Hoofdpijn is waarschijnlijk de meest voorkomende pijn. Naar schatting, heeft zo’n 90 tot 95% van de mensen wel eens last van hoofdpijn. Er zijn veel soorten hoofdpijn. Wat voor een hoofdpijn heb jij?
Hoofdpijn
Onder hoofdpijn verstaan we het hebben van pijn in en rondom het hoofd, inclusief pijn achter de ogen en pijn in het gebied tussen de nek en het achterhoofd. Vaak is hoofdpijn geen ernstige aandoening, die vaak na een paar uur vanzelf verdwijnt. De oorzaak van hoofdpijn kan te maken hebben met stress of met spanningen. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een overbelasting van de ogen.
- Roken.
- Kiespijn.
- Kou en/of hitte.
- Bepaalde geuren.
- Oorinfecties.
- Verkeerde houding.
- Een stijve nek.
- Slaaptekort.
- Honger.
- Vochtgebrek.
Verschillende soorten
Artsen maken vaak onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Dit is één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn in onze maatschappij. Het is een aandoening die zeer nauw gerelateerd is aan stress.
Symptomen spanningshoofdpijn
- Een drukkende en knellende pijn in het hoofd.
- De pijn is constant en neemt niet toe tijdens de aanval.
- Het voelt alsof er een knellende band om het hoofd zit.
- De pijn manifesteert zich aan allebei de kanten van je hoofd.
- Bij inspanning wordt de pijn erger.
- Geen overgevoeligheid voor geluid of licht.
Wat is de oorzaak?
De oorzaken voor spanningshoofdpijn, kunnen zowel lichamelijk als psychologisch zijn. Een niet goed functionerende mond, gevoeligheid voor weersveranderingen, plotselinge omslagen in de naaste omgeving van de persoon, trauma aan het hoofd of andere organische afwijkingen zijn voorbeelden van lichamelijke factoren. Psychologische factoren die aan het ontstaan van spanningshoofdpijn ten grondslag kunnen liggen zijn: angst, depressie, hysterie, relatie problematiek, stress, gebrek aan ontspanningsmogelijkheden, slaapstoornissen en seksuele problematiek.
Wat kun je doen?
De beste remedie is, om de echte oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken. Daarnaast kun je proberen, om de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders. Ook yoga- en ontspanningsoefeningen kunnen verlichting geven, net als een goede lichaamshouding.
Migraine
Migraine is de meest voorkomende soort. Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 7 volwassen migraine heeft. Migraineaanvallen kunnen voor sommige mensen 1 of 2 keer per jaar voorkomen, anderen hebben verschillende keren per maand last van een migraineaanval.
Symptomen migraine
- Patiënten voelen een aanval vaak aankomen.
- De pijn is over het gehele gezicht te voelen.
- Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren.
- De aanval kan gepaard gaan met braken en misselijkheid.
- Soms verspreidt een tintelend of dof gevoelen zich aan één kant van het lichaam. Denk hierbij aan een tintelend of dof gevoel vanuit de hand over de arm, de schouder en zo verder naar het aangezicht en de tong. Een tintelend gevoelen rond de mond is een typisch migrainesymptoom.
- De pijn neemt toe bij lichamelijke inspanning.
- De pijn wisselt gedurende een aanval.
Wat is de oorzaak?
Over de precieze oorzaak van migraine is (helaas), nog maar weinig bekend. Een migraineaanval ontstaat door een ontregeling in de hersenstam. Deze ontregeling ontstaat door prikkels. De prikkeldrempel kan tijdelijk verlaagd zijn, bijvoorbeeld door je menstruatie of omdat je heel erg moe bent. Mensen met een continue lage prikkeldrempel, en vaak erfelijke aanleg, kunnen herhaaldelijk migraineaanvallen krijgen.
Wat kun je doen?
Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar deze kunnen je niet genezen van migraine. Daarnaast is sport of beweging erg belangrijk, net als dat je gebaat bent bij bepaalde leefregels zoals voldoende rust en regelmaat. Probeer spanningen of de stoffen die mogelijk een migraineaanval kunnen uitlokken, te vermijden. Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kun je alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen optreedt. De aanvallen doen zich voor in de bepaalde periodes (clusters). Clusterhoofdpijn komt meestal ’s nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.
De meeste patiënten klagen over 1 tot 4 keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier duren maar hij kan ook 6 uur duren. Tussen deze aanvallen zijn er hoofdpijnvrije periodes die dagen of jaren duren.
Symptomen clusterhoofdpijn
- De pijn zit aan één kant van het hoofd, achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap.
- Je hebt last van een hevige, snijdende of borende pijn.
- Aan de kant waar je pijn hebt, heb je dan ook vaak een rood of tranend oog, een verstopte neus of een loopneus, een zwetend voorhoofd, een vernauwde pupil, een hangend ooglid of een ooglidzwelling.
- Aanvallen ontstaan zeer plotseling, maar heel vaak ’s nachts.
- Tijdens een aanval is er vaak sprake van bewegingsdrang.
Wat is de oorzaak?
Er is heel veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van clusterhoofdpijn. Helaas is de oorzaak nog niet bekend. Wat onderzoek wel aantoont, is dat de aanvallen iets te maken zouden kunnen hebben met de biologische klok. Recent onderzoek laat namelijk bepaalde veranderingen in de hypothalamus zien. De hypothalamus is het gebied van de hersenen dat de biologische klok regelt.
Een aanval kan alleen worden ‘uitgelokt’ in een aanvalsperiode. Alcoholhoudende dranken en bloedvatverwijdende medicijnen, zijn de belangrijkste uitlokkers. Van voeding is niet bewezen dat dit clusterhoofdpijn kan uitlokken.
Wat kun je doen?
Ontspanning en een betere doorbloeding kunnen de pijn wat verminderen. Wanneer je veel last hebt van verkrampte spieren in je nek en schouders, dan kan een fysiotherapeut deze masseren. Een oefentherapeut kan je helpen bij het ontspannen en kan je lichaamshouding verbeteren. Het zal je hoofdpijn niet wegnemen, maar het kan wel verlichting geven. Voor de werking van yoga, accupunctuur en homeopathie bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Maar wanneer je het fijn vindt dan moet je daar zeker mee door gaan.
Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan uiteindelijk leiden tot hoofdpijn. Dit geldt onder andere voor verschillende pijnstillers, maar ook voor medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen).
Symptomen medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
- Vaak gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt.
- Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.
Wat is de oorzaak?
Deze vorm van hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik (langer dan 3 maanden) van te veel pijnstillers. Dit geldt zowel voor de vrij verkrijgbare pijnstillers als voor de medicijnen voor migraine (triptanen). Dat averechtse effect kan ontstaan, als het geneesmiddel te veel en te vaak wordt gebruikt. In het begin helpt het medicijn tegen je hoofdpijn, maar op een gegeven moment werkt het medicijn minder, waardoor je wat meer van het medicijn gaat slikken. Zo beland je dan in een vicieuze cirkel. Natuurlijk is teveel een relatief begrip.
Wat kun je doen?
Stop met (overmatig) slikken. De klachten worden in het begin misschien erger, maar nadat je een periode helemaal, of deels, vrij bent van pijnstillers, kun je in overleg met je huisarts een plan van aanpak opstellen, om de overgebleven hoofdpijn of migraine effectief te bestrijden.
Conclusie
Er bestaan dus verschillende vormen van hoofdpijn. Om uit te zoeken welke soort(en) hoofdpijn je hebt en wat je er aan kunt doen, kan het helpen een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierdoor krijg je meer inzicht over wanneer je er het meeste last van hebt, wat de hoofdpijn uitlokt, waar de hoofdpijn precies zit en hoelang de pijn aanhoudt. Op basis van deze gegevens en je verhaal kan de arts gemakkelijker een diagnose stellen en een behandeling kiezen die het best bij je past.
Bronnen: hoofdpijnpatienten.nl en alleswetenoverhoofdpijn.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Ik kan iedereen met hoofdpijn klachten de Watson therapie aanraden. Zie https://web.archive.org/web/20170227135401/http://watsonheadache.com/your-headache-and-migraine-treatment/
Er zijn in NL fysiotherapeuten die die techniek beheersen en je kunnen helpen om van je hoofdpijnen af te komen dan wel te verminderen. Het heeft mij in ieder geval geholpen. De hoofdpijn komt nu minder vaak voor en als het voorkomt krijg ik ze sneller weg door specifieke oefeningen.
Hallo
.
en welke hoofdpijn is het als je het gevoel hebt alsof je hersenen branden?