Hierom is wandelen vlak na het eten gezond

Hierom is wandelen vlak na het eten gezond

We hebben al vaker geschreven over de positieve effecten van wandelen, maar het blijkt nu ook dat er een aantal gezondheidsvoordelen zitten aan het wandelen na het eten. Dus waarom is het gezond om vlak na het eten te wandelen?

Gezondheidsvoordelen wandelen na het eten

Goed voor je spijsvertering

Door te wandelen stimuleer je de werking van je maag en je darmen. Hierdoor beweegt het verteerde voedsel sneller door je spijsverteringskanaal, waardoor de kans op verstopping, brandend maagzuur en gasvorming kleiner wordt.

Daarnaast kan een lage tot matige fysieke inspanning, zoals wandelen, na het eten een beschermend effect hebben op het maagdarmkanaal.

Verlagen risico op hart- en vaatziekten

Lichaamsbeweging wordt al geruime tijd in verband gebracht met het hart en de bloeddruk. Zo kan regelmatige lichaamsbeweging je bloeddruk en het LDL (slechte) cholesterol verlagen, wat het risico op een beroerte of hartaanval verlaagt.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat drie keer per dag tien minuten wandelen, en dan bijvoorbeeld na het ontbijt, lunch én avondeten, al een mooi resultaat oplevert.

Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

In de meeste gevallen bevat ons avondeten eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze laatste verschijnen in ons bloed als glucose. Bij veel mensen is de hoeveelheid koolhydraten dusdanig dat er een piek in de bloedsuikerspiegel te zien is.

Dit is een tijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel en bij iemand die geen diabetes heeft, zal het lichaam insuline afgeven. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Echter, door de grote hoeveelheden koolhydraten die wij tegenwoordig binnenkrijgen zorgt ervoor dat onze alvleesklier het steeds moeilijker heeft om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden én dat die alvleesklier steeds harder moet werken en ons lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline. Daarom is het verstandig om na het eten te gaan wandelen. Door te bewegen zorg je ervoor dat je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline.

Verminderen van stress

Door regelmatig te wandelen na het eten, in bij voorkeur een bosachtige omgeving, kan helpen om stress te verminderen. Door te wandelen zorg je ervoor dat je cortisolspiegel verlaagd. Cortisol is het hormoon dat toeneemt als je gestrest bent.

 

Bronnen: Healthline, Medical News Today en National Library of Medicine

 

 

 

Delen:  
3 reacties op “Hierom is wandelen vlak na het eten gezond
 1. Goede avond ik loop iedere dag met mijn hond 22 kilometer
  Niet als het regent
  Dan loop ik 3 x per dag 3 kilometer

  Geschreven door Diana op
 2. Ik loop elke dag zonder hond 30 km. Ook als het regent.

  Geschreven door Mevrouw Lamklauw op
 3. Ik loop elke dag met de hond 50 km. Ook als het regent, maar dan wil de hond niet meer mee.

  Geschreven door Helene op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief