Voeding die je cholesterol onder controle houdt

Voeding die je cholesterol onder controle houdt

In Nederland gebruiken ongeveer 1,5 miljoen mensen dagelijks cholesterolverlagers, de zogenaamde statines. Maar kun je naast deze statines, ook door middel van voeding je cholesterol onder controle houden?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, waarvan onze lever het meest aanmaakt en de rest nemen we op uit onze voeding. Het cholesterol uit de voeding wordt via de darmen opgenomen in het bloed en vervolgens naar de lever vervoerd. Het cholesterol wordt via de bloedbaan vervoerd naar lichaamscellen, waar het dient om hormonen, vitamine D en galzuren, die helpen om het vet te verteren, te produceren. Cholesterol is dus noodzakelijk.

Vet lost niet op in bloed, en daarom vormt ons lichaam kleine pakketjes (lipoproteïnen) die als dragers fungeren. Hierdoor kan het cholesterol via het bloed naar plekken in het lichaam worden vervoerd. Er zijn 3 belangrijke soorten lipoproteïnen: LDL en HDL en VLDL. De verpakking bepaalt of het cholesterol ‘goed’ of ‘slecht’ is.

Soorten cholesterol

 • LDL
  Low-density-lipoprotein staat bekend als het slechte cholesterol. Overtollig LDL-cholesterol stapelt zich op in de vaatwand, waardoor de bloedvaten vernauwen. Dit kan resulteren in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte.
 • HDL
  High-density-lipoprotein wordt vaak het goede cholesterol genoemd. Het HDL-cholesterol, zorgt voor het transport van zoveel mogelijk overtollig cholesterol naar de lever waar het wordt afgebroken. Vervolgens wordt het HDL-cholesterol opnieuw gebruikt, of het verlaat ons lichaam via de ontlasting. Het HDL-cholesterol kunnen we dus zien als een soort van schoonmaker. Hoe meer HDL je hebt, hoe beter.
 • Triglyceriden
  Triglyceriden zijn het andere type vet in je bloed dat wordt aangemaakt door de lever. Deze is vaak verhoogd bij mensen met overgewicht. Triglyceriden kunnen, net als LDL-cholesterol, zich opstapelen in de vaatwand. Een hoog gehalte van triglyceriden is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar ook voor andere ziektes. VLDL (very-low-density-lipoprotein) vervoert triglyceriden van de darm naar de lever.

De verhouding tussen LDL, HDL, en VLDL (triglyceriden en cholesterol), is van groot belang voor je gezondheid en de kans op hart- en vaatziekten.

Cholesterolgehalte en schatting van het risico

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt dus het risico op hart- en vaatziekten. Doordat een teveel aan cholesterol kan blijven kleven (plaques) aan de binnenwand van je bloedvaten, kunnen de bloedvaten nauwer worden, en soms zelfs helemaal worden afgesloten. Deze plaques ontstaan eerder, wanneer de binnenwand van een bloedvat al beschadigd is. Dit kan door roken, een hoge bloeddruk of diabetes komen.

Leefstijl en cholesterol

Roken

Roken heeft niet alleen een negatief effect op de longen, maar heeft ook nadelige gevolgen voor hart- en bloedvaten. Het verlaagt het HDL-cholesterolgehalte en verhoogt het risico op het krijgen van een hartaanval of beroerte.

Gewicht

Verschillende studies tonen aan dat overgewicht het LDL-cholesterolgehalte in veel gevallen verhoogt. Een hoog LDL-cholesterolgehalte in combinatie met obesitas verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Stress

Onderzoek suggereert ook dat door stress het LDL-cholesterolgehalte wordt beïnvloed.

Voeding

Wat je eet, is direct van invloed op je totale cholesterolgehalte en kan zo een toename van het gehalte van het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) veroorzaken.

Sommige voedingsmiddelen verlagen het cholesterolgehalte, andere verhogen het juist. Welke producten zijn goed voor je cholesterol en welke zijn niet goed? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Goed voor je cholesterol

Noten

In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt daarnaast ook het LDL-cholesterol.

Havermout

In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Deze speciale vezels zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Tevens binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan vooral het slechte LDL-cholesterolgehalte. Het advies is om dagelijks minimaal 30 tot 60 gram havermout te eten.

Kurkuma

Kurkuma is bekend onder veel namen als Liang Huang en Temoe lawak, is deze gele wortel inmiddels zeer goed onderzocht op het belangrijkste werkzame bestanddeel curcumine. Curcumine blijkt een zeer krachtige en veelzijdige stof te zijn. Er worden vele eigenschappen aan curcumine toegekend, waaronder dat het je LDL-cholesterol verlaagd.

Knoflook

De stof allicine in knoflook helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte, is goed voor de bloeddruk en houdt de bloedvaten elastisch. Maar dan moet je dit wel elke dag in grote hoeveelheden eten: 7 tot 15 teentjes. De werkzaamheid van knoflooktabletten is niet bewezen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid, omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Het zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Onder peulvruchten vallen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Het advies is om minstens 1 keer per week peulvruchten te eten.

Soja

Van soja-eiwitten is bekend geworden, dat ze een extra daling van het LDL-cholesterol veroorzaken. Dit komt omdat bepaalde eiwitfracties de cholesterolafbraak in de lever stimuleren. Soja-eiwitten doen de LDL-cholesterol dalen, zonder aan de HDL-cholesterol te komen. Een goede regel is om wekelijks één sojaproduct op het menu te zetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tofu of een vleesvervanger.

Paarse groenten

Het is gebleken dat de kleurstof die aubergine, druiven en bessen die bekende paarse kleur geeft, het triglyceridegehalte in het bloed verlaagt. Deze vetstoffen hechten zich, net als cholesterol, aan de vaatwand.

Olijfolie

Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten, waaronder het verlagen van het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Niet goed voor je cholesterol

Ongefilterde koffie

Ongefilterde koffie (bijvoorbeeld espresso, koffie uit een cafetière, Turkse koffie en kookkoffie) bevat meer cafestol dan gefilterde koffie. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol. Drink daarom bij voorkeur gefilterde koffie, of niet meer dan 2 tot 3 kopjes ongefilterde koffie per week. Het cholesterolgehalte wordt niet beïnvloed door oploskoffie.

Transvetten

Transvet is een onverzadigd vet dat slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. Ze zijn dan ook veelvuldig te vinden in koeken, gebak en hartige snacks. Transvetten verhogen het ongunstige LDL én verlagen het gunstige. Eet deze zo min mogelijk.

 

Bronnen: hartstichting.nl, hartencholesterol.nl en voedingscentrum.nl

Delen:  
44 reacties op “Voeding die je cholesterol onder controle houdt
 1. Wat zijn dan de cijfers waar je onder moet zitten op 65 jarige leeftijd . Bij de praktijkondersteuning is men gouw genijgt om medicijnen voor te schrijven. Volgens mij zijn daar ook veel bijverschijnselen bij. Ze laten altijd zien op de computer , als je boven de 65 bent dat je zo en zo een gevaar loopt voor een hartaanval. Ook al ben je nog zo gezond. Alle blokjes staan op rood. Wanneer moet je dan echt aan de medicijnen?

  Geschreven door Andredebruijn@ live.nl op
  • Hoe zie je of de ldl te hoog is als de ene helft van 5 in je bloed hoger is 2,5 dan moet je dan opletten .Of mag het ook 3 ldl zijn en 2 hdl voordat ik statine ga slikken.

   Geschreven door Marij ooms op
  • Ik had ook een te hoog ldl en heb daar een tijdje(eigenlijk te lang) crestor rosuvastatine voor gebruikt,en kreeg vreselijke pijn in me benen. In overleg met PoH ben ik Pro active gaan gebruiken en mijn LDL is op pijl en pijn is weg!

   Geschreven door Tijmen op
  • cholesterol moet steeds lager, terwijl niet bewezen is dat dit de boosdoener is van hart en vaatziekten. de oudste mensen hebben een hoog gehalte cholesterol, de stof die in alle cellen van het lichaam zit!!!!!!!!!!. de enige die hier baat bij heeft , is de farmacie,

   Geschreven door sofie op
   • Zelf gebruik ik Simvastatine, mijn goede cholesterol is 3.5. Wat moet ik nou nog doen om het nog lager te krijgen. Volgens de dokter moet het nog lager. Ik leef gezond sport nog best veel voor mijn leeftijd. (70 jaar)mankeer helemaal niks. Ik denk dat Sofie wel een beetje gelijk heeft!

    Geschreven door Chris uit Arnhem op
  • ik ben aan de rode rijst gist capsules gegaan ,ze wilde mij ook aan de medicijnen ,rode rijst capsules verlagen de cholesterol en geven geen bijwerkingen

   Geschreven door Dogfan op
   • ik heb een tijdje rode rijst pillen genomen en mijn leverwaardes waren plots enorm slecht!! Dus pas ermee op; ze kunnen schade toebrengen!

    Geschreven door Alicia op
  • Ik ben ook 65+ en hartpatient. Daarom moet je wat doen aan je cholesterol. Maar door die statines kreeg ik afwijkende leverwaarden, dus was het middel erger dan de kwaal. Toen overgegaan op Rode rijstgistcapsules. geen bijwerkingen en mijn cholesterol ging er goed van omlaag, maar later bleek ook weer, dat ik hier afwijkende leverwaarden van kreeg. Want er zit ook een statine in de rode rijstgist, alleen is het dan een natuurlijk produkt. Toen kreeg Praluent, een nieuw middel. En hoera! het hielp! Geen afwijkende leverwaarden meer, LDL goed omlaag en ik moet nu 1 x per 14 dagen een klein spuitje in mijn buik geven, dus hoef ik ook al die pillen niet meer te slikken. Maar als je gewoon gezond bent en 65+, moet je je niet te druk maken over je cholesterol. De farmaceutische fabrieken willen er alleen maar geld aan verdienen en heel Nederland aan de statines zetten. Gewoon een beetje gezond eten, geen stress, veel beweging en dan komt het wel goed!!!

   Geschreven door Ria op
   • Voor elke leeftijdcategorie zijn er andere normaalwaarden betreffende cholesterol en zijn onderdelen. In principe : hoe hoger de leeftijd hoe hoger de normaalwaarden en je lichaam heeft cholesterol nodig. Bovendien worden er testonderzoeken voor b.v div. statines verricht door specialisten o.a in de cardiologie verrich tmet betaling/luxe goederen etc door de farmacie.Een goed testrapport heeft dan wel zo zijn bedenkingen.de laatste regel van Ria lijkt mij het meest verstandigste en het gezondste.

    Geschreven door Mike op
   • geen statines , ik maak en neem NATTO we leveren zelfs aan chirurgen in div UMC’s zijn ook mensen die een Op moesten open hart ed krijgen handen vol pillen maar na gebruik NATTO blijken ze aders als een mens van 20 te hebben, en pillen vrij!!! ook me sen met klachten het koud hebben blijken na gebruik het ineens heerlijk warm te hebben! dit is puur natuurlijke voeding! gr nanne

    Geschreven door Anoniem op
    • wat is NATTO

     Geschreven door willemientje op
 2. “Overtollig LDL-cholesterol stapelt zich op in de vaatwand, waardoor de bloedvaten vernauwen.”
  Is er geen ‘schoonmaak’ medicijn, iets wat de bloedvaten weer reinigt. ?

  Geschreven door RGM op
  • Hydroxytyrosol een stofje uit olijfolie gaat de oxidatie tegen van de LDL slechte cholesterol. Meet ook je omega-3, omega-6,omega-9, verzadigde vetten en transvetten via een eenvoudige vingerprik via http://www.omega-3-index.com. Deze werd ontwikkeld door prof.dr. Clemens von Schacky hoofd preventieve cardiologie Maximiliaan universiteit München.

   Geschreven door Jow op
  • Ja , er bestaat chelatie therapie , kunt u op het internet opzoeken , bloedbanen worden gereinigd !

   Geschreven door Francis op
  • Ja , er bestaat chelatie therapie , kunt u op het internet opzoeken , bloedbanen worden gereinigd !

   Geschreven door Frans op
   • Hmm…. chelatie therapie: werk eerder op het verwijderen van zware metalen en niet cholesterol! Werkt ook niet bij iedereen!

    Geschreven door JOW op
  • bloedvat vernauwt zich voordat cholesterol in beeld komt. wij worden voor de gek gehouden.onderzoeken werden gesponsord door de farmacie, die het meest profiteert van deze uitslag

   Geschreven door ‘sofie op
  • Dat bestaat inderdaad. En dat is een enzympreparaat genaamd: Vasolastica. 30 druppeltjes elke ochtend voor het ontbijt en je vaten blijven mooi schoon. Ik gebruik dit al 20 jaar met goede resultaten. Heb toen een hartinfarct gehad en daarna ben ik dit gaan gebruiken. Pas een onderzoek gehad en ze stonden versteld hoe goed mijn vaten er nu uitzagen. Vasolastica kun je bij de apotheek of via internet bestellen en meer informatie kun je vinden op de site van patientenvereniging enzymtherapie in Roosendaal. Succes!!!!

   Geschreven door Ria op
 3. Dit is ook mijn ervaring.
  Mijn huisarts wil mij ook koste wat het koste aan een enorme voorraad medicijnen helpen.
  Bij binnenkomst kijkt hij eerst op het scherm en vraagt niet eens waarvoor ik kom.
  En bij het weggaan kan hij op dreigende toon zeggen, als je later in het ziekenhuis terecht komt met een hartaanval moet je maar niet zeggen dat ik je huisarts ben.
  En ik kwam alleen maar voor een middel tegen een zware verkoudheid die niet wilde overgaan, penicilline o.i.d en een beetje benauwdheid wat me een stuk conditie kost.
  Ik ben 68 en werk nog met eel plezier dus meer conditie is welkom.
  Ik moet op zoek naar een andere huisarts die even luistert naar wat ik wil. En geen moderne medicijnman.

  Geschreven door J.J op
  • Ik had zo’n internist! Bij de eerste kennismaking (vanwege mijn diabetes) stelde hij zich niet eens voor. Ik stond nog toen hij tegen me begon te foeteren dat mijn cholesterol veel te hoog was en dat ik direct aan de statines moest. Op mijn vraag hoe hoog mijn cholesterol dan wel was, gaf hij geen antwoord, maar bleef hij op me inpraten. Ik vertelde hem dat ik allergisch was voor statines; ik kreeg er enorme uitslag van. Maar hij bleef doordrammen. Toen ik weer vroeg hoe hoog mijn cholesterol dan wel was, bleek het 0,5% te hoog. Dus vertelde ik hem dat ik dat er wel weer vanaf zou krijgen (wat me ook gelukt is), maar dat ik geen statines wilde. Toen dreigde hij me dat hij dat met grote letters in de computer zou zetten als ik weigerde. Dat is prima, zei ik. Overbodig te vertellen dat het verdere gesprek niet lekker liep. Hij beweerde ook dat ik geen diabetes zou hebben, want ik had geen neuropatische klachten(hoe weet hij dat? Aan de balie vroeg ik aan de assistent of de dokter altijd zo te keer ging, want dan zocht ik wel een andere internist. Ze keek wat ongemakkelijk, maar reageerde niet op mijn vraag. Toen voelde ik ineens een hand op mijn schouder: de internist! En ik dacht: mooi zo, dat mocht je best horen!

   Geschreven door Elisabeth op
   • artsen worden bijgepraat over cholesterol en hoge bloeddruk’beiden moeten steeds lager, zodat je vlgs hen wel aan de medicijnen moet!!!!!
    onzin!!!!!! mijn bloedruk moet lager dan toen ik 20 was, cholesterol zit in al mijn cellen, verlaging???? wat doet dit met mijn hersenen, ledematen.! ik hoop net zo oud te worden als al die mensen met hoog cholestrol. ben 73 gebruik geen medicijnen, eet voornamelijk gezond maar boven een bepaalde leeftijd moet je aan de medicijnen. luister zelf naar je lichaam en lees onafhankelijke rapporten, niet gesponsord door de farmacie. dicht bij de waarheid zit david wolfff

    Geschreven door sofie op
  • Uw ‘huisartsprobleem’ (ik hoor idem dito van bij alle Nederlandse vrienden) zou opgelost zijn als de eerstelijnszorg georganiseerd was zoals in België : 100% vrije keuze van huisarts. Dit betekent dat niemand een vaste huisarts “moet” kiezen (cfr. ziektewet). U gaat gewoon naar wie u wil. Of dat nu telkens dezelfde of telkens een andere is. De terugbetaling der onkosten blijft identiek. Dit is gezonde concurrentie. De gigantische wachtlijsten voor ziekenzorg in het algemeen in Nederland, bestaan mede daardoor in België niet.
   Groet !

   Geschreven door Giwreh op
 4. Gebruik nog steeds statine van 0,20gr 1/2 per dag.
  Sinds ik ook becel pro-active (de goedkoopste want er zijn onder tussen al 3 soorten op de markt) gebruik op de boterham en regelmatig crashuw noten eet in mijn cholesterol behoorlijk gezakt.
  Chris

  Geschreven door Anoniem op
  • hoe voel je je hierbij buiten de aangeprate angst

   Geschreven door sofie op
 5. ik tref het goed

  Geschreven door Anoniem op
  • Je mag geen statine slikken en becel pro activ erbij gebruiken. Dat is echt foute boel!! Staat ook in de bijsluiter.

   Geschreven door Ria op
 6. Ik slik al langer dan twee jaar rode rijst-gist capsules om mijn cholesterol in toom te houden en geen statines dus. Je kunt dit combineren met q-10. Werkt prima voor mij, mijn LDL gehalte blijft iets verhoogd, maar dat is op mijn leeftijd (81) niet zo’n bezwaar volgens mijn arts. Er gaan de laatste tijd wel stemmen op, dat de fermentatie van rode rijst op de lange duur niet goed zou zijn, maar dat risico heb ik liever dan de bijwerkingen van statines. Bovendien lijken statines boven de 80 ook weinig zin meer te hebben.

  Geschreven door Hanne. op
 7. Ook ik gebruik al een jaar geen statines meer, maar Roderijst gistpillen met q10.
  Cholesterol is wel verhoogd, maar nog onder de grens.
  Een orthomoleculair arts om zn mening gevraagd, hij zei dat ik rustig door kan gaan tot totale waarde 6.3
  De ene arts bij de andere zijn de meningen heel verschillend
  Bij de diëtist was het voorheen 4 en bij de cardioloog 4 1/2, bij weer een andere 5.
  Mijn ervaring is dat veel artsen niets moeten hebben vd alternatieve geneeswijze, ook al heb je goede resultaten.

  Geschreven door Fien op
 8. Ik slik al ongeveer 7 jaar statine, omdat mijn cholesterol op dat moment hoog was.
  Het geeft voor mij wel bijwerkingen, maar de huisarts reageert er makkelijk over. Is niet zo erg
  Het zakte wel direct en is niet meer omhoog gegaan.
  Kan ik van die pillen af? Het afbouwen? Ze zeggen, dat het weer terug komt.
  De huisarts blijft je maar vol stoppen met medicijn en toen der tijd sputterde ik niet tegen en nam ze in. Terwijl ik er zonder statine misschien ook er van af zou zijn. In het begin liep ik bij een praktijkondersteuner, maar daar hoefde ik na 2 jaar al niet meer terug te komen, want het ging goed. Ik eet altijd al gezond gezond. Havermout, kurkuma , soja, bonen en knoflook gebruik ik wekelijks.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Huisartsen krijgen bonussen voor verstrekken voor medicijnen! Ga de natuurlijke weg op en je voelt geen bijwerkingen.
  Goed voor de bigpharma waarvoor je steeds meer moet betalen via premies…schandalig!
  Gebruik je gezond verstand en regel alles zelf alles voor je kwalen overal vindbaar toch?

  Geschreven door Hamala op
  • Op 8-1-2016 was mijn ldl=5,7 hdl=1,0 trig=1,4 totaal=7 mijn huisarts schreef statines voor. Ik heb een 3 weken de medicijnen gebruikt, maar reageerde hier heel slecht op. Op internet de werking van statines opgezocht en schrok ontzettend van wat er allemaal aan bijwerkingen kon optreden. Heb mijn voeding aangepast en de medicijnen laten staan. Ben gaan sporten en ben op gewicht gekomen. Anderhalf jaar later was mijn ldl=4,8 hdl=1,5 trig=0,9 totaal=4,3 waarop mijn huisarts zei, het ldl is nog aan de hoge kant laten we de dosering maar iets opschroeven! Waarop ik zij dat de verlaging tot stand is gekomen met voeding en sporten, ik heb die man nog nooit z’n rood hoofd zien krijgen! Naar een andere huisarts gegaan en die zij dat het niet nodig was om medicijnen met dezevwaarden te slikken.

   Geschreven door Willem op
 10. Op 8-1-2016 was mijn ldl=5,7 hdl=1,0 trig=1,4 totaal=7 mijn huisarts schreef statines voor. Ik heb een 3 weken de medicijnen gebruikt, maar reageerde hier heel slecht op. Op internet de werking van statines opgezocht en schrok ontzettend van wat er allemaal aan bijwerkingen kon optreden. Heb mijn voeding aangepast en de medicijnen laten staan. Ben gaan sporten en ben op gewicht gekomen. Anderhalf jaar later was mijn ldl=4,8 hdl=1,5 trig=0,9 totaal=4,3 waarop mijn huisarts zei, het ldl is nog aan de hoge kant laten we de dosering maar iets opschroeven! Waarop ik zij dat de verlaging tot stand is gekomen met voeding en sporten, ik heb die man nog nooit z’n rood hoofd zien krijgen! Naar een andere huisarts gegaan en die zij dat het niet nodig was om medicijnen met dezevwaarden te slikken.

  Geschreven door Willem uit Utrecht op
 11. Ben met de cholesterol pillen gestopt en sindsdien voel ik me stukken beter…en de cholesterol is niet meer te hoog…neem soms een halve avocado….ben 3 x gedotterd heb 4 stents…
  Had 9 pillen op een dag ben op eigen houtje gestopt met 6 pillen…heb me in jaren niet zo goed gevoeld!
  Kon niets meer lopen fietsen …en nu??
  Fiets weer uren!

  Geschreven door Jenny op
 12. Ik heb een afgesloten halsslagader en nu is de tweede voor iets meer dan 50% vernauwd. Er is niets aan te doen want dat is veel te gevaarlijk. Ik ben 60 en bang dat ik de 65 niet haal. Heb 80 Mg Atorvastatine nu en 10 Mg ezetrol voor het cholesterol. Het cholesterol is nu gezakt tot 1.6 Ldl dat is nu goed. Verder heb ik een hogebloeddruk tablet en een antiklonter middel.

  Geschreven door Louise op
 13. DHEA zakt bij een te laag cholesterol. Hersenfunctie vermindert, energie huishouding is uit balans enz enz enz enz.

  Geschreven door kimberley pex op
 14. Zou graag willen weten waarom bij de een wel de halsslagader schoon geschraapt kan worden als de andere kant nog maar 50% werkt terwijl bij een ander persoon dat zeer riskant kan zijn? Waar moet je op letten? Wat zijn de verschijnselen om je naar een arts te moeten gaan??

  Geschreven door Diros op
 15. In al de bovenvermelde verhalen komt er nooit iets voor als een erfelijke cholesterol.
  Ik heb geprobeerd met een natuurlijk product maar helaas hielp het niet.
  Zijn er mensen met ervaring met deze cholesterol variatie?
  Zou het helpen met rode rijst-gist capsules en Q10 combinatie zoals vermeld door Hanne op 2 aug 2017?
  Graag ervaringen, dank bij voorbaat

  Geschreven door amz op
  • Nee echt niet dan krijg je het niet omlaag. Heb rode gist gebruikt becel pro active niets helpt als je het erfelijk hebt. Alleen Statines. Eet gezond, drink niet, rook niet en alleen met statine kreeg ik het omlaag. Blijf ze nu gebruiken 10 mg met q10.

   Geschreven door Willem op
 16. Ik heb 11 jaar geleden een hartinfarct gehad en zijn er een paar stents ingebracht.
  Het gevolg, een aantal medicijnen slikken en volgens de diëtist aangepaste voeding.
  Heb ik dus niet gedaan, maar wel in oog gehouden wat ik at, dus, niet te vet, geen overdaad aan voeding en wat ik altijd al deed, veel verse groenten en fruit en op z,n tijd een frietje of een lekkere gehaktbal. Niks aan de hand. Na een jaar bloed prikken en testjes doen was de cardioloog behoorlijk verrast dat de uitslag boven verwachting was en vroeg wat ik er aan deed. Mijn antwoord was gewoonweg; “Al wat God en jullie verbieden is is gewoon lekker”. Dus wat ik wil zeggen, ook artsen zitten er wel eens naast en leef ik gewoon op mijn eigen manier.

  Geschreven door Anoniem op
 17. Om het cholestrol te verlagen heb ik eigenlijk maar 1 duidelijk advies.
  Luister niet naar de voedingsindustrie/voedingscentrum en artsen van de oude stempel.
  Het zijn juist de suikers/koolhydraten in ons voedsel die ons slechte ldl cholestrol verhogen en niet de gezonde vetten.

  Mijn advies, ga minder koolhydraten eten. Dus geen aardappels, pasta, rijst, koekjes, snoepjes, zoete frisdranken en alles waar veel koolhydraten in zitten. Let op de suikers, want er zijn inmiddels meer dan 50 verschillende benamingen en suikers.

  Wil je afvallen? Volg dan een koolhydraatarm dieet.

  Ervaring? JA!

  En met mij zijn er mensen die gestopt zijn met de insuline, glimipiride, bloeddrukverlagers etc.. zij voelen zich inmiddels een stuk gezonder en hun cholestrol is beduidend lager geworden.
  Luister niet naar de leugens, maar naar jezelf!

  Geschreven door MichielP80 op
 18. Ook ik ben na behoorlijk ziek te zijn geworden van de statines overgegaan op Rode Gist Rijst met Q10.
  Ik moest beginnen nadat ik gedotterd ben en twee stents kreeg.
  In de rode rijst zitten ook statines maar op natuurlijke basis en samen met dieet werkt dit prima. Huisarts is onder de indruk van de verlagingen raad nu andere patienten die problemen hebben dit ook aan.
  Mijn cardioloog echter is boos, gelooft er niet in( maar laat nooit bloed prikken en weet niet eens hoeveel het al gezakt is )
  Mijn opmerking dat een mens ook cholesterol nodig heeft voor goede hersenfunctie vind hij onzin, terwijl bewezen is dat mensen erg vergeetachtig worden van “ echte statines”
  Ik ga rustig zo verder, mijn kwaliteit van leven NU , vind ik belangrijker dan dat ik 100 jaar wordt

  Geschreven door Wilj op
 19. Ik heb een traagwerkende schildklier daardoor is mijn cholesterol altijd wat verhoogd,als ik bloed laat prikken is het altijd 7,huisarts en internist vonden het niet nodig dat ik daar medicijnen voor kreeg.

  Geschreven door Roelfien op
 20. Er zijn hier veel “doktoren” aan ’t woord die kennelijk precies weten hoe slecht die statines wel zijn. Ben altijd benieuwd hoe ze dat zo goed weten… Feit is natuurlijk dat de farmaceuten moeten verdienen. Ben zelf 70 jaar, heb hartinfarct gehad, heb 2 stents. Slik 80mg Atorvastatine en heb (nog) nergens last van. Cholesterol is mooi gezakt LDL 1,8. Kreeg 3 maanden 40mg Atorvastatine en cholesterol (LDL) ging weer stijgen, dus weer terug naar 80mg. Heb ook in mijn omgeving mensen met vreselijke krampen meegemaakt, hoogstwaarschijnlijk door de statines maar bij mij werkt ’t tot op heden goed. Zou ook liever niets gebruiken en overgaan op een dieet maar dat hielp niet (genoeg).

  Geschreven door Louise op
 21. Hallo, ik zou jullie allemaal aanraden om naar 3 uitzendingen van Radar te kijken, want een hoge Cholesterol is niet het probleem van hart en vaatziekten, want de Farmaceutische industrie die werken samen met de internisten en huisartsen. Ze krijgen tot 35 duizend euro als ze mensen aan de Statines helpen, want uit onderzoek is gebleken dat een te hoge Cholesterol niet de oorzaak is van hart en vaatziekten. Sinds de doktoren Statines voorschrijven gaan er meer mensen dood aan hart en vaat ziekte. Lees dat boek van Dr Gabor Lenskei, daarin leg hij alles heel duidelijk. Jullie kunnen ook op Google zoeken en zeker Radar kijken op uitzending gemist CHOLESTEROL. Nl.

  Geschreven door Suresh Bhagwandin uit Deventer op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief