De gezondheidsvoordelen van dagelijks een uurtje wandelen

De gezondheidsvoordelen van dagelijks een uurtje wandelen

Meer bewegen is vaak ook een goed voornemen. Steeds vaker zie je mensen alleen of samen een blokje om doen. En dat is perfect, want veel onderzoeken wijzen uit dat je veel gezondheidsvoordelen haalt uit dagelijks een uurtje wandelen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dagelijks even wandelen?

Wandelen

Vandaag de dag is wandelen niet enkel een tijdverdrijf, steeds vaker is het een onderwerp waar serieuze studies over gemaakt worden. Steeds vaker komen er uit die studies dat er meer en meer gezondheidsvoordelen zitten aan het dagelijks wandelen.

Gezondheidsvoordelen wandelen

Voor sterkere botten

Onze botten zijn een levend geheel. De botcellen zijn voortdurend bezig om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Daarvoor wordt continue bot afgebroken en nieuw bot wordt aangemaakt. Wanneer dit in balans is, dan kan er geen osteoporose ontstaan. Voldoende bewegen, en dan vooral gewicht dragende beweging zoals wandelen, springen of dansen, is van belang bij het aanmaken van nieuw bot. Je gewrichten hebben ook baat bij wandelen, omdat je je gewrichten door te wandelen als het ware smeert. Een goede circulatie van het gewrichtssmeer is belangrijk voor de conditie van het kraakbeen en dat kan ervoor zorgen dat je soepeler beweegt.

Stevige spieren

Door dagelijks te wandelen zorg je ervoor dat je spierweefsel op basisniveau blijft. Tijdens het wandelen is het gehele onderlichaam en de core in beweging. Hierdoor neemt de omvang van je buik af en train je spieren in je billen, boven- en onderbenen.

Goed voor hart- en bloedvaten

Hart- en vaatziekten horen tot de meest voorkomende doodsoorzaken. Uit de Women’s Health Initiative Observational Study blijkt dat door regelmatig te wandelen je je bloeddruk verlaagt. Ook verbetert je het cholesterolgehalte in je bloed. Twee factoren die ervoor zorgen dat de gezondheid van je hart- en bloedvaten verbetert.

Verkleint risico op hersenaandoeningen

Bewegen in zijn algemeenheid is goed voor je hersenen. Het verbetert niet alleen je geheugen, het verkleint ook het risico op hersenaandoeningen zoals: dementie, depressie en Parkinson. Door voldoende te bewegen, raken je hersenen goed doorbloed. Hiermee krijgen ze dus voldoende voeding en zuurstof en zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook worden de verbindingen tussen de verschillende hersencellen sterker en verloopt de communicatie tussen hersencellen soepeler.

Verbetert je slaap

Onderzoekers aan de Brandeis University in de Verenigde Staten zijn tot de conclusie gekomen dat je nachtrust sterk verbetert door dagelijks te wandelen. Vooral de kwaliteit van het slapen verbetert erdoor. Hier zijn meerdere mogelijke verklaringen voor. Eén daarvan is dat door te wandelen je meer buiten komt, waardoor je meer zonlicht opvangt en dus meer vitamine D aanmaakt. Er blijkt een verband te bestaan tussen een vitamine D tekort en een slechte slaapkwaliteit, kortere slaap en slaperigheid. Wil je lekker slapen, dan heb je dus baat bij vitamine D.

Betere stoelgang

Door te wandelen zet je ook daadwerkelijk je darmen aan tot bewegen. Door te bewegen stimuleer je die darmen en hierdoor wordt je ontlasting soepeler en heb je een betere stoelgang.
Kleinere kans op diabetes
Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type II. Het beste is om iedere dag een half uurtje te wandelen of fietsen. Hierdoor wordt glucose gemakkelijker uit het bloed gehaald en daalt de bloedsuikerspiegel.

Gezond gewicht

Naast gezond en gevarieerd eten is bewegen goed voor een gezond gewicht. Wanneer je een uur wandelt, dan verbrand je tussen de 180 en 300 calorieën. Hoeveel calorieën of vet je verbrandt met wandelen, hangt af van een aantal factoren. Zo heeft je lengte, gewicht én hoe snel je loopt invloed. Als je 5 kilometer in een uur loopt en je weegt 70 kilo, dan verbrand je gemiddeld zo’n 245 calorieën. Maar loop je flink door en haal je de 7 kilometer per uur, dan verbrand je 350 calorieën.

Mentale gezondheid

Wandelen blijkt ook goed te zijn voor je mentale gezondheid. Mensen die sporten hebben anderhalf minder kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen in vergelijking met niet-sporters. Door te sporten maken de hersenen meer neurotransmitters en endorfine aan. Hierdoor voelen we ons beter. Je voelt dat je goed voor jezelf zorgt en je voelt je tevreden over jezelf. Ook verbetert de werking en het herstel van die onderdelen in je hersenen die jouw stressgevoel afremmen en daarmee ook de productie van stresshormonen.

 

Bronnen: VOX, Huisarts en Wetenschap en Drogespieren

Delen:  
13 reacties op “De gezondheidsvoordelen van dagelijks een uurtje wandelen
 1. Idd wandelen is gezond. Ik wandel elke dag en voel me fit, kan beter slapen en heb veel minder stress. Daarbij een half uur op de hometrainer. In het begin kost het veel moed en inspanning, maar het resultaat loont de moeite. Ik raad het iedereen aan. Denk aan jezelf en blijf gezond, maar je moet er wel iets voor doen. Ben 85 jaar en voel me veel jonger van geest en lichaam als sommige mensen van 60 jaar.

  Geschreven door Opgewekte stapster op
  • Lekker de frisse lucht opzoeken, is voor iedereen goed ?

   Geschreven door Marie op
  • Knap van je!

   Geschreven door Anoniem op
  • Inderdaad is wandelen gezond! Ik word in juni 85, rook niet, gebruik geen alcohol, geen medicijnen en loop iedere dag minimaal 4 km. Heb geen slijtageverschijnselen en voel me fit. Wanneer het slecht weer is maak ik gebruik van een crosstraner cq. hometrainer. Probeer iedere dag op vaste tijdstippen gezond te eten en zorg voor voldoende slaap. Heb corona gehad en er weinig van gemerkt, geen hoofdpijn, niet verkouden en geen koorts, alleen 1 dag gehoest. Na drie dagen voelde ik me weer goed. Het voordeel van een gezonde levensstijl!

   Geschreven door Laurens op
 2. Ik kan u alleen maar bijvallen. Heb een maand geleden een hond geadopteerd, dus 3 x per dag verplicht naar buiten, waaronder een middagwandeling van minimaal een uur. Vroeger op, frisse neus, 3 kilo afgevallen en “a clear mind”. Bovendien leuke contacten met andere wandelaars. Héérlijk en gezond.

  Geschreven door Mathilde op
 3. Ik fiets als het weer het toelaat met cliënten op de duofiets ruim anderhalf uur

  Geschreven door Diana op
 4. Ik zou ook zo graag willen wandelen, houd er erg van, maar ik heb ME/cvs. En dan maakt bewegen helaas alleen maar zieker. Dat doet me veel verdriet.

  Geschreven door Nelma op
  • Da’s moeilijk, Nelma. Je zou advies kunnen vragen aan natuurgenezer. Met kinesiologie kan je uitvinden waar het euvel hem in zit. Soms kan de schildklier het probleem zijn, soms bijnieruitputting. Ook tekorten kunnen een rol spelen. Veel vrouwen zijn ook door pilgebruik ontregeld. Veel mensen hebben een tekort aan jodium en andere stoffen. Zelf met mineralencomplex en adrenal cortex meer energie.

   Geschreven door C. op
 5. IK GA ELKE MORGEN 5KM MET DE HOND LOPEN EN OM DE DAG HARD LOPEN IK BEN 70 JAAR .

  Geschreven door CHRISTINA op
 6. Ik loop in het weekend altijd een etappe van 40 km . Als ik vrij ben van school loop ik meerdere keren de 40 km . Ik heb er veel plezier in ..

  Geschreven door Eerko op
  • Ik ben mijn leeftijd vergeten te vermelden . Ik ben 64 jaar

   Geschreven door Eerko op
 7. Ik wandel gemiddeld 5 keer in de week ongeveer 7 a 10 km al bijna 30 jaar.Ik voel mij er fit bij maar heb al jaren extra vitamine D nodig.Erge botosteporose

  Geschreven door Anoniem op
 8. Ik loop drie maal per week een uurtje in de vroege ochtend, ook bij slecht weer. In de winter vertrek ik meestal om 7U30 maar naargelang het weer (bv. gladheid) kan het ook wat later zijn. In de zomer wanneer het heel warm is vertrek ik soms al om 6U30. Zalig zo vroeg. De dagen dat ik niet jog ga ik ook een uur stappen. Ik ga ook nog dagelijks enkele kilometers fietsen (tussen de 20 à 40 km). Sommige dagen zelfs 50 à 60 Km, en geen elektrische fiets hoor! Dagelijks doe ik ook nog stretch- en lenigheidsoefeningen. Ik ben 68 jaar en voel me echt fit en stevig.

  Geschreven door Didi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief