Chocolade is lekker en gezond

Chocolade is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Rauwe cacao wordt al een tijdje als superfood gezien. De oude vertrouwde reep chocolade heeft echter ook heel veel goeds in zich. Ten minste, als het gaat om een reep pure chocolade met een hoog percentage aan cacao, minimaal 85%. We hebben een aantal van de positieve effecten op een rij gezet.

Positieve effecten

Chocolade is goed voor je hersenen

Rauwe cacao en pure chocolade bevatten veel antioxidanten, zoals flavonoïden. Waarschijnlijk zijn deze flavonoïden verantwoordelijk voor de meeste positieve effecten die chocolade heeft op onze gezondheid. Waaronder dus die op onze hersenen. Zo denkt men dat pure chocolade kan helpen geheugenverlies bij ouderen tegen te gaan en dat het kan helpen bij de behandeling van hersenletsel. Dat laatste komt met name doordat flavonoïden een ontstekingsremmende werking hebben.

Chocolade is goed voor je hart

Chocolade is ook goed voor je hart. Dit komt doordat de stoffen in chocolade de flexibiliteit van onze aderen helpen herstellen. Daarnaast helpt chocolade voorkomen dat witte bloedcellen aan de binnenkant van de aderen blijven kleven. Hierdoor en door de flexibiliteit van de aderen te herstellen, wordt de kans op verstopping van de aderen kleiner. Mensen die regelmatig chocolade eten (uiteraard wel met mate), lopen op den duur minder risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Chocolade verlaagt je bloeddruk

Wat ook niet slecht is voor je hart, is het feit dat chocolade helpt de bloeddruk te verlagen. Het zijn weer de flavonoïden die dit positieve gezondheidseffect veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat het bloed beter door de aderen kan stromen doordat ze de vaten verwijden. Dit verlaagt op lange termijn de bloeddruk. Hoewel het effect niet wereldschokkend groot is, helpt natuurlijk ieder beetje wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk.

Chocolade maakt je alerter

Uit onderzoek is gebleken dat chocolade ervoor zorgt dat je alerter bent. Veel mensen krijgen in de loop van de middag last van een middagdipje, een stukje pure chocolade kan dan helpen om de concentratie te verhogen, aldus de onderzoekers van Northern Arizona University. Pure chocolade heeft volgens de onderzoekers niet alleen een stimulerend, maar ook een activerend effect op de hersenen.

Chocolade verlaagt het cholesterol

Nog zo’n gunstig effect van chocolade: het zorgt ervoor dat de hoeveelheid LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) daalt en de hoeveelheid HDL-cholesterol (het goede cholesterol) stijgt. Uiteraard helpt ook het verlagen van de cholesterol hart- en vaatziekten te voorkomen. Dat chocolade goed is voor je hart, mag dan nu ook meer dan duidelijk zijn.

Chocolade verlaagt de kans op een beroerte

Uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut blijkt dat chocolade de kans op een beroerte verlaagt. Dit resultaat is echter alleen waargenomen bij mensen die grote hoeveelheden chocolade aten. De onderzochte mensen aten per week namelijk twee repen chocolade. Het risico op een beroerte werd daardoor met 20 procent verlaagt. Wederom zijn het de flavonoïden die dit positieve effect op hun naam mogen schrijven.

Chocolade bevat veel goede voedingsstoffen

Een reep van 100 gram pure chocolade met een minimum van 85% cacao zit boordevol goede voedingstoffen, waaronder veel mineralen. Denk hierbij aan vezels, ijzer, magnesium, kalium en zink. Vergeet alleen niet dat er ook vet en suiker in chocolade zit en het bevat natuurlijk de nodige calorieën. Chocolade eten om je tekort aan voedingsstoffen aan te vullen, is dus niet aan te bevelen.

Chocolade is goed voor je huid

Daar zijn de flavonoïden weer! Deze keer werpen we een blik op het gunstige effect dat ze hebben op onze huid. Want flavonoïden beschermen onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dat wil overigens niet zeggen dat je de zonnebrand achterwege kunt laten als je veel chocolade eet. Flavonoïden kunnen schade aan de huid als gevolg van te veel zonlicht wel helpen tegengaan, maar in beperkte mate. Het eten van chocolade helpt zoals eerder gezegd de doorstroming van de aderen te verbeteren, wat ook gunstig is voor het herstel van de huid. Daarbij zorgt het ook nog eens voor een dikkere huid en helpt het de vochtbalans in de huid op peil te houden.

Chocolade helpt tegen diabetes

Uit onderzoek van Kings College in Londen en de East Anglia University is gebleken dat het eten van producten die veel flavonoïden bevatten kan helpen bij diabetes type 2. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Uit het onderzoek is gebleken dat het eten van flavonoïden rijke producten samenhangt met een verminderde insulineresistentie en een betere glucoseregulatie. Daardoor de kans op diabetes type 2 kan verkleinen.

Chocolade is goed voor je humeur

Waarschijnlijk weet je allang dat het eten van chocolade je humeur goed doet. Maar waar komt dat precies door? In chocolade zit het stofje phenylethylamine. Dit zorgt ervoor dat onze hersenen gestimuleerd worden om endorfine aan te maken. En van die endorfine gaan we ons zo goed voelen.

Tot slot

Uiteraard bevat een reep chocolade ook suiker en soms melk. Het is dus wel van belang om chocolade met mate te eten. De voorkeur gaat dan ook uit naar chocolade met een zo hoog mogelijk cacaopercentage en zonder melk. Pure chocolade vanaf 85% is het beste. Bedenk je bij de aanschaf van pure chocolade ook dat in een reep met 85% cacao, 15% suiker zit. Hoe hoger het percentage aan cacao, hoe lager het percentage suiker is en des te beter de reep is voor je gezondheid.

Delen:  
3 reacties op “Chocolade is lekker en gezond
 1. chocolade 85 % cacao en 20 tot 25 gram per dag

  Geschreven door gerardo op
  • lekkermm

   Geschreven door wilma op
 2. Choclade goed voor je hersens .Waarom raden ze mij dit af in het UMZ in Antwerpen vanwege mijn tinnitus,als het goed is ga ik het meer eten .

  Geschreven door Lena op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief