Zo houd je je huid mooi en gezond

Zo houd je je huid mooi en gezond

Om je huid goed te verzorgen, moet je niet alleen je huid aan de buitenkant verzorgen met allerlei huidverzorgingsproducten. Het is misschien wel belangrijker om je huid van binnenuit te voeden en verzorgen. Dus hoe houd je je huid mooi en gezond?

Hoe houd je je huid mooi en gezond?

Hoe je huid eruitziet, wordt voor een groot deel bepaald door je genen, maar ook door je levensstijl. Wat je eet, wat je doet, roken, zonlicht, stress, weinig slapen en slechte voeding hebben allemaal invloed op de huid. Tips voor een mooie en gezonde huid zijn:

Vitamines en mineralen

Vitamines en dan vooral A, C en E (allemaal antioxidanten), hebben een positieve invloed op de huid. Om die reden worden de vitamines E en C vaak ook aan gezichts- of antirimpelcrèmes toegevoegd. Maar welke vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol?

Selenium

Selenium werkt als een antioxidant wat betrokken is bij verschillende lichaamsprocessen. Eén van de eigenschappen is dat het (huid)veroudering tegen gaat, doordat het de lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen beschermd. Het is een mineraal wat ons lichaam niet zelf aan kan maken. Voeding die rijk is aan selenium is: vis, schelp- en schaaldieren, kip, mager vlees, volkoren granen, eieren, broccoli, asperge, tomaat.

Vitamine E

Vitamine E is de van nature meest voorkomende vitamine in de huid. Echter, we maken vitamine E zelf niet aan. Ook deze vitamine moeten we via voeding binnenkrijgen. Via de talgafscheiding komt deze vitamine in de bovenste lagen van de gezichtshuid. Hier biedt het bescherming tegen invloeden van buitenaf. Voeding die rijk is aan vitamine E is: zonnebloemolie, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Vitamine C

We weten dat een hoge dosis krachtige antioxidanten helpt om huidveroudering tegen te gaan. Vitamine C is zo’n antioxidant. Zonder vitamine C kan je huid geen collageen aanmaken. Collageen is het eiwit dat je huid stevig en elastisch maakt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn: koolsoorten, rode groente, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Voor het behoud van de vitamine C kook je de groente zo kort mogelijk in weinig water.

Vitamine A

Retinol is de andere benaming voor vitamine A en speelt een rol bij de gezondheid van je huid. Retinol bevordert de productie van elastine en collageen. Beide bevorderen de elasticiteit van de huid en de huid wordt er sterker door. Voeding die rijk is aan vitamine A is: oranje groente zoals wortels, zoete aardappel, en oranje fruit. Ook donkergroene groenten zijn een goede bron van vitamine A.

Omega 3-vetten

Ook vetten spelen een rol bij een gezonde huid. Omega 3 vetten zorgen ervoor dat je huid gehydrateerd en gevoed blijft. Ook voorkomen ze ontstekingen en voeren ze afvalstoffen af, beide kunnen een verontreinigde huid veroorzaken. Om meer omega 3 binnen te krijgen is vette vis de beste keuze. Voor mensen die geen vis willen of kunnen eten, zijn producten die zijn verrijkt met visolie of visoliecapsules een alternatief. Naast vette vis zijn ook ongezouten walnoten, hazelnoten, lijnzaad en niet verhitte lijnzaadolie rijk aan omega 3.

Voldoende drinken

Voldoende water drinken, is een goede remedie tegen het uitdrogen van je huid. Het helpt om zijn vochtgehalte op peil te houden. Maar dan hebben we het wel over water. Veel alcohol daarentegen heeft een negatieve invloed en dehydrateert de huid. Het onttrekt water aan het lichaam, waardoor je huid er droger, vermoeider en ouder uitziet.

Sporten voedt je huid

Sporten is niet alleen gezond voor je hart, maar het stimuleert ook je bloedsomloop. Dat zorgt ervoor dat de huid voldoende gevoed wordt met zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen, waardoor er nieuwe cellen worden aangemaakt. Hierdoor zal je huid er steviger en egaler uitzien. Daarbij verhoogt sporten de hoeveelheid antioxidanten, die de vrije radicalen vasthouden en tekenen van veroudering tegengaan.

Voldoende slapen

Vaak is een gebrek aan slaap direct zichtbaar; denk aan wallen, kringen en gezwollen ogen. Wanneer je langdurig te weinig slaapt, is de kans groter op een versnelde huidveroudering. Te weinig slaap zorgt voor een verhoging van het hormoon cortisol. Dit hormoon wordt door de bijnier geproduceerd en komt ook vrij bij stress. Maar cortisol zorgt er ook voor dat de aanmaak van hyaluronzuur vermindert. Dit hyaluronzuur is nodig om de huid goed gehydrateerd te houden. Het gevolg van een verminderde hyaluronzuur aanmaak is dat de huid vochtarmer wordt, waardoor de huid er droog en dof uit gaat zien. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel zorgt ook voor een versnelde afbraak van het collageen in de huid.

Bescherm je huid tegen de zon

De zon heeft veel positieve effecten. Zo hebben we vitamine D nodig om calcium en fosfaat uit de voeding op te nemen, beide mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van je spieren, tanden en botten. Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. Echter, te veel zonlicht waardoor je huid rood aanloopt of verbrandt, is schadelijk. Tot wel 90% van alle symptomen van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-blootstelling. Daarom is het belangrijk om je huid voldoende te beschermen tegen de uv-straling.

Stop met roken

Roken is niet alleen erg ongezond, maar het vermindert ook de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Hierdoor wordt de huid minder elastisch. Ook maakt het de huid dunner en minder goed doorbloedt. Het droogt de huid uit en het veroorzaakt vroegtijdige rimpels, zelfs bij jonge mensen. Wanneer je stopt met roken, zal het verschil snel zichtbaar zijn.

Verzorg je huid goed

Reinig met milde producten en smeer met een goede moisturizer, het liefst met spf30.

Bronnen: drogespieren.nl en webmd.com

 

Delen:  
3 reacties op “Zo houd je je huid mooi en gezond
  1. Collageen is ook onderdeel van de bloedvaten, dus bij gebrek aan vitamine C vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en kunnen er zelfs scheurtjes ontstaan die dan gerepareerd worden door cholesterol. Als men dan niks doet aan het vitamine C gebrek zal er net zolang gerepareerd worden (pleister op pleister) tot het zaakje verstopt raakt. Jammer dat cholesterol nog steeds als schuldige wordt aangewezen als het gaat om de oorzaak van een hartinfarkt. Bij voldoende vitamine C en andere collageen opbouwende stoffen zal een cholesterolpleister niet meer nodig zijn. Roken is een vitaminevreter, dus rokers hebben eerder kans op collageenverval en dus eerder kans op een hartinfarkt.

    Geschreven door Gerardus op
  2. Ik gebruik al vanaf mijn 15de NIVEA-creme, nu ben ik 73 jaar en mijn gezicht en huid ziet er jong en gezond uit…En ik rook niet en ik drink niet….!.

    Geschreven door Pauline Top. op
  3. Ik ben ook een Nivea-addict ! En héél tevreden over de gezichtscrémes !

    Geschreven door LYDIE HOFMAN op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief