Waarom is wandelen zo goed voor je?

Waarom is wandelen zo gezond voor je?

Ondanks het feit dat wandelen niet een heel hip imago heeft, is het wel erg goed voor je gezondheid. Volgens een studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine is wandelen de effectiefste manier om je gezondheid te stimuleren. Waarom is wandelen zo goed voor je?

Gezondheidsvoordelen

Door regelmatig te wandelen verminder je het risico op bepaalde chronische ziektes zoals: astma, diabetes type II, en zelfs op sommige vormen van kanker. Wandelen is goed voor je hart, verlaagt je bloeddruk, je slechte cholesterol en vermindert het risico op een beroerte. Het maakt je botten en beenspieren steviger en wandelen is veel minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Daarnaast kan wandelen zorgen om stress onder controle te houden, beter te slapen en je humeur te verbeteren.

Botten en spieren

Door te wandelen belast je de botten, waardoor het lichaam vanzelf aan een verbetering van de botstructuur en botmassa werkt. Hierdoor vermindert de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Het gewrichtskraakbeen is erop gebouwd, om snelle bewegingen in het gewricht toe te laten. Voldoende beweging helpt om het gewrichtskraakbeen in conditie te houden. Wanneer het kraakbeen te weinig belast wordt, dan verzwakt het weefsel en verliest het zijn functie. Dit heeft als gevolg dat het gewrichtskraakbeen sneller zal slijten. Wandelen helpt dus het kraakbeen op te bouwen, waardoor je soepeler kunt bewegen. Me voldoende wandelen versterk je ook je beenspieren, waardoor je meer controle hebt over je kniegewrichten, waardoor de druk in het gewricht zelf niet al te grote vormen aanneemt. Hierdoor zou het slijtageproces vertraagt kunnen worden en daarmee mogelijke artrose voorkomen kunnen worden.

Hart en bloedvaten

Dagelijks minstens een half uur wandelen verbetert de conditie van hart en bloedvaten, en dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner. Maar bewegen zorgt ook voor een betere verhouding tussen de cholesterolgehaltes LDL en HDL: een verhoogd LDL-cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking (vernauwing in de slagaders). Door voldoende te bewegen stijgt de goede cholesterol (HDL). Dat is goed voor de bloedvaten.

Je longen

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dit geldt ook voor mensen met een longziekte, zoals COPD. Door regelmatig 3 tot 6 kilometer te wandelen, kunnen mensen met COPD, mogelijk hun aantal ziekenhuisopnames als gevolg van longaanvallen verminderen. Waarom veel bewegen een gunstig effect heeft op het aantal ernstige longaanvallen, is nog niet duidelijk. Veel bewegen vermindert wel chronische ontstekingen, wat een gunstig effect kan hebben op de beschadigde longen van mensen met COPD. Veel bewegen kan ook de ademhalingsspieren versterken en mogelijk gasuitwisseling in de longen verbeteren.

Verkleint de kans op diabetes

Uit een onderzoek, gepubliceerd in Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology blijkt dat door te wandelen, je de kans om diabetes type II te krijgen met 12% kan verlagen. Hoe meer je wandelt, hoe beter. Wandelen helpt niet alleen om diabetes te voorkomen, maar ook als je diabetes hebt, is het is goed voor je gezondheid. Door te bewegen verhoog je de opname van glucose, verbetert het de insulinegevoeligheid en verlaag je een eventueel overgewicht. Van alle diabetespatiënten heeft meer dan driekwart te maken met overgewicht.

De hersenen

Wandelen zorgt voor extra verbindingen tussen je hersencellen. Daarnaast blijkt dat wandelen je geheugen verbetert. Deelnemers aan een grootschalig Engels onderzoek konden geheugenopdrachten beter uitvoeren, wanneer ze daarbij in hun eigen tempo konden lopen. Vooral bij jonge proefpersonen was het effect van wandelen sterk. Naast de lichamelijke voordelen, werkt wandelen werkt ook tegen stress en depressieve gevoelens. Uit onderzoek is gebleken dat door iedere dag minimaal een half uur te wandelen, angststoornissen met bijna de helft afnemen.

Een goede nachtrust

Een half uur wandelen bevordert je nachtrust. Het zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt en dat het doorslapen beter lukt. Hierdoor verbetert de kwaliteit van je slaap. Het is wel belangrijk om regelmatig te bewegen, en dat je het juiste tijdstip kiest. ’s Avonds voor je gaat slapen nog sporten is in de meeste gevallen geen goed idee. Je lichaamstemperatuur kan hierdoor hoog blijven, waardoor je minder makkelijk inslaapt. Probeer om die reden drie uur voor je naar bed gaat niet meer te sporten.

Je darmen

Dagelijks wandelen stimuleert en verbetert de stofwisseling, darmfunctie en is dus goed voor je stoelgang.

Tegen kanker

Meer beweging geeft via vele lichamelijke processen bescherming tegen kanker, omdat beweging de werking van ons immuunsysteem stimuleert. Een gezond immuunsysteem zorgt voor een betere afweer tegen ziekteverwekkers. Men denkt dat er in ons lichaam iedere dag ongeveer tussen de 300 tot 1000 kankercellen ontstaan. Een goed functionerend afweersysteem breekt die allemaal weer af.

Een lichaam in goede conditie maakt meer en betere cellen en dat bevordert een gezonde celdeling en gaat zo de vorming van een tumor (ongeremde celdeling) tegen. Een andere verklaring zou kunnen liggen bij een betere spieropbouw. Sterke spieren zorgen voor een toename van stoffen, die een gunstig regulerende invloed hebben op datzelfde immuunsysteem.

Voldoende bewegen zou een beschermend effect hebben op het ontstaan van borstkanker en dikke darmkanker. Er is een rechtstreeks verband aangetoond tussen meer bewegen en minder kans op beide vormen van kanker. Of dit ook voor andere soorten kanker geldt, wordt nog onderzocht.

Hoeveel moet je wandelen?

Er zitten dus nogal wat gezondheidsvoordelen aan wandelen. Maar om van deze voordelen te mogen genieten, moet je wel voldoende lang op een gematigd intensief niveau bewegen. Matig intensief bewegen is voor iedereen weer anders. Je hartslag moet in ieder geval verhogen net als je ademhaling (niet buiten adem raken). Wanneer dit merkbaar is, is afhankelijk van je conditie.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft aan, hoeveel mensen minimaal moeten bewegen, om gezond te blijven. Kinderen onder de 18 jaar moeten dagelijks 1 uur matig intensief bewegen. Bij mensen ouder dan 18 jaar staat de norm op om 5 van de 7 dagen 30 minuten matig intensief te bewegen.

Opbouwen

Als je niet zo’n goede conditie hebt, dan doe je er goed aan het wandelritme langzaam op te bouwen. Je begint met eerst een aantal minuten stevig wandelen wat je afwisselt met rustig lopen. Een trainingsschema zou je kunnen helpen om het vol te houden en zonder spierpijn en eventuele pijnlijke schenen door te kunnen blijven lopen. Wanneer je zorgt voor een goede opbouw, zullen blessures niet snel ontstaan. Vooral bij het stevig doorwandelen gaat de conditie van je hart en longen vooruit.

 

Bronnen: hartstichting.nl, longfonds.nl en tegenkanker.nl

Delen:  
16 reacties op “Waarom is wandelen zo goed voor je?
 1. Ik wandel elke dag met mijn hond, ene dag meer als de ander. 10 km is de max op een dag! Het is super gezond. Nu woon ik ook, waar wandelen in de natuur, mogelijk is. Niet iedereen heeft die mogelijkheid naast de deur.

  Geschreven door Paul op
 2. ik woon in Thailand,het lopen gaat haast niet,te warm buiten,momenteel tussen 33 en 41 gr.
  Heeft het wandelen op een loopband zin?dan kan ik er een ventilator voor zetten.
  Ben ook al op leeftijd 86.

  Geschreven door Luc op
  • ik woon ook 6 maanden per jaar in Thailand. Wandel in de ochtend uren, begin tussen 5.30 en 6.30. Dan is het heerlijk wandelen alvorens de zon aan de hemel staat.

   Geschreven door Foodlover op
  • Die loopband is een uitstekend idee.

   Geschreven door Dirk op
 3. wat moet je doen als je niet wandelen kan, als 100 meter al te ver is.
  Dus dan heb je een probleem toch?
  zijn er alternatieven voor deze personen die door gezondheid niet meer of zeer gering kunnen wandelen.

  Geschreven door kees69 op
  • Hoe je die bewegingen maakt, doet er natuurlijk niet zoveel toe. In huis van de kamer naar de keuken en weer terug en dat drie kwartier is natuurlijk wel een beetje saai.
   Ik reed ooit met de motor van de berg af. Dat gaf geen verkoeling. Een loopband voor de tv(?) is misschien een mogelijkheid. En ’s morgens vroeg is het nog maar een graad of 25. Dat is natuurlijk ook wel een idee. Je moet het nog wel tien jaar volhouden.

   Geschreven door TheoDeed op
   • Dit was antwoord voor Luc.

    Geschreven door TheoDeed op
 4. kan niet snel wandelen wegens operatie . ook niet te ver max 6km soms moet ik een wandelstok gebruiken ! om wat meer steun te hebben, wat kan ik nog doen om iets gemakkelijker te wandelen ?

  Geschreven door cabrio op
 5. Mijn man en ik hebben altijd veel gewandeld ,ongeveer 5 uur in de week we rookten niet en lette op met eten ,Voor 2 jaar terug bleef mijn man plotseling dood had wel de laatste tijd maagpijn is nagekeken met een onderzoek van de maag, maar daar was niks mis mee ,Ik ben ondertussen 2 maal gedotterd en nog vele andere klachten ,
  Dus dat wandelen zo gezond is heb ik mijn twijfels
  Nu een versleten heup en knie
  Dus dat wandelen doe ik alleen nog met boodschappen doen.
  Sorry maar ik geloof hier niet meer in
  ,

  Geschreven door Anoniem op
 6. Wat is het verschil met elke dag een uur baantjes trekken op behoorlijke snelheid ????

  Geschreven door Mar op
  • Ik denk dat baantjes trekken in het zwembad toch nog veel beter is dan wandelen, ik ben zelf een person van 105 kg, doe er alles aan om te minderen en ja ook op mijn eten letten (ik tracht ong 1850 kcal te eten en da’s weinig voor eem man van 1m87. Maar de belasting op de knieën is in mijn geval te groot als ik tracht elke dag 10000 stappen te zetten. Na enkele dagen begint de zeurende pijn en verdikking ter hoogte van mijn knieën, dit heb ik niet door het onbelast zwemmen, ook vind ik dit top tegen mijn frozen sholders. Ik ben geen dokter natuurlijk en elke mens is anders gebouwd, je moet het een beetje zelf uitzoeken en daar begin ik toch wel een beetje deskundig in te worden.

   Geschreven door Den Frank op
   • Ik heb twee nieuwe heupen, twee versleten knieën,rugklachten, reuma, lage bloedcirculatie, 52/100 enz. Ik sport echter iedere dag ongeveer een tot twee uur en een half uur op mijn home trainer. Mijn gewicht was 7 jaar geleden 107 kilo en nu is dat 85 kg. Ik heb diverse pijnen maar dwing mij gewoon te blijven oefenen. Ik ben 88 jaar en voel mij gelukkig. Ik hou er niet van om in een luie stoel voor de TV te zitten en om attentie te vragen. De meeste mensen met minder klachten vragen veelal om attentie en/of belangstelling. Het zijn net kinderen.

    Geschreven door Anoniem op
 7. Ik zwem elke dag 40minuten en wandel ook nog 40minuten,alleen als het erg heet is wandel ik niet.
  Voel mij er goed bij.

  Geschreven door Nelleke op
 8. Tja ik wandel ook een paar keer per week in de duinen en wissel dat af met fietsen. Dit ook met wat slechter weer in de winter als het geen fietsweer is kan je vaak nog wel een stuk lopen met een paraplu!
  Ik voel me daar prima bij en combineer het met mijn fotohobbie.

  Peter

  Geschreven door Peter op
 9. Hoi,
  Gisteren weer 25 km gelopen .. Het is gewoon heel lekker wandelen waar ik woon . Zaterdag aanstaande ga ik 35 km lopen. Ik heb diabetes type 2 en door het lopen hoef ik geen pillen meer te slikken .

  Geschreven door Eerco op
 10. Ik ben 85 jaar altijd wel sportief geweest, ik wandelde tot 1 jaar geleden 5 keer per week 8 tot 10 a 12 km.
  Nu wandel ik nog 4 á 5 keer per week, tussen de 6 á 8 km goed door. Hoop dit nog lang vol te houden.
  Voel mij daar goed bij en hoop dit nog lang te doe. Ik woon wel tegen de bossen aan. Marijke De Greef

  Geschreven door Marijke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief