Gevaren van te hoog cholesterol

Gevaren van te hoog cholesterol

Cholesterol verlagende producten, we worden er vaak mee geconfronteerd. Dat is niet zo gek wanneer je hoort hoeveel Nederlanders een te hoog cholesterolgehalte hebben. Wat is cholesterol eigenlijk, wanneer is het te hoog en wat zijn de gevaren?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een gele vetachtige stof die als kleine bolletjes in ons lichaam voorkomt. De lever maakt het meeste cholesterol in ons lichaam aan, maar we krijgen het ook binnen via onze voeding. Ons lichaam heeft deze stof nodig; het vervult vier zeer belangrijke functies in ons lichaam:

 • Bouwstof voor lichaamscellen.
 • Bouwstof voor hormonen.
 • Vitamine D wordt uit cholesterol gemaakt.
 • Cholesterol vormt de bron voor de productie van galzuren.

Goed en slecht cholesterol

Om de kleine bolletjes zit een laagje eiwit heen waardoor deze stof door het bloed vervoerd kan worden. De 2 belangrijkste eiwitcholesteroldeeltjes zijn LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) en HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne).

LDL is het slechte cholesterol. Deze vervoerd cholesterol naar de verschillende delen in ons lichaam, echter tijdens het transport kan het overtollige cholesterol zich in de slagaderwanden nestelen met een vernauwing als gevolg.

HDL is de goede versie. HDL zorgt dat het teveel aan cholesterol wordt vervoerd naar de lever, die er weer voor zorgt dat het overschot via de ontlasting ons lichaam verlaat. HDL beschermt ons lichaam tegen hart- en vaatziekten.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

Door middel van een bloedonderzoek krijgt de arts inzicht in de hoogte van de verschillende soorten vet in het bloed. De hoeveelheden worden uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Bij een waarde hoger dan 5,0 mmol/l is er sprake van een verhoogd cholesterolgehalte.

 • 5,0 – 6,4 mmol/l is licht verhoog cholesterolgehalte.
 • 6,5 – 7,9 mmol/l is verhoogd cholesterolgehalte.
 • 8,0 mmol/l en hoger is sterk verhoogd cholesterolgehalte.

De huisarts zal niet alleen naar de waarde van het totale cholesterolgehalte kijken, maar ook naar de onderliggende waarden; LDL cholesterolgehalte, HDL cholesterolgehalte en Triglyceridengehalte.

Gevaren van een hoog cholesterolgehalte

Een te hoog cholesterolgehalte kan leiden tot het geleidelijk dichtslibben van de slagaders doordat de overtollige cholesteroldeeltjes vast blijven plakken aan de beschadigde plekjes in de wanden van de slagaders. De term die hiervoor wordt gebruikt is plaque. Het is mogelijk dat een bloedstolsel uit een plaque losschiet en met de bloedstroom wordt meegevoerd en dan verderop in dat bloedvat blijft steken. Hierdoor kan de bloedtoevoer in die slagader helemaal worden afgesloten. Met als uiteindelijk gevolg dat het achterliggende weefsel geen zuurstof meer krijgt en afsterft. Wanneer dit in de kransslagader plaatsvindt, dan noemen we dit een hartinfarct. Wanneer dit plaatsvindt in de hersenen, dan is er sprake van een herseninfarct.

Hoe verlaag je je cholesterol?

Om je cholesterolgehalte te verlagen moet je letten op je voedingsgewoonten (gezonde voeding), moet je:  afvallen bij overgewicht, meer bewegen, stoppen met roken en eventueel gebruik maken van cholesterol verlagende medicijnen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is gevarieerd eten met veel onverzadigde vetten (onder andere noten, zaden, vette vis, olijfolie, avocado en halvarine), veel groente, fruit, vezels en weinig zout. Alleen al door dagelijks op je voeding te letten is het mogelijk om je cholesterol met maximaal 20% te verlagen.

Is je cholesterolgehalte 6,5mmol/l of hoger dan is het aan te raden om samen met een diëtist te kijken naar de invulling van je voedingspatroon.

Medicijnen

Afhankelijk van onder andere de hoogte van je cholesterolgehalte kan je huisarts medicijnen voorschrijven. Er zijn 4 verschillende soorten medicijnen:

 • Galzuurbindende harsen = verlagen indirect het cholesterolgehalte.
 • Fibraten = verlagen het Triglyceridegehalte.
 • Nicotinezuurderivaten = verhogen het HDL cholesterolgehalte.
 • Cholesterolsyntheseremmers = remmen de aanmaak van cholesterol.
 • Cholesterolabsorptieremmers = verlagen het LDL cholesterolgehalte.

 

Bronnen: Hartstichting en Voedingscentrum

Delen:  
7 reacties op “Gevaren van te hoog cholesterol
 1. hoe wordt de waarde van cholesterol bepaald.
  Het middelen van hdl en ldl is op zich vreemd, hrt zijn 2 totaal verschillende soorten cholesterol.
  Bijv. Heb je hdl van 7.3 en een ldl van 4.4, zou je eventueel een waarde hebben van 5.8.
  Toch lijkt me dan de waarde niet goed?uu

  Geschreven door Yvon op
 2. De totaal waarde cholesterol is de som van HDL + LDL.

  Geschreven door Tandor op
 3. dit verhaal is een oud verhaal, heb duidelijk begrepen dat er nieuwe inzichten zijn (van medicus)

  Geschreven door yvon op
 4. Kan ik zelf mijn cholesterol waarde meten en hoe betrouwbaar zijn die apparaten?

  Geschreven door Dirk op
 5. Het is beter om dat bij de huisarts te laten doen. Het heeft ook niet echt zin om dat te vaak te doen.
  De bloedsuikerwaarde is iets wat je eventueel dagelijks zou kunnen meten als daar aanleiding voor is.
  Voor cholesterol is dat iets anders. Per 3 maanden meten is voldoende. Dat kan dan beter bij de huisarts. De onderzoeken zijn veel nauwkeuriger

  Geschreven door Tandor op
 6. Goedendag. Bij het bloed prikken een paar dagen geleden kwam naar voren dat mijn cholesterol te hoog is 8,4. Ik ben nu op zoek naar een kaart waarop staat wat ik wel en wat ik niet mag eten. Wie weet waar ik dat kan krijgen? Alvast hartelijk bedankt. Martin.

  Geschreven door Martin op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief