder de 135 millimol per liter, of ongeveer 3 gram per liter dan kan dit voor een levensbedreigende situatie zorgen. De normale concentratie ligt tussen 135 en 145 millimol per liter.

Oorzaken en risico’s

Onder meer de volgende omstandigheden kunnen leiden tot watervergiftiging:

 • Langdurige lichamelijke inspanning
  Watervergiftiging kan optreden bij langdurige lichamelijke inspanning zoals een marathon of een triatlon. Maar ook in andere sporten komt het steeds vaker voor. Denk dan aan voetbal, atletiek en wielrennen.
 • Drugsgebruik
  Mensen die drugs gebruiken hebben vaak meer dorst (bijvoorbeeld na het gebruik van XTC). Wanneer je dan grote hoeveelheden water gaat drinken, kun je een watervergiftiging krijgen. XTC houdt namelijk water vast. Het zorgt ervoor dat de nieren minder water uitscheiden. Hierdoor kan de hoeveelheid water te groot worden in verhouding tot de natriumvoorraad in het lichaam.
 • Streng dieet
  Maar ook door het volgen van een streng dieet kan iemand een watervergiftiging krijgen. Bij bepaalde strenge diëten kan het voorkomen dat je te weinig natrium via je voeding binnenkrijgt. Dat in combinatie met veel water drinken kan dus voor een watervergiftiging zorgen.
 • Verhoogde ADH-secretie
  ADH staat voor antidiuretisch hormoon en dat hormoon heeft de regulatie van water en vocht in het lichaam tot taak. Bij een verhoogde ADH-productie wordt water vastgehouden; de nieren scheiden minder water uit. Verhoogde ADH-secretie treedt op bij onder meer een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) en bij diabetesinsipidus.

Symptomen

Symptomen van watervergiftiging bij een milde vorm:

Symptomen bij een ernstige vorm:

 • Misselijkheid en overgeven.
 • Hoofdpijn.
 • Spierkrampen.
 • Verminderd bewustzijn.
 • Piepende ademhaling.
 • Hartritmestoornissen.
 • Stuipen en coma.

Watervergiftiging: hoeveel liter?

Het verschilt per persoon hoe veel liter water je kunt drinken zonder een watervergiftiging op te lopen. Het is zo dat gezonde nieren per dag zo’n 8 tot 10 liter vocht kunnen verwerken. Wanneer iemand veel meer drinkt of heel veel in een heel kort tijdsbestek dan kan het lichaam dat niet meer aan. Gemiddeld genomen moet je 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Maar je hebt meer vocht nodig wanneer je:

 • Intensief sport.
 • Alcohol hebt gedronken.
 • Het warm weer is.
 • Zout hebt gegeten.
 • Ziek bent.

Hoeveel drinken tijdens het sporten?

De normale vochtbehoefte van een gezonde volwassene, wordt geraamd op ongeveer 1,5 à 2 liter per dag, met een bovengrens van ca. 2,5 liter per dag. Wanneer je gaat sporten verlies je vocht, en dat moet je natuurlijk aanvullen. Maar hoeveel moet je dan drinken?

Gemiddeld verlies je tijdens 1 uur lichaamsbeweging, 1 liter lichaamsvocht. Echter, het is natuurlijk wel zo dat hoe intensiever de inspanning of hoe warmer en vochtiger de omstandigheden zijn, hoe groter het vochtverlies kan zijn. Hierdoor is het eigenlijk niet mogelijk om een richtlijn te geven. Waar je op moet letten is:

 • Het weer
  Hoe warmer en vochtiger het is, hoe meer vocht je verliest en hoe meer je moet drinken.
 • De aard, duur en intensiteit van de inspanning
  Bij lange duurinspanningen zoals een (halve) marathon, is de kans groter dan je veel gaat drinken. Hoe is trouwens ook zo dat hoe langzamer iemand loopt, des te groter de kans op excessief drinken is.
 • Lengte en gewicht
  Hoe groter je bent en hoe meer je weegt, hoe meer vocht je nodig hebt. De kans op te veel drinken is dan ook groter bij kleine, magere mensen.

Tot slot

Een groep van internationale experts publiceerde in 2015 nieuwe richtlijnen om watervergiftiging tijdens het sporten te voorkomen. Een aantal van deze richtlijnen zijn:

 • De grootste oorzaak van een watervergiftiging is dat iemand tijdens en na de inspanning meer drinkt dan men aan vocht verliest door het zweten en plassen. Wanneer je 1 liter verliest dan moet je dat aanvullen door ongeveer 1 liter te drinken.
 • Je kunt een watervergiftiging niet voorkomen door sportdrankjes met voldoende natrium te drinken.
 • Voorheen zei men altijd dat je moet drinken voordat je dorst krijgt. Dat was omdat anders de kans op uitdroging of dehydratie bestond. Echter, de expertgroep geeft het advies om net wél af te gaan op dat dorstgevoel, en te drinken naargelang het dorstgevoel.

 

Bronnen: drogespieren.nl, menselijk-lichaam.com

Delen:  
12 reacties op “Kan te veel water drinken gevaarlijk zijn?
 1. Beste,
  Hoeveelheid Water in verhouding tot lengte, gewicht, leeftijd, man/vrouw en gesteldheid is moeilijk exact aan te geven. Wordt gezegd 1,5 tot 2,5 in verhouding tot boven aangegeven.
  Hoe staat het dan met de totale vocht koffie, bier, limonade,water etc.
  Groetjes Bram

  Geschreven door Bram op
 2. Mijn man krijgt van de cardioloog medicijnen die heel erg van invloed zijn op een neerwaartse werking van nieren- en leverfuncties. Kreeg ook het nadrukkelijke advies om 3 tot 3,5 liter water in 24 uur te drinken. Ook als hij naar de apotheek gaat voor herhalingen van de voorschriften wordt er steeds weer op gewezen.
  Voordeel is dat mijn man helemaal geen alcoholische dranken gebruikt en aan 1 kop koffie ´s-morgens genoeg heeft.
  Gedurende de nacht drinkt hij ca 1 liter en de rest verdeeld hij over de dag. In het begin was het heel moeilijk maar nu – na 4 jaar – gaat het als vanzelfsprekend. Zijn bloed wordt ook om de 3 maanden getest en de achteruitgang na al die jaren is tot nu toe minimaal.

  Geschreven door Anoniem op
 3. hoe zit het met het vasten Ramadan, dan wordt er niet gedronken gedurende 19 u als het in de zomer valt, is dit gevaarlijk want heb al gehoord dat het zou ontgiftigend zijn voor het lichaam

  Geschreven door chrib op
  • Ik vind het onbegrijpelijk dat een geloof je water zou ontzeggen in een hete zomer voor 19 uur.. Water zou – volgens mij- altijd moeten kunnen.

   Geschreven door Ik op
   • Zolang zonder drinken heeft idd gevolg voor t lichaam.. heb dit gezien im de hitte van bloementeelt. Bij ramadan volgers viel haar en tanden uit na een week of wat. Nagels vielen van tenen en vingers.
    Werkgevers hielden geen rekening hiermee. Gewoon doorwerken…..

    Geschreven door marietje op
   • Je vind het onbegrijpelijk ik zal het uitleggen
    Hebt je ooit onderzoek gedaan om verschill tussen geloven te weten. Denk van niet.

    Zoek dat op en je zal zien hoe moilijk andre geloven en hoe makkelijk islam is. Ramadan is een maand waneer muslims de kans krijgen voor vergevenis van al die zonden die ze vorige 11 maanden hebben gedaan. En wie wilt die kans nu missen . Wij bedanken allah (s.w.t)voor deze kans. In een maand kunnen wij zondeloos worden. Hier op wachten muslims zoals mij. Dus erig vinden wij het zoizo niet en als wij het niet erig vinden moet je het zeker ook niet.

    Hopelijk begrijp je het nu.

    Geschreven door Aliya op
 4. Mensen die zulke zware medicijnen, moeten gebruiken, chronisch zieken dus, doen er verstandig aan niet aan de Ramadan mee te doen.
  M.I. is vasten een vorm van “boete doen” en ipv vasten kan men dan ook een goede daad verrichten, die moeilijk, maar wel haalbaar is.

  Geschreven door Anoniem op
 5. Waarom krijgen mensen met Nefrogene Diabetes Insupides geen watervergiftiging?
  Ik heb deze ziekte en drink rond de 8 liter water per dag.

  Geschreven door Matjeuke op
 6. Hallo. Een kindje van 16m hoeveel mag dit drinken aub. Gr.

  Geschreven door lotje op
 7. Waar zit natrium in

  Geschreven door alida op
 8. Golf is eenduursport daar men een rondje van 18 holes ofwel 10km in ongeveer 4 uur loopt over een baan van soms sterk wisselende hoogte. Bij de warmte van de afgelopen dagen verliest men dus nogal wat vocht. Ik drink meestal rond 1 liter tijdens de ronde en een halve liter na afloop. Is dat gemiddeld gezien voldoende?

  Geschreven door PaulG op
 9. Ik denk dat je niet per se dorst hoeft te hebben om water te drinken. Ik hoor altijd dat je hoe dan ook 1,5 of 2 liter water moet drinken door de dag heen, los van alle andere vloeistoffen zoals thee en koffie e.d. moet drinken om gezond te blijven. En dus drink ik tussendoor af en toe 2 glazen water zonder dat ik dorst heb, anders kom ik niet aan die 2 liter per dag.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief