Hoe verbeter je je geheugen?

Hoe verbeter je je geheugen?

Je geheugen is een groot goed. Echter, vanaf je twintigste levensjaar verlies je hersencellen en gaat je geheugen langzaam achteruit. Zijn er praktische tips, waardoor je geheugen beter werkt?

Hoe verbeter je je geheugen?

Herhaal dingen

Een goede vorm van geheugentraining is herhaling. Door informatie te herhalen, sla je deze op in je lange termijn geheugen in plaats van in je kortetermijngeheugen. De meest optimale manier van herhalen is: na 10 minuten, na 1 uur, na 1 dag, na 3 dagen, na 7 dagen en na een maand.

Goede voeding

Een eventuele aanpassing van je dieet kan een goede keuze zijn, voor het verbeteren van je cognitieve vaardigheden. Zo zorgen omega 3 vetzuren voor een goede samenwerking tussen de hersenfuncties. Zodat je de dingen goed kunt onthouden, nadenken en vertalen. Omega 3 vetzuren zijn terug te vinden in zalm, walnoten en kiwi’s. Deze voedingsmiddelen zouden een gunstige invloed hebben op het geheugen.

Maar ook voeding de rijk is aan vitamine B, kan je geheugen ondersteunen. Vitamine B zit in onder meer bonen, pinda’s, broccoli, kaas, bladgroente, ei(dooiers), lever, melk, yoghurt, vis, gevogelte, witlof, wortelen, asperges, peulvruchten en knollen.

Daarnaast zijn er studies die suggereren dat de vitamines C en E ook goed zijn voor het behoud van het geheugen. Vitamine C zit in onder meer bessen, broccoli, spruitjes, citrusvruchten en paprika. Vitamine E kun je vooral vinden in eieren, melk, olijfolie, pompoenpitten, aardappelen en tarwekiemen.

Zorg voor sociale interactie

Uit een studie uitgevoerd door onderzoeker van de universiteit van Michigan, blijkt dat het regelmatig hebben van goede gesprekken en het hebben van goede vriendschappen goed is voor ons geheugen. De deelnemers die hechte vriendschappen onderhielden scoorden beter op geheugentesten. Heel waarschijnlijk komt dit, doordat de probleemoplossende gebieden van je hersens meer worden aangesproken wanneer je veel sociaal contact hebt. Uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat mensen die sociaal actief zijn niet alleen minder last hebben van een verslechterd geheugen, maar ook langer leven.

Wees georganiseerd

We hebben eerder last van ons geheugen wanneer we rommelig zijn. Zorg er daarom voor dat je georganiseerd bent. Schrijf alles op, leg je spullen altijd op dezelfde plek neer, maar doe dit alles vooral logisch. Op het moment dat je dat doet, dan is het ook gemakkelijker om alles te onthouden. Daarnaast is het zo dat wanneer je georganiseerd bent, dan ben je op een actieve manier bezig om je hersenen te trainen.

Beweeg

Lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor een goede lichamelijk conditie, het vergroot ook de bloedtoevoer naar de hersenen. Hierdoor verbetert de functie. Voldoende bewegen leidt tot minder geheugen- en concentratiestoornissen. Bij inspanning worden namelijk nieuwe cellen aangemaakt in de hersens, vooral in de hippocampus. Dit is een belangrijk geheugengebied. Geheugengebieden en gebieden die de motoriek aansturen vormen samen een belangrijk netwerk.

Slaap voldoende

Voldoende slapen draagt ook bij aan het goed functioneren van de hersenen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat informatie beter wordt gereproduceerd, oude feiten makkelijker omhoog kunnen worden gehaald en nieuwe informatie beter kan worden opgeslagen. Wanneer je een slaaptekort hebt, dan functioneren je hersens minder goed. Een gevolg hiervan kan zijn dat je aandachts- en concentratieproblemen kunt krijgen.

Drink voldoende water

Door iedere dag 8 tot 10 glazen water te drinken, kunnen je je cognitieve vaardigheden met 30% verbeteren. Onze hersenen hebben veel zuurstof nodig om optimaal te functioneren. Bijna 80% van onze hersenen bestaan uit water, daarom is het ook van belang dat je er genoeg van binnen krijgt. Wanneer je veel water drinkt, krijgen je hersenen een belangrijk onderdeel van wat ze nodig hebben. Een tekort aan vocht geeft problemen met het geheugen, omdat je hersenen cortisol laten vrijkomen bij vochtgebrek. Cortisol verkleint je hersengedeelte wat verantwoordelijk is voorgeheugen.

Wees blij

Wanneer we ons vrolijk en positief voelen komt het hormoon dopamine vrij in de prefrontale cortex. Dopamine is een neurotransmitter die onder andere belangrijk is voor leren, geheugen en aandacht. Een hoger dopamine niveau verbetert de werking van ons kortetermijngeheugen.

Stop met roken

Uit een studie van de Britse Northurmbria University blijkt dat stoppen met roken je geheugen ten goede komt. Tijdens het onderzoek konden de rokers slechts 59% van de taken uit het onderzoek onthouden. Bij de vroegere rokers wat dit 74 en bij de niet-rokers 81% Door te stoppen met roken herstelde de functie van het geheugen tot het niveau van niet-rokers.

 

Bronnen: mt.nl en WebMD.com

Delen:  
2 reacties op “Hoe verbeter je je geheugen?
  1. Super .Dank.

    Geschreven door Monika op
  2. fijn artikel!

    Geschreven door mijn bijnaam of alias op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief