Zo gezond is wandelen

Wandelen is goed voor de gezondheid. Het is goed voor je hart en je longen, maar ook voor je botten en je spieren. Bovendien heeft het een positieve effect op je gemoedstoestand. Door de natuurlijke beweging is de kans op blessures klein omdat wandelen de gewrichten minimaal belast, zonder schoksgewijze belasting zoals bij hardlopen.

Wandelen gezonder dan hardlopen

Wandelen is gezonder voor je dan hardlopen. In een onderzoek van 6 jaar werden de resultaten van ruim 33.000 hardlopers en 15.000 wandelaars tussen de 18 tot 80 jaar met elkaar vergeleken. Uit dit onderzoek bleek dat hardlopen de kans op een hartziekte terugbrengt met 4,5%, terwijl wandelen 9,3% minder kans op een hartziekte geeft.

De kans op hoge bloeddruk loopt bij hardlopen 4,2% terug en 7,2% bij wandelen. Vrijwel dezelfde cijfers komen naar voren bij de kans op hoog cholesterol.

Wat maakt wandelen zo gezond?

Het staat wetenschappelijk vast dat je dagelijks moet proberen om minimaal een halfuurtje te bewegen of te sporten.

Wandelen gezond voor je botten

Wanneer je regelmatig wandelt, versterk je je botten en bouw je zelfs extra botmassa op. Onze botten bestaan uit levend weefsel dat voortdurend wordt afgebroken en aangemaakt. Als het goed is, is er een evenwicht tussen de afbraak van oud botweefsel en de aanmaak van nieuw. Worden er naar verhouding te weinig nieuwe botcellen aangemaakt, dan verliest het bot aan stevigheid en ontstaat osteoporose. Dat proces komt onafwendbaar met de ouderdom, echter door je botten goed te belasten kunnen onze botten langer op sterkte blijven.

Wandelen zorgt voor steviger kraakbeen

Kraakbeen is het elastische weefsel tussen onze botten dat onder andere zorgt voor een glijvlak en de schokdemping en dat bestaat uit cellen gevuld met water die door beweging worden vol- en leeggepompt. Wanneer kraakbeen niet belast wordt dan verliest het water en wordt het dunner. Om gewrichten goed te laten werken, moet de laag kraakbeen dik en stevig zijn, anders kun je last van je gewrichten krijgen.

Wandelen goed voor je spieren

Wandelen is goed voor de spieren, en is ook gezond voor de hartspier. Bij mensen die weinig lichaamsbeweging krijgen, wordt de hartwand dunner en het hart kleiner: het verliest vermogen. Wanneer het hart weinig te doen krijgt, gaat het lichaam geen energie besteden aan het onderhouden ervan. Zodra het hart weer wordt belast, wordt het steviger en neemt het vermogen weer toe. Om ons hart te belasten, zijn ook andere soorten inspanning goed, maar het aardige van wandelen is nu juist dat het ook ook de botten belast.

Wandelen gezond voor luchtwegen, hart en bloedvaten

Het zal niemand verbazen dat lange wandeltochten goed zijn voor je uithoudingsvermogen; je traint hiermee je longcapaciteit om zuurstof zo goed mogelijk op te nemen en te transporteren via het hart en bloedvaten. Regelmatig wandelen is daarom ook goed voor hart en bloedvaten. Bij een dagelijkse wandeling van een halfuur zorg je ook nog eens voor een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte.

Wandelen verkleint de kans op diabetes

Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes. Wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit is beter voor je bloedsuiker dan telkens hetzelfde ommetje maken. Het verbetert de gevoeligheid voor insuline, zonder dat het lichaam ineens minder insuline aan gaat maken. Dit betekent dat je over het algemeen een betere bloedsuikercontrole krijgt. In de toekomst moet nog worden uitgezocht of interval-wandelen ook zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten op de lange termijn.

Door wandelen efficiënter afvallen

Wandelen helpt in de strijd tegen overgewicht. Laag-intensieve bezigheden zoals wandelen, zijn efficiënter in het verbranden van vet dan explosieve sporten waarbij we in korte tijd veel energie moeten leveren, zoals hardlopen. Wandelen vergt ongeveer 5 tot 6 kilocalorieën energie per minuut en 2/3 daarvan wordt geleverd uit de verbranding van vet. Verbranding van een kilo lichaamsvet levert ongeveer 7000 kilocalorieën, dus met zo’n dertig uur wandelen ben je een kilo kwijt. Wie een half uur per dag wandelt kan dus gewicht verliezen zonder erg veel extra inspanning.

Wandelen is goed voor je humeur

Er zijn studies waaruit blijkt dat wandelen de concentratie, het denkvermogen en/of het geheugen verbetert. Helaas blijken deze onderzoeken omstreden. Wat wandelen wel doet is je stemming verbeteren. Dat geldt overigens voor lichaamsbeweging in het algemeen.

Conclusie

Dagelijks wandelen, levert een verbetering van de gezondheid op. Wandelen heeft een heilzame werking op lichaam en geest; het verbetert je bloedcirculatie, je ademhaling, je zuurstofopname, je glucosehuishouding, je spijsvertering, je vetverbranding, je algemene conditie, je evenwicht en je immuunsysteem; verlaagt je bloeddruk; zorgt voor de aanmaak van vitamine D (dankzij het zonlicht buiten); stimuleert je hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.

Daarnaast is het zo dat als je regelmatig wandelt, dan voel je jezelf fitter, sterker en energieker. Daarbij heb je minder kans op: overgewicht, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsontstekingen, osteoporose (botontkalking), bepaalde vormen van kanker, bepaalde hersen- en longaandoeningen, geestelijke stress, slapeloosheid, angst en depressie.

 

Bronnen: kwbn.nl, diabetesfonds.nl en hartstichting

Delen:  
48 reacties op “Zo gezond is wandelen
 1. we proberen toch zoveel mogelijk te stappen al hoewel de ouderdom van 76 jaar heb ik toch al 60.245 km afgestapt

  Geschreven door HELENA op
  • Ik ben 77 jaar en loop per dag 12.000 stappen of meer en voel me veel fitter.

   Geschreven door Anna febr.2019 op
 2. Sorry hoor, maar van wandelen wordt ik bloedchagrijnig. Wat hierboven beweerd wordt klopt dus lang niet altijd.

  Geschreven door Marthe op
  • Heb ik nog nooit van gehoord, dat door wandelen iemand er ‘ bloedchagrijnig ‘ werd. Dat zou wel aan jezelf liggen denk ik.

   Geschreven door Ochtendzon op
   • Nou, ik ben het wel eens met Marthe, ik heb ook altijd het idee dat ik wel wat beters te doen heb terwijl ik een rondje wandel. Ben altijd weer blij als ik het gehad heb.

    Geschreven door Carina op
    • Helaas hoor ik ook bij deze categorie! Ik heb er nooit. Iets aan gevonden. Behalve als ik tevens erbij golf speel of winkel!

     Geschreven door Elisabeth op
   • Misschien kan ú alleen van ú zelf genieten ochtendzon, maar er is zo veel moois om ú heen, loop eens in de natuur ieder jaargetijde heeft zijn pracht.

    Geschreven door Don Willy. op
  • Beetje gemakzuchtig???
   Als je eenmaal aan het lopen bent, vergeet je je chagrijn en zeker als je een flinke kilometerslange tocht hebt volbracht voel je je zeer voldaan en terecht!
   Niet wachten, geen smoezen verzinnen, gewoon D O E N!

   Geschreven door Frans op
   • Wandelen is gezond ik ben in 2012 64 jaar naar Santiago de compostella gelopen van uit Hertogenbosch 102 dagen onderweg en 2600 km afgelegd wat een prachtige tocht in mei ga ik weer maar dan van uit Roncesvalles iets dichterbij maar ja ik ben dan ook al weer 6 jaar ouder Mijn man komt me in Santiago ophalen

    Geschreven door Mieke Rust Roest op
 3. Al jaren loop ik grote afstanden voel mij daardoor gezond,fit, en energiek
  Ik ben 81 jaar, dus nog jong…………..

  Geschreven door Maria op
 4. Ik ben 54 jaar jong.ik wandel veel voel mijn 25 jaar hahaha..voel mij prima.gr hans Nijmegen

  Geschreven door hans op
 5. Beweging is altijd goed lekker wandelen in de natuur. Van binnen zitten niks doen wordt je vrolijk. Wandelen en zwemmen. Echt het voelt goed. Succes.hans.

  Geschreven door hans op
 6. Wow, dit is echt iets om in je gedachten te houden. Zelf ben ik pas 13, maar hierdoor weet ik dat ik naarmate ik wat ouder word gewoon elke dag moet wandelen. Zelf vind ik (op dit moment) harlopen iets fijner, maar je krijgt er wel sneller pijn van.
  Ik vind het ook superleuk om te lezen hoe jong iedereen zich kan voelen door simpelweg dagelijks te wandelen 🙂

  Geschreven door Annabel op
 7. Ik ben 80 jaar en ik wandel elke dag 8 a 10 km. Ik woon op een berg in zuid Limburg en op de heenweg ga ik bergafwaarts en terug de berg weer op. B bovendien doe ik aan aqua fitness voor ouderen een keer per week. Ik voel mij goed in mijn vel en kan wandelen iedereen aanraden.

  Geschreven door Toon op
 8. Ben diabetes wandel zo,n 10 kilometer in de week met een
  vriendin ben in de loop der jaren 7 kilo kwijt geraakt
  blijf nou op gewicht goed voor mijn suiker

  Geschreven door Lies op
 9. Ik fiets elke dag (al 70 jaar) en voel me bij die tak van bewegen prima, Het maakt dan toch niet uit of je wandelt of fietst? Als je maar beweegt en in de buitenlucht bent.

  Geschreven door Truus op
 10. fijn om zoveel reaktie’s te zien,mooi dat we zo enthousiast worden van voortbewegen.Zelf ben ik 45 lentes(m),tijdens mijn werk liep ik al veel,prive ook regelmatig.Sinds September vorig jaar heb ik sporten ontdekt,loop ik meer als 26 km per dag(gemiddeld 3/4uurtjes dat ongeveer 2x per week,tevens 3x in de week,op de”hoe maak ik mij zelf moe sportschool” te vinden met ook oa rennen,crosstrainer,stoeien met gewichten dit 2uurtjes.Zet hem op mensen,loop voor je plezier,kom van die bank af.laat dikmakers uit huis,eet gezond(drink voldoende water meer als 2 liter)

  Geschreven door aad op
 11. Volledig eens met de stelling ‘Wandelen is gezond’. Volgende maand word ik 82 jaar. Elke week wandel ik minimaal 1 dag voor een wandeling van tussen de 25 en 30 km. Ik heb soms last van hooikoorts en kan soms wat somberen. Alle ongerief verdwijnt tijdens zo’n wandeling en ik voel me ook daarna kiplekker. Deze week 3 keer een wandeling gemaakt van gemiddeld 30 km. peer keer. Ik zou weer graag een van de routes naar Santiago de Compostela lopen. Heb 4 tochten naar Santiago de C. gelopen de laatste was de Camino de Madrid= van Madrid naar Sahagun en vervolgens een stuk van de Via de la Plata: van Ourense naar Santiago. Geweldige ervaringen. Wie gaat mee?

  Geschreven door Frans op
  • Ha, ha. Las mijn eigen bericht over het heilzame van wandelen. Inmiddels met mijn 84 jaren de vijfde tocht naar Santiago de Compostela gemaakt. Nu van Salamanca naar Santiago, een 500 km. lange tocht. Was in april/mei van dit jaar en……het begint alweer te kriebelen. Het houdt nooit meer op als je eraan begint, dus….weet waaraan je begint. Loop elke week een 25 km. lange tocht om de routine erin te houden. Begin er ook aan, goed voor alles wat je lijf en psyche nodig hebben. Houdoe.

   Geschreven door Frans op
 12. Om ons hart te belasten, zijn ook andere soorten inspanning goed, maar het aardige van wandelen is nu juist dat het de botten belast.
  Is dit een vergissing?

  Geschreven door Josephina op
 13. Dat is een belasting die botten toch aan moeten kunnen. Tenzij er een aandoening is die dat belemmerd.

  Geschreven door Tandor op
 14. Ik ben 75 jaar en heb zo’n 12 knieoperaties gehad vanaf mijn 3e jaar (in de oorlog) tot voor kort. Ik heb nu een kunstknie. Vroeger werd mij verteld dat ik met 50 jaar in een rolstoel zou zitten. Ik loop nog elke dag zo’n 45 tot 50 minuten in de rijstvelden hier op Bali of bezoek mijn steenfabriekje hier vlakbij, samen met mijn hond. Soms geef ik nog gratis les op de universiteit of bij mij thuis.Dit is de beste tijd van mijn leven. Dit alles wordt O O K E N V O O R A L mogelijk gemaakt door mijn dagelijkse wandelingen, die ik (soms wat strompelend)probeer vol te houden.Dus allemaal: wandel op je oude dag zo veel als nog mogelijk is ! Alles in bovenstaand artikel werkt zo als het beschreven wordt… Hulde voor dit artikel.

  Geschreven door Henri op
 15. Over een paar weken ben ik 82 jaar.Ik zou wel meer willen bewegen.Maar hier op de Filipijnen vind ik het moeilijk komt door de temperatuur.Voor een beetje lekkere temperauur moet ik al rond 5 uur am.gaan wandelen.Dat vind ik wel moeilijk.
  (HOOP DAT IK HET GOED GECHREVEN HEB)

  Geschreven door Johan op
 16. Je zou dan kunnen gaan zwemmen i.p.v. wandelen. het belangrijkste is dat je in beweging bent.

  Geschreven door Tandor op
 17. Prima verwoord Johan. In Nederland zouden we wel wat van jullie temperatuur willen overnemen. Hier is het de koudste Pinktsteren geweest sinds ca. de laatste 80 jaar. De Filipijnen staan hier in het nieuws na de verkiezing van een wel heel kordate president, die criminelen mores leert.
  Wat ons weer betreft, hebben we echt een wandelaarsklimaat. Als het een graad of 10 C. is kun je je heerlijk warm lopen en voel je je snel tiptop.

  Geschreven door Frans op
 18. Met 30uur wandelen ben je n kilo kwijt… Pfff, je moet wel n lange adem hebben zeg… Duurt even!

  Geschreven door Bea op
 19. Frans, Respect!!!! Knap hoor! Ik heb ook vaak ongerief in mijn hoofd:( zal ook eens meer gaan lopen:)
  Succes allemaal!

 20. Ik vraag me af hoeveel stappen per dag je als oudere van 77 het beste kunt zetten

  Geschreven door Anneke op
  • Als je 4 km per uur loopt zet je in een half uur ongeveer 4000 stappen.

   Geschreven door TheoDeed op
 21. Wandelen is voor mij een fijne uitlaat klep na spanning. Werkdruk wel te verstaan. Even langs het water of in de bossen maakt mij een vitalere mens. Combineren met een gezonde leefstijl, een goede nachtrust, meditatie en dankbaarheid voor de dag is dit een mooie combinatie om 100 jaar te worden. Hoe staat u in het leven?

  Geschreven door Ibu op
 22. Ik ben 62 en wandel elke dag een uur. Het houdt me fit en zorgt voor een “leeg” hoofd – onder het wandelen los ik gepieker op en lijkt het probleem kleiner te worden. Ik heb artrose en heb na 15 maanden chemo poos met rollator gelopen, daarna poos met een stok. Nu loop ik weer zonder hulpmiddelen. Ik denk mede dankzij het volhouden – elke dag lopen.

  Geschreven door DUS op
 23. ik loop 5 keer per week ongeveer 7 a8 KM door ik dat doe moet ik 40 % minder insuline spuiten ga het dus doen

  Geschreven door wout op
 24. Hallo mijn naam is Ben ik loop iedere dag een uur met tussendoor wat joggen 10 x 2 minuten .
  Ik heb COPD ernstig en 2 x Hart infarct gehad ook mijn blaas en darmen zijn niet in orde alsmede mijn slokdarm die niet sluit dus overtollig maagzuur dag en nacht , ook nog tumor in mijn keel al met al een half persoon . ben al 17 jaar aan de sukkel vaak opgenomen en geen kwaliteit meer van leven ik ben 59 jaar maar ik HOUD vol met mij zelf dwingen te bewegen en het werkt mijn laatste uitslagen bij longarts en Cardioloog zijn gelijk aan iemand van 40 die niets heeft gemankeerd dus GA VOOR JEZELF EN BEWEEG al is het in het begin wel doorzetten zeker met LONGPROBLEMEN vanwege Benauwdheid druk op borst en angst maar het word steeds beter GELOOF me ik had normaal hier niet meer geweest .Ben .

  Daar bij doe ik ook BUTEYKO en dat is mijn redding geweest met alle kwalen zelfs mijn artsen hebben patienten daar naar door verwewezen ONGELOOFELIJK .ik heb een 2e leven nu.

  Geschreven door Ben op
 25. ik wandel zo’n 10 km per dag meestal in 2 keer een klein uurtje..; maar van afvallen is er helemaal geen sprake, wel integendeel! Mijn kuiten zijn maal 2 geworden en mijn gewicht daalt geen gram! Frustrerend!

  Geschreven door Ilse op
 26. ik zit heel erg met mijn spierpijnen heb het nu in de boven benen en gaat vervolgens naar de rug ,zou graag met het hondje grote ronde willen lopen maar helaas gaat niet

  Geschreven door tonny op
 27. Maar dat is ook een erg goede mogelijkheid neem een (wat grotere) hond, is een gezelligheidsdier in je relatie, jij laat de hond uit en de hond laat jou ook (verplicht) uit!! Ik bedoel met een wat grotere hond: die wandelt ook erg graag een kilometertje extra. En laat je ’s avonds samen de hond uit: je komt meer even tot elkaar in gesprek over allerlei zaken, samen voor de tv maakt elkaar “monddood”.

  Geschreven door Harry op
 28. Loop het pieterpad ben 68 jaar,het is een verademing lopen in de natuur ik beveel het een ieder aan.

  Geschreven door GJ. op
 29. Ik ben van 7 9 1934 dus naar 83 jaar en wandel d w z vlot doorwandelen.3a4keer per week altijd in de bossen woon er vlak aan en dat doet mij heel goed.hoop het nog lang te kennen doen dus wie zegt ik word er sagrijnig van bij mij het tenovergestelde,heb ik zenuwe maar na te wandelen ben ik weer oke .dus gezond je blijft er slank van en ook nog op die ouderdom mooi recht lopen
  Marijke De Greef Grobbendonk Belgie

  Geschreven door Marijke de Greef op
 30. ik ben inmiddels 102 jaar oud ik wandel dagelijks en voel me 14

  Geschreven door aya op
 31. Goedendag 102 wouw zeg!!!!!!!!!!!!!!! ik ben 64 en ben hardloper al ruim 30 jaar en het beval mij nog prima wel eens een blessure maar dat is ook normaal kun je met wandelen ook krijgen je hoef maar een verkeerde beweging te maken!? en overbelasten dat kan ook, natuurlijk is hardlopen zwaarder en dat je meer kans krijg op blessures!!……….maar nogmaals 102 respect mevrouw of meneer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Geschreven door Wolter op
  • Ben 41 jaar en wandel al een aantal maandjes samen met mijn dochter meer dan 40 min, dagelijks. Nou word er nooit bloedchagerijnig van, in tegendeel.
   Vind het heerlijk en maakt mij blij.

   Geschreven door Essie op
 32. Ik zit al een tijdje tegen een depressie aan en merk dat wandelen in het bos me goed doe dus dat probeer ik zo veel mogelijk te doen. Echter loop ik op mijn werk ook al zo’n 15km per dag, om dan ook nog eens buiten werk om nog eens te gaan lopen heb ik niet altijd even veel zin in.

  Geschreven door Rico op
 33. Ik hoop in augustus 87 jaar te worden, Ik was altijd zeer actief met kamperen en reizen en huishoudelijk werk en met mijn kinderen. 2 jaar geleden kreeg ik een hersens infarct, waar ik goed van ben hersteld,
  ook heb ik mijn suiker ziekte onder controle, kort om ik mag niet klagen, Maar een stukje wandelen kan ik niet meer omdat ik snel moe ben, dus heb een schootmobiel aangeschaft, zodat ik boodschappen kan doen of naar een park kan gaan, tevens heb ik thuis een trim fiets om de spieren in beweging te houden.
  Maar de nacht rust is slecht, ik lig hele nachten wakker, warme melk helpt geen zier, Ik heb van mijn arts TEMAZEPAM . een slaapmiddel, gekregen, maar wil mij daar niet aan binden of verslaafd aan raken,
  (let wel, ik ben geen zeurpiet ) er zijn ergere dingen op de wereld. , maar goed slapen is voor mij een pré .

  Geschreven door Mathilda op
 34. Ben bijna 60 jaar , wandel iedere dag 3 x 30 minuten minimaal met de hond. Voel mij er fit bij. Slaap goed wordr er relaxed van . Heb je geen zin om te wandelen , advies neem een hond.Blijf ook mooi op gewicht en altijd rdelijk goed van humeur.

  Geschreven door Janniek op
 35. Wandelen is voor mij genieten van de omgeving het buiten zijn. Elk jaar wandelen we 14 dagen in Oostenrijk. Bijelkaar 90 km gewandeld. Soms berg op maar meer berg af. Voor mij het ultieme genieten. Ik ben 68 jaar, mijn man 74 jaar, maar zolang als het gaat blijven wij wandelen. Met knieprothese.

  Geschreven door Dini op
 36. Als je gaat wandelen begin dan met een glimlach op te zetten , en controleer af en toe op je glimlach, probeer het uit. Ook als het waait of regent, gewoon lachen. Laat je weten of het lopen gezelliger wordt, dit bereik je niet op 1 dag , probeer het een tijdje……..

  Geschreven door Wilma op
 37. Ja ook ik moet me er toe zetten, wandelen is niet altijd leuk, maar in de prachtige omgeving waar ik woon en 200 mtr. achter het strand is het zeker geen straf en als ik een paar dagen oversla, door heel slecht weer, geeft dat ook weer een rotgevoel, dus kom op de deur uit.

  Geschreven door Pieter op
 38. Hallo, ik ben een vrouw van 60 jaar en ik loop met de buurman, iedere dag 1,5 uur. Hij heeft last van zijn vaten. Lopen is voor hem alleen maar goed en ik liep iedere dag al maar in mijn eentje. Samen is veel gezelliger. Ik heb hem geleerd om het op te bouwen, niet direct de hele Veluwe over maar de eerste maand om de dag, beginnende met een half uur en steeds een stukje verder. Nu zitten we op anderhalf uur, iedere middag om 14.00u vertrekken we. Het gaat lekker zo.

  Geschreven door Makkie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief